Dodaj do ulubionych

Maksym czy Franciszek?

11.05.14, 00:11
Hej,
We wrześniu urodzę synka, w domu mam już 2-letniego Leonarda.
Tak jak w poprzedniej ciąży, teraz też mam dylemat imienniczy. Ja lubię męskie, raczej krótkie imiona, niestety moje ulubione albo są już zajęte przez rodzinę i znajomych albo mąż je odrzuca (m.in. Feliksa, Filipa, Igora, Wiktora, Brunona, Tymona)
Chciałabym, żeby imię dało się zdrabniać i było w miarę międzynarodowe. Nie musi być rzadko wstępujące jak Leonard. Nazwisko 5-literowe na N, w środku S.

Aktualnie na tapecie jest 2 faworytów:
MAKSYM - b. nam się podoba, jednak ja nie jestem pewna czy dobrze brzmi to S w imieniu i nazwisku (trochę mi syczy); poza tym chciałabym mówić do synka m.in. Maks i denerwuje mnie, że tak wielu ludziom kojarzy się on z imieniem dla psa
FRANCISZEK - wiem, że bardzo popularny, ale od dawna go uwielbiam. Tu jednak o ile przepadam za skrótem Franek to niekoniecznie za pełną formą, która jest trochę przydługa i mało męska moim zdaniem.

Które imię Wam się bardziej podoba?
Obserwuj wątek
    • dalenia Re: Maksym czy Franciszek? 11.05.14, 00:40
      Gratuluję drugiego syna! A mam wrażenie, że dopiero co pisałaś tu o swoich wątpliwościach związanych z nadaniem starszemu Leonarda - ale czas leci smile

Ja bym dla swojego syna wybrała Maksyma. Skojarzenia z psem nie przeszkadzają mi - właściwie to dowiedziałam się o nich z forum. U mnie w otoczeniu nie ma żadnego psa Maksa, więc i mnie się to zdrobnienie tak nie kojarzy. Mojej rodzinie i znajomym też nie, bo mam w otoczeniu Maksa i nigdy żadnego podobnego komentarza pod jego adresem nie słyszałam.

Franciszek jest wg mnie przepiękny - w każdej formie. I kiedyś planowałam tak nazwać synka, miało być po moim pradziadku. Ale jest taki piękny, że spodobał się nie tylko mnie wink Dla mnie Franków jest za dużo i nie nazwałabym tak dzisiaj syna. Na Twoim miejscu też bym tego nie zrobiła - uważam, że imię powinno pasować rodzicom w planowanym zdrobnieniu i pełnej formie także.
    • paula.anna Re: Maksym czy Franciszek? 11.05.14, 08:18
      Trudny wybór dla mnie.
      Franciszek bardzo mi się podoba, wciąż, nawet mimo popularności. Która, obawiam się, będzie jeszcze rosnąć.
      Natomiast Maksym mnie nie zachwyca, choć plusem jest jego oryginalność. Ale Zdrobnienie Maks...

Więc nie wiem, nie umiem wybrać smile
      • olianka Re: Maksym czy Franciszek? 11.05.14, 10:26
        Mam identyczne zdanie jak paula.anna.
        • florianne Re: Maksym czy Franciszek? 11.05.14, 15:10
          olianka napisała:

> Mam identyczne zdanie jak paula.anna.

