Dodaj do ulubionych

Dobromira i Dobromir

20.09.13, 19:29
O ile wątków o wersji męskiej kilka było, to żeńska się swojego nie doczekała.

Dobromira lubię i nawet widniał na mojej liście. Ostatnio zaczęły mi przeszkadzać zbyt oczywiste skojarzenia z "Pomysłowym Dobromirem", ale może przesadzam? wink Generalnie ostatnio znów zaczęłam nad nim myśleć i stwierdzam, że jednak jest u mnie do nadania. No i urzekło mnie zdrobnienie Dobroszko - takie w moim stylu.

Nad wersją żeńską nigdy dłużej nie myślałam. Ale ostatnio przestała mi się podobać Dobromiła, bo jest za słodka. I dobra, i miła - no zero jakiejś "pikanterii" wink Dobromira brzmi już lepiej, ostrzej, a do tego można ją zdrabniać do mojej ukochanej Miry - może czas się nad nią poważniej zastanowić?

A co Wy sądzicie o tych imionach? No i tradycyjnie - jak wyglądają ich statystyki?
Obserwuj wątek
    • agjato Re: Dobromira i Dobromir 20.09.13, 20:29
      Zarówno Dobromir jak i Dobromira bardzo mi się podobają. Jak już kiedyś pisałam, kojarzę jedną Dobromirę, teraz już nastolatkę. Wydaje mi się, że spośród imion Dobrosława, Dobromiła i Dobromira, ta ostatnia jest najrzadsza.
      Pomysłowy Dobromir to dobranocka mojego wczesnego dzieciństwa, zupełnie mi to skojarzenie nie przeszkadza.
    • klakla91 Re: Dobromira i Dobromir 20.09.13, 21:07
      Dobromira polubiłam właśnie dzięki tej bajce, jeszcze dodała mu uroku. Bardzo podoba mi się to imię.
      O kobiecej wersji wcześniej nie słyszałam. Pierwsze wrażenie niezbyt dobre, jednak po przemyśleniu i rozłożeniu na składowe, ciekawe. Dla mojego dziecka wolałabym jednak Dobrawę bądź Mirę, ale Dobromira u kogoś..jak najbardziej na tak.
    • dasza_dm Re: Dobromira i Dobromir 20.09.13, 21:34
      Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam! Oba piękne, oba do nadania i to bardzo chętnie smile
      • dolcevita007 Re: Dobromira i Dobromir 20.09.13, 22:33
        Dla mnie oba za ciezkie,za duzo tego r, ale te Twoje zdrobnienia bardzo mi sie podobaja. Dobroszko super.
        Dobromila i Dobroslawa podobaja mi sie bardziej, gdyz sa lzejsze w brzmieniu, nie ma tego podwojnego r.
    • ksiezna_pani1 Re: Dobromira i Dobromir 20.09.13, 22:40
      Podobają mi się te imiona. Dobromir miał 156 nadań, a Dobromira 93. smile
      • dalenia Re: Dobromira i Dobromir 21.09.13, 11:51
        Dziękuję Księżno za dane. Spodziewałam się niewielkiej liczy Dobromir, ale że Dobromirów jest tak mało, to jestem zaskoczona!
    • abiela Re: Dobromira i Dobromir 24.09.13, 13:41
      Dobromira tak, ale Dobromir jakoś mnie nie przekonuje.
    • gaudencja Re: Dobromira i Dobromir 29.09.13, 11:58
      Podobają mi się te imiona, ale, by tak rzec, w drugiej kolejności po grupie innych imion słowiańskich.
    • vi0let Re: Dobromira i Dobromir 05.10.13, 12:23
      U kogoś tak, ale trochę nie w moim guście.
    • burakota Re: Dobromira i Dobromir 15.06.23, 09:37
      Po dziewięciu latach praktykowania zdrabniania Dobromiry do Miry --> serdecznie polecam. Imię słowiańskie, ale nie stwarza najmniejszych problemów obcojęzycznym, więc doskonale sprawdza się współcześnie. Mira swoim imieniem jest zachwycona i zawsze jak zdarzy jej się trafić na inną Mirę, to obstawia pełną formę imienia.
      Stosowane u nas inne zdrobnienia to Mirosia, Mirochna.
      • dalenia Re: Dobromira i Dobromir 15.06.23, 13:43
        Przepraszam, po ilu?! 😵
        • burakota Re: Dobromira i Dobromir 15.06.23, 16:57
          Tak, za kilka dni będzie 9. Spora dziewczyna już wink
          • paula.anna Re: Dobromira i Dobromir 16.06.23, 06:38
            Pozdrawiam Dobromirę!
            Szkoda, że nasze forum rówieśnicze sobie poszło 😕.
          • niii Re: Dobromira i Dobromir 16.06.23, 21:46
            Gratuluję cudownej Miry - Dobromiry smile
          • gaudencja Re: Dobromira i Dobromir 17.06.23, 12:45
            Uściskaj ją od nas urodzinowo smile kiss
      • burakota Re: Dobromira i Dobromir 08.05.25, 12:43
        Dobromira lat już niemal 11 wciąż uwielbia swoje imię. W międzyczasie spotkała dwie rówieśniczki Miry (Mirę i Mirosławę) i uważa, że jej forma najfajniejsza wink Dla jednych sąsiadów wciąż jest Dobrusią, ale stwierdziła, że niech mówią, jak chcą, bo i jako Mira i jako Dobrusia jest jedyna w okolicy, więc wiadomo, że to o niej/do niej.
        Gdyby mi ktoś kilka lat wcześniej powiedział, że będę mamą Dobromiry, nie uwierzyłabym - wolałam Dobromiłę. Po latach Dobromiła wydaje mi się błędna i przesłodzona i z pewnością nie chciałabym zdrabniać do Miłki, a Dobrusia też mnie w pełni nie przekonywała. 11 lat temu brzuch zdecydował, że jest Mirą i nie było wyboru big_grin Rozważane były imiona, które można tak zdrabniać i dzisiaj Mira mówi, że gdyby nie była Dobromirą, to mogłaby być ewentualnie Mirandą, jednak nie chciałaby być Radomirą ani Witomirą, które też były rozważane.
        • paula.anna Re: Dobromira i Dobromir 08.05.25, 12:51
          Jejku, jak ten czas leci!
          Nasze dzieci za chwilę będą nastolatkami, jak twierdzi Feliks 🤣.
          Przesyłam (przed)urodzinowe pozdrowienia dla Was obu.
          • burakota Re: Dobromira i Dobromir 08.05.25, 12:56
            Pozdrawiamy wirtualnego bliźniaka! Nastolatki, brrr! Mira już jest niemal mojego wzrostu i narzeka, że moje buty są na nią za ciasne. Świat się kończy big_grin
            • paula.anna Re: Dobromira i Dobromir 08.05.25, 13:07
              A mnie się czasem wydaje, że tak niedawno urodziły się te nasze czerwcątka...
            • gaudencja Re: Dobromira i Dobromir 18.05.25, 16:00
              Nieprawdopodobne, jak szybko czas mija smile
    • remigia1 Re: Dobromira i Dobromir 15.06.23, 22:11
      Nie jestem fanką Dobromiry, wydaje mi się bardzo twarda, jak na imię żeńskie. Za to Dobromira lubię.
    • niii Re: Dobromira i Dobromir 16.06.23, 13:30
      Lubię obie, choć bardziej brzmi mi Dobromiła smile)
    • niii Re: Dobromira i Dobromir 16.06.23, 13:32
      Za to Dobromira posiada śliczne zdrobnienie - Mira smile
    • annthonka Re: Dobromira i Dobromir 16.06.23, 14:01
      W moim odbiorze zdrobnienie Mira jest bardzo twarde, brzmi bardziej jak "zgrubienie". Dlatego zamiast Dobromiry wolę Dobromiłę, a zamiast Mirosławy Miłosławę.
    • sulimira Re: Dobromira i Dobromir 19.06.23, 23:53
      Podobaja mi sie, ale wole inne czlony z - dobrymi poniewaz wydaja mi sie troche przeslodzone. Dobroniega lub Dobroslaw brzmia ciekawiej wedlug mnie.
      Spotykajac Dobromire bylabym zachwycona I nie przeszkadzalaby mi slodkosc poniewaz imie sliczne, wyjatkowe I zdrobnienie More jest twardsze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.