Dodaj do ulubionych

powroty imion

01.08.04, 14:25
Ciekawe jest to powracanie imion. Tak mnie zainspirował wątek o Szymonie i
Antonim, zajrzałam do Grzeni i sprawdziłam, jaka jest aktualnie
najpopularniejsza 25-tka imion męskich, i czy jest w niej Antoni. I otóż
Antoniego w niej nie ma, jest dopiero na 44 miejscu, co może oznaczać, że
imię to było bardzo popularne wcześniej i Antoni urodzeni w poprzednim
szczycie popularnosci zdążyli już odejśc, ale może też oznaczać, że imię to
nigdy nie miało tak ogromnej popularności.

W pierwszej 25-tce są za to takie imiona, jak Stanisław (obecnie znów modny),
Józef, Marek (chyba nie ma teraz malych Marków), Zbigniew, Henryk, Kazimierz
(mam wrażenie, że zaczyna się jego powrót), Ryszard, Marian czy Władysław.

I tak się zastanawiam - czy szansę na ponowną popularnosć mają te imiona,
których nie było wcale tak dużo nawet jeszcze przed 50- 60 laty?
Których "nosiciele" już odeszli, tak że zdazyliśmy o nich kompletnie
zapomnieć? Przecież wraca też Franciszek, którego również nie ma wśród
najpopularniejszych imion. Dlaczego akurat Antoni, Franciszek i Stanisław, a
nie jakieś inne imiona?

Ciekawa jestem, jakie będą losy imienia Marian; może miałoby szansę na
wskrzeszenie, ale osoba Mariana Krzaklewskiego chyba jeszcze długo będzie
odstręczać ludzi, tych, którym wbił się w pamięć, od nadawania tego imienia;
tak jak wcześniej miało to miejsce - toutes proportions gardees - z Józefem
(Stalinem).
Obserwuj wątek
    • zojka Re: powroty imion 13.09.04, 19:04
      Zerkając na imiona nadawane dzieciom można stwierdzić, że co pewien czas
      zataczają kółko.
      W "moich" czasach - czyli na początku lat 70-tych nikt nie nadawał dziecku
      imion Zosia czy Julia czy Marysia, a Kuba toi było imie dla psa (zwłaszcza dla
      jaminika). Z kolei jeżeli zerknąć na urodzonych teraz znikają Agnieszki, tak
      kiedyś popularne, jest mniej Kaś, mniej jest małych Piotrusiów czy Jurków.

Syn moich znajomych miał być Marian, ale matka postawiła veto, a szkoda.

Ja się zastanawiam czy wróci imię Jadwiga...
      • gaudencja Re: powroty imion 13.09.04, 19:06
        zojka napisała:

> Ja się zastanawiam czy wróci imię Jadwiga...

Chyba zaraz zacznie wracac. Znam małą Jadwinię, a i tu niedawno pisały mamy,
        które zamierzają tak nazwać swoje córeczki (bądź już to zrobiły)...
        • zojka Re: powroty imion 13.09.04, 19:17
          Sama Jadwiga zda się trochę twarda, dobra dla ciotki, ale Jadzia, Jadźka, czy
          Jadwinia (kłaniają się Mikołajki) brzmi świetnie.
    • mamasebunia Re: powroty imion 13.09.04, 21:24
      zajrzałam do Grzeni i sprawdziłam, jaka jest aktualnie
      > najpopularniejsza 25-tka imion męskich

Gdzie to można sprawdzić ???
      • gaudencja Re: powroty imion 13.09.04, 21:53
        mamasebunia napisała:

> Gdzie to można sprawdzić ???

ksiegarnia.pwn.pl/opis_ks.php?kid=2965
        Ma być dodruk w październiku.
        • sabe Re: powroty imion 14.09.04, 11:35
          Jadwiga pewnie nieco wyjdzie z ukrycia i ja też zmiarzam się do tego
          przyczynić. Drugim takim chyba od dawna mało popularnym imieniem, które szykuję
          swej meleńkiej jest Józefinka. A syneczek, no cóż, Anatolek albo Zbyś smile
          • gaudencja Józefinka 14.09.04, 18:10
            sabe napisała:

Drugim takim chyba od dawna mało popularnym imieniem, które szykuję
            >
            > swej meleńkiej jest Józefinka.