Ja też.
    • agjato Re: Maksym czy Franciszek? 11.05.14, 09:45
      Leonard i Franciszek - dla mnie super.
    • olinininka Re: Maksym czy Franciszek? 11.05.14, 10:24
      A może podasz nazwisko?
      Wtedy łatwiej doradzićsmile Osobiście bardziej wolę Maksymasmile, choć tylko w pełnej wersji. Maks jest dla mnie nie do przyjęcia ( częściej słyszę to zdrobnienie od imienia Maksymilian albo jako imię dla pieska niestety).
      Franciszek też jest ok, tylko zbyt popularny, choć ostatnio poznałam 40- letniego Franciszka i miałam kłopot jak do niego mówić: Franciszku jakoś nie dałam rady (zbyt poważnie), Franek też jakoś dziwnie bo go nie znałam, więc mówiłam bezosobowo.
      A może jeszcze jakaś inna propozycja typu Gustaw, Hieronim, Serafin, Tymoteusz Ciebie zainteresujesmile
    • niwius Re: Maksym czy Franciszek? 11.05.14, 12:19
      Wybrałabym Franciszka, to jedno z moich ulubionych imion, do tego stopnia, że nie odstrasza mnie popularność. Maksym mi się nie podoba, ale bardzo lubię Maksymiliana.
      • lus.sia Re: Maksym czy Franciszek? 11.05.14, 12:59
        Wybrałabym Maksyma smile bardzo mi się podoba smile
        Franek jest świteny i często tak wołam do synka, nie wiedziec czemu, gdyż inaczej ma na imię smile
        Niestety franek jak dla mnie zbyt popularny.
    • liliowewzgorze Re: Maksym czy Franciszek? 11.05.14, 15:24
      Bardziej podoba mi się Franciszek, ale to może dlatego że jestem z nim bardziej osłuchana, Maksym też ładnie ale skoro syczy z nazwiskiem wybrałabym Franciszka - wcale nie uważam że brzmi mało męsko wręcz odwrotnie i świetnie pasuje do Leonarda smile
    • milamala Re: Maksym czy Franciszek? 11.05.14, 16:13
      A moze Maksymilian?
      • dolcevita007 Re: Maksym czy Franciszek? 11.05.14, 17:16
        Mi imie Franciszek bardzo sie podoba i nawet ogolna popularnosc nie wplywa na moj osad. Bardzo ladnie brzmi Leonard i Franciszek. Franiu, Franek , Franciszek wszystkie formy uwazam za bardzo ladne.
        Drugie imie Maksym lubie troszke mniej i wole chyba w wersji Maksymilian.
        A moze jeszcze Jeremi?
    • meggan79 Re: Maksym czy Franciszek? 11.05.14, 17:37
      Jako mama 1,5 rocznego Leonarda,z tych 2 wybrałabym Maksyma.Po pierwsze,Leo i Maks brzmią razem fajnie,po drugie dla mnie Maksym jest jakby rzadszą wersją dość popularnego Maksymiliana, tak jak Leonard-Leona. Może Maksym Franciszek?
      Pozdrawiamy imiennika-Leonarda,nam imię nosi się świetniesmile
      P.S.Podobają mi się jeszcze:Jeremi,Konstanty,Tymoteusz/Tymon,Feliks,Aleksy,Ignacy.
    • almostsure Re: Maksym czy Franciszek? 11.05.14, 18:53
      Dzięki za wszystkie opinie.
      Co do Leonarda - to po wątpliwościach, które miałam, nie ma już śladu i imię super pasuje do naszego synka. Pozdrawiamy Twojego Leonarda, Meggansmile
      Na razie nic mi się nie rozjaśniło - nadal Franek i Maksym podobają mi się tak samo. Na szczęście mamy jeszcze trochę czasu.
      Rozważaliśmy też Eryka, ale tu rodzina nas chyba skutecznie zniechęciła. Zresztą znów popełniam błąd i wdaję się w dyskusje imiennicze z otoczeniem, co powoduje tylko mętlik, bo zawsze coś komuś nie pasuje.
      Proponowane przez Was pozostałe imiona w większości przerabialiśmy, ale albo już występują w rodzinie, albo odrzuca je mąż, podobnie zresztą jak wersję Maksymilian. W tym wypadku zresztą ostatnia litera imienia pokrywa się z pierwszą nazwiska i ciężko się to wymawia.
      • nataszaasza Re: Maksym czy Franciszek? 11.05.14, 19:20
        Eryk - moja koleżanka zostala pare miesięcy temu ciocią Eryka i bardzo wychwala to imię, mi osobiście podoba się, znam tylko jednego który ma 8 lat.
        Maksym/Maksymilian - małych Maksymilianów w moim otoczeniu jest bardzo wielu, a Maksym tylko jeden, ale mimo to wersja Maksymilian podoba mi się znacznie bardziej.
        Franciszek - nie przepadam za tym imieniem odkąd pamiętam, a zdrobnienie Franek tak mnie jakoś trochę drażni.
        A więc z tych imion ja wybrałabym Eryka, ewentualnie Maksymiliana smile
        • abiela Re: Maksym czy Franciszek? 12.05.14, 13:53
          Ja bym wybrała chyba Maksyma, psami zupełnie bym się nie przejmowała.
          • polonica7 Re: Maksym czy Franciszek? 12.05.14, 14:54

