merche 13.01.14, 09:41 Mam Irenkę i Witka, a teraz spodziewam się trzeciego dziecka. Niestety pomysłów na imię brak. Chciałabym, żeby pasowało do imion starszaków, było w miarę klasyczne i najlepiej spoza pierwszej 20 popularnych imion. Nazwisko pospolite - polskie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: pomóżcie 13.01.14, 09:46 Ogromnie podobają mi się imiona Twoich dzieci. Dla chłopca proponuję Romana, a dla dziewczynki Krystynkę. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: pomóżcie 13.01.14, 09:56 Moja pierwsza myśl to Wanda i Jerzy (oczywiście jeśli pasują do nazwiska) Inne propozycje: Barbara, Lidia, Stefan, Edward Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: pomóżcie 13.01.14, 10:39 Tereska, Krystyna, Łucja, Lidia Jerzyk, Tadzio, Kazik Odpowiedz Link Zgłoś
merche Re: pomóżcie 13.01.14, 11:33 Dzięki za propozycje. Lidia odpada - nie lubię "miękkich' imion, Barbara i Kazik są już w rodzinie, więc też raczej nie. Jerzy i Tadeusz na pierwszy rzut ucha idą dalej. Krystyna i Wanda nie chwyciły mnie za serce, ale może to kwestia osłuchania. Jestem otwarta na kolejne sugestie Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: pomóżcie 13.01.14, 11:40 A Tereska? To może Waleria, Klara, Rozalia, Bernadetta? Gustaw, Olgierd? Odpowiedz Link Zgłoś
nataszaasza Re: pomóżcie 13.01.14, 11:58 Hmm...dla dziewczynki może Klara, Helena, Rozalia, Felicja, Anastazja, Róża??? Dla chłopca może: Stefan, Tadeusz, Gerard?? Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: pomóżcie 13.01.14, 16:38 Popieram Jerzego. Poza tym może Edmund,Henryk,Jadwiga,Honorata,Brygida? Odpowiedz Link Zgłoś
mary.h Re: pomóżcie 13.01.14, 11:53 Urszula, Elżbieta, Lucyna, Halina, Grażyna, Brygida, Regina... Mariusz, Janusz, Licjan, Mirosław, Sławomir, Sygmunt, Waldemar... Odpowiedz Link Zgłoś
mary.h Re: pomóżcie 13.01.14, 11:54 Ach, to szybkie pisanie - Lucjan i Zygmunt oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: pomóżcie 13.01.14, 11:54 A może Stefania lub Celina trafią w Twój gust? Jerzy moim zdaniem jest ok świetnie komponuje się z Ireną i Witoldem. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: pomóżcie 13.01.14, 16:20 Dorota, Dagmara, Justyna, Franciszka, Aldona, Grazyna, Izabela, Renata. Leszek, Lech, Grzegorz, Wojciech, Edward, Joachim, Konrad. Odpowiedz Link Zgłoś
angelina7-83 Re: pomóżcie 13.01.14, 17:42 Śliczne imiona mają starszaki Moje propozycje: - męskie: Albin, Anatol, Albert, Andrzej, Błażej, Dionizy, Edmund, Feliks, Gustaw, Henryk, Leonard, Leopold, Teodor, Tadeusz - żeńskie: Bożena, Cecylia, Celina, Danuta, Franciszka, Felicja, Grażyna, Jadwiga, Leokadia, Łucja, Marzena, Renata, Teresa, Wanda. Odpowiedz Link Zgłoś
kuku1978 Re: pomóżcie 13.01.14, 18:00 Fajne imiona starszaków Według mnie pasuje do nich Jerzy, Edmund, Gustaw, i Janusz. Dla dziewczynki proponuję Eugenię lub Stefanię. Albo Felicję Odpowiedz Link Zgłoś
rurek00 Re: pomóżcie 13.01.14, 18:05 Dla dziewczynki może Aldona lub Jadwiga? A dla chłopca Ryszard? Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: pomóżcie 13.01.14, 20:46 Bardzo fajne imiona noszą Twoje dzieci. Dla dziewczynki od razu przyszła mi do głowy Tereska. Poza tym może jeszcze: Alina (choć nie wiem, czy nie za miękka dla Ciebie), Adela, Bronisława, Bogna, Danuta, Elżbieta, Halina, Jadwiga, Janina, Stefania, Stanisława, Urszula Z propozycji męskich baaardzo popieram Tadzia. Jerzy też bardzo okej. Inne moje propozycje: Bolemir, Bolesław, Bogdan, Bronisław, Edward, Edmund, Gustaw, Henryk, Józef, Janusz, Marian, Olgierd, Ryszard, Stefan, Władysław, Włodzimierz, Zbigniew, Zygmunt Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: pomóżcie 13.01.14, 22:51 Teresa, Janina, Faustyna, Klara, Grażyna Tadeusz, Jerzy, Edmund Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: pomóżcie 14.01.14, 09:16 Krysia lub Jerzyk,Wanda,Tereska,Henio,Felek Odpowiedz Link Zgłoś