To możemy sobie podać rękę wink
            • ikaes Re: Józefinka 08.09.05, 08:55
              bratanica mojej koleżanki (obecnie ok, 9-letnia) ma na imię Józefina, a jej
              bracia to Tomasz, Stanisław i Franciszek.
              Mój synek ma Franciszek Józef, syn mojej siostry ciotecznej - Antoni, syn moich
              znajomych Józef.
              Może wracają bo są ładne, a Marian - nie widzę w tym imieniu nic ładnego,
              podobnie jak np w Zdzisławie
    • zojka Re: powroty imion 14.09.04, 12:23
      Po wczorajszej dyskusji z małżonkiem.
      A powrót jakiś małych Danuś?
      W ogóle nie znam żadnej małej Danusi...
      • mamajagody Re: powroty imion 14.09.04, 14:45
        A propos Jadwigi - to imie mojej mamy i bardzo lubilam, kiedy nazywano Ja
        Jagodą. Do tego stopnia, że tak nazwałam swoja córeczkę. A co myslicie o
        imieniu Roman? Jak jest z popularnością Bruno?
        P.S.
        Danusia - czemu nie?
        • sabe Re: powroty imion 14.09.04, 18:19
          sądzę, ze Danuśka będzie wyjątkowo oryginalnasmile mnie najbardziej właśnie w tej
          formie - Danuśka - się podobasmile
          a do Gaudencji... miejmy nadzieję, ze nasze córcie - Józefinki - nie trafią do
          tej samej szkoły, uczelni, pracy wink
          pozdrawiam
          sabe
          • gaudencja Re: powroty imion 14.09.04, 18:21
            sabe napisała:

> sądzę, ze Danuśka będzie wyjątkowo oryginalnasmile mnie najbardziej właśnie w
            tej
            >
            > formie - Danuśka - się podobasmile
            > a do Gaudencji... miejmy nadzieję, ze nasze córcie - Józefinki - nie trafią
            do
            > tej samej szkoły, uczelni, pracy wink

Zobaczymy smile Na razie pewne mam imię dla pierwszej córeczki (której jeszcze
            nawet nie oczekuję), i nie jest to Józefinka, a Józefinka z Marcjanną będzie
            brana pod uwagę przy drugiej smile
            • charlie.weasley A co to ma za znaczenie?, było: powroty imion 18.09.04, 18:12
              Czegoś tu nie rozumiem, drogie Panie. Wiele z Was, jeśli dobrze rozumiem,
              wzdycha, żeby wróciła moda na takie czy inne imię, które Wam się podoba i rade
              byście takie nadały swojemu dziecku. To co, to chciałybyście, żeby wróciła moda
              na taką np. Jadwigę i żeby dziecko było w klasie jedną z pięciu Jadź (w moim
              roczniku były stada Beat i Dorot, imiona obecnie niemal nie nadawane)? Że co, że
              przesadzam? Znam Michała, *1975, który w liceum miał w klasie pięciu imienników.
              Uważam, że najlepsze, co w tym względzie można zrobić dla dziecka, to dać mu
              imię proste, a zarazem w danym roczniku właśnie mało popularne. Kubuś i Julka
              będą ginęły w tłumie imienników. Darek i Monika nie.
              Pozdrowienia małej Danusi.
              • gaudencja Re: A co to ma za znaczenie?, było: powroty imion 18.09.04, 19:57
                charlie.weasley napisał:

> Czegoś tu nie rozumiem, drogie Panie. Wiele z Was, jeśli dobrze rozumiem,
                > wzdycha, żeby wróciła moda na takie czy inne imię, które Wam się podoba i rade
                > byście takie nadały swojemu dziecku.

Rzeczywiście, nie rozumiesz, drogi Panie smile

To co, to chciałybyście, żeby wróciła moda
                > na taką np. Jadwigę i żeby dziecko było w klasie jedną z pięciu Jadź (w moim
                > roczniku były stada Beat i Dorot, imiona obecnie niemal nie nadawane)?

Jadwiga to ładne imię, ale np. ja osobiscie nie planuję go dla dziecka.

> Uważam, że najlepsze, co w tym względzie można zrobić dla dziecka, to dać mu
                > imię proste, a zarazem w danym roczniku właśnie mało popularne. Kubuś i Julka
                > będą ginęły w tłumie imienników. Darek i Monika nie.

