Dodaj do ulubionych

Tola jak Teodora?

25.03.14, 11:54
No to czas sie przyznac smile Bedzie druga dziewczynka! I znowu widze ciemnosc. Kiedys to zwalalam na M. ze mi bruzdzi i wszystko odrzuca. Ale teraz to juz sama nie mam jakichs przekonujacych pomyslow...

Ku mojemu zdziwieniu mezowi wpadla w oko Irena, za ktora kiedys przepadalam a on sie dla starszej nie zgodzil. A teraz to ja mam watpliwosci, ze zbyt babciowo-ciotkowate uncertain No i musialabym go przekonac, ze Irka jest ladniejszym zdrobnieniem od Reny.

Oprocz tego podoba nam sie obojgu Aniela, ale nie ma zgody co do zdrobnienia. On odrzuca Nele a ja z kolei nie mam ochoty na Anie, bo sama jestem Hania (niektorzy mowia mi tez Ania), mamy w rodzinie mala Anne i w ogole znam za wiele An. Ala zas bez przekonania z obu stron.

No i dzis przyszla mi do glowy ta Teodora. Pelne brzmienie wypada nieco twardo, ale Tola bardzo kusi. A moze macie jakies inne pomysly na rozwiniecie Toli? (Anatola-Anatolia odpada). Albo w ogole cos jeszcze?

Mieszkamy w Niemczech, nazwisko niemieckie, dwusylabowe, z "l" i "r" w srodku. Dlatego np. zupelnie nie nadaja sie imiona takie jak Klara czy Laura...
Obserwuj wątek
    • paula.anna Re: Tola jak Teodora? 25.03.14, 12:08
      Dziwne (dla mnie), tzn nieoczywiste zdrobnienia bierzecie pod uwagę!
      Tola od Teodory?
      Ania lub Nela od Anieli?

Abstrahując od tego, Irena jest fajna, choć nigdy nie brałam jej pod uwagę.
      Anielę lubię, inna wersja to Anielka, dla mnie Ania to Anna, a Nela to Kornelia. Choć oczywiście każdy zdrabnia, jak mu pasuje smile
      Teodora nie zachwyca.
      Może Stefania?
      Felicja?

Z ciekawości- jak ma na imię starsza córka?
    • olianka Re: Tola jak Teodora? 25.03.14, 12:14
      Moja miała być Tolą - Teofilą, ale zdecydowanie to nie ona we mnie teraz mieszka, więc zostaje na przyszłość. Polecam!
    • polifonia1983 Re: Tola jak Teodora? 25.03.14, 12:51
      A nie może każde z was zdrabniać jak chce? Nie da się wymusić na całym świecie zdrobnień jakie nam się podobają, ciotki, koleżanki i babcie wymyślą swoje własne, po co się upierać przy jedynej słusznej wersji? Zwłaszcza, że najbardziej pasujące wymyśla się, gdy dziecko już się urodzi i wygląda bardziej np. na Irkę niż Renę czy odwrotnie.

Mi się podobają wszystkie trzy, pewnie nadawałabym w kolejności Irena, Aniela, Teodora.
      Znam Irenkę zdrabnianą do Ila (bo jak była mała, przedstawiała się jako Ilena), na Anielę mówiłabym po prostu Anielka, Teodora to dla mnie Tosia, Tola, Dora, Teosia.

Podrzucam Wandę, Stefanię, Aurelię.

Olianka - gratuluję!
      • olianka Re: Tola jak Teodora? 25.03.14, 13:10
        Dziękuję! smile
      • quasi.modo Re: Tola jak Teodora? 25.03.14, 13:28
        Na całym świecie nie mam zamiaru wymuszać, ale wolałabym, żebyśmy z mężem byli pod tym względem zgodni. Tymbardziej, że w Niemczech nie ma zwyczaju wymyślania zdrobnień. Jak się dziecko przedstawi Tola to jest Tola, jak Teodora to Teodora.
        A na Anielę mogłabym mówić Anielka, to mężowi się dłuży i chciałby skrót.

Aurelia -podoba mi się, ale do nazwiska średnio, wg męża zaś zbyt arystokratyczne.
        Stefania - w Niemczech ciotkowate dość
        Teofila - jak dla mnie zbytnio odjechane. Poza tym starsza to Fila - Filippa.

