nikita5 13.08.04, 22:53 Witam, jestem nową forumowiczką, przyszłą mamą córeczki, czytam forum od jakiegoś czasu i po przemyśleniach co do imienia dla córci mam 5 możliwości i ciężko mi wybrać, a wybrać 5-kę pomógł mi ranking imion da dziewczynek.Teraz mysle wy mi doradzicie lub może jakoś natchniecie na to jedyne. Zatem czy Nina, czy Idalka, czy Antonia, czy Martynka, czy Maja? Sama nie wiem, nie jestem z Warszawy, nie mam w Wyborczej dodatku z dzidziami i nie wiem jakie są popularne. Na pewno Oliwia, Natalia, Wiktoria, i one odpadają. Wybieram tylko z w/w 5. Co doradzicie? Nikita5 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Maja,Antonia, Nina, Martyna czy Idalia - dora 13.08.04, 23:13 Ja bym wybrala Ide. A jesli to dla Ciebie odpada to Antonie. Nina jest na 3 miejscu. Martyna i Maja odpadaja. Martyny nie znosze a Maja jest podobno bardzo popularna. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Maja,Antonia, Nina, Martyna czy Idalia - dora 14.08.04, 00:09 Podobnie, jak u abieli, u mnie Idalia zdecydowanie stoi na pierwszym miejscu. To prześliczne imię! (np. ostatnio widziałam je w dodatku Wyborczej z dzidziami, ale nie powtarza się często). Na drugim też Antonia. Potem Maja, następnie Nina (które jest zbyt rosyjskie, ale prawie kazde imię jest dla mnie lepsze od Martyny), no i na szarym końcu - Martyna, którego też nie znoszę. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Maja,Antonia, Nina, Martyna czy Idalia - dora 14.08.04, 00:11 Tylko, ze dla mnie odpada Idalia, akceptuje tylko i wylacznei Ide - co wiecej baaardzo mi sie to imie podoba. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Maja,Antonia, Nina, Martyna czy Idalia - dora 14.08.04, 00:14 abiela napisała: > Tylko, ze dla mnie odpada Idalia, akceptuje tylko i wylacznei Ide - co wiecej > baaardzo mi sie to imie podoba. Aha A ja zdecydowanie wolę Idalię, brzmi dla mnie pełniej i wdzieczniej, a przecież na córeczkę i tak się będzie często mówić Ida. Odpowiedz Link Zgłoś
odettag Re: Maja,Antonia, Nina, Martyna czy Idalia - dora 13.08.04, 23:59 zdecydowanie Antosia Odpowiedz Link Zgłoś
kubuspuchatek18 Re: Maja,Antonia, Nina, Martyna czy Idalia - dora 14.08.04, 09:44 1. Idalia 2. Martyna 3. Antonia 4. Maja 5. Nina (nie znosze tego imienia, grrrrr) Pozdrawiam, Jula Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Maja,Antonia, Nina, Martyna czy Idalia - dora 14.08.04, 10:08 1. Idalia 2. Antonia 3. Nina 4. Maja 5. Martyna Odpowiedz Link Zgłoś
kmianka Re: Maja,Antonia, Nina, Martyna czy Idalia - dora 14.08.04, 11:47 Ja stawiam na Ninę Bardzo lubię to imię, i gdyby w brzuchu nie siedział synek, to... Odpowiedz Link Zgłoś
dorka1976 Re: Maja,Antonia, Nina, Martyna czy Idalia - dora 14.08.04, 11:58 imiona mi szczegolnie bliskie, bo miedzy nimi tez sie wahalam. podoba mi sie strasznie Idalka, jednak mojemu mezowi nie, wiec wybralismy razem Antonkę. Jemu podoba sie tez Martynka ale jak dla mnie to za popularne imie, choc tez ładne. Nina niezbyt ze wzgledu na trudną wymowę a Maja ładne, tylko tez jak w przypadku Martynki za popularne mysle teraz.Choc ja tego nie slysze, tez nie mam kontaktu z wyborcza, to obawiam sie ze w przedszkolu czy w szkle okaze sie ze co 2 to Maja. Trudny wybór, nie ma co! Pomyśl nad Idalką - śliczne zdrobnienie, super skrót Ida i Idalia tak dostojnie. Antonia też pięknie! Tosia, Antonka , Tonia bo Antosia juz mi sie nie za bardzo widzi. Powodzenia i napisz co wybrałaś! Odpowiedz Link Zgłoś
zaino Re: Maja,Antonia, Nina, Martyna czy Idalia - dora 14.08.04, 13:54 1.Nina- jest super 2.Maja- też bardzo ładne ale też bardzo popularne 3.Martyna- neutralne 4.Antonia- brzydkie 5.Idalia- okropne, wolę Ida Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj1 Re: Maja,Antonia, Nina, Martyna czy Idalia - dora 14.08.04, 19:16 1. Idalia 2. Antonia 3. Nina 4. Maja 5. Martyna Odpowiedz Link Zgłoś
martaskn Re: Maja,Antonia, Nina, Martyna czy Idalia - dora 14.08.04, 19:54 1-Idalia,2-Nina,3-Maja,4-Antonia,5-Martyna.To sa moje typy.Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieje ze nedzie Idalka!!!!!!!!.Pa Odpowiedz Link Zgłoś
lady Re: Maja,Antonia, Nina, Martyna czy Idalia - dora 14.08.04, 20:34 Martynka Majeczka - jedyne dla mnie do przyjęcia i podobają mi się nawet w zestawienu razem! Odpowiedz Link Zgłoś
megi79 Re: Maja,Antonia, Nina, Martyna czy Idalia - dora 14.08.04, 22:14 Wg mnie:Antonia Nina Idalia Maja-za popularne(przynajmniej w W-wie) Martyna-nie podoba mi się pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Maja,Antonia, Nina, Martyna czy Idalia - dora 15.08.04, 17:16 Mnie troche Antonia razi. To takie poszukiwanie czegos nowego, chec wyroznienia sie, tak jakby ta Antonina gryzla?! No coz, moim zdaniem na gruncie polskim lepsza jest Antonina. Zreszta, tak czy siak, malych Tośek przybywa. Z Twoich typow najbardziej podoba mi sie Idalia, najmniej popularna, pozniej Nina, Antonia. Maja i Martyna, zupelnie odpadaja. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Maja,Antonia, Nina, Martyna czy Idalia - dora 16.08.04, 13:45 A ja by wybrałam Antoninę zamiast Antonii, i Idę zamiast Idalii Odpowiedz Link Zgłoś
nikita5 Re: Maja,Antonia, Nina, Martyna czy Idalia - dora 17.08.04, 10:27 czesc, dziekuje wam za opinie. Widze, ze duzej czesci z was podoba sie Idalka (ewen. Ida), mi tez ono strasznie sie podoba.Ale wydziwione chyba nie jest? Jak powiedzialam bratu i bratowej zrobili wiekie oczy, mamie podoba sie Martynka, siostrze tez. Mam jeszcze ok 2-3 mce czas wiec poczekam i zobacze. Ale Idalka rzeczywiscie ładnie. Im dłuzej je mowie, tym bardziej mi sie podoba. Co oznacza w ogole to imie? Jakie ma znaczenie? Skad sie wzielo? Moze ktos podpowie? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Idalia 17.08.04, 11:06 nikita5 napisała: > rzeczywiscie ładnie. Im dłuzej je mowie, tym bardziej mi sie podoba. Co oznacza > > w ogole to imie? Jakie ma znaczenie? Skad sie wzielo? Moze ktos podpowie? Proszę bardzo, jest tutaj pl.wikipedia.org/wiki/Idalia Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Idalia 17.08.04, 11:44 I tak się nazywała hrabina w Fantazym (co by sugerowało, że wtedy uważano to imię za dośc wymyślne). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Idalia 17.08.04, 12:34 aniadm napisała: > I tak się nazywała hrabina w Fantazym (co by sugerowało, że wtedy uważano to > imię za dośc wymyślne). Grzenia w "Słowniku imion" pisze odwrotnie - że w I połowie XIX wieku imię to stało się modne i dlatego Słowacki dał to imię hrabinie w Fantazym. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Idalia 17.08.04, 12:53 Grzenię zostawiłam w domu. Kierowałam się tym, co pamiętam z "Fantazego" - hrabina była afektowaną romantyczną muzą. Skoro Słowacki uznał, że takie imię jej pasuje, musiał je widziec jako modne, ale też jako trochę afektowane. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Idalia 17.08.04, 12:57 Nie wiem, jak tam było z afektami i co miał na myśli Słowacki, dając hrabinie na imię Idalia, ale Grzenia pisze, że w I poł. XIX wieku imię to stało sie modne w sferach wyższych - może własnie dlatego hrabina miała tak na imię. Odpowiedz Link Zgłoś
nikita5 Re: Idalia 18.08.04, 11:53 Gaudencjo, dziekuje za link, wyczytalam ze Idalia to "widze słońce" z greckiego, b. ciekawie! No i to przydomek Afrodyty! Super! dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
alladynka Re: Idalia 20.08.04, 14:28 Witaj, ja mam córcię o imieniu Dalia, Mnie się bardzo podoba i nie jest często spotykane. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
dorka1976 nikita5!!!! 24.08.04, 18:48 powiedz, na czym stanelo? jestem bardzo ciekawa twojego wyboru!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
majamik Re: Maja,Antonia, Nina, Martyna czy Idalia - dora 25.08.04, 23:31 Wiesz, przed narodzeniem mojego pierwszego dziecka dostałam ,,księgę imion", z której dowiedziałam się jak ważne jest dopasowanie imienia do dziecka. To niesamowite jak przedstawione tam charaktery posiadaczy poszczegolnych imion pokrywają sie z rzeczywistością.Kięga ta została napisana na podstawie wielowiekowych obserwacji zachowań różnych charakterów, kryjących się pod różnymi imionami. Jeżeli chcesz sprawdzić to podaj mi jakieś imię osoby którą dobrze znasz a ja Ci opiszę jej charakter. Ważne jest , aby rodzice nadali dziecku imię będące w zgodzie z jego naturalnym rytmem zycia i żeby dzialalo na jego psychikę budująco. Najlepszym doradcą przy nadawaniu imienia jest intuicja rodziców - trafienie na słowo , które najbardziej,,wpada" w ucho. Widzę że Tobie najbardziej podoba się Idalia. Tak wiec kilka jej cech charakteru:wszechstronny i bystry umysł, w wyrachowany sposób wykorzystuje nieprzeciętną inteligencję, nie znosi monotonii, lubi podróżować, nowe towarzystwo w którym dobrze chce się pokazać. PS. Sama mam córkę Majeczkę (rok i 3 miesiące) - jest cudna, słodka, bardzo odważna i ufna i zawsze uśmiechnięta ( opinia znajomych moje też ale oczywiście nie obiektywna). Zyczę powodzenia i pamiętaj nie licz się z opinią babci cioci lub forumowiczów lecz wsłuchaj się w siebie, a napewno szybko będziesz wiedziała które imię jest właściwe. Odpowiedz Link Zgłoś