gunka3 20.02.14, 10:52 Czekamy na rodzeństwo dla 15 mies. Micheasza Pawła w sierpniu, niestety większość imion z mojej starej listy mężowi się nie podoba, ale na Joela Mikołaja się zgodził, jako że to 2. prorok (choć nie co rok, jak w starym przysłowiu, tylko akurat u nas wyjdzie, że co niecałe dwa. ) Dla możliwej córeczki mamy wybrane po babciach, w tym jednej już śp.: "Janina Anna", ale ze zdrabnianiem do "Nini", a nie do "Janka". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olinininka Re: Joel Mikołaj 20.02.14, 11:21 Tak się zastanawiam czy istnieje takie imię męskie? W zestawie brzmi ok, choć ja osobiście bym imienia Joel nie nadała. Moim zdaniem trudno odróżnić płeć. Osobiście znam dziewczynę która ma na imię Jael Jael – postać biblijna ze Starego Testamentu. Kobieta z nomadyjskiego plemienia Kenitów, żona Chebera[1]. Sisera, dowódca armii Kananejczyków, po przegranej bitwie z Izraelitami uciekł i skrył się w namiocie Jaeli[1]. Gdy zasnął, Jael zabiła go, przebijając jego skroń palikiem od namiotu[2]. Debora chwali ją w swej pieśni zwycięstwa[3]. Jael pojawia się w czwartym i piątym rozdziale Księgi Sędziów. Imię to oznacza po hebrajsku powszechnie występującego w Izraelu koziorożca nubijskiego, odczytywane jest jednak również jako "moc Boga". Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka jednak Joel istnieje 20.02.14, 11:23 Jednak coś tam znalazłam Joel (hebr. יואל, łac. Joël – prorok, który spisał biblijną Księgę Joela. Jeden z tzw. proroków mniejszych, syn Petuela. W swej księdze Joel opisuje plagę szarańczy i straszną suszę. Jego przesłanie było ostrzeżeniem dla Izraelitów. Wzywał do nawrócenia i mówił o nowej erze wylania Ducha Bożego na wszelkie ciało. Wtedy to Bóg pobłogosławi tych, którzy Mu zaufali. W Martyrologium Rzymskim znalazł się za sprawą Ado z Vienne i wymieniany jest razem z Ezdraszem, a jego wspomnienie obchodzone jest 13 lipca[1]. Choć dla mnie i tak kojarzy się to imię kobieco Odpowiedz Link Zgłoś
gunka3 Re: jednak Joel istnieje 20.02.14, 13:23 patrz opinia rady Języka Polskiego n.t.: www.rjp.pan.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1220:joel&catid=76:opinie-o-imionach&Itemid=58 Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Joel Mikołaj 20.02.14, 13:04 Mieszkacie w Polsce? Mnie Joel kompletnie się nie podoba,ale nie musi,bo to wasze dziecko.Janina bardzo ładnie,ale już zdrobnienie Nini nie jest w moim guście. Odpowiedz Link Zgłoś
gunka3 Re: Joel Mikołaj 20.02.14, 13:34 Mieszkamy w PL, jednak pracując w dużej firmie komputerowej, gdzie zatrudnia się tysiące osób, jestem przewrażliwiona na punkcie powtarzających się kombinacji tych samych imion i nazwisk uniemożliwiającym założenie nowej osobie własnego konto czy adresu mailowego bez uciekania się do dodawania jakiś dodatkowych cyferek czy znaków. Pragnęłabym, by me dzieci mogły mieć własny e-mail złożony z dostatecznie rzadkiej kombinacji imienia i nazwiska, i nie były w przyszłości nachodzone przez komorników za kogoś innego o tym samym imieniu i nazwisku. Odpowiedz Link Zgłoś
eraz-lilipop Re: Joel Mikołaj 20.02.14, 22:43 Fajne . Przy moim mailu sa cyferki Joel, jak na polskie warunki dziwnie, ale ja z malej miesciny jestem. Az ciekawa jestem wyrazow zdziwienia na twarzy ludzi pytajacych Jak ma na imie? . Joel ladnie dla mnie to ewidentnie meskie imie. U osoby posiadajacej takie imie zastanawialabym sie nad wyznaniem, brzmi dla mnie bardzo zydowsko, co nie znaczy ze brzydko Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Joel Mikołaj 20.02.14, 13:32 Mnie się podoba, tylko byłabym się, że będą Wam z niego robić Dzoela. Odpowiedz Link Zgłoś
gunka3 Re: Joel Mikołaj 20.02.14, 14:17 Myślisz, że "Dżoel" jest tak bardzo osłuchane w PL? Nie znam żadnego prominenta o tym imieniu z ang.-języcznej strony, o którym byłoby teraz tak szczególnie głośno, żeby się aż tu, w PL, wszystkim od razu narzucał... Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Joel Mikołaj 20.02.14, 14:29 Gunko, już tutaj pojawiło się pytanie gdzie mieszkacie, więc domniemywam, że niektórzy zakładają czytanie przez dz. Odrzucam jeszcze Jozjasza, za którym szaleję Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Joel Mikołaj 20.02.14, 17:59 mnie Joel nie przekonuje, skoro lubisz imiona biblijne to może Izmael ? Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: Izmael 20.02.14, 22:10 u mojej corki w klasie jest Joel, dla nas "kozi" Joel bo maja hodowle koz (nie mieszkamy w PL). Rowniez w klasie jest chlopiec imieniem Nechemia...To jest dopiero kosmos. Odpowiedz Link Zgłoś
eraz-lilipop Re: Izmael 20.02.14, 22:46 A jeszcze zapytam. Jak ludzie reaguja na Micheasza ? Operujecie jakimis zdrobnieniami, jakie byloby dla Joela? Odpowiedz Link Zgłoś
gunka3 Micheasz 24.02.14, 08:17 Rodzina bez problemu, bardziej w przychodni skrzywili, ale nie komentowali. Micheaszek, Michu, Mićka, Michaszek, ale że ostatnio zaczął lekko "broić", bo już chodzi i sięga, gdzie nie trzeba, to częściej jest wołany pełnym imieniem Joelek i Jolek wydają się nam do zdrabniania wystarczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
polifonia1983 Re: Izmael 20.02.14, 22:45 Znam braci Joela i Miltona, Joel jest Żoelem z wymowy. Mnie się to imię podoba, dorzucę jeszcze Jonasza, Jeremiasza i Izajasza. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Izmael 20.02.14, 23:13 Mi sie podoba imie Joel, na poczatku skojarzylo mi sie z wokalista grupe Europe. Jednak po przeczytaniu, ze inspiracja byl prorok jestem bardzo na tak. Pierwszy syn tez ma ciekawe imie. Ja dorzuce Samuel, Jonasz, Jeremi, Izaak. Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Joel Mikołaj 21.02.14, 10:47 Micheasz - bardzo ładnie. Joel też mi się podoba, piękne znaczenie. Ale Micheasz, że tak powiem na naszym gruncie, bardziej "swojski", jeżeli chodzi o wymowę. Niektórym rzeczywiście może plątać się na języku jakieś dż czy ż przy wymowie. Do Micheasza (idąc tropem proroków) pasowałby mi jeszcze Daniel, ale on na przeciwnym biegunie jeżeli chodzi o popularność. Podsumowując, nadałabym Joela, otoczenie przyzwyczai się i nauczy, że wymawia się przez j. Odpowiedz Link Zgłoś
gunka3 Re: Joel Mikołaj 24.02.14, 08:03 Z Micheaszem niektórzy mają problem z przestawieniem szczęki płynnie z głoski Che- na -Asz i wychodzi im Michaesz. Z Joelem nie ma tego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Joel Mikołaj 21.02.14, 14:07 Mnie Joel średnio się podoba, ale wg mnie z Micheaszem tworzy duet niemal doskonały I przyznam, że trzymam kciuki za chłopaka, bo Janina mi tu średnio pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Joel Mikołaj 21.02.14, 22:40 Gratuluję, gunko I miło, że napisałaś o oczekiwaniu na drugiego potomka. Joel jest IMO w porządku, choć dostrzegam niebezpieczeństwo Dżoela albo Żoela i wolę imiona dłuższe, ale rozumiem konieczność negocjacji z małżonkiem. A czy rozważałaś jakieś jeszcze imię spoza Twojej krótkiej listy marzeń, ale akceptowalne przez Ciebie i przez małżonka? Odpowiedz Link Zgłoś
gunka3 Re: Joel Mikołaj 24.02.14, 08:11 Amos, ale to trochę z formy chyba tak jak dla psa się kojarzy? Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Joel Mikołaj 24.02.14, 10:21 Gratulacje Mnie się Joel skojarzył z głównym bohaterem serialu "Przystanek Alaska". Tylko tam to był Dżoel. Proponowałabym Samuela. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Joel Mikołaj 24.02.14, 14:49 Gratuluję Gunko! Miło, że zajrzałaś. Dla mnie Joel niestety automatycznie jest Dżoelem, obawiam się, ze w poerwszym odruchu tak przeczytałabym to imię. A co sądzicie o tych imionach: Jesse, Gedeon, Eliasz, Elizeusz? Odpowiedz Link Zgłoś
gunka3 Re: Joel Mikołaj 24.02.14, 15:18 Jesse - trudne do odmiany Gedeon - za "wojownicze", znaczenie "drwal" też mało pasujące Eliasz - za trudny charakter pierwowzoru Elizeusz - kojarzy się z lizaniem, podlizywaniem Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Joel Mikołaj 25.02.14, 10:22 abiela napisała: > Gratuluję Gunko! Miło, że zajrzałaś. > Dla mnie Joel niestety automatycznie jest Dżoelem, obawiam się, ze w poerwszym > odruchu tak przeczytałabym to imię. > A co sądzicie o tych imionach: > Jesse, Gedeon, Eliasz, Elizeusz? Jessego też bym przeczytała w pierwszym odruchu jako Dżessego. Mimo że czytałam Biblię i tam on był Jessem Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Joel Mikołaj 25.02.14, 10:50 rosynanta napisał(a): > Jessego też bym przeczytała w pierwszym odruchu jako Dżessego. > Mimo że czytałam Biblię i tam on był Jessem MNie się z niego zrobił Dżessi od czasu Pinkmana Ale Jessego rozwazałam nawet dla syna, nie wiem a propos gdzie trudności z odmianą? Odpowiedz Link Zgłoś
gunka3 Jesse - odmiana 25.02.14, 14:09 "O/z Jessym" czy "o/z Jessem"? Intuicyjnie bliższe mi to pierwsze, a chyba to drugie jest poprawne. Własnego wołacza mi też brakuje. "Jesseńku" trochę za zdrobnieniowo. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Jesse - odmiana 25.02.14, 15:09 gunka3 napisał(a): > "O/z Jessym" czy "o/z Jessem"? Intuicyjnie bliższe mi to pierwsze, a chyba to d > rugie jest poprawne. > Własnego wołacza mi też brakuje. "Jesseńku" trochę za zdrobnieniowo. Ja automatycznie bym powiedziała z Jessem. A do starszego wołasz Micheaszu? Ja wołacza praltycznie nie używam. Odpowiedz Link Zgłoś
gunka3 Micheaszku 25.02.14, 17:24 "Micheaszku, mały ptaszku" jest w użyciu w kołysankach właściwie codziennie... Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Micheaszku 25.02.14, 20:21 Znam kilku w roznym wieku. Wszyscy z imienia zadowoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
gunka3 Nini 01.09.14, 08:13 No i nasza Nini (Janina Anna) ma już półtora tygodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: Nini 01.09.14, 12:27 Janinka - ślicznie. I to urocze zdrobnienie. Gratulacje! Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Nini 01.09.14, 17:02 Serdeczne gratulacje! Janina Anna - bardzo ładnie! Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Nini 02.09.14, 12:42 Gratuluję! Bardzo ładne imię Niech się Nini zdrowo chowa! Odpowiedz Link Zgłoś
gunka3 Niusia i Jolcio 10.04.17, 15:00 Nini jest teraz Niusią (od Niniusi), a teraz dołączył do nas też Joel Maria, po utracie Gemmy Marii w zeszłym roku. Krystalizuje się zdrobnienie: Jolcio. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Niusia i Jolcio 10.04.17, 18:53 Serdecznie gratuluję synka! I jednocześnie bardzo współczuję straty córki. Czy ludzie nie próbują Wam robić "Dżoela"? Tak z ciekawości pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
gunka3 Re: Niusia i Jolcio 11.04.17, 06:09 Na razie nie. Powtarzają za nami. Mało kto póki co spotyka się z imieniem najpierw na piśmie. Odpowiedz Link Zgłoś
gunka3 Re: Niusia i Jolcio 20.04.17, 10:10 Wątpię też, że np. tego pana poniżej wymawiano "Dżoołl": nowytomysl.naszemiasto.pl/artykul/nie-zyje-joel-matuszek,3969161,art,t,id,tm.html Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Niusia i Jolcio 10.04.17, 22:27 Gunko, jednocześnie gratuluję synka i współczuję utraty córeczki. Piękne imiona mają wszystkie Twoje dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Niusia i Jolcio 18.04.17, 15:55 Gratuluję synka! I bardzo mi przykro z powodu straty córki Odpowiedz Link Zgłoś