Olianka- gratki! Nie będzie Teofili bo będzie chłopak?
        • quasi.modo Re: Tola jak Teodora? 25.03.14, 13:33
          Wanda - Nie podoba mi się. Poza tym nie chciała Niemca :p
          Felicja - Super, ale problem z pisownią. No i Fila I Fela to chyba za dużo słodkości.
        • olianka Re: Tola jak Teodora? 25.03.14, 13:40
          Jeszcze do końca nie wiadomo kto, ale z pewnością nie Teofila. Zaraz na początku ciąży poczuliśmy, że coś nie pasuje i trzeba było szukać innych opcji wink
          • abiela Re: Tola jak Teodora? 25.03.14, 14:18
            Uwielbiam Teodorę i miałam ją bardzo wysoko na liście. Zdrabniałabym pewnie do Tei.
            Felicja imo do Filipy jest ok, aczkolwiek nie widzę w niej większego problemu z pisownią niż w przypadku Filippy/Filipy/Philippy/Philipy czy Teodory/Theodory. Może być Felicja/Felicia/Felizia aczkolwiek ta środkowa jest najczęstsza.

Irena nie podoba mi się, a Irka w szczególności.
            W życiu nie wpadłabym na zdrabnianie Anieli do Ani. Znane mi Aniele to Anielki, Nele lub Ale.
            Aczkolwiek uważam, że Aniela w Niemczech może być kłopotliwa w pisowni i wymowie.

Mnie się podoba jeszcze:
            Tekla
            Mattea
            Augusta
    • liliowewzgorze Re: Tola jak Teodora? 25.03.14, 12:52
      Irena nie podoba mi się a w szczególności zdrobnienie Irka. Teodora b. ładnie można zdrabniać Teosia, Dorka etc.
    • essi23 Re: Tola jak Teodora? 25.03.14, 14:46
      znałam Otylię zdrabnianą do Toli, z Waszych propozycji wybrałabym Anielę smile
    • olinininka Re: Tola jak Teodora? 25.03.14, 16:29
      Ja jestem za Anielą zdrabnianą Anielka, Anusia
      Teodora moim zdaniem za bardzo twarda, ale nie najgorsza.
      Irena - dla mnie za wcześnie na jej powrót, choć nie wiem jak w Niemczech

A może Renata? Olimpia? Waleria? Anastazja?

Gratuluję Quasi.modo córeczkismile
      a dla Ciebie Olianko syna?
      • olianka Re: Tola jak Teodora? 25.03.14, 20:16
        olinininka napisał:

> a dla Ciebie Olianko syna?

Jednak po dzisiejszym USG ewidentnie kokardy, ale nie u Teofili wink
        • quasi.modo Re: Tola jak Teodora? 25.03.14, 23:37
          olianka napisała:

> olinininka napisał:
          >
          > > a dla Ciebie Olianko syna?
          >
          > Jednak po dzisiejszym USG ewidentnie kokardy, ale nie u Teofili wink

A na kiedy masz termin? Bo ja na początek sierpnia.

Wszystkim dziękuję za odpowiedzi. Ustosunkuję się za kilka dni, bo wyjeżdżam i nie będzie mi się chyba chciało w telefonie drobić. Tymczasem Teodora raczej odpadła. Mąż zdecydowanie na nie.
          • olianka Re: Tola jak Teodora? 26.03.14, 09:53
            Przełom czerwca i lipca u mnie.
            Skoro odpadła Teodora, to popieram Irkę. Pomysł z Florentyną też świetny. Anielka i mnie kusila, ale coś dużo ich ostatnio.
            • quasi.modo Re: Tola jak Teodora? 28.04.14, 21:26
              Anielek dużo?
              Bo ja nie znam chyba ani jednej, nawet ze słyszenia, ani młodej ani starej...

