ksiezna_pani1 17.12.13, 22:56 Pochodzą onei pewnie od łacińskiego hostis ‘obcy, cudzoziemiec’. Jak Wam się podobają? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niwius Re: Hostylia i Hostylian 18.12.13, 06:01 Nie podoba mi się tak samo jak Otylia. Bardzo mocno kojarzy mi się z hostią. Odpowiedz Link Zgłoś
sangrita Re: Hostylia i Hostylian 18.12.13, 09:35 jak to młodzież mawia: ma-sa-kra. jest takie ładne słowo po angielsku, "hostile". w Polsce jak w Polsce, część zna angielski i skojarzy, część nie - ale jak dziecko wyjedzie kiedyś za granicę albo będzie pracować z cudzoziemcami, to ma przechlapane. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Hostylia i Hostylian 18.12.13, 15:36 Bardzo religijnie mi się kojarzą. A jeszcze po przeczytaniu wersji żeńskiej od razu pomyślałam o pieśni "Bądźże pozdrowiona, Hostio żywa", w której to zawsze owo "Hostio" śpiewa się jak "Hostyjo" - a stąd już blisko do Hostylii Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Hostylia i Hostylian 18.12.13, 22:53 dalenia napisała: > Bardzo religijnie mi się kojarzą. A jeszcze po przeczytaniu wersji żeńskiej od > razu pomyślałam o pieśni "Bądźże pozdrowiona, Hostio żywa", w której to zawsze > owo "Hostio" śpiewa się jak "Hostyjo" - a stąd już blisko do Hostylii Mam bardzo podobne podobne skojarzenia. Nie dalabym tak na imie. Odpowiedz Link Zgłoś
misselene Re: Hostylia i Hostylian 18.12.13, 21:54 Brzmieniowo się są najgorsze, ale kojarzą mi się z Bastylią i hostią. Nie nazwałabym tak swoich dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Hostylia i Hostylian 28.12.13, 00:43 Mnie również kojarzą się z hostią. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Hostylia i Hostylian 22.01.14, 11:49 Kojarzą mi się bardzo hostiowato Odpowiedz Link Zgłoś
adriankaa.s Re: Hostylia i Hostylian 24.01.14, 02:48 Kojarzy mi się z Hostią, nie nadała bym. Odpowiedz Link Zgłoś