Dodaj do ulubionych

problem z imieniem :(

17.04.13, 00:03
Witam
mam spory problem z imieniem dla córki. Imię dla syna wybrałam, a dla córy zwyczajnie nie potrafię się zdecydować. Mam kilka ulubionych, ale żadne nie podoba mi się tak mocno, aby nadać. Znaczy, już myślę, że to to, przez jakiś tydzień mówię do brzucha tym imieniem, a potem nagle wątpliwości. Przerobiłam już każde imię z listy, inne mi się nie podobają w ogóle... Boję się, że jeśli to będzie dziewczynka, to zostanie bez imienia sad A oto i lista:

Blanka - fajne, miłe dla ucha, ale jak zdrabniać?
Liliana - fajnie brzmi Lilka, ale Liliana? Od razu mówię, że wszelkie Lilie, Lille, Lilianny... stanowcze nie.
Klara - nie za twarde? i znowu... zdrobnienia?
Leonia - trochę plącze się język... Leona mniej plącze język ale nie wiem sama...
Matylda - brak ładnych zdrobnień...
Kamila - podoba mi się, ale mam wrażenie że "ale to już było"

I to by było na tyle... nic więcej mi się nie podoba... a i do tych przekonac się nie mogę! sad Czy to ciążowe hormony tak na mnie działają, czy zwyczajnie nie ma imienia dla mojej córki?
Obserwuj wątek
    • dalenia Re: problem z imieniem :( 17.04.13, 00:22
      Blanka - faktycznie raczej jej nie zdrobnisz; można kombinować - Blania, Blusia, Blanula-Nula, Blaneczka ale generalnie jest to imię, którego ja bym nie ruszała wink

Liliana - wg mnie pełna wersja brzmi nawet lepiej niż Lilka; a już najbardziej chyba podoba mi się opcja Lilianka

Klara - owszem, twarde; czy nie za bardzo - to już rzecz gustu smile wg mnie jest okej, ale ja tam rozważam dla swojej córki także Gertrudę; co do zdrobnień, to podobnie jak przy Blance - może byc Klarcia, Klarka, Lara, Klarusia, Klareczka, Lusia itp. - ale wg mnie imię najlepiej brzmi nieruszane

Leonia - mnie tam się nic nie plącze i uważam, że to przepiekne imię! Leona także istnieje, więc skoro brzmi Ci lepiej, to może niech będzie Leona?

Matylda - o ile nie przepadam za pełną formą, to zdrobnienia bardzo lubię smile Matylka, Matysia, Matynia, Tylda, Mati - wg mnie brzmią fajnie

Kamila - zdecydowanie "ale to już było" wink

Myślę, że to hormony i stres. Na bank istnieje gdzieś imię dla Twojej córki - dla każdego takowe jest smile Więc wyluzuj, odstresuj się, przestań o tym myśleć! Nie wiem na kiedy masz termin, ale ja bym poczekała. Najlepiej do porodu - może jak zobaczysz Małą, to coś Ci zaświta w głowie smile A, gdybym miała wybierać, to swoją córkę nazwałabym Leonią.
    • paula.anna Re: problem z imieniem :( 17.04.13, 07:55
      Znam to! Pocieszę Cię, że nasza potencjalnie bezimienna 3 tygodnie po urodzeniu oficjalnie dostała imię. Pomógł mąż, nie wiem, czy gdybym decydowała sama, wybrałabym jakieś jedno.
      Teść też trochę "pomógł"- protestując długo i namiętnie przeciwko Matyldzie smile

