ksiezna_pani1 11.07.13, 12:40 Dzisiejszy solenizant. Siepraw — staropolskie imię męskie, złożone z członów Sie- (przypadek zależny od siego, sich - "w najbliższym czasie") i -praw ("prawdziwy, sprawiedliwy"). Znaczenie imienia: "ten, który będzie prawy". Istnieje też hipoteza, że Sie- w tym wypadku jest formą Wsze-; imię znaczyłoby wtedy "zawsze prawy". Imieniny obchodzi 11 lipca. Nie miał nadań. Co myślicie o Sieprawie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
easyblue Re: Siepraw 11.07.13, 12:48 Okropne. Jak "się spraw" czy "się prawi", "siepacz" i inne I jweszcze brzmienie nie za bardzo. Niefajne Odpowiedz Link Zgłoś
polifonia1983 Re: Siepraw 11.07.13, 23:11 pewnie bym się myliła i niechcący przerabiała na Sierpaw. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Siepraw 12.07.13, 14:04 Niezbyt mi się podoba.Kojarzy mi się z prawem i sierpem. Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Siepraw 18.07.13, 09:23 Podoba mi się, a zwłaszcza znaczenie. Jak sobie kilka razy powtórzyła na głos, to w brzmieniu też niczego sobie. Odpowiedz Link Zgłoś