Zdecydowanie wybrałabym Maksyma, od siebie dorzucam Olgierda smile

www.pajacyk.pl/
    • almostsure Re: Maksym czy Franciszek? 13.05.14, 17:20
      Chyba jednak zdradzę nazwisko, bo tu największy problem : Nosal
      Moim zdaniem brzmią z nim lepiej imiona twarde, zawierające "R" (Wiktor, Marek, Eryk itp.)
      Franciszek chyba też pasuje, ale mam wątpliwości co do Maksyma - tworzy z nazwiskiem chyba trochę dziwną zbitkę.
      Czy lepsze jest tu długie imię, odwracające uwagę od nazwiska?
      • agjato Re: Maksym czy Franciszek? 13.05.14, 17:55
        Nadal uważam, że Franciszek. Franciszek Nosal moim zdaniem brzmi bardzo dobrze.
      • dalenia Re: Maksym czy Franciszek? 13.05.14, 20:48
        Maksym Nosal faktycznie średnio brzmi - po pierwsze przez syczenie, a poza tym ja nie lubię takich duetów "2 sylaby-2 sylaby". Brzmią dla mnie jak wystrzelone z karabinu.

Jestem za Franciszkiem wobec tego smile
      • abiela Re: Maksym czy Franciszek? 14.05.14, 13:09
        almostsure napisał(a):

> Chyba jednak zdradzę nazwisko, bo tu największy problem : Nosal
        > Moim zdaniem brzmią z nim lepiej imiona twarde, zawierające "R" (Wiktor, Marek,
        > Eryk itp.)
        > Franciszek chyba też pasuje, ale mam wątpliwości co do Maksyma - tworzy z nazwi
        > skiem chyba trochę dziwną zbitkę.
        > Czy lepsze jest tu długie imię, odwracające uwagę od nazwiska?

Ja bym wybrała dłuższe imię, dobrze skomponuje się tu imię kończące się samogłoską, np.

Konstanty Nosal
        Wincenty Nosal
        ale może też

Ludwik Nosal
        Bolesław Nosal
        Teodor Nosal
    • dzamelija30 Re: Maksym czy Franciszek? 13.05.14, 18:50
      Zdecydowanie Franek. Bardziej męskie. Maksym jest takie hmm..mymłowatesmile i nie kojarzy mi sie wogole z imieniemsmile
    • olinininka Re: Maksym czy Franciszek? 13.05.14, 20:12
      Mimo, że sama wole Maksyma to z Waszym nazwiskiem bardziej współgra Franciszek. Co do Co do Twoich typów z r masz rację lepiej się komponują.
      Eryk Nosal brzmi ok

Moje propozycje:

Tymoteusz Nosal
      Filip Nosal
      Mateusz Nosal

• sanydel Re: Maksym czy Franciszek? 13.05.14, 20:53
      Franciszek chyba rzeczywiście brzmi lepiej z nazwiskiem, ale Maksym też jest do przyjęcia. Lepiej współgra z Leonardem. Ja wybrałabym chyba Maksyma. A jak zwracacie