Gość: inna IP: *.koba.pl / 10.0.46.* 14.01.11, 14:23 Mam pytanie czy ktoś z was słyszał o imieniu Irwinna lub Irwina ??? nie mylcie tylko z Irminą. Co sądzicie o tym imieniu. Czy w ogóle jest ktoś o tym imieniu. Będę wdzięczna za wszystkie informacje. Bo ostatnio babcia znajomego przekręciła moje imię i nazwała mnie Irwinną Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: niespotykane imię 14.01.11, 14:49 Wikipedia milczy, ale na BTN znalazłam Irwina - męskie imię, które ma pochodzić od Eoforwine'a. Ten z kolei pochodzi od słów "dzik" i "przyjaciel" - czyli dokładnie tak samo jak Erwin. Może w takim razie Irwina jest jakimś przekształceniem Erwiny? Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: niespotykane imię 14.01.11, 16:24 dalenia napisała: Może w takim razie Irwina jest jakimś przekształceni > em Erwiny? Też chciałam to zasugerować. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: niespotykane imię 14.01.11, 21:41 Z Rymuta: Irwina 33, Irwin 13, Erwina 242, Erwin 6162. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: niespotykane imię 14.01.11, 22:06 dalenia napisała: > Wikipedia milczy, ale na BTN znalazłam Irwina - męskie imię, które ma pochodzić > od Eoforwine'a. Ten z kolei pochodzi od słów "dzik" i "przyjaciel" - czyli dok > ładnie tak samo jak Erwin. Niedokładnie, bo Erwin tylko mógł się "zmieszać" z Eberwinem, czyli germ. odpowiednikiem Eoforwine'a - wg BTN. W tej sytuacji należałoby traktowac jako prawidłową wersję Irwiny - Eberwinę lub Erwinę. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: niespotykane imię 15.01.11, 18:32 Przyznam, że nawet nie miałam pojęcia o istnieniu Eberwina W takim razie, w jakim języku jest ta Irwina? Bo rozumiem, że to jakiś "zagraniczny" odpowiednik Eberwiny/Erwiny? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: niespotykane imię 16.01.11, 00:58 Po angielsku albo jakaś hybryda angielsko-polska. Odpowiedz Link Zgłoś
playgoer Re: niespotykane imię 14.01.11, 21:52 Skądś kojarzę to imię. Dla mnie jest ono, szczerze mówiąc, obojętne, nie zastanawiałam się nad nim, ale stanowczo nie nazwałabym tak mojego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inna Re: niespotykane imię IP: *.koba.pl / 10.0.46.* 15.01.11, 09:48 Irwinna - chodziło mi o takie imię jak napisałam (damskie) ,a nie męskie Irwin czy Erwin Na nk znlazłam ok 8 Irwin (kobiet) o tym imieniu ale żadnej Irwinny. Ciekawe czy ktoś ma tak na imię Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: niespotykane imię 16.01.11, 00:59 Gość portalu: inna napisał(a): > Irwinna - chodziło mi o takie imię jak napisałam (damskie) ,a nie męskie Irwin > czy Erwin Ja nie widzę dramatycznej różnicy między Irwinną i Irwinem. Odpowiedz Link Zgłoś