Blanka- Blaneczka, Blanusia? Przepraszam, nie jestem fanką zdrabniania, te formy nie podobają mi się, jednak może Tobie przypadną do gustu? W razie czego jestem pewna, że "wyjdą w praniu" inne wersje.
      Liliana - wygląda na to, że Ci nie odpowiada, nie ma się co zmuszać wink
      Klara- jedno z moich ulubionych! Ja lubię tzw twarde imiona, z charakterem (za to nie lubię tych z końcówką- lia). A zdrobnienia wg mnie nie są konieczne, imię jest krótkie, "poręczne". Jeśli jednak ich potrzebujesz, też "wyjdą w praniu". U nas w przedszkolu wołają Klarka, Klarusia, Klarunia- niezbyt mi się to podoba wink
      Leonia- podoba mi się i nic mi się nie plącze. Leonka, Leosia- w tym wypadku podoba mi się i pełna wersja i potencjalne zdrobnienia.
      Matylda- tak ma na imię moja młodsza (ta, która miała być bezimienna). A na drugie Klara. Poza wersją podstawową, wołamy Matysia, Matylka, Motylek, Matysiak, Tylda (tak córka przedstawiała się do niedawna, teraz już umie powiedzieć całe imię).
      Też martwiłam się, może nie brakiem zdrobnień, co skróceń, innych form. Jednak okazało się, że nie ma z tym problemu. No może jeden- większość zdrabnia MatylDZIA, a ja nienawidzę tej formy! Brrrrrrr
      Kamila- też mam wrażenie, że to imię przebrzmiałe... Nie zachwyca mnie, jednak jeśli Tobie pasuje, to nadawaj!

Powodzenia!
    • polifonia1983 Re: problem z imieniem :( 17.04.13, 08:42
      Blanka - Lana, Lanka? Chociaż mnie się to imię nie podoba.
      Liliana - Liliana też brzmi fajnie.
      Klara - IMO, nie za twarde. Ja bym zdrabniała do Lusi.
      Leonia - nie plącze, jest bardzo ładne.
      Matylda - brak ładnych zdrobnień... Tunia, Dunia?
      Kamila - to se ne vrati... smile
    • abiela Re: problem z imieniem :( 17.04.13, 11:32
      Pryz Leoni nie plącze mi się wcale język! Klara może być Klarusią, Klarcią albo po prostu Klarą!
      Matylda może być Matysią, Tysią, Motylkiem...
      Leona bardzo mi się podoba!

A może Lea?
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: problem z imieniem :( 17.04.13, 12:00
      A czy wszystkie te imiona fajnie współgrają z nazwiskiem? Bo dla mnie prawie każde jest z innej bajki smile Więc o ile nie masz nazwiska typu -ski, do którego prawie każde imię pasuje. To może dokonaj wyboru na jego podstawie, jeżeli jakieś imię gryzie się z nazwiskiem to odpada i tak drogą eliminacji dojdziesz do tego właściwiego wink A bardzo możliwe, że będzie tak, że gdy już urodzisz i spojrzysz na swoją córeczkę, to imię samo do ciebie "przyjdzie" i może nie będzie ono nawet z tej listy smile
    • annthonka Re: problem z imieniem :( 17.04.13, 12:14
      Leonia! Nic się nie plącze wink. Mała Leonka czy Leosia, dorosła pani Leonia. Urocze imię, nieoklepane, ale jednocześnie nieprzekombinowane. Jeżeli pasuje do nazwiska to nadawaj śmiało.

W drugiej kolejności Klara i Matylda - bardzo ładne w pełnym brzmieniu, a zdrobnienia Klarcia czy Tysia nie są złe.

Kamila rzeczywiście trochę przebrzmiała, a Blanki ani Liliany ja akurat nie lubię.

• new.sun Re: problem z imieniem :( 17.04.13, 12:44
        Dziękuję za wasz odzew smile Lea fajne ale chyba gryzie mi się z nazwiskiem właśnie wink Nazwisko bardzo banalne, z koncówką -ska. Zapomniałam wczoraj dopisać jeszcze Laurę. Też mnie zauroczyła, ale nie przekonuje do końca jak wszystkie inne z listy... Laura to jak? Laurusia? Kiedyś bardzo chciałam mieć córkę Zosię, ale siostra urodziła 4 miesiące temu małą Zofię, także odpada. Miała być też Aniela, którą rok temu "sprzątnął" mi sprzed nosa brat, ostatecznie zrezygnowałam z imion ww. Nie chcę powtórzeń, nie podoba mi się to, tym bardziej, że babcia miałaby problem z wołaniem dzieci: Zosia T. załóż sweterek! Zosia G. nie wychodź na balkon.. Nie koniecznie smile Miałam też w rodzinie taki przypadek (panny teraz po jakieś 17 lat mają) urodziły się dwie Pauliny w odstępne roku, kuzynki o tym samym nazwisku, aczkolwiek na szczęście zupełnie innych dziadkach smile Mieszkają w tym samym bloku, ta sama szkoła... ogólnie trochę trudna sytuacja. Wolę uniknąć podobnej, nawet mimo innych nazwisk. Dodam, że moja mama twardo za Leonią stoi smile
        • abiela Re: problem z imieniem :( 17.04.13, 13:00
          Leonia naprawdę świetna!
          Może jeszcze Letycja? Lawinia?
          Albo Rozalia?
          • new.sun Re: problem z imieniem :( 17.04.13, 14:43
            abiela napisała:

> Albo Rozalia?

A Rozalia piękna, ale starsza córka siostry to Rozalka. Siostra właśnie podsuwa mi Hannę, co sądzicie? Mała Hania? Z kolei moja mama odradza. Mętlik w głowie! :<
            • dalenia Re: problem z imieniem :( 17.04.13, 15:29
              Hanna niby okej, ale jest dość mocno popularna niestety. Popularność Laury też rośnie. A może spodoba Ci się Marianna? Albo Janina, Helena?
              • new.sun Re: problem z imieniem :( 17.04.13, 16:03
                dalenia napisała:

> A może spodoba Ci się Marianna? Albo Janina, Helena?

Jejku, przepraszam, ale nie :< wiem jestem straszna! Dlaczego imię dla syna wybrałam bez problemu, a dla córy już nie potrafię? Mama, siostra i bratowa wciąż podrzucają jakieś imionka, a ja nadal nic :<
                • dalenia Re: problem z imieniem :( 17.04.13, 16:58
                  New Sun, ale nie przepraszaj mnie! smile Ja po prostu rzucam luźne propozycje, nie muszą Ci się podobać! I nie jesteś straszna, wybór imienia to nie jest wybór koloru pościeli czy kółek do wózka.

Ja jeszcze raz spróbuję, totalnie nie zrażona poprzednim niepowodzeniem wink

Anastazja, Adela, Aurelia, Alina, Berenika, Barbara, Bogna, Dagna, Daria, Dominika, Diana, Estera, Elżbieta, Emma, Florentyna, Felicja, Flawia, Gaja, Honorata, Izabela, Irmina, Ida, Idalia, Jaśmina, Julianna, Joanna, Kornelia, Karolina, Ksenia, Klementyna, Ludwika, Lidia, Ligia, Liwia, Łucja, Melania, Michalina, Malwina, Marta, Magdalena, Nina, Olga, Olimpia, Otylia, Stefania, Sabina, Teresa, Urszula, Wanda, Waleria, Zyta, Zoja
                  • new.sun Re: problem z imieniem :( 17.04.13, 23:17
                    dalenia napisała
                    >
                    > Anastazja, Adela, Aurelia, Alina, Berenika, Barbara, Bogna, Dagna, Daria, Domin
                    > ika, Diana, Estera, Elżbieta, Emma, Florentyna, Felicja, Flawia, Gaja, Honorata
                    > , Izabela, Irmina, Ida, Idalia, Jaśmina, Julianna, Joanna, Kornelia, Karolina,
                    > Ksenia, Klementyna, Ludwika, Lidia, Ligia, Liwia, Łucja, Melania, Michalina, Ma
                    > lwina, Marta, Magdalena, Nina, Olga, Olimpia, Otylia, Stefania, Sabina, Teresa,
                    > Urszula, Wanda, Waleria, Zyta, Zoja

Strasznie spodobała mi się Stefania, piękne imię. Stefa też brzmi słodko, dorzucam do listy. Dzięki! smile
            • abiela Re: problem z imieniem :( 18.04.13, 10:11
              new.sun napisał(a):

> abiela napisała:
              >
              > > Albo Rozalia?
              >
              > A Rozalia piękna, ale starsza córka siostry to Rozalka. Siostra właśnie podsuwa
              > mi Hannę, co sądzicie? Mała Hania? Z kolei moja mama odradza. Mętlik w głowie!
              > :<

