27.07.04, 21:42
Jak Wam się podoba imię Jaśmina? Mnie - bardzo, choć chyba jest trochę zbyt
oryginalne. Ma jednak według mnie "coś" w sobie - jest bardzo kobiece i
takie "kwiatowe", pachnące smile. Podoba mi się też zdrobnienie Inka (np. dla
nastolatki), a Jaśminka brzmi słodko. Z drugiej strony, chyba bym nie nazwała
tak córki - jednak zbyt nietypowe, być może jestem nim tylko chwilowo
zauroczona smile.
Obserwuj wątek
    • megi79 Re: Jaśmina 27.07.04, 21:48
      Kiedyś byłam zauroczona angielską wersją tego imienia-Jasmine-teraz też mi się
      podobasmile Polska wersja jest też dość ładna,ma pewien baśniowy urok,
      ale dla mnie-jednak zbyt ekscentryczna;lubię imiona oryginalne,ale nie aż tak
      rzadkie.
      Pozdrawiam
    • gaudencja Re: Jaśmina 27.07.04, 22:26
      tawananna napisała:

> Jak Wam się podoba imię Jaśmina? Mnie - bardzo, choć chyba jest trochę zbyt
      > oryginalne.

Pamiętam, że kiedyś Rada Języka Polskiego ustosunkowała sie do Jaśminy
      negatywnie. Mimo to podoba mi się to imię, nawet bardzo. Rymut notuje 135
      Jaśmin, w tym jedną urodzona w latach 20.; 39 Jasmin, jedną Jasmine (Jasmine w
      mianowniku) i 3 Jasminki. Do tego 11 Jasminów i 4 Jaśminów.
      • tawananna Re: Jaśmina 27.07.04, 22:44
        Szkoda, że nie ma tej opinii na stronie RJP sad. W sumie dziwi mnie negatywny
        stosunek, imię kończy się na "a", nie pochodzi od nazwy własnej, nie jest też
        rzeczownikiem pospolitym, nie ma innego polskiego odpowiednika, nie sprawia
        problemów przy zapisie i wymowie (no, chyba, że komuś przyjdzie do głowy
        Dżaśminatongue_out, ale "ś" skutecznie od tego odstraszawink), nie jest zdrobnieniem (bo
        niby od czego...wink). Moim zdaniem musieliby się zgodzić smile.
        • gaudencja Re: Jaśmina 27.07.04, 23:06
          tawananna napisała:

> Szkoda, że nie ma tej opinii na stronie RJP sad. W sumie dziwi mnie negatywny
          > stosunek, imię kończy się na "a", nie pochodzi od nazwy własnej,

Sprawdzałam na stronie; teraz tej opinii nie ma, ale pamiętam, że też mnie
          dziwiła. Opierała się, o ile pamiętam, na argumentacji zbliżonej do tej w
          sprawie Maliny, a dodatkowo jeszcze (słabo pamiętam) było podkreślone, że to
          arabskie imię i że kończy sie w oryginale na samogłoskę. Z rejestracją moim
          zdaniem nie ma już jednak problemów, bo chyba RJP skapitulowała pod naporem
          Polaków chcących tak nazwać swoje córki.
      • aniadm Re: Jaśmina 27.07.04, 22:45
        Mnie się najbradziej podoba wersja arabska - Jasmin.
    • wiklinka Re: Jaśmina 27.07.04, 22:58
      Jaśmina to bardzo ładne imię, jest jednym z trzech potencjalnych wybranych dla
      naszego bąbelka (obok Kalinki i Blanki), jednak wiemy już że bedziemy mieć
      synka i pojawił sie problem. Mężulo upiera sie przy Borysie, nawet nie wiem jak
      zdrobnić. (dzieki za Rysia smile
      • abiela Re: Jaśmina 27.07.04, 23:03
        Mnie sie podoba, wlasnie ta polska wersja. Jasmin jest tu w Niemczech tak
        oklepane, ze mi po prostu obrzydlo.
        Ania
      • gaudencja Re: Jaśmina 27.07.04, 23:03
        wiklinka napisała:
        > synka i pojawił sie problem. Mężulo upiera sie przy Borysie, nawet nie wiem
        jak
        >
        > zdrobnić. (dzieki za Rysia smile

Boria? Inne zdrobnienia nie przychodzą mi do głowy. Ja bym sie uparła, żeby nie
        był Borys, m.in. ze względu na brak sensownych zdrobnień (ale nie tylko). Bo
        chyba nie Borek...
    • kubuspuchatek18 Re: Jaśmina 28.07.04, 08:17
      Jaśmina to dla mnie najpiękniejsze imię żeńskie!!! Jestem w nim zakochana po
      uszysmile jeśli kiedykolwiek będę mieć córkę to właśnie będzie mieć ona na imię
      Jaśmina. To imię ma w sobie tyyyyyyle uroku, kobiecości, no i ma po prostu
      to "coś"!!!!
      • cysia.b Re: Jaśmina 28.07.04, 10:20
        Nawet mi się podoba, ale zdecydowanie nie pasuje do każdego nazwiska
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.