makuffka 07.06.13, 16:24 Czy ktoś mi może zdradzić jak mniej więcej kształtowała się popularność tego imienia w latach osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych? Ostatnio, gdzie się nie ruszę, spotykam ze 4-5 Mart, urodzonych prawdopodobnie w drugiej połowie lat osiemdziesiątych. Czy przypadał wtedy jakiś szczyt popularności tego imienia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dasza_dm Re: Popularność Marty 07.06.13, 18:20 Jestem z rocznika 1991 i imienia Marta mam po dziurki w nosie. Znam tyle Mart, że jak któraś nowo poznana dziewczyna mająca ok. 20-25 lat przedstawia się, to wiem, że będzie albo Ania albo Marta. Nie mogę wtedy zapamiętać tego imienia, bo jest ono takie "nijakie"... Imię samo w sobie jest ładne, ale zabójczo popualarne, co odbiera mu urok. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Popularność Marty 07.06.13, 18:51 Marta (wśród urodzonych w danym roku) rok 1991 - 8 miejsce, 1992 - 8miejsce, 1993 - 11 miejsce, 1994 - 12 miejsce , 1995-11 miejsce , 1996 -12 miejsce, 2009 - 29 miejsce, 2011 - 17 miejsce, 2012 - 32 miejsce W latach 80 tych nadane około 110 tys. razy Ogółem w Polsce to imię nosi 298159 kobiet (stan na 2007 rok) Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Popularność Marty 07.06.13, 21:14 Tak jak dasza jestem z rocznika 1991 i też wszędzie spotykam Marty. Aczkolwiek lubię to imię i podoba mi się. Może nie obrzydło mi dlatego, że do końca podstawówki znałam tylko jedną (to była zwykła wiejska szkoła). Właściwie popularność tego imienia zauważyłam dopiero w liceum. Odpowiedz Link Zgłoś
makuffka Re: Popularność Marty 07.06.13, 22:42 Tak to by się zgadzało, dziękuję. To jest również moje imię, jestem z pierwszej połowy lat 80 tych i o ile w moim roczniku jeszcze, jeszcze, tzn zazwyczaj trafiała się jakaś imienniczka, ale bez przesady, to u osób trochę młodszych to imię to absolutna plaga. Wzrost popularności w drugiej połowie lat osiemdziesiątych i na początku dziewięćdziesiątych potwierdza moje obserwacje, że gdzie się nie ruszę spotykam Marty w ilościach hurtowych. A dotąd odbierałam je jako umiarkowanie popularne, ech... Swoją drogą, ciekawe. To twarde imię, wydawałoby się, że szczyty popularności mu nie grożą... a tu pierwsza dziesiątka nadań. Odpowiedz Link Zgłoś
karola1705 Re: Popularność Marty 08.06.13, 21:54 Dzisiaj Marta nie jest już tak często nadawana jak ok 25 lat wstecz co może być plusem dla przyszłych mam, które chciałyby nazwać córki imieniem Marta raczej nie grodzi im to,że ich córki będą miały w klasie po 3 albo więcej imienniczek. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Popularność Marty 09.06.13, 23:27 Z drugiej strony Marta to imię biblijne, krótkie o dobrze osadzone w polskiej tradycji. Wysokie miejsca zupełnie mnie nie dziwią. Odpowiedz Link Zgłoś