Hania bardzo popularna, znam małych Hań conajmniej kilka.
    • aga.czarodziejka Re: problem z imieniem :( 17.04.13, 12:56
      Blanka i Liliana i Leonia to dla mnie jakieś wynalazki, ladnie brzmią, ale.... nawet nie wiem jakie ale, ale mi sie nie podobaja tam ze moglabym o nich myslec jako o imieniu dla corki. Szcególnie Liliana jest pretensjonalna.
      Klara Matylda Laura -znacznie lepsze od powyzszych, modne, kazde z nich jest teraz spotykane u malych dziewczynek i brzmi calkiem fajnie. Wole Klare i Matylde od Laury bo , ta nieco pretensjonalna.
      Kamila - tu sie wylamię bo imie mi sie bardzo podoba, nie ma teraz małych Kamilek, a jest to imię slodkie, dziewczece, bezpretensjonalne, z mnostwem zdrobnien i mozna uzywac bardzo modnego zdrobnienia Mila. Wiele dziewczyn daje na imię Emilia po to aby uzywac tego zdrobnienia, a od Kamili pasuje znacznie bardziej.
    • niwius Re: problem z imieniem :( 17.04.13, 16:33
      Wybrałabym Matyldę, Leonię, lub Hannę (podoba mi się pomimo popularności). Blanka jest dla mnie ok, daje fajny powiew świeżości. Kamila IMO już nieco przebrzmiała, Klara bardzo mi się podobała jakiś czas temu, ale już mi przeszło. Liliany osobiście nie lubię, bo za miękka i "nie dźwięczy", poza tym kojarzy mi się z taką "kokoszką" z targu.
    • annthonka A tak z ciekawości... 17.04.13, 19:34
      ... to jakie imię wybraliście dla synka?
      • paula.anna Re: A tak z ciekawości... 17.04.13, 19:43
        Też jestem ciekawa
      • new.sun Re: A tak z ciekawości... 17.04.13, 23:13
        annthonka napisała:

> ... to jakie imię wybraliście dla synka?

Chłopiec będzie nosił imię Borys.
    • gaudencja Re: problem z imieniem :( 17.04.13, 20:33
      Z nich nie podoba mi sie Liliana i Kamila, a pozostałe wydają się być bardzo ok. Ale możesz szukać dalej, jeśli do żadnego imienia nie czujesz przekonania - może np. Kornelia, Brygida, Aurelia, Eleonora, Julianna?
      • new.sun Re: problem z imieniem :( 17.04.13, 23:19
        gaudencja napisała:

> może np. Kornelia, Brygida, Aurelia, Eleonora, Julianna?

Eleonora jest przepiękna, ale jeśli już to na drugie imię. I myślę, że zainspirowałaś mnie właśnie do tego, żeby córeczką dostała to imię jako drugie smile
        • paula.anna Re: problem z imieniem :( 18.04.13, 08:16
          new.sun napisał(a):

> gaudencja napisała:
          >
          > > może np. Kornelia, Brygida, Aurelia, Eleonora, Julianna?
          >
          > Eleonora jest przepiękna, ale jeśli już to na drugie imię. I myślę, że zainspir
          > owałaś mnie właśnie do tego, żeby córeczką dostała to imię jako drugie smile

Super!
          Podoba Ci się kolejne imię spośród moich ulubionych.
          Matylda Eleonora byłoby pięknie wink
          • dalenia Re: problem z imieniem :( 18.04.13, 10:51
            paula.anna napisała:
            > Matylda Eleonora byłoby pięknie wink

Zgadzam się! I dodam, że Stefania Eleonora brzmi wg mnie równie dobrze smile
            • new.sun Re: problem z imieniem :( 18.04.13, 11:23
              dalenia napisała:

> paula.anna napisała:
              > > Matylda Eleonora byłoby pięknie wink

>
              > Zgadzam się! I dodam, że Stefania Eleonora brzmi wg mnie równie dobrze smile

