zuta 14.08.04, 12:03 Nie wiem, ale mam jakąś awersję do tych imion i nawet nie głównie dlatego, że są dzisiaj bardzo częste. Julia - za dostojne, Julka - jak jakaś gęsiareczka.. Julcia to już w ogóle. Wiktoria - jak to zdrabniać?? Wicia? Wikta? Dlaczego prawie wszystkie moje koleżanki nadały imię Julia - i to jeszcze mając często "dosłowne" nazwiska typu Kopeć, Środa, Dzwonek - nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Julka i Wiktoria - czemu nie? 14.08.04, 12:25 Ja oba te imiona lubiłam i lubię mimo ich obecnej popularności. Mimo, że sama w tej chwili nie nazwałabym tak córeczki, uważam, że nadal są lepsze niż np. Martyna czy Nina, nawet jesli tych ostatnich jest trochę mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
kubuspuchatek18 Re: Julka i Wiktoria - nie 14.08.04, 13:16 Julia, Wiktoria, Zuzanna i Martyna to imiona bardzo bliskie memu sercu. julia dlatego ze sama mam tak na imię i dlatego że moja najstarsza bratanica też. Wiktoria i Zuzia to siostry bliźniaczki, równiez córeczki mojego brata. A Martyna... Tysia to moja chrześnica Najmłodsza siostrzyczka Julki, Wiktorii i Zuzi Wszystkie te imiona są bardzo ładne, oczywiście nie wszystkim się podobają. Pozdrawiam, Jula Odpowiedz Link Zgłoś
momo16 A wlasnie ze tak 14.08.04, 20:44 A moja coreczka ma na imie Viktoria (taka wlasnie pisownia - nie mieszkamy w Polsce) i nie wyobrazam sobie zeby miala inne imie! Jest tradycyjne, klasyczne, ponadczasowe i znane w wiekszosci jezykow. Jest o cale niebo lepsze niz jakas pretensjonalna Tina, Naomi czy inne "madre" imiona pokazujace sie na tym forum. Zreszta to kwestia gustu, a nad gustami sie nie dyskutuje... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A wlasnie ze tak 14.08.04, 23:08 momo16 napisała: > ponadczasowe i znane w wiekszosci jezykow. Jest o cale niebo lepsze niz jakas > pretensjonalna Tina, Naomi czy inne "madre" imiona pokazujace sie na tym forum. Hehe, za moich czasów właśnie Wiktoria należała do wydumanych, "mądrych" imion. Wiktoria to było coś jak dziś Wincentyna - niby niebrzydkie, ale nikt tak dziecka nie nazywał. Ale pojawiła sie Victoria - spice girl i nagle okazało się, że to takie modne, proste, tradycyjne imię. Jaka pamięć ludzka jest krótka... Odpowiedz Link Zgłoś
martael Oj nie nie... ;-) 15.08.04, 09:42 No tak, wiemy oczywiście, że nie dyskutuje się o gustach, ale... Julia - fatalne. Załamuję się, kiedy słyszę o kolejnej nazwanej tak przez kogoś dziewczynce. Wiktoria - nieco lepiej, chociaż jak dla mnie zawsze w parze z jej męskim odpowiednikiem (Wiktor Wiktoria - taki musical z Julie Andrews, w którym pani się przebiera za pana). Odpowiedz Link Zgłoś
zuta Re: A wlasnie ze tak 15.08.04, 12:38 Nad gustami się nie dyskutuje, ale przecież całe forum o imionach taką dyskusję czy jak kto woli wymianę uwag zakłada. Starałam się wytłumaczyć, dlaczego mi się te imiona nie podobają. I już. Dla mnie też liczy się współbrzmienie imienia z nazwiskiem. A "Wiktoria Bryndza" albo "Julia Pietrucha" jakoś mi nie brzmią. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A wlasnie ze tak 15.08.04, 13:48 zuta napisała: > Dla mnie też liczy się współbrzmienie imienia z nazwiskiem. A "Wiktoria Bryndza > " > albo "Julia Pietrucha" jakoś mi nie brzmią. Mi też nie Z drugiej strony, sa to nazwiska, do których wyjątkowo trudno dobrać jakiekowlek imię. Nadają się do nich tylko absolutnie najpopularniejsze, i to od dawien dawna, imiona, jak Anna czy Agnieszka. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Julka i Wiktoria - nie 15.08.04, 17:12 Moja ciotka stwierdzila, ze imie Julia to jak dla jakiejs starej wiejskiej baby. Ciocia ma juz z 60 lat i strasznie sie dziwila, ze siostrzenica dala tak na imie swojej corce. Dziwilia sie tez popularnosci imienia Agata. Ludziom imie Juia bardzo sie podoba, ale moim zdaniem to sezonowa milosc. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Julka i Wiktoria - nie 16.08.04, 12:43 Julia mi się podoba, ale uważam, że stanowczo za dużo dziewczynek nosi to imię, przez co traci ono cały swój wdzięk Wiktoria to moim zdaniem porażka. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Julka i Wiktoria - nie 16.08.04, 13:59 Mam dokladnie takie samo zdanie jak cysia. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
momo16 Re: Julka i Wiktoria - nie 16.08.04, 14:49 Tak? A jak nazwalas swoje dzieci? - Sadze ze je posiadasz... Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Julka i Wiktoria - nie 16.08.04, 14:55 momo16 napisała: > Tak? A jak nazwalas swoje dzieci? - Sadze ze je posiadasz... Do kogo skierowane jest to pytanie? Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Julka i Wiktoria - nie 18.08.04, 09:37 Mam jedną córkę, która ma imię Inga. Nie musi Ci się to imię podobać, tak jak mnie nie musi podobać się Wiktoria Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
momo16 Re: Julka i Wiktoria - nie 19.08.04, 04:36 To bez znaczenia czy mi sie podoba Inga czy nie, jesli tylko podoba sie Tobie. Dlatego uwazam ze to cale forum o imionach - ktore sa ladne a ktore nie - jest bez sensu. Tez pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zuta Do momo16 19.08.04, 08:12 Czy od razu trzeba zaczynać się przemawiać? Przecież to dziecinada. W ostatniej wymianie zdań kłótnia wisi w powietrzu. Momo16, szczerze mówiąc nie rozumiem Twojego zachowania. Najpierw wypowiadasz się na tym forum, a potem twierdzisz, że po pierwsze o gustach się nie dyskutuje i po drugie, że całe to forum nie ma sensu. To po co w ogóle tu piszesz? Rozmowy toczą się na różne tematy, nie ma jednak na szczęście przymusu, żeby brać w nich udział jak kiedyś w manifestacji majowej. A imię Victoria w innym obszarze językowym to co innego. Nie mam nic naprzeciwko, jak mówi bohater "Rejsu". Można wołać Vicky, nie wiem, czy dobrze to piszę. I ważne połączenie z nazwiskiem jest. Bo Wiktoria Bączek jakoś mi nie brzmi. Chyba że na wesoło. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Julka i Wiktoria - nie 19.08.04, 09:50 Mnie sie nie wydaje bez sensu, tylko nie mozna tego brac za powaznie Odpowiedz Link Zgłoś
anilia Re: Julka i Wiktoria - nie 16.08.04, 23:55 Ja również zgadzam się z Cysią.b i Abielą. Odpowiedz Link Zgłoś
nicole777 Re: Julka i Wiktoria - nie 03.09.04, 00:27 Julia mi sie niepodoba natomiast wiktoria tak wiki Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Julka i Wiktoria - nie 03.09.04, 00:38 Julia - podoba mi się, mam nadzieję, że jego popularność wkrótce się z mniejszy (ale oby nie kosztem wzrostu popularności innych imion, które mi się podobają ). Wiktoria - jakoś nie mam przekonania. W tej formie nawet mi się podoba, ale zupełnie nie widzę zdrobnień/skrótów, które przypadłyby mi do gustu. Poza tym jest chyba w moim odczuciu trochę zbyt "dostojne". Odpowiedz Link Zgłoś
lapeta Re: Julka i Wiktoria - nie 07.09.04, 20:35 pracowałam niedawno w żłobku w mojej grupie na 28 dzieci było 4 Wiktorki a wśród wnuczek koleżanek co drugie dziecze to Julcie, Julitki i Julie. Ja zdecydowanie nie polecam. Bardzo chciałam mieć córkę o imieniu Miluszka - Miłosława lub Miłomira a mam synów Radogosta - Radka i Jędrzeja. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
chuda_w-w Re: Julka i Wiktoria - nie 07.09.04, 21:03 Tylko nie Julia!!! Mieszkam w dwóch miejscach (rózne miasta) i prawie kazda dziewczynka na obu osiedlach ma tak na imie, w mojej rodzinie jest jedna, ale wszyscy uzywamy jej drugiego imienia. Julia to imie zbyt "oklepane", popularne az do obrzydzenia! Wiktorie znam jedną, kobieta o mnóstwie zalet. Jednak zadnego z tych imion nie dałabym córce. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Radogost i Jędrzej 07.09.04, 21:14 Fantyastyczny wybór, gratuluję!!! Miłosława lub Miłomira równiez ))) Odpowiedz Link Zgłoś