Ale to w sumie dobra wiadomość, że to imię wraca. W zatrzęsienie Anieli i tak nie wierzę a wolałabym, żeby moja córka nie nosiła imienia, które wszystkim kojarzy się z totalnym lamusem. Chociaż chyba problem tkwi głownie w tym, że z nieznanych mi powodów, imię to zaczęło się tak kojarzyć mi.
        • dalenia OT 26.03.14, 11:41
          olianka napisała:
          > Jednak po dzisiejszym USG ewidentnie kokardy, ale nie u Teofili wink

Wiesz Olianko, że w dobie gender ta Twoja wypowiedź to nie jest taka jednoznaczna wink Już raz gratulowałam, ale tego chyba nigdy za wiele - gratuluję! I doczekać się już nie mogę, aż nam się pochwalisz wybranym imieniem.
    • dalenia Re: Tola jak Teodora? 25.03.14, 16:31
      Quasi, moje gratulacje! Ależ ten czas leci - dopiero co wybierałaś imię dla Filippy smile

Popieram Irenę, ale mnie nie przeszkadzałoby "podwójne" zdrobnienie. Zresztą - z czasem może Wam przyjść jakieś inne, trzecie. Więc może nie warto z tej Irenki rezygnować?
      Aniela też w porządku, ale jeśli miałaby być zdrabniana do Ani, to ja jestem na "nie".

Baaardzo popieram tytułową Teodorę! Z przyjemnością nazwałabym tak córkę smile Do Toli mogłabym jeszcze zdrabniać Teofilę, ale to już widziałam odpada. A może, idąc tropem "teo-podobnych", Teona?

Może jeszcze:
      Antonia - w sumie na upartego też by mogła być Tolą smile
      Aurora, Adela, Dionizja, Edwina, Eryka, Estera, Eugenia, Florentyna, Florianna, Helena, Idalia, Irmina, Jordana, Klementyna, Letycja, Lawinia, Laurencja, Laurentyna, Ludwika, Leonia, Marianna, Maura, Marcjanna, Melania, Olimpia, Otylia, Ofelia, Rozalia, Teresa, Waleria

I w starym wątku znalazłam Tadeę/Tabeę - może któraś z nich? IMO do Filippy pasują świetnie.
    • annthonka Re: Tola jak Teodora? 25.03.14, 21:10
      Ja by wybrała Anielkę, nie wiem czemu zakładacie, że Aniela będzie zdrabniana do Ani.

Teodora jak dla mnie trochę przyciężkawa, chociaż zdrobnienie Tea już jest ok.

Oprócz Anatolii, której nie chcecie, nie przychodzi mi do głowy żadne imię zdrabniające się do Toli. Niby Mankiewiczówna była Teodora, ale jak dla mnie to trochę naciągane zdrobnienie.
      • quasi.modo Re: Tola jak Teodora? 28.04.14, 21:32
        Ja nie zakładam, że Aniela będzie do Ani zdrabniana. To mój M. coś takiego wymyślił i zaplanował a mnie by to nieskończenie irytowało. No bo jak ktoś już napisał - Ania to Anna. Zresztą znam tych Ań tyle, że dodawać jeszcze jedną i to nadawszy bądź co bądź niepopularne w końcu imię, to jak rozpuścić pralinkę w budyniu.
    • cyprysiowa Tola jak Teodora? 25.03.14, 22:51
      quasi.modo , olianko gratuluje dziewuszek

quasi moze Tadea nie trzeba bedzie zdrabniac , w kraju w ktorym sie nie zdrabnia
      • fruzielka27 Re: Tola jak Teodora? 26.03.14, 00:38
        Najpierw gratulacje! Dla Olianki również! I już nie kapuję - będą te kokardy czy nie? wink

Co do imion, to Teodora mi się kojarzy okropnie, bo znam jedną, jakąs taką wybitnie niekontaktową starszą panią. A to zwykle jest tak, że jak ktos jest fajny, to i imię sie osłucha i polubi, no i odwrotnie, można się zrazić do imienia przez osobę.
        Aha - Teodora ma zdrobnienie Tea. Brrr wink

A może zamiast Ireny Irmina? Irma? smile Mojej koleżanki mama była Ireną nazywaną przez nas Irmą big_grin

A Florentyna zdrabniana do Florki? Mój ostatni zachwyt! Trudno doradzać, bo nie wiem na ile twarde jest nazwisko i jak długie itd. Czasem w zbiciu z nazwiskiem może wyjść dziwoląg.
        • abiela Re: Tola jak Teodora? 26.03.14, 10:05
          fruzielka27 napisała:

> A Florentyna zdrabniana do Florki? Mój ostatni zachwyt! Trudno doradzać, bo nie
          > wiem na ile twarde jest nazwisko i jak długie itd. Czasem w zbiciu z nazwiskie
          > m może wyjść dziwoląg.

IMO od nazwiska pasuje ale jest kwestia pisowni: Florentyna/Florentina/Florentine
          • quasi.modo Re: Tola jak Teodora? 26.03.14, 13:27
            Florentyna do nazwiska spoko, pisownia jednak niejednoznaczna. A mnie po prostu nie rzuca jeszcze na kolana. Zresztą chyba w ogóle wolałabym uniknąć loterki F.

Z Anielą zaś też się zastanawiałam nad ew. problemami z wymową/pisownią. Ale skoro Daniela funkcjonuje...
            • abiela Re: Tola jak Teodora? 26.03.14, 15:34
              quasi.modo napisała:

> Z Anielą zaś też się zastanawiałam nad ew. problemami z wymową/pisownią. Ale sk
              > oro Daniela funkcjonuje...

Faktycznie, nie pomyślałam. Aczkolwiek dodam do przemyślenia, że spotkałam się z przerabianem polskiej Anieli na Angelę.
    • agjato Re: Tola jak Teodora? 26.03.14, 15:15
      Teodora bardzo mi się podoba. Irenę również bardzo lubię, także i jej zdrobnienia Irka i Rena. Siostrę Gombrowicza zdrabniano właśnie do Reny, wyczytałam to ze dwadzieścia lat temu w książce Siedleckiej i bardzo mi się to zdrobnienie wtedy spodobało.
      • quasi.modo Re: Tola jak Teodora? 28.04.14, 21:36
        Fajnie, że komuś się Irena podoba.

Co ciekawa, mi kiedyś podobała się bez zastrzeżeń i byłam zachwycona, jak w 2005 mój szef nazwał tak pierworodną. A teraz jakoś mi "zgrubła". Może poprostu czuję, że to imię do tego dziecka nie pasuję.
    • misselene Re: Tola jak Teodora? 28.03.14, 22:45
      Teodora to ładne i niezbyt popularne imię, co jest u mnie dodatkowym plusem. Bardzo lubię zdrobnienie Tea, więc pewnie to jego bym używała, ale Tola też jest ok. Irena też ciekawa, zwłaszcza zdrabniana do Reny. Aniela nie podoba mi się natomiast zupełnie. Jeśli zależałoby mi na Neli to wybrałabym Kornelię.
    • kkalipso Re: Tola jak Teodora? 29.03.14, 14:29
      Imię Teodora zazwyczaj zdrabnia się jako Dora. Dar od Boga .

Teodor (gr. theos + dorón – bóg + dar, tj. "dar boży, darowany przez boga").
      • gaudencja Re: Tola jak Teodora? 29.03.14, 22:48
        To zależy gdzie. W Polsce podawane zdrobnienia to np. Toda i Dosia, spotkałam się też gdzieś w Internecie z Todzią.
        Do Toli zdrabnia się też Tolisława, musielibyście jednak zdecydować się na imię z polskim znakiem diakrytycznym.
        Poza tym do Toli można zdrobnić Antoninę. Dość standardowo praktykuje się zdrabnianie Antoniego do Tolka.
        • quasi.modo update 28.04.14, 22:02
          Niestety, Toli chyba w końcu nie będzie. Tolisława byłaby dla mnie zbyt wydumana nawet gdybym mieszkała w Polsce. Antonina zaś poprostu mi się nie podoba. Znacznie wdzięczniejszą wydaje mi się forma Antonia, ale mąż w ogóle nie reaguje na te wdzięki. Teodora padła przy pierwszym podejściu. I to może i dobrze, bo też mi do końca nie siedziała.

Także na razie taka w miarę realna lista wygląda następująco:

Aniela - Pomijając nierozwiązaną kwestię zdrobnienia nie siedzi mi w 100%. Nagle zrobiła się w moich oczach zbyt eteryczna.

Irena - A tu odwrotnie, ale z takim samym efektem - wahania. Po okresie fascynacji wydaje mi się odrobinę zbyt ciężka i ciotkowata.

Helena - Brałabym w ciemno i pracują jak mogę nad mężem, ale efektów nie widać, więc nie wiadomo, czy w ogóle jest o czym gadać.

Tabea - Po reanimacji listy dla pierwszej córki okazało się, że w miarę podoba nam się obojgu. Mi jeszcze bardziej podobałabym się Tadea, ale wg męża jest zbyt udziwniona. Mnie z kolei irytuje trochę fakt, że jeśli w ogóle można coś znaleźć o tym imieniu, to w innych pisowniach. No i czy to z "b", czy to z "d", to trochę onieśmiela mnie fakt, że te imiona są w Polsce raczej zupełnie niespotykane. Naprawdę miałam nadzieję, że uda nam się wybrać imię z polskiego kanonu.
          • dolcevita007 Re: update 28.04.14, 22:13
            Z tej listy wybralabym jedynie Helene, sama mam ja na liscie dla mojej corci. Trzymam kciuki w przekonywaniu meza.
            Moze jeszcze jakies inne pomysly?
            A co myslisz o Aurelii?
            • quasi.modo Re: update 28.04.14, 22:42
              dolcevita007 napisała:

> A co myslisz o Aurelii?

Już gdzieś pisałam, że w zasadzie mi się podoba. Niestety z nazwiskiem stanowi pewne wyzwanie logopedyczne. To może by jednak jeszcze i przeszło, ale mąż kręci nosem, że "zbyt arystokratyczne". A mnie znowu aż tak nie podnieca, żeby gust małżona i języki niewinnych ludzi urabiać.

Z nieco podobnych, ale jednak łatwiejszych, podoba mi się ostatnio Alodia. Ale to też raczej tylko teoretycznie.
          • dalenia Re: update 28.04.14, 23:40
            Tabea! smile

Pozostałe też ładne, ale przyznam, że lekko zawiodłaby mnie Helena jako siostra Filippy wink
            • dolcevita007 Re: update 29.04.14, 00:17
              dalenia napisała:

> Tabea! smile
              >
              > Pozostałe też ładne, ale przyznam, że lekko zawiodłaby mnie Helena jako siostra
              > Filippy wink
              A siostra ma na imie Filippa?
              Przepraszam nie zauwazylam tego, moze Kate? smile
              A tak serio to moze Eryka, Idalia, Walentyna, Diana?
              Mi Helena nie przeszkadza jako siostra Filippy.
              • quasi.modo Re: update 29.04.14, 10:34
                dolcevita007 napisała:

Z Kate byłby chyba poważny problem wyboru wersji językowej. Poza tym Kasia jest już w rodzinie wink

> A tak serio to moze Eryka, Idalia, Walentyna, Diana?

Eryka - Moim zdaniem niewdzięczne, nieładne, w Niemczech zaś dodatkowo staromodne. A poza tym Erica Steinbach...
                Idalia - Wg męża kosmiczne. W Niemczech takiego nie ma.
                Walentyna - Ładne, ale ma kilka mankamentów (więcej w innym poście o Walerii)
                Diana - To chyba już wolę Kate wink

> Mi Helena nie przeszkadza jako siostra Filippy.

Mi też nie. Przeciwnie nawet - wolałabym nie brnąć dalej w bardzo wyszukane imiona a trochę ten "zestaw" unormalnić. Ale ostatecznie i tak wybieramy, co nam się podoba a nie to, co do Filippy pasuje lub nie. No chyba że problem jest taki jak w przypadku Felicji: Fila i Fela lub Teofili.
          • cyprysiowa Re: update 06.05.14, 17:54
            Tedea
            tak ja pisałam juz miesiac temu
            najbardziej

w pl jak najbardziej sie przyjmnie..
            ...i jeszcze Matea mi sie podoba

• annajustyna Re: Tola jak Teodora? 28.04.14, 22:38
      Aldona moze?
      • quasi.modo Re: Tola jak Teodora? 28.04.14, 22:49
        annajustyna napisała:

> Aldona moze?

Ech, chyba nie. Ja o tej Aldonie już kilka razy myślałam i niby wszystko pasuje, ale jakoś nie potrafię sobie wyobrazić mojej córki o tym imieniu. Graficznie mi nie pasuje wink Dla mnie Aldona to wysoka brunetka o szerokich ramionach i porcelanowej cerze. A po mnie to raczej takich cech nie weźmie.
        Czyli znowu podobna wykładnia - teoretycznie OK, ale nie iskrzy.

Już nie mówiąc o tym, że dla M. to imię jest z gatunku kosmicznych...
        • olinininka Re: Tola jak Teodora? 29.04.14, 09:49
          Z Twoich propozycji jestem za Anielką smile ale skoro Tobie nie pasuje to może zaproponuję: Walerię, Felicję, Zytę
          • quasi.modo Re: Tola jak Teodora? 29.04.14, 10:27
            olinininka napisał:

> to może zaproponuję: Walerię, Felicję, Zytę

Waleria, podobnie jak Walentyna ma ten podstawowy mankament, że zaczyna się na Wal- (niem. Wal - wieloryb). I nawet jeśli przyjąć pisownię niemiecką przez V, to ja i tak mówiałabym na nią Wala. A nie chciałabym, żeby to potem stało się powodem do drwin kolegów. Sama byłam w wieku nastoletnim dosyć okrągła i wiem, jak takie drobnostki potrafią wtedy dokuczać. Poza tym oba imiona bardzo mi się podobają i gdybym mieszkała w Polsce, byłyby bardzo wysoko na liście.

Felicja - Już tu roztrząsaliśmy. Moim zdaniem Fela odpada, bo starsza ma na imię (zdrobnienie) Fila. Nie dość, że zestawienie samo w sobie dość kontrowersyjne, to jeszcze ponieważ chcialibyśmy kiedyś mieć jeszcze trzecie dziecko, to dla dziewczynki zostałaby w takim przypadku chyba tylko Fala wink No i mąż mówi, że Fela brzmi jak "Fehler" (błąd) po niemiecku lub "fellow" (koleś) po angielsku. Poza tym bardzo ładne imię, więc może w przyszłym życiu...

Zyta - Rodzinnie byłaby bardzo na miejscu, ale w sumie zupełnie mi się nie podoba. Już nie mówiąc o okropnej niemieckiej wymowie dla tego imienia - coś a la Cita, przez dźwięczne "c" (jak citybank).
            • olinininka Re: Tola jak Teodora? 29.04.14, 11:23
              Pomyślałam jeszcze o Cecylii, Celinie, Malwinie i Teodozji zdrabniać można Tea
            • annajustyna Re: Tola jak Teodora? 29.04.14, 12:35
              Zyta po niem. to Felicitas (Felicyta), czyli szczescie. Jak powiesz Niemcowi Zyta, to powtorzy poprawnie wink.
              • quasi.modo Re: Tola jak Teodora? 29.04.14, 13:39
                annajustyna napisała:

> Zyta po niem. to Felicitas (Felicyta), czyli szczescie. Jak powiesz Niemcowi Zyta, to powtorzy poprawnie wink.

Chyba nie do końca. Zyta to po niemiecku poprostu Zita (czyt. cita). Felicyta / Felizitas to wg mnie odrębne imię, nawet jeśli dla Zyty jest źródłem.
                No i jeśli nadam dziecku Zita, to zostanie Citą, jeśli nadam Zyta, to przeciętny Niemiec najpierw zdębieje a potem i tak przeczyta Cita. Oczywiście mogłabym każdemu z osobna tłumaczyć i poprawiać, ale to wg mnie walka z wiatrakami.
                Na starszą ludzie mówią z niemiecka Fylypa i też ich nie poprawiam. Poprostu mnie to tak nie drażni jak drażniłaby mnie Cita wink
            • abiela Re: Tola jak Teodora? 06.05.14, 17:10
              quasi.modo napisała:

> Zyta - Rodzinnie byłaby bardzo na miejscu, ale w sumie zupełnie mi się nie podo
              > ba. Już nie mówiąc o okropnej niemieckiej wymowie dla tego imienia - coś a la C
              > ita, przez dźwięczne "c" (jak citybank).

Myślę, że z "y" zrobiliby raczej ü. Czyli Cütasmile Nie zdecydowałabym się na to imię w niemieckich warunkach.
              • quasi.modo Re: Tola jak Teodora? 07.05.14, 09:29
                abiela napisała:

> Myślę, że z "y" zrobiliby raczej ü. Czyli Cütasmile Nie zdecydowałabym się na to i
                > mię w niemieckich warunkach.

Jeszcze gorzej. Ale ja się nawet nie zastanawiam za bardzo, bo mi się to imię nawet w polskich warunkach nie podoba.
                • abiela Re: Tola jak Teodora? 07.05.14, 09:42
                  quasi.modo napisała:

> Jeszcze gorzej. Ale ja się nawet nie zastanawiam za bardzo, bo mi się to imię n
                  > awet w polskich warunkach nie podoba.

Ja "y" szczegółowo rozważałam, bo to było bardzo istotne przy wyborze imienia dla syna.
        • gaudencja Re: Tola jak Teodora? 03.05.14, 20:10
          Hm, a Biruta?
          • abiela Re: Tola jak Teodora? 06.05.14, 17:09
            Tabea mi nie leży, za to Tadea jak najbardziej i na polskim gruncie nie jest bardziej udziwniona od Filipy, moim zdaniem przynajmniej.
            Powalczyłabym o Tadeę. A Taida? Ida?
            • quasi.modo Re: Tola jak Teodora? 07.05.14, 09:37
              abiela napisała:

> Tabea mi nie leży, za to Tadea jak najbardziej i na polskim gruncie nie jest bardziej udziwniona od Filipy.

No mi się też bardziej Tadea podoba. Można ją ładniej zdrabniać (Tadzia, Dunia, Dusia...). Z drugiej strony Tabea jest chyba w Niemczech bardziej rozpowszechniona. I za nią optuje mąż.
              Niemniej jednak na tzw. dzień dzisiejszy będzie chyba jedno z tych dwóch. Niewykluczone jednak, że o tym które, będzie musiał zadecydować los.
              • abiela Re: Tola jak Teodora? 07.05.14, 09:43
                quasi.modo napisała:

>
                > No mi się też bardziej Tadea podoba. Można ją ładniej zdrabniać (Tadzia, Dunia,
                > Dusia...). Z drugiej strony Tabea jest chyba w Niemczech bardziej rozpowszechn
                > iona. I za nią optuje mąż.
                > Niemniej jednak na tzw. dzień dzisiejszy będzie chyba jedno z tych dwóch. Niewy
                > kluczone jednak, że o tym które, będzie musiał zadecydować los.

No właśnie Tabea wydaje mi się przy Filippie i Tadei być doś powszechna i jednak bardzo jednoznacznie hebrajska. Nie wiem czemu ale ta Tadea bardziej mi leży. Zresztą przepadam za imionami z końcówką -ea i gdyby mi się jeszcze córka zdarzyła Matea byłaby bardzo poważnym kandydatem.
                • quasi.modo Re: Tola jak Teodora? 07.05.14, 10:06
                  abiela napisała:

> No właśnie Tabea wydaje mi się przy Filippie i Tadei być doś powszechna i jednak bardzo jednoznacznie hebrajska.

To prawda, ale jeśli wierzyć beliebte-vornamen, to jest jednak na dość odległym - 134 miejscu wśród dziewczynek. Dla mnie to jak najbardziej w granicach strawności. Hebrajskość mnie nie straszy.

> Nie wiem czemu ale ta Tadea bardziej mi leży.

No kurcze, mi też. Ale raczej właśnie nie ze względu na mniejszą popularność. Bardziej chodzi o dźwięk, pochodzenie (Tadeusz smile ) i możliwe zdrobnienia.

> Zresztą przepadam za imionami z końcówką -ea i gdyby mi się jeszcze córka zdarzyła Matea byłaby bardzo poważnym kandydatem.

Mnie sama końcówka jakoś nie rozgrzewa, ale wszystkie tu wymienione imiona - łącznie z Mateą - wydają mi się poprostu ładne i dosyć uniwersalne międzynarodowo. Na tą ostatnią mąż jednak nie chciał nawet rzucić okiem. Tobie jednak kibicuję smile
          • quasi.modo Re: Tola jak Teodora? 07.05.14, 09:32
            gaudencja napisała:

> Hm, a Biruta?

Biruta? Niestety, to dla mnie imię raczej anegdotyczne. No i niepiękne raczej.
    • mary.h Re: Tola jak Teodora? 29.04.14, 12:39
      A może...

Adela, Albina, Alwina, Amadea, Apolonia, Eleonora, Filomena, Ignacja, Kasjana, Ksawera, Leokadia, Leonia, Ludwika, Ludwina, Nina, Nikodema, Odeta, Ofelia, Oktawia, Olimpia, Oriana, Owidia, Pelagia, Regina, Rozalia, Ruta, Salwina, Sylwana, Sylwina, Tekla, Tomira, Tycjana, Wanda, Wincenta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.