Dodaj do ulubionych

Joel Mikołaj

20.02.14, 10:52
Czekamy na rodzeństwo dla 15 mies. Micheasza Pawła w sierpniu, niestety większość imion z mojej starej listy mężowi się nie podoba, ale na Joela Mikołaja się zgodził, jako że to 2. prorok smile (choć nie co rok, jak w starym przysłowiu, tylko akurat u nas wyjdzie, że co niecałe dwa. smile) Dla możliwej córeczki mamy wybrane po babciach, w tym jednej już śp.: "Janina Anna", ale ze zdrabnianiem do "Nini", a nie do "Janka".
Obserwuj wątek
    • olinininka Re: Joel Mikołaj 20.02.14, 11:21
      Tak się zastanawiam czy istnieje takie imię męskie? W zestawie brzmi ok, choć ja osobiście bym imienia Joel nie nadała. Moim zdaniem trudno odróżnić płeć. Osobiście znam dziewczynę która ma na imię Jael
      Jael – postać biblijna ze Starego Testamentu.

Kobieta z nomadyjskiego plemienia Kenitów, żona Chebera[1]. Sisera, dowódca armii Kananejczyków, po przegranej bitwie z Izraelitami uciekł i skrył się w namiocie Jaeli[1]. Gdy zasnął, Jael zabiła go, przebijając jego skroń palikiem od namiotu[2]. Debora chwali ją w swej pieśni zwycięstwa[3]. Jael pojawia się w czwartym i piątym rozdziale Księgi Sędziów.

Imię to oznacza po hebrajsku powszechnie występującego w Izraelu koziorożca nubijskiego, odczytywane jest jednak również jako "moc Boga".
      • olinininka jednak Joel istnieje 20.02.14, 11:23
        Jednak coś tam znalazłam Joel (hebr. יואל‎wink, łac. Joël – prorok, który spisał biblijną Księgę Joela.

Jeden z tzw. proroków mniejszych, syn Petuela. W swej księdze Joel opisuje plagę szarańczy i straszną suszę. Jego przesłanie było ostrzeżeniem dla Izraelitów. Wzywał do nawrócenia i mówił o nowej erze wylania Ducha Bożego na wszelkie ciało. Wtedy to Bóg pobłogosławi tych, którzy Mu zaufali.

W Martyrologium Rzymskim znalazł się za sprawą Ado z Vienne i wymieniany jest razem z Ezdraszem, a jego wspomnienie obchodzone jest 13 lipca[1].

Choć dla mnie i tak kojarzy się to imię kobiecosmile
        • gunka3 Re: jednak Joel istnieje 20.02.14, 13:23
          wink
          patrz opinia rady Języka Polskiego n.t.:
          www.rjp.pan.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1220:joel&catid=76:opinie-o-imionach&Itemid=58
    • florianne Re: Joel Mikołaj 20.02.14, 13:04
      Mieszkacie w Polsce?
      Mnie Joel kompletnie się nie podoba,ale nie musi,bo to wasze dziecko.Janina bardzo ładnie,ale już zdrobnienie Nini nie jest w moim guście.
      • gunka3 Re: Joel Mikołaj 20.02.14, 13:34
        Mieszkamy w PL, jednak pracując w dużej firmie komputerowej, gdzie zatrudnia się tysiące osób, jestem przewrażliwiona na punkcie powtarzających się kombinacji tych samych imion i nazwisk uniemożliwiającym założenie nowej osobie własnego konto czy adresu mailowego bez uciekania się do dodawania jakiś dodatkowych cyferek czy znaków. Pragnęłabym, by me dzieci mogły mieć własny e-mail złożony z dostatecznie rzadkiej kombinacji imienia i nazwiska, i nie były w przyszłości nachodzone przez komorników za kogoś innego o tym samym imieniu i nazwisku.
        • eraz-lilipop Re: Joel Mikołaj 20.02.14, 22:43
          Fajne smile. Przy moim mailu sa cyferki wink
          Joel, jak na polskie warunki dziwnie, ale ja z malej miesciny jestem. Az ciekawa jestem wyrazow zdziwienia na twarzy ludzi pytajacych Jak ma na imie? . Joel ladnie dla mnie to ewidentnie meskie imie. U osoby posiadajacej takie imie zastanawialabym sie nad wyznaniem, brzmi dla mnie bardzo zydowsko, co nie znaczy ze brzydko wink
    • olianka Re: Joel Mikołaj 20.02.14, 13:32
      Mnie się podoba, tylko byłabym się, że będą Wam z niego robić Dzoela.
      • gunka3 Re: Joel Mikołaj 20.02.14, 14:17
        Myślisz, że "Dżoel" jest tak bardzo osłuchane w PL? Nie znam żadnego prominenta o tym imieniu z ang.-języcznej strony, o którym byłoby teraz tak szczególnie głośno, żeby się aż tu, w PL, wszystkim od razu narzucał...
        • olianka Re: Joel Mikołaj 20.02.14, 14:29
          Gunko, już tutaj pojawiło się pytanie gdzie mieszkacie, więc domniemywam, że niektórzy zakładają czytanie przez dz. Odrzucam jeszcze Jozjasza, za którym szaleję smile
    • liliowewzgorze Re: Joel Mikołaj 20.02.14, 17:59
      mnie Joel nie przekonuje, skoro lubisz imiona biblijne to może Izmael ?
      • gunka3 Re: Izmael 20.02.14, 18:10
        za "arabskie", a poza tym, nie prorockie... smile
        • kasiak37 Re: Izmael 20.02.14, 22:10
          u mojej corki w klasie jest Joel, dla nas "kozi" Joel bo maja hodowle kozbig_grin (nie mieszkamy w PL).
          Rowniez w klasie jest chlopiec imieniem Nechemia...To jest dopiero kosmos.
          • eraz-lilipop Re: Izmael 20.02.14, 22:46
            A jeszcze zapytam. Jak ludzie reaguja na Micheasza ?
            Operujecie jakimis zdrobnieniami, jakie byloby dla Joela?
            • gunka3 Micheasz 24.02.14, 08:17
              Rodzina bez problemu, bardziej w przychodni skrzywili, ale nie komentowali.
              Micheaszek, Michu, Mićka, Michaszek, ale że ostatnio zaczął lekko "broić", bo już chodzi i sięga, gdzie nie trzeba, to częściej jest wołany pełnym imieniem wink
              Joelek i Jolek wydają się nam do zdrabniania wystarczyć.
        • polifonia1983 Re: Izmael 20.02.14, 22:45
          Znam braci Joela i Miltona, Joel jest Żoelem z wymowy.
          Mnie się to imię podoba, dorzucę jeszcze Jonasza, Jeremiasza i Izajasza.
          • dolcevita007 Re: Izmael 20.02.14, 23:13
            Mi sie podoba imie Joel, na poczatku skojarzylo mi sie z wokalista grupe Europe. Jednak po przeczytaniu, ze inspiracja byl prorok jestem bardzo na tak.
            Pierwszy syn tez ma ciekawe imie.
            Ja dorzuce Samuel, Jonasz, Jeremi, Izaak.
    • agjato Re: Joel Mikołaj 21.02.14, 10:47
      Micheasz - bardzo ładnie. Joel też mi się podoba, piękne znaczenie. Ale Micheasz, że tak powiem na naszym gruncie, bardziej "swojski", jeżeli chodzi o wymowę. Niektórym rzeczywiście może plątać się na języku jakieś dż czy ż przy wymowie. Do Micheasza (idąc tropem proroków) pasowałby mi jeszcze Daniel, ale on na przeciwnym biegunie jeżeli chodzi o popularność. Podsumowując, nadałabym Joela, otoczenie przyzwyczai się i nauczy, że wymawia się przez j.
      • gunka3 Re: Joel Mikołaj 24.02.14, 08:03
        Z Micheaszem niektórzy mają problem z przestawieniem szczęki płynnie z głoski Che- na -Asz i wychodzi im Michaesz. Z Joelem nie ma tego problemu.
    • dalenia Re: Joel Mikołaj 21.02.14, 14:07
      Mnie Joel średnio się podoba, ale wg mnie z Micheaszem tworzy duet niemal doskonały wink I przyznam, że trzymam kciuki za chłopaka, bo Janina mi tu średnio pasuje.
    • gaudencja Re: Joel Mikołaj 21.02.14, 22:40
      Gratuluję, gunko smile I miło, że napisałaś o oczekiwaniu na drugiego potomka.
      Joel jest IMO w porządku, choć dostrzegam niebezpieczeństwo Dżoela albo Żoela i wolę imiona dłuższe, ale rozumiem konieczność negocjacji z małżonkiem. A czy rozważałaś jakieś jeszcze imię spoza Twojej krótkiej listy marzeń, ale akceptowalne przez Ciebie i przez małżonka?
      • gunka3 Re: Joel Mikołaj 24.02.14, 08:11
        Amos, ale to trochę z formy chyba tak jak dla psa się kojarzy?
        • gaudencja Re: Joel Mikołaj 24.02.14, 23:55
          No nie wiem, ja bym wolała Amosa smile
    • rosynanta Re: Joel Mikołaj 24.02.14, 10:21
      Gratulacje smile
      Mnie się Joel skojarzył z głównym bohaterem serialu "Przystanek Alaska".
      Tylko tam to był Dżoel.

Proponowałabym Samuela.
    • abiela Re: Joel Mikołaj 24.02.14, 14:49
      Gratuluję Gunko! Miło, że zajrzałaś.
      Dla mnie Joel niestety automatycznie jest Dżoelem, obawiam się, ze w poerwszym odruchu tak przeczytałabym to imię.
      A co sądzicie o tych imionach:
      Jesse, Gedeon, Eliasz, Elizeusz?
      • gunka3 Re: Joel Mikołaj 24.02.14, 15:18
        Jesse - trudne do odmiany
        Gedeon - za "wojownicze", znaczenie "drwal" też mało pasujące
        Eliasz - za trudny charakter pierwowzoru wink
        Elizeusz - kojarzy się z lizaniem, podlizywaniem
      • rosynanta Re: Joel Mikołaj 25.02.14, 10:22
        abiela napisała:

> Gratuluję Gunko! Miło, że zajrzałaś.
        > Dla mnie Joel niestety automatycznie jest Dżoelem, obawiam się, ze w poerwszym
        > odruchu tak przeczytałabym to imię.
        > A co sądzicie o tych imionach:
        > Jesse, Gedeon, Eliasz, Elizeusz?

Jessego też bym przeczytała w pierwszym odruchu jako Dżessego.
        Mimo że czytałam Biblię i tam on był Jessem smile
        • abiela Re: Joel Mikołaj 25.02.14, 10:50
          rosynanta napisał(a):

> Jessego też bym przeczytała w pierwszym odruchu jako Dżessego.
          > Mimo że czytałam Biblię i tam on był Jessem smile

MNie się z niego zrobił Dżessi od czasu Pinkmanatongue_out Ale Jessego rozwazałam nawet dla syna, nie wiem a propos gdzie trudności z odmianą?
          • gunka3 Jesse - odmiana 25.02.14, 14:09
            "O/z Jessym" czy "o/z Jessem"? Intuicyjnie bliższe mi to pierwsze, a chyba to drugie jest poprawne.
            Własnego wołacza mi też brakuje. "Jesseńku" trochę za zdrobnieniowo.
            • abiela Re: Jesse - odmiana 25.02.14, 15:09
              gunka3 napisał(a):

> "O/z Jessym" czy "o/z Jessem"? Intuicyjnie bliższe mi to pierwsze, a chyba to d
              > rugie jest poprawne.
              > Własnego wołacza mi też brakuje. "Jesseńku" trochę za zdrobnieniowo.

Ja automatycznie bym powiedziała z Jessem.
              A do starszego wołasz Micheaszu?
              Ja wołacza praltycznie nie używam.
              • gunka3 Micheaszku 25.02.14, 17:24
                "Micheaszku, mały ptaszku" jest w użyciu w kołysankach właściwie codziennie... wink
                • aka10 Re: Micheaszku 25.02.14, 20:21
                  Znam kilku w roznym wieku. Wszyscy z imienia zadowoleni.
    • gunka3 Nini 01.09.14, 08:13
      No i nasza Nini (Janina Anna) ma już półtora tygodnia. smile
      • dolcevita007 Re: Nini 01.09.14, 09:10
        Gratuluje, niech sie zdrowo chowa.
      • nati_28 Re: Nini 01.09.14, 12:27
        Janinka - ślicznie. I to urocze zdrobnienie. Gratulacje!
      • olianka Re: Nini 01.09.14, 13:04
        Serdecznie gratuluję!
      • liliowewzgorze Re: Nini 01.09.14, 15:38
        Gratuluje !!
      • agjato Re: Nini 01.09.14, 17:02
        Serdeczne gratulacje! Janina Anna - bardzo ładnie!
      • dalenia Re: Nini 02.09.14, 12:42
        Gratuluję! Bardzo ładne imię smile Niech się Nini zdrowo chowa!
      • paulisek Re: Nini 04.09.14, 11:11
        Gratuluję!
        "Moja" Janinka coraz częstsza big_grin
      • gaudencja Re: Nini 06.09.14, 14:40
        Najlepszego dla Malutkiej i dla Was!
      • abiela Re: Nini 07.09.14, 18:47
        Gratulacje!
      • gunka3 Niusia i Jolcio 10.04.17, 15:00
        Nini jest teraz Niusią (od Niniusi), a teraz dołączył do nas też Joel Maria, po utracie Gemmy Marii w zeszłym roku. Krystalizuje się zdrobnienie: Jolcio.
        • dalenia Re: Niusia i Jolcio 10.04.17, 18:53
          Serdecznie gratuluję synka! I jednocześnie bardzo współczuję straty córki. Czy ludzie nie próbują Wam robić "Dżoela"? Tak z ciekawości pytam.
          • gunka3 Re: Niusia i Jolcio 11.04.17, 06:09
            Na razie nie. Powtarzają za nami. Mało kto póki co spotyka się z imieniem najpierw na piśmie.
          • gunka3 Re: Niusia i Jolcio 20.04.17, 10:10
            Wątpię też, że np. tego pana poniżej wymawiano "Dżoołl":
            nowytomysl.naszemiasto.pl/artykul/nie-zyje-joel-matuszek,3969161,art,t,id,tm.html
        • gaudencja Re: Niusia i Jolcio 10.04.17, 22:27
          Gunko, jednocześnie gratuluję synka i współczuję utraty córeczki.
          Piękne imiona mają wszystkie Twoje dzieci.
        • abiela Re: Niusia i Jolcio 18.04.17, 15:55
          Gratuluję synka! I bardzo mi przykro z powodu straty córki sad
          • gunka3 Re: Niusia i Jolcio 20.04.17, 10:00
            Dziękuję ogromnie!
    • vi0let Re: Joel Mikołaj 01.09.14, 12:37
      Fajne imię, gratulacje. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.