Dodaj do ulubionych

Imie dla chłopca

04.12.13, 21:37
Tak sobie gdybam wink . Ostatnimi czasy szalenie podoba mi się imię Tomasz. Mąż mówi że nigdy w życiu na Tumka się nie zgodzi sad . Poszukuje imienia które będzie dla mnie równie piękne jak Tomasz, i nie mogę na takie natrafić.Mam syna Antoniego i córkę Amelie, więc chyba raczej zwyczajne, popularne imiona podobają mi się. Rozważałem również imiona takie jak Franciszek, Michał ale że mieszkamy za granicą imiona te odpadają ze względu na pisownię .
Dla dziewczynki mam wybrane Felicja, Stefania, Julianna ( z dziewczęcych jest większy wybór moim zdaniem) ,a dla chłopca oprócz Tomaszka chyba już nic nie ma co mogłoby się mi spodobać. Meczy mnie to bardzo wink
Obserwuj wątek
    • dolcevita007 Re: Imie dla chłopca 04.12.13, 22:02
      A w jakim kraju mieszkasz? Ja dla syna mam natomiast dla corki nadal nie zdecydowalam. Czekam, az bedzie wiadomo jaka plec.
      Moze Filip, Robert, Aleksander, Mateusz, Tymon, Natan, Gustaw, August, Marius, Adam, Artur, Wiktor, Olaf, Stanislaw.
      Moj faworyt to Jeremi.
      • eraz-lilipop Re: Imie dla chłopca 04.12.13, 22:22
        W Uk i imię powinno mieć jak najbardziej polska pisownię, mąż się nie zgodzi na żadne sh , v,x ....
        Gdyby mąż zgadzał się na Tomasza to zostalibysmy przy oryginalnej polskiej pisowni.
        Tak przeglądając imiona w wątkach wpadło mi w oko imię Eryk, fajne, ładne , ale to nie to. Z podanych przez Dolcevita007 żadne nie podoba mi się, no może Tymon ale to imię jest zbyt wymyślne jak dla mnie.
        • olinininka Re: Imie dla chłopca 04.12.13, 23:01
          ps Tymon jest ok i nie jest moim zdaniem zbyt wymyślny. Obecnie jest popularny w pierwszej 50 tce, więc już raczej nikogo nie dziwi.
    • olinininka Re: Imie dla chłopca 04.12.13, 22:58
      To może coś wpadnie ci w ,,oko": Feliks, Zachary, Oskar, Fabian, Florian, Hubert, Dominik, Ksawery, Orest, Julian, Maksym, Maksymilian, Ernest, Edgar
      • eraz-lilipop Re: Imie dla chłopca 05.12.13, 00:31
        Julka lubię bardzo ale nie tak jak Tomaszka wink.Rozważałam te imię będąc w ciąży z synkiem, odpadł ze względu na kobiece brzmienie.
        Tymon może i w Polsce robi się popularny, dla mnie jest z puli imion typu Natan,, Alan .
        Oskar, Ksawery, Fabian też są z puli dziwacznych.
        • eraz-lilipop Re: Imie dla chłopca 05.12.13, 00:43
          Popularność imienia w Polsce nie jest dla mnie problemem. Uk jednak innymi imionami się rządzi.A zdania rodziny nie biorę pod uwagę.Nazywając dzieci nie miałam pojęcia ze Amelia i Antoni są wysoko na liście imion popularnych, nigdy nie spotkałam dzieci o takich samych imionach .
          Zdrobnienia bardzo lubię, zdrobnienie jest tylko do użytku domowego, pełna wersja imienia obowiązuje poza domem. Tak więc pełne imię musi brzmieć pięknie i zdrobnienie od niego również.
    • adriankaa.s Re: Imie dla chłopca 05.12.13, 01:35
      Moim zdaniem powinnaś szukać wśród imion na literkę A (bardzo lubię takie połączenia wśród rodzeństwa).
      Chyba wolisz raczej imiona miękkie, ale i tak zaproponuję Ci Andrzeja.
      Również, Aleksandra, Aleksa, Artura i Alana
      • lus.sia Re: Imie dla chłopca 05.12.13, 09:11
        Zaproponuje Anatola smile I Anielkę ew. Anastazję smile
      • betty842 Re: Imie dla chłopca 05.12.13, 12:18
        adriankaa.s napisała:

> Moim zdaniem powinnaś szukać wśród imion na literkę A (bardzo lubię takie połąc
        > zenia wśród rodzeństwa).
        > Chyba wolisz raczej imiona miękkie, ale i tak zaproponuję Ci Andrzeja.
        > Również, Aleksandra, Aleksa

Ooo,Aleksander lub Aleks fajnie by pasował do rodzeństwa.

