liliowewzgorze 27.04.14, 22:48 Wpadło mi "w oko" owe imię, brzmieniowo podoba mi się. Jest to imię arabskie. Pochodzi od męskiego imienia Nafi, oznacza: "korzystna", "opłacalna", "pożyteczna" Jak Wam się podoba ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niwius Re: Nafia(h) 27.04.14, 23:01 Ładnie brzmi, ale wygląda, jakby była skrótem od czegoś dłuższego. Nie podoba mi się znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Nafia(h) 27.04.14, 23:26 A jak się je wypowiada? "Nafja" czy "Nafija"? Samo imię ciekawe, całkiem ładne. Dla mnie jednak zbyt podobne do słowa "mafia" i do Nadii też. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Nafia(h) 28.04.14, 12:36 nie wiem, znalazłam je w internecie, ale z tego co podpowiada mi rozum to wymawia się Nafja, gdyby była Nafija podaliby Nafiya. Odpowiedz Link Zgłoś
polifonia1983 Re: Nafia(h) 28.04.14, 02:36 Brzmienie ładne, ale znaczenie do mnie nie przemawia. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Nafia(h) 28.04.14, 07:59 Mnie nie zachwyca,kojarzy mi się z mafią i naftą. Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: Nafia(h) 17.05.14, 11:54 florianne napisała: > Mnie nie zachwyca,kojarzy mi się z mafią i naftą. Hehehe,moim pierwszym skojarzeniem była "nafta". Imię mi się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Nafia(h) 28.04.14, 08:27 Kojarzy mi się z naftą. U kogoś ok, dla mnie osobiście odpada. Wersja męska ładniejsza Nafi bardziej mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Nafia(h) 28.04.14, 14:19 Przeczytałam "mafia" i tak mi już zostało. Ani brzmieniowo, ani znaczeniowo mi nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
jw.ow [...] 29.04.14, 14:57 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Nafia(h) 07.05.14, 14:46 Nie podoba mi się ani imię, ani jego znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Nafia(h) 07.05.14, 22:20 Bardzo ladne. W ogole te arabskie imiona sa takie dzwieczne. U nas jest duzo Arabow. Z imionami przypominaja Polakow tzn. 20 Mahmedow niczym 15 Zos i Antos na jednej ulicy. Bardzo sa tradycyjni i malo oryginalni. Ale trzeba przyznac, ze ich imiona bywaja ladne, szczegolnie kobiece. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: Nafia(h) 16.05.14, 15:19 jak dla mnie brzmi jak mafia. A znaczeniowo rowniez na nie. Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Nafia(h) 16.05.14, 15:36 Nie podoba mi się znaczenie, brzmieniowo też takie sobie. Podoba mi się za to Nabila, zarówno brzmienie jak i znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
misselene Re: Nafia(h) 17.05.14, 23:06 Nie podoba mi się ani brzmienie, ani znaczenie tego imienia. Inne imiona, które "umieszczasz" na tym forum są dużo ładniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze ładniej Safia czy Nafia ? 27.08.14, 18:41 bo mi graficznie jeśli chodzi o Safię bardziej podoba się Safiyah... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: ładniej Safia czy Nafia ? 06.09.14, 13:43 Gdybym nie miała skojarzeń z mafią, wolałabym Nafię. A tak to sama nie wiem... Preferuję spolszczenie jak w temacie wątku, te wszystkie "iyah" odbieram jako niepotrzebnie udziwniające zangielszczenie. Po arabsku i tak te imiona piszą się zupeeełnie inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś