tawananna 27.07.04, 21:42 Jak Wam się podoba imię Jaśmina? Mnie - bardzo, choć chyba jest trochę zbyt oryginalne. Ma jednak według mnie "coś" w sobie - jest bardzo kobiece i takie "kwiatowe", pachnące . Podoba mi się też zdrobnienie Inka (np. dla nastolatki), a Jaśminka brzmi słodko. Z drugiej strony, chyba bym nie nazwała tak córki - jednak zbyt nietypowe, być może jestem nim tylko chwilowo zauroczona . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
megi79 Re: Jaśmina 27.07.04, 21:48 Kiedyś byłam zauroczona angielską wersją tego imienia-Jasmine-teraz też mi się podoba Polska wersja jest też dość ładna,ma pewien baśniowy urok, ale dla mnie-jednak zbyt ekscentryczna;lubię imiona oryginalne,ale nie aż tak rzadkie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jaśmina 27.07.04, 22:26 tawananna napisała: > Jak Wam się podoba imię Jaśmina? Mnie - bardzo, choć chyba jest trochę zbyt > oryginalne. Pamiętam, że kiedyś Rada Języka Polskiego ustosunkowała sie do Jaśminy negatywnie. Mimo to podoba mi się to imię, nawet bardzo. Rymut notuje 135 Jaśmin, w tym jedną urodzona w latach 20.; 39 Jasmin, jedną Jasmine (Jasmine w mianowniku) i 3 Jasminki. Do tego 11 Jasminów i 4 Jaśminów. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Jaśmina 27.07.04, 22:44 Szkoda, że nie ma tej opinii na stronie RJP . W sumie dziwi mnie negatywny stosunek, imię kończy się na "a", nie pochodzi od nazwy własnej, nie jest też rzeczownikiem pospolitym, nie ma innego polskiego odpowiednika, nie sprawia problemów przy zapisie i wymowie (no, chyba, że komuś przyjdzie do głowy Dżaśmina, ale "ś" skutecznie od tego odstrasza), nie jest zdrobnieniem (bo niby od czego...). Moim zdaniem musieliby się zgodzić . Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jaśmina 27.07.04, 23:06 tawananna napisała: > Szkoda, że nie ma tej opinii na stronie RJP . W sumie dziwi mnie negatywny > stosunek, imię kończy się na "a", nie pochodzi od nazwy własnej, Sprawdzałam na stronie; teraz tej opinii nie ma, ale pamiętam, że też mnie dziwiła. Opierała się, o ile pamiętam, na argumentacji zbliżonej do tej w sprawie Maliny, a dodatkowo jeszcze (słabo pamiętam) było podkreślone, że to arabskie imię i że kończy sie w oryginale na samogłoskę. Z rejestracją moim zdaniem nie ma już jednak problemów, bo chyba RJP skapitulowała pod naporem Polaków chcących tak nazwać swoje córki. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Jaśmina 27.07.04, 22:45 Mnie się najbradziej podoba wersja arabska - Jasmin. Odpowiedz Link Zgłoś
wiklinka Re: Jaśmina 27.07.04, 22:58 Jaśmina to bardzo ładne imię, jest jednym z trzech potencjalnych wybranych dla naszego bąbelka (obok Kalinki i Blanki), jednak wiemy już że bedziemy mieć synka i pojawił sie problem. Mężulo upiera sie przy Borysie, nawet nie wiem jak zdrobnić. (dzieki za Rysia Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Jaśmina 27.07.04, 23:03 Mnie sie podoba, wlasnie ta polska wersja. Jasmin jest tu w Niemczech tak oklepane, ze mi po prostu obrzydlo. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jaśmina 27.07.04, 23:03 wiklinka napisała: > synka i pojawił sie problem. Mężulo upiera sie przy Borysie, nawet nie wiem jak > > zdrobnić. (dzieki za Rysia Boria? Inne zdrobnienia nie przychodzą mi do głowy. Ja bym sie uparła, żeby nie był Borys, m.in. ze względu na brak sensownych zdrobnień (ale nie tylko). Bo chyba nie Borek... Odpowiedz Link Zgłoś
kubuspuchatek18 Re: Jaśmina 28.07.04, 08:17 Jaśmina to dla mnie najpiękniejsze imię żeńskie!!! Jestem w nim zakochana po uszy jeśli kiedykolwiek będę mieć córkę to właśnie będzie mieć ona na imię Jaśmina. To imię ma w sobie tyyyyyyle uroku, kobiecości, no i ma po prostu to "coś"!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Jaśmina 28.07.04, 10:20 Nawet mi się podoba, ale zdecydowanie nie pasuje do każdego nazwiska Odpowiedz Link Zgłoś