agulinakw 01.02.13, 00:06 Jeszcze trochę pozwracam Wam głowę. Mam ogromny sentyment do imienia Kamila. Jest to imię mojej cudownej teściowej, drugie imię mojej pierworodnej (chciałam żeby dostała imię po babci). Oglądając dziś "Na dobre i na złe", pomyślałam że może jeśli dzieciątko okaże się dziewczynką, nadam jej na imię Kamilla? Koniecznie przez dwa "L". Co sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olinininka Re: Kamilla? 01.02.13, 11:46 Jeśli bardzo Ci się podoba do nadawaj. Jednak sama wybrałabym Kamilę przez jedno l (wybierając pomiędzy Kamillą a Kamilą). Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Kamilla? 01.02.13, 11:47 Przez 2 "l" - na pewno nie. Zalatuje dla mnie tandetą, pretensjonalnością i w ogóle jakieś takie zbyt wymyślne i w złym guście. Podobnie jak np. Wioletta czy Izabella. Wg mnie Twoja córka nie będzie funkcjonowała jako Kamilla tylko jako Kamilla-przez-dwa-el. A dlaczego nie może być po prostu Kamila, skoro masz do tego imienia taki sentyment? Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Kamilla? 01.02.13, 14:36 Zgadzam się z Dalenią. Studiowałam z Kamillą, więc mogę na przykładzie z życia wziętym potwierdzić, że taka pisownia jest uciążliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Kamilla? 01.02.13, 11:54 Kamilla przez 2 "l" brzmi dla mnie wyjątkowo pretensjonalnie. Jeżeli Kamila to tylko z 1 "l". Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kamilla? 01.02.13, 12:06 Nie jestem fanką Kamili w ogóle (myślę, że była świeża i oryginalna w pokoleniu Twojej teściowej, ale obecnie jest imieniem, które właśnie wyszło z mody po sezonowej popularności), ale jeśli już, to nadałabym ją przez jedno "l", z przyczyn wymienionych przez dziewczyny powyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
mary.h Re: Kamilla? 01.02.13, 12:29 Jeżeli już koniecznie musi być Kamila lub Kamilla, to stawiam na KAMILA. - Ostatnio spotkałam się z imionami MarzeNNA i BożeNNa... Odpowiedz Link Zgłoś
corianna Re: Kamilla? 01.02.13, 14:13 Lubię imę Kamila i mysle ze to fajny pomysł, coreczka bedzie oryginalna bo imie nie jest obecnie zbyt czesto nadawane, a jednoczesnie jest powszechnie znane. Ale jest znane w wersji Kamila. Jezeli dalabyś podwojne l to chyba narazisz dziecko na ciągle tlumaczenia, ze ma na imie Kamilla przez dwa l. Mam wrazenie, ze to moze byc baaaaaaaaaardzo uciązliwe. Poza tym, moim zdaniem, brzmi nienaturalnie i sprawia klopot w wymowie. Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: Kamilla? 01.02.13, 14:21 Myślę, że to trochę pretensjonalne... a moze podobna ciut-Kamelia? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kamilla? 01.02.13, 15:36 Ona się z kolei kojarzy z Damą Kameliową, czyli niekoniecznie najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Kamilla? 01.02.13, 15:14 Znałam Kamillę na studiach.Przedstawiała się Kamila i przeszkadzało jej,że musi tłumaczyć,że jest przez "2 l",mówiła,że wolałaby być Kamilą,ale ogólnie i ona i inne Kamile,które znałam były zadowolone z imienia.Imię jest OK,jeśli Ci się podoba,nadałabym. Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Kamilla? 01.02.13, 15:48 dla mnie to żadna róznica tylko problem z zapisem i pomykami, wymawiane jest i tak tak samo jak przez jedno l. Ja bym nie udziwniała na siłe Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Kamilla? 01.02.13, 18:47 Uważam podobnie jak moje poprzedniczki, że Kamilla jest imieniem (niezwykle) pretensjonalnym oraz kłopotliwym, właśnie przez podwójne "l". Obawiam się, że nosicielka tego imienia będzie funkcjonować tak samo, jak moja znajoma Izabella: "Izabella_przez_dwa_L_Nowak" (oczywiście to nazwisko nie jest jej prawdziwym nazwiskiem) . Odpowiedz Link Zgłoś
poziomkazlasu Re: Kamilla? 01.02.13, 21:26 Bardziej mi się podoba wersja z jednym "L". Odpowiedz Link Zgłoś