misselene Re: pomóżcie 14.01.14, 13:51 Imiona starszych dzieci - super! Propozycje dla dziewczynki: Teresa, Wanda, Mirosława, Janina, Alicja, Alina, Stefania. Propozycje dla chłopca: Stefan, Jerzy, Henryk, Zbigniew, Kazimierz, Stanisław, Krzysztof. Odpowiedz Link Zgłoś
merche Re: pomóżcie 14.01.14, 23:18 Oj, ale dostałam do myślenia Nie jestem teraz w stanie odnieść się do wszystkich propozycji, ograniczę się więc tylko do niektórych. Stefan i Stefania są bardzo ładne, ale z nazwiskiem zaczynającym się od Ste- chyba źle by brzmiały. Bolemir- jak dla mnie jednak trochę zbyt udziwniony, zależy mi na tym, żeby imię było "normalne". Edward, Gerard, Olgierd - trudne dla osoby z wadą wymowy Zygmunt, Konrad, Leon - są już w rodzinie. Podoba mi się Jerzy, Roman, Mirosław, Grzegorz i Joachim. Lech, Leszek, Edmund, Henryk, Lucjan - nie trafiają mi do przekonania. Teresa - mam taką ciotkę (bardzo ją lubię, ale nie na tyle, żeby nazywać ta dziecko) Halina, Janina - imiona babć Waleria, Rozalia, Felicja, Bernadetta - zupełnie nie z mojej bajki, za bardzo (pra)babciowate Klara, Helena, Justyna, Izabela - zbyt osłuchane Aldona - zdecydowanie nie (ale to pewnie kwestia osobistych doświadczeń, na studiach mieszkałam u jednej Aldony na stancji... Wagę doświadczeń odczuwam też w odniesieniu do imion Ryszard i Ryszarda - u niej też mieszkałam, a u niego pracowałam. Dlatego mimo niewątpliwej urody tych imion są one u mnie skreślone. Regina - niestety kojarzy mi się z papierem toaletowym... Celina - "tę burzę włosów każdy zna" ale nie skreślam Dorota, Dagmara, Grażyna, Lucyna, Alina - nie podobają mi się Róża - nie, nie uznaję imion "kwiatowych" Za to Renata - brzmi całkiem nieźle. Postaram się wczytać też w pozostałe propozycje i odnieść się do nich. Dziękuję za już i proszę o więcej Mam nadzieję, że nie uraziłam nikogo moimi uwagami, ale kobiecie w ciąży należy więcej wybaczać. Czasu na decyzję jest sporo - aż do samego lipca, dlatego pozwalam sobie na przebieranie w rozmaitych opcjach. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: pomóżcie 15.01.14, 09:03 Raczej nikogo nie uraziłaś, bo są to Twoje przemyślenia. Ja tak z ciekawości co do tej Celiny - co z tą burzą włosów bo ja nie kumam A może jeszcze wymienię takie propozycje jak: Klementyna, Klaudyna, Leokadia, Daniela, Ludwika, Cecylia, Maryla, Jadwiga, Konstancja, Olimpia, Eulalia z męskich popieram Jerzego, Grzegorza i Joachima ze wskazaniem na Jerzego bo najlepiej komponuje się z imionami rodzeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: pomóżcie 15.01.14, 10:27 Może jeszcze Eryk, Miron, Olaf Eleonora, Antonia, Bogdana Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: pomóżcie 15.01.14, 12:53 merche napisała: > Halina, Janina - imiona babć A Irena to jaka przepraszam jest? Nie pytam złośliwie, po prostu dla mnie Irena i Janina czy Irena i Halina to imiona z tej samej "epoki". Odpowiedz Link Zgłoś
merche Re: pomóżcie 15.01.14, 13:20 ale to nie była ocena, tylko babcie (moja mama i teściowa) naprawdę tak się nazywają Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: pomóżcie 15.01.14, 15:47 O matko, jakoś nie skojarzyłam, przepraszam! W takim razie nie było pytania Odpowiedz Link Zgłoś
merche Re: pomóżcie 15.01.14, 18:40 spoko, w sumie faktycznie można było zrozumieć to na różne sposoby Odpowiedz Link Zgłoś
polifonia1983 Re: pomóżcie 15.01.14, 23:25 Józek lub Władek i Franciszka lub Józefina Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: pomóżcie 15.01.14, 12:48 Może jeszcze Cecylia, Bogusława, Sabina, Ludmiła, Urszula. Skoro Stefan odpada to dla chłopca najbardziej pasuje mi Jerzy. Oprócz tego może Zbigniew, Edmund, Jarosław, Jacek, Marek, Albert. Odpowiedz Link Zgłoś
molly_bloom Re: pomóżcie 15.01.14, 16:03 Wanda/Jerzy Śliczne imiona mają Twoje dzieci. Szczególnie Irenka - urocze. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: pomóżcie 21.01.14, 23:30 Nie padły jeszcze: Juliusz, Augustyn, Remigiusz, Hieronim, Szczepan, Bogumił, Benedykt; Apolonia, Julianna, Aurelia, Judyta, Teodozja, Teodora, Estera. Odpowiedz Link Zgłoś