Co do imienia Tomasz...Tak,Tomasz mi się podoba ale własnie Tomasz a nie Tomek...Znam kobietę która wręcz nie znosiła zdrobnienia Tomek i do swojego Tomasza mówiła Tomaszek ale niestety w rodzinie nie przedszło i Tomasz jest Tomkiemwink.
        A może Bartosz? Ma trochę podobne brzmienie do Tomasza.Albo: Miłosz,Łukasz,Mateusz,Juliusz (Julian),Tobiasz.
        • dalenia Re: Imie dla chłopca 05.12.13, 12:42
          betty842 napisała:
          > ..Znam kobietę która wręcz nie znosiła zdrobnienia Tomek i do swojego Tomasza m
          > ówiła Tomaszek ale niestety w rodzinie nie przedszło i Tomasz jest Tomkiemwink.

O, a ja właśnie sobie uświadomiłam, że znam Tomasza-Tomaszka. Tylko i wyłącznie "Tomaszka" smile Facet koło 30-stki, ale jakoś nie wyobrażam sobie (podobnie jak i reszta jego otoczenia), żeby nazwać go Tomaszem czy Tomkiem - to po prostu Tomaszek i nikt inny. Gdyby ktoś mnie zapytał, czy znam Tomasza czy Tomka Iksińskiego, to pewnie bym nie skojarzyła od razu, że to on - tak do niego przylgnął ten Tomaszek smile
        • quasi.modo Re: Imie dla chłopca 06.12.13, 11:48
          Ja też znam Tomasza - Tomaszka. Z tym że Tomaszkiem jest tylko dla rodziny i przyjaciół rodziny. W szkole i tak został Tomkiem.

Ale mniejsza o to. Ja i tak zachwytu nad tym imieniem nie podzielam.
          Zaproponuję za to następujące:

Stefan
          Leopold
          Damian
          Adrian

Ponadto z tych na "A" popieram gorąco wymienionego już Anatola - Tolka.
          • eraz-lilipop Re: Imie dla chłopca 06.12.13, 13:49
            Wybierając imię dla synka nie zwróciłam uwagi ze jest na A jak imię starszej córki, starsza ma na drugie Aniela i już żadne imię na A mi się nie podoba. Przeglądając imiona na dłuższą chwile zawiesiłem oko na Nikodemie , Danielu ,Dominiku, Damianie, Stefanie. Moim zdaniem Nikodem jest najlepszy z wyżej wymienionych ale to jeszcze nie to. Szukam dalej imienia które do mnie przemówi wink. Narazie jest cisza nic nie przemawia.
    • dalenia Re: Imie dla chłopca 05.12.13, 12:38
      Ciężko mi coś zaproponować, skoro Stefania,Felicja czy Eryk są w porządku, a Oskar już zbyt dziwaczny (?!) wink Ale spróbuję:

Aleksy, Adam, Albert, Bruno(n), Dawid, Dominik, Daniel, Damian, Ernest, Florian, Feliks, Gustaw, Hubert, Henryk, Igor, Julian, Jeremi, Joachim, Jonatan, Kornel, Kajetan, Karol, Leon, Miron, Marceli, Maksymilian, Maksym, Norbert, Olaf, Olgierd, Robert, Stefan, Sebastian, Teodor, Tobiasz, Witold, Wojciech

Przyznam, że pewnie ponad połowy tych imion nie dobrałabym do Amelii i Antoniego, ale skupiłam się raczej na tych w miarę międzynarodowych i "niedziwacznych" wink
    • angelina7-83 Re: Imie dla chłopca 05.12.13, 15:00
      Skoro mąż się nie zgadza na Tomasza, to może ciut podobne imię Tobiasz smile Wam obojgu się spodoba.
      Rodzeństwo ma imię na "A"smile , więc raczej dla kolejnego również szukałabym imię na tą literkę: * męskie - Artur, Albin, Anatol, Adam
      * żeńskie: Aurelia, Aniela, Adela, Apolonia, Aldona, Arleta, Adela.
      Z proponowanych przez Ciebie żeńskich: podoba mi się smile Felicja.
    • helufpi Re: Imie dla chłopca 06.12.13, 22:21
      A jaki jest problem z pisownią imienia "Franciszek"? Chyba nie chodzi o "sz", skoro "Tomasz" byłby OK?
      "Zwykłe" imiona bez polskich liter i dwuznaków w klimacie Tomasza, Franciszka i Michała: Maciej, Artur, Stefan, Jacek, Dawid, Jan, Jakub, Adam, Marcin, Marek, Piotr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.