Uważam Darka za jedno z najbrzydszych imion męskich (Darka, Arka, Adriana itd.
                itp.). Nie uważam go za imię "proste" - jest to imię wymyślne, które gwałtownie
                weszło w modę w latach 60-tych XX wieku (tak jak teraz Oliwia). Na imię Monika
                też bym się nie zdecydowała dla swojego dziecka, choć nie mam tak awersyjnych
                odczuć w stosunku do niego.
                • blakecarrington Re: A co to ma za znaczenie?, było: powroty imion 08.09.05, 13:48
                  >> Uważam Darka za jedno z najbrzydszych imion męskich (Darka, Arka, Adriana
                  itd. > itp.). Nie uważam go za imię "proste" - jest to imię wymyślne, które
                  gwałtownie> > weszło w modę w latach 60-tych XX wieku (tak jak teraz Oliwia).

Moj brat jest Dariusz
                  ale mi sie to imie kojarzy z filmem Gruzy "Gulczas.." gdzie Gruza wlasnie
                  siedział i wypatrywał Dariusza, kótry miał przyjechac. Od tamtej pory rechocze
                  na dziwek imienia Dariusz.
                  Ja sam tez mam nie za częste - od podstawowki mylili mnie z Romanem
                  • theodorka Re: A co to ma za znaczenie?, było: powroty imion 08.09.05, 13:50
                    blakecarrington napisał:

> ale mi sie to imie kojarzy z filmem Gruzy "Gulczas.." gdzie Gruza wlasnie
                    > siedział i wypatrywał Dariusza, kótry miał przyjechac. Od tamtej pory
                    rechocze
                    > na dziwek imienia Dariusz.

A dla mnie kojarzy się ze starym filmem dla dzieci i młodzieży pod
                    tytułem "Siedem życzeń", gdzie głównym bohaterem był Darek smile Ale imię raczej
                    mi się nie podoba. Teraz modna jest Daria, Dariusz w odwrocie.
        • bodomlake Re: powroty imion 07.09.05, 21:07
          Roman mi sie bardzo podoba. Może ze względu na Romana Kostrzewskiego z Kata tongue_out
    • gaudencja Re: powroty imion 15.02.05, 21:21
      ...chyba są już pierwsze znaki na niebie i ziemi, że powraca Bronisław, jak
      uważacie? Bo mam wrażenie, że moze to być powrót równie nagły i triumfalny, jak
      Franciszka...
      • martka_k Re: powroty imion 15.02.05, 22:15
        Fakt, ostatnio i Bronislaw i Bronislawa na forum sie pojawilo smile
        A a propos wczesniejszych wypowiedzi o tym, ze nie ma teraz malych Kas i
        Piotrkow, to akurat ostatnie sobottnie WnS temu zupelnie przeczy :0 Takez, jak
        widac, nie da sie przewidziec.
        Ja bym powiedziala, ze imiona "skacza" co drugie pokolenie (czesciowo przez
        bardzo mily zwyczaj nadawania dzieciom imion dziadkow czy babc). My wracamy do
        Franciszkow, Stanislawow i Bronislawow, ciekawe do czego wroca nasze dzieci...
        Renata, Beata, Monika?? Jakie jeszcze sa popularne imiona z pokolenia naszych
        rodzicow, teraz w ogole nie nadawane?
      • adalwinka Re: powroty imion 17.03.20, 20:33
        Bronisław miał w zeszłym roku 21 nadań, Bronisława - 4. Czy to już dość, aby uznać, że imię wróciło?
        Ja bym chętnie poznała małych Bronków i Bronie, mam bardzo ciepłe skojarzenia z tym imieniem.
        • gaudencja Re: powroty imion 21.03.20, 18:43
          To jeszcze zbyt niski poziom...
    • piopal Re: powroty imion 16.02.05, 06:37
      Rzeczywiście wracają stare imiona,sama mam syna Stefana-wybór męża,łatwo mi nie
      było ale po tylu miesiącach już nie wyobrażam sobie innego imienia dla mojego
      dziecka.Zdrobnienia nie używamy bo nam się nie podoba-jest porostu Stefan,ale
      nie o tym chciałam.Mój kuzyn zostanie tatusiem i planuje-dla chłopca ZDZISŁAW,
      w pierwszej chwili mysleliśmy że żartuje ale po dłuższym zastanowieniu-nie jest
      złe,pewnie w szkole będzie mu trudno(czy w przedszkolu)ale za to jak będzie 20
      latkiem-napewno lepiej brzmi od Patryka czy Dominika-bardziej męsko.Może
      dlatego wracają te "stare" imiona-ze względu na męskie i poważne brzmienie,
      • renka14 Re: powroty imion 16.02.05, 19:57
        chcę tylko bardzo polecić zwyczaj nadawania dzieciom imion własnych rodziców,
        sama nadałam córkom imiona po obu babciach - Renata i Regina. A jak myślicie,
        że towarzyszył temu zachwyt starszych imienniczek to się mylicie. Chociaz to
        może była kurtuazja?
        • katriel Re: powroty imion 04.02.06, 01:01
          renka14 napisała:
          > sama nadałam córkom imiona po obu babciach - Renata i Regina.
          A jak zdrabniasz? Bo chyba nie obie Renia?
    • lukrecja_mniam Re: powroty imion 16.02.05, 20:15
      Marian - straaaszne. Brrr.

A co do popularnych imion naszych rodziców, które jeszcze nie wrócily -
      Kazimiera i Czesław (moi rodzice). I o ile Kazimierze wróże jakiś powrót, to
      Czesławów chyba nie (choc mój ojciec z powodu swojego imienia kompleksów na
      szczescie nie ma i wrózy, że Cześki tez kiedyś spowróca).
      • gaudencja Re: powroty imion 28.07.05, 22:18
        lukrecja_mniam napisała:

> Marian - straaaszne. Brrr.

A mi się Marian nawet zaczyna podobać wink
        • hanna_konstancja Re: powroty imion 09.01.19, 18:41
          Trochę nie rozumiem czemu Marian "brr" skoro Marianna jest ekstra.
          • gaudencja Re: powroty imion 09.01.19, 19:20
            Koleżanka ma synka Mariana.
      • chayah Re: powroty imion 25.11.20, 08:21
        lukrecja_mniam napisała:

> to Czesławów chyba nie (choc mój ojciec z powodu swojego imienia kompleksów na szczescie nie ma i wrózy, że Cześki tez kiedyś spowróca).

U siostry ciotecznej w żłobku jest Czesław. To jedyny mały Czesio, którego znam
        • sulimira Re: powroty imion 25.11.20, 08:55
          Wsrod naszych rodzicow bylo sporo Czesiow, Wiesiow czy Kaziow wiec wcale sie nie wyrozniali. W mojej rodzinie jest wiele osob ze -slawami i nikt nigdy nawet nie pomyslal o zmianie imienia. Do dnia dzisiejszego bardzo lubia swoje imiona pomimo, ze nie sa w modzie, ale ich znajomi sa osluchani z tego typu imionami wiec nikt sie nie krzywi.
          Wydaje mi sie, ze Czesiu wroci. W tym roku patrzac na pierwsze pol roku bedzie ich kilkadziesiat.
    • milenium5 Re: powroty imion 18.02.05, 14:15
      Mnie sie wydaje, że imiona wracają raczej co trzecie pokolenie. Obecnie modne
      Zosie, Antoniny, Wiktorie, Julie, to raczei imiona prababć dzisiejszych
      niemowlaków. Babcie to raczej pokolenie Jadwig, Teres i Kryś, czyli modne
      raczej tak sobie, choć pewnie modne będą jako imiona dla dzieci obecnych
      dzieci. I może wtedy Czesio powróci. A z tym dawaniem imion po babcie jest
      różnie, moja była Zosia i nawet zastanawiałam się nad takim imieniem dla córki,
      ale babcia była temu zdecydowanie przeciwna. Podobnie zaareagowała na
      propozycję Stasia dla mojego synka, po jego pradziadku a jej mężu.
    • mel33 Re: powroty imion 01.03.05, 23:40
      Witam,
      A może Rafał, Rafałek,mało popularne imię chłopięce.
      • mag-da Re: powroty imion 28.07.05, 23:58
        My nazwaliśmy swego synka Henryk, po nieżyjącym już ojcu mego męża. Wołamy go
        Henryk, Henryś, ostatnio Heniasek, Henia nienawidzę. Mimo niby obecnej mody na
        stare imiona wszyscy patrzą na nas dziwnie, i nie wierzą że on naprawdę się tak
        nazywa. Czy znacie jakiegoś małego Henrysia? Czy to imię ma szansę na powrót
        czy to tylko my tak wyskoczyliśmy?
        • gaudencja Henryk 29.07.05, 00:14
          Znam Henryka lat 17 (młody, ale już widać, że będzie obłędnie przystojny), z
          baaardzo dobrej rodziny. I uważam, ze dokonaliście doskonałego wyboru, bo to
          piękne i klasyczne imię, w dodatku głęboko zrośnięte z historią Polski (już od
          Piastów). Na pewno wróci, ale nie tak natychmiast, więc musicie uzbroić się w
          cierpliwość i być po prostu dumni z imienia, które nadaliście. A jest z czego
          być dumnym, i w dodatku mam wrażenie, ze imię to jest teraz nadawane
          (statystycznie częściej) w rodzinach z rodzaju tej, o której pisałam w
          pierwszych słowach swego listu.
          • cysia.b Re: Henryk 29.07.05, 13:00
            Według moich obliczeń na razie Henryk jest bardzo rzadkim imieniem wśród
            dzieci. Ale może się to zmieni
      • blakecarrington Re: powroty imion 08.09.05, 13:49
        mel33 napisała:

> Witam,
        > A może Rafał, Rafałek,mało popularne imię chłopięce.
        W okolicach mojego rocznika co 3 byl Rafał.
    • linna-altair Re: powroty imion 07.09.05, 16:42
      Mnie nigdy nie podobały się takie imiona.mam nadzieję,że nie będą az tak bardzo
      modne.
      • blakecarrington Re: powroty imion 08.09.05, 13:44
        Heniek i Czesiek to dwa imiona ktorych nie nadalbym dziecku (w obu formach
        meskiej i zenskiej)
        • tucik Re: powroty imion-Bożena, Teresa 04.02.06, 21:42
          Bronisława - jak dla mnie okropne, kojarzy mi się z narzędziem wiejskim -
          broną, Bronisław nie lepiej choć tutaj męskie brzmienie jest naturalnie na
          miejscu; Jadwiga - silne i śliczne, dużo zdrobnień - Jadzia, Jadziunia,
          Jadwiga, Dziuna itp., Renata - takie sobie, Danuta - osobiście nie podoba mi
          się, zwłaszcza zdrobnienie Danka, a co sądzicie o Bożenie i Teresie? Swego
          czasu był wysyp Bożen i Teresek ale chyba nie zanosi się jeszcze na ich szybki
          powrót chociaż w "Klanie" jest mała Bożenka...
          • renka14 do katriel 11.04.06, 19:17
            troche spozniona, co?
            do Reginy mowimy : Regi lub Ginka
            a do Renaty : Renia lub Renatka
    • sulimira Re: powroty imion 09.01.19, 23:55
      Te imiona, ktora powracaja zwykle maja historie wielkiej popularnosci w dalszej przeszlosci. Najbardziej ciekawi mnie fenomen popularnosci imion, ktore sa nam znane, ale nigdy nie byly popularne, az do teraz. Nie wiem moze sie myle, ale Ziemowit chyba nigdy nie byl tak popularny jak obecnie (z czego bardzo sie ciesze).
      • gaudencja Re: powroty imion 10.01.19, 18:52
        Ziemowit ma w ogóle dośc krótką historię, bo od XIX wieku. A teraz chyba utrzymuje się na niskim poziomie popularnosci już od dłuższego czasu.
        • sulimira Re: powroty imion 10.01.19, 21:59
          Tak juz od kilku lat i przez ostatnie ~5 lat poszedl prawie 100 miejsc do gory. Ziemowit jest dla mnie ciekawym fenomenem. Zmiana jednej litery, imie staropolskie znane, ale nigdy nie jakies popularne, a teraz na rowni z Bolesławem (bardzo blisko w ilosc nadan w ubieglym roku).
          • gaudencja Re: powroty imion 12.01.19, 01:07
            Zmiana jednej litery akurat kompletnie odmienia znaczenie imienia, wymieniając rodzinę - "siemię" - na "ziemię". Raczej bym więc Ziemowita potraktowała jako imię nowe, w świetle współczesnej wiedzy o etymologii.
            • sulimira Re: powroty imion 12.01.19, 01:25
              Nowe, a staro brzmiace- moze dlatego robi sie popularne. Wiesz moze jaka byla jego popularnosc po jego inwencji?
              • gaudencja Re: powroty imion 12.01.19, 01:26
                Nie ma takich danych, ale raczej nieznaczna.
                • sulimira Re: powroty imion 12.01.19, 01:48
                  Tez mi sie tak wydaje. Ciekawa jestem jak to bedzie w tym roku...
                  • sulimira Re: powroty imion 16.04.20, 09:58
                    W 2019 Ziemowit poszedl kilka miejsc do gory na miesjce 147. Zostal nadany 64 razy czyli o 9 wiecej niz w roku poprzednim.
                    Patrzac na zainteresowanie Kazimierzem na tym forum plus wsrod gwiazd i dwa nadania jakie znalazlam ogolnie nawet w uszczuplonym polu danych to bardzo mozliwe, ze nastapi jego wysyp juz wkrotce.
                    • sulimira Re: powroty imion 23.01.22, 10:25
                      W 2020 Ziemowit zostal nadany tylko 49 razy i zajal 158-me miejsce w rankingu.
                      Natmiast w 2019 bylo 1919 nosicieli tego imienia w Polsce (257-me miejsce), a w 2021 bylo ich juz 1979 (266-sta pozycja).
      • domi_33 Re: powroty imion 25.01.22, 23:33
        Nie miał pojęcia, że robi się popularne. Dla mnie to najpiękniejsze imię. 😄
        • sulimira Re: powroty imion 31.01.22, 01:59
          Imie piekne i obecnie nadawane juz regularnie, ale nie tak czesto, zeby zniechcalo. Jak bedzie dalej to niewiadomo, ale naraznie Twoj Ziemus nie musi obawiac sie "oklepania" wink
    • martynasze0 Re: powroty imion 17.04.20, 18:56
      Wydaje mi się, że wracają te akurat imiona, ponieważ ludzie kierują się tym co słyszą w mediach na początku. Od góry. Widzą, że ktoś wykształcony, powiedzmy autorytet lub popularny dał takie imię i tak to leci ...
      Józef bardzo często występuje w rodzinach katolickich.
      Co do Mariana mi się akurat nie podoba. Mysle, ze Krzakleski nie ma tutaj wplywu takiego jak Stalin. Wszak mamy teraz politykow o imionach dzisiaj w pierwszej 3 powiedzmy smile ...Zdrobnienie Maryś czy Maniek używa się w naszych stronach też do Mariusza, więc raczej na to imię padał w moich latach wybór...
      Ja znam 3 małych Marków, więc może wraca jakoś powoli ...
      Powrót do starych imion ... dla mnie bynajmniej to tęsknota może nostalgia za czasami, które były kiedyś...
      • gaudencja Re: powroty imion 19.04.20, 20:33
        Józef raczej nie jest popularny tylko w rodzinach katolickich. Moje 2 koleżanki z klasy urodziły Józefów, teraz już pewnie mocno nastoletnich, bynajmniej nie należą do szczególnie religijnych środowisk. Byli to pierwsi młodzi Józefowie w otoczeniu, o których słyszałam.
    • sulimira Re: powroty imion 23.01.22, 10:41
      Ciekawym trendem jest powrot imion slowianskich. Moze marginalnie, ale sa nadawane imiona, ktorych nosiciele odeszli juz bardzo dawno temu, a ich imiona zniknely z kart slownikow imion polskich. Tutaj wydaje mi sie, ze oprocz wplywu osob slawnych pomysly daja nam publikacje internetowe na ten temat. Nie moge oprzec sie wrazeniu, ze wspomnienie w jednym z takich artykulow imienia Bolebor wplynela na decyzje nadaniu tego imienia, az czterem chlopcom tego roku. W Polsce nosi to imie 7 osob wiec wiekszosc nadan nastapila w roku gdy imie zostalo umieszczone w artykule.
      • gaudencja Re: powroty imion 29.01.22, 15:15
        sulimira napisała:

> lynela na decyzje nadaniu tego imienia, az czterem chlopcom tego roku. W Polsc
        > e nosi to imie 7 osob wiec wiekszosc nadan nastapila w roku gdy imie zostalo um
        > ieszczone w artykule.

Który to artykuł wzmiankował Bolemira i w jakim kontekście?
        • sulimira Re: powroty imion 30.01.22, 00:28
          Jeden z artykulow jakie przeczytalam, ale teraz juz go pewnie nie znajde.
          Wzmiankowal w kontekscie slowianskich imion, ktore nie maja szans na popualrnosc.
          • teija_urte Re: powroty imion 30.01.22, 10:13
            Bolebor czy Bolemir? wink
            • gaudencja Re: powroty imion 30.01.22, 11:46
              Pewnie ten pierwszy wink
              • sulimira Re: powroty imion 30.01.22, 18:54
                Szukalam, ale nie moge znalezc
    • pannaaga999 Re: powroty imion 23.01.22, 16:03
      Zaczyna się powrót Kazimierzów, Henryków - masz rację (kiedy byłam z dziećmi na placu zabaw latem, było dwóch małych Kazików).

Podobne losy czekają Helenę (niestety...), Anielę i Rozalię. Już widzę w rankingach ich powrót. Zosi i Hani nie doliczam, ponieważ to imię na dobrze zadomowiło się w TOP5.
      • katarzynkaa Re: powroty imion 23.01.22, 23:56
        Dorzuciłabym jeszcze Wandę, Klarę i Łucję. Z męskich może Bogumił/Bogusław? Antek i Stanisław trzymają się mocno w rankingu.
        • pannaaga999 Re: powroty imion 24.01.22, 08:02
          Klara też coraz częstsza, niestety 😕. Bogumił/Bogusław trzymają się na dolnych szczeblach rankingu i tak szybko nie wrócą.
          • sulimira Re: powroty imion 24.01.22, 13:40
            Bogumil i Bogdan wracaja. Powoli, ale wracaja.
            Gustaw, Konstanty i Tadeusz. Felicja sie pokazuje i zdarzaja sie Celiny.
            • sulika Re: powroty imion 29.01.22, 16:18
              Celinę biorę pod uwagę, więc nie chciałabym populrności. Ale cóż, nie przeskoczyszwink
              • sulimira Re: powroty imion 30.01.22, 00:25
                Wzrost popularnosci chyba nie oznacza nawet pierwszej 20-tki w tym przypadku wiec nie martwilabym sie na zapas wink Ja rowniez lubie Celine smile
      • polik17 Re: powroty imion 25.01.22, 11:13
        Boże, popularności Anielki i Rozalki mówię NIE! 😢😭
        • pannaaga999 Re: powroty imion 25.01.22, 16:35
          Też jestem na NIE, ale gdy są silne trendy na dziadkowe imiona, niestety będą coraz popularniejsze 🙁
          • polik17 Re: powroty imion 25.01.22, 18:33
            Kurcze, jestem naprawdę zła z tego powodu big_grin Bo czy wszystkie, dosłownie WSZYSTKIE imiona, które lubię muszą się popularyzować?...Matylda, Laura, Aniela, Rozalia, Ida, Aurelia.... No masakra jakaś sad Dlatego chyba pozostaje mi jedynie czekać, aż Wiktoria (moje ukochane imię od zawsze) spadnie kiedyś poniżej pierwszej 40, żebym mogła ją nadać.
            • sulimira Re: powroty imion 26.01.22, 00:45
              Druga opcja jest przewertowanie koncowek rankingow i kalendarza imienin i polubienie imion o ktorych nawet nie wiedzialas, ze istnieja wink
              • polik17 Re: powroty imion 27.01.22, 09:06
                Kurcze, właśnie z tym może być ciężko w moim przypadku😂 Bardzo ciężko jest mi przekonać się do imion, o których słyszę pierwszy raz. Poza tym większość ludzi też nie zna takich imion, więc jakbym nazwała nim dziecko zapewne trzeba byłoby każdemu tłumaczyć, co to za imię itp. A ja chyba nie miałabym do tego cierpliwości😀
            • katarzynkaa Re: powroty imion 26.01.22, 23:53
              A lubisz Walerię? Podobna do Wiktorii. Ciekawe, czy zostanie odkryta na nowo.

PS Ida nie jest popularna, nigdy nie była i chyba nie będzie (co jest ciekawe, bo Iga jest), więc się nie martw. 🙃 Aurelia chyba też nie jest jakoś wysoko.
              • polik17 Re: powroty imion 27.01.22, 09:16
                Właśnie do Walerii jakoś nie mogę się przekonać - to znaczy u kogoś oczywiście doceniam, jednak mi jakoś nie podchodzi jej brzmienie. Sama nie wiem, może przez to „Wale” na początku😂 Dodatkowo wydaje mi się, że to imię w porównaniu do Wiktorii nie ma ładnych zdrobnień - Walusia, Wala, Walerka w ogóle mi się nie podobają😕 A co do popularności Idy i Aurelii to faktycznie może trochę przesadzam, bo nie są jeszcze bardzo popularne, ale jakoś gdzieś tam czuję, że kiedyś będą. Może nie wejdą do top 10, ale w pierwszej 40 wydaje mi się, że mogą się znaleźć…Ida może np. trochę zastąpić właśnie Igę, a Aurelia np. popularną od kilkunastu lat Amelię. Tylko to jest kwestia czasu😂
                • sulimira Re: powroty imion 29.01.22, 14:53
                  Moze wiec Wanda?
              • teija_urte Re: powroty imion 30.01.22, 10:34
                Aurelia w pierwszej połowie 2021 r. była bodajże na 56 miejscu (chciałam właśnie jeszcze raz sprawdzić, ale te dane nie są już dostępne).

Sama mam prawie 4,5-letnią Aurelię i pamiętam, że jak nadawaliśmy to imię, to spotykaliśmy się niekiedy ze zdziwieniem, były prośby o powtórzenie imienia, a tu zaraz wejdzie ono do pierwszej 50-tki 😲
                • teija_urte Re: powroty imion 30.01.22, 11:04
                  Myślę jednak, że do pierwszej 20-tki, a nawet 30-tki Aurelia tak prędko nie wskoczy. A przynajmniej mam taką nadzieję. wink

Tymczasem rozważany przeze mnie Tadeusz w pierwszej połowie ubiegłego roku uplasował się na 46 pozycji 😲
                • gaudencja Re: powroty imion 30.01.22, 12:19
                  teija_urte napisał(a):

> Aurelia w pierwszej połowie 2021 r. była bodajże na 56 miejscu (chciałam właśni
                  > e jeszcze raz sprawdzić, ale te dane nie są już dostępne).

Są jeszcze smile Ale nie ma tu pozycji, trzeba sobie samej dodać. Miejsce 56 wśród imion żeńskich.
                • polik17 Re: powroty imion 30.01.22, 13:24
                  Tak, właśnie sprawdziłam sobie kilka dni temu te dane 😀
                  Jejku ale super, że masz Aurelkę smile Naprawdę to imię tak bardzo mi się podoba i tak strasznie boję się jej pewnie nadchodzącej popularności…A jak się Aurelii nosi imię? smile Jest z niego zadowolona? 😊
                  • teija_urte Re: powroty imion 30.01.22, 17:04
                    Bardzo mi miło 😀 Zarówno Aurelka, jak i my jesteśmy bardzo zadowoleni z tego imienia. Myślę, że świetnie pasuje do naszej córki smile

Ten link mi niestety nie działa, nie mam pojęcia czemu, bo wcześniej działał... ale widzę, że dobrze zapamiętałam, więc dziękuję Gaudencjo za sprawdzenie smile
                    • teija_urte Re: powroty imion 30.01.22, 18:21
                      Na laptopie udało mi się te dane podejrzeć wink

Przy okazji sobie sprawdziłam, że imię Florentyna w pierwszej połowie 2021 zostało nadane 45 razy. Coraz bardziej mi się ono podoba, ale do nazwiska niestety raczej średnio pasuje, więc nie wiem, czy bym nadała...
    • katarzynkaa Re: powroty imion 26.01.22, 23:58
      Urszula i Barbara wracają. Ciekawe, czy Elżbieta, Irena i Danuta wrócą. Teresa? (nie lubię).

Ktoś coś słyszał o małych Irenkach? Nadawalność nieduża, ok 60 rocznie o ile dobrze pamiętam.
      • polik17 Re: powroty imion 27.01.22, 09:19
        Ja nie znam ani nie słyszałam o żadnej małej Irence, ale znam za to 8 letnią Irminkę smile
      • sulimira Re: powroty imion 29.01.22, 14:55
        Zaczynam sie spotykac z nimi wsrod galeri noworodkow.
        • katarzynkaa Re: powroty imion 29.01.22, 14:58
          Z Irenkami?
          • sulimira Re: powroty imion 29.01.22, 16:07
            Tak, raz czy dwa w ubieglym roku po raz pierwszy. Dwa lata temu, nic. Dodatkowo w watku o imieniu dla rodzenstwa Jeremiego, rodzice wybrali Irenke
            • katarzynkaa Re: powroty imion 31.01.22, 16:02
              Świetnie smile
      • ilia.1 Re: powroty imion 29.01.22, 16:13
        Zgadzam się, że Urszula i Barbara zyskują popularność. Myślę, że Helena, Milena, Michalina, Gabriel, Artur, Ignacy, Henryk, Leonard itp. będą coraz bardziej popularnymi imionami.
        • teija_urte Re: powroty imion 30.01.22, 10:52
          Barbara i Michalina pojawiły się u mnie w rodzinie, zaś Leonard w zeszłym roku urodził się u znajomych. smile
    • sulika Re: powroty imion 29.01.22, 16:21
      Z imion wspomnianych w tym wątku, mogłabym rozważać Irenę, Celinę lub Walerię. Ciekawe czy wrocą🤭
      • emnilda.wolna Re: powroty imion 29.01.22, 23:35
        sulika napisał(a):

> Z imion wspomnianych w tym wątku, mogłabym rozważać Irenę, Celinę lub Walerię.
        > Ciekawe czy wrocą🤭

Irena na pewno, ona nigdy do końca nie wyszła z użycia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.