O jakie piękne zestawy! I Matylda i Stefania z Eleonorą brzmią cudownie. Wiem, że słuchać powinnam tylko siebie, ale jak mi tak mama z siostrą jęczą nad uchem, że Stefania brzmi w tych czasach śmiesznie, to aż mi się coś robi. I jak tu wybrać imię, kiedy dwie najbliższe osoby, zamiast wspierać i doradzać to obrzydzają?
              • paula.anna Re: problem z imieniem :( 18.04.13, 12:56
                > I jak tu
                > wybrać imię, kiedy dwie najbliższe osoby, zamiast wspierać i doradzać to obrzydzają?

Ucinać dyskusje?
                Grzecznie i stanowczo podziękować za rady?
                Naprawdę można, uwierz w to!

W ostateczności nic nie mówić, zrobić im niespodziankę.
                Ja wolałam pierwszą wersję, nie miałam cierpliwości, żeby się ukrywać z moimi genialnymi pomysłami smile. Ale też nie miałam problemów z komentarzami innych.
              • dalenia Re: problem z imieniem :( 18.04.13, 14:52
                new.sun napisał(a):
                > I jak tu w
                > ybrać imię, kiedy dwie najbliższe osoby, zamiast wspierać i doradzać to obrzydz
                > ają?

Wiem, że może łatwo mi mówić, ale - nie dyskutować o imionach, krótka piłka smile Wszystkich nie zadowolisz, a jak już Córka będzie na świecie, to rodzina przyjmie bez gadania takie imię, jakie jej nadasz.

A co do tego, że Stefania brzmi śmiesznie, to niestety, ale nie mają racji. Tzn. wiadomo - sprawa subiektywna. Nie mniej Stefania jest właśnie wśród imion "na fali". Dla mnie to akurat żadna zaleta, ale gwiazdy "szoł bizu" ją nadają, więc chyba jest całkiem "trendi" wink
                • new.sun Re: problem z imieniem :( 18.04.13, 19:18
                  Niestety uciąć tej dyskusji się nie da, gdyż to właściwie jedyne osoby, które są zaangażowane w pomoc przy wyborze imienia, a sama chyba nie umiałabym się zdecydować. Bratowa z kolei kibicuje Stefanii i Leonii, siostra powoli się łamie na Stefkę smile Brat ogólnie mało zainteresowany imiennictwem, podrzucił mi Sarę. Imię ładne, ale już w tym miejscu wiem, że dla mojej córki odpada... Mam prośbę, oceńcie imiona z czołówki listy, od najładniejszego wg was, dobrze? Oto i lista:
                  Stefania Eleonora
                  Matylda Eleonora
                  Leonia Eleonora bądź Leonia Matylda
                  Klara Eleonora
                  • gaudencja Re: problem z imieniem :( 18.04.13, 19:38
                    Podobają mi się naprawdę wszystkie wybrane przez Ciebie zestawy. A może poczekaj z wyborem, aż będziesz mogła spojrzeć na córeczkę?
                  • dalenia Re: problem z imieniem :( 18.04.13, 19:51
                    Mnie nie podoba się jedynie Leonia Eleonora - za dużo "leo". W sumie Klara Eleonora też średnio mi brzmi, przez "ra". Reszta okej smile Dla swojej córki wybrałabym Stefanię Eleonorę.
                  • paula.anna Re: problem z imieniem :( 18.04.13, 20:06
                    new.sun napisał(a):

> Niestety uciąć tej dyskusji się nie da, gdyż to właściwie jedyne osoby, które s
                    > ą zaangażowane w pomoc przy wyborze imienia, a sama chyba nie umiałabym się zde
                    > cydować.

Rozumiem, że decyzja jest trudna, jednak nadal nie bardzo rozumiem angażowanie w to osób trzecich. Wg mnie to nie pomaga, wręcz przeciwnie.
                    Jeśli jednak dajesz im prawo głosu, to licz się z tym, że będą miały zdanie odmienne od Twojego....
                  • annthonka Re: problem z imieniem :( 19.04.13, 11:53
                    Ciężko ocenić, bo wszystkie zestawy ładne smile

Dyskusje z rodziną ucinaj, bo po pierwsze to Twoje dziecko, a po drugie będziesz mieć jeszcze większy mętlik w głowie.
                    A jak się już córeczka urodzi, popatrzysz na nią i sama będziesz wiedziała, który z wybranych przez Ciebie zestawów do niej najbardziej pasuje. Może się też okazać, że żaden z nich i że wybierzesz zupełnie inne imię, którego teraz nawet nie bierzesz pod uwagę.
                  • abiela Re: problem z imieniem :( 19.04.13, 12:46
                    Leonia Matylda
                    KLara Eleonora
                    moje typy
                  • nastka1980 Re: problem z imieniem :( 19.04.13, 16:44
                    Stefania Eleonora jest śliczna smile
    • olinininka Re: problem z imieniem :( 17.04.13, 21:42
      Po twoim wątku wnioskuję że lubisz imiona, które mają fajne zdrobnienia. Wszystkie które wymieniłaś dość ciężko się zdrabnia np Klara, Matylda, Laura, Leonia, Blanka, może oprócz Kamili (ale ona to powiew lat 80 tych) i Liliany (ale dla mnie jest taka mdła)
      Oczywiście priorytetem jest nazwiskosmile
      A tak w ciemno to wybrałabym Hanięsmile bo super się zdrabnia następnie Blankę (Blaneczka, Blanusia) lub Matyldę (Tysia, Matyldka, Tylusia) ewentualnie Laurę (Laurka, Larusia, Laurusia)

inne propozycje: Michalina (Michalinka) Malwina (Malwinka),Kornelia (Nelusia, Kornelka), Anastazję (Nastka, Ana), Celinka, Róża (Różyczka)

• adriankaa.s Re: problem z imieniem :( 18.04.13, 02:46
      Ja jestem za Klarą i Leonią/Leoną.
      • lus.sia Re: problem z imieniem :( 18.04.13, 09:56
        Z Twoich propozycji podoba mi sięw kolejności smile
        Laura
        Klara
        Matylda

potem Leonia

Teraz jestem zachwycona Heleną smile
        A jesli miałabym nazwac swoją córkę to miałby na imie Idalia lub Marcjanna.
    • corianna Re: problem z imieniem :( 18.04.13, 12:52
      Hania podoba mi sie znacznie bardziej niz wszystkie imiona ktore wymienialas w początkowym poscie. Hania podoba mi sie bardzo smile
    • luska.s Re: problem z imieniem :( 19.04.13, 10:05
      Blanka - bardzo ładne, a czy każde imię musi sie zdrabniać??
      Liliana - nikt wam nie każe uzywac pełnej formy, Lilka czy Lila jest ok
      Klara - jest ok
      Leonia - na pewno oryginalnie ale mi się podoba, zdrabiałabym do imienia Lea
      Matylda - jest ok, zdrobnienie chyba nie potrzebne
      Kamila - nie przepadam

Osobiście wybrałabym Blankę
      • new.sun Re: problem z imieniem :( 25.04.13, 11:22
        Na dzień dzisiejszy stawiam na Stefanię Eleonorę. Udało mi się przekonać mamę i siostrę, bratowa zdecydowanie doradzała Stefkę od początku. Druga na liście Leonia Matylda. I chyba zostanie Stefania, skoro i mama i siostra i brat z bratową tak ją aprobują smile A mnie urzekła totalnie smile))) Dziękuję za wasze rady, obiecuję poinformować o ostatecznym wyborze. Pozdrawiam
        • annthonka Re: problem z imieniem :( 26.04.13, 09:34
          Ja tam będę trzymać kciuki za Leonię Matyldę smile
        • abiela Re: problem z imieniem :( 26.04.13, 14:38
          Pięknie!
        • dalenia Re: problem z imieniem :( 29.04.13, 00:16
          Ależ się cieszę! smile Trzymam kciuki i czekam na informacje o narodzinach Stefki!
    • milamala Re: problem z imieniem :( 26.04.13, 15:39
      Leona-ladnie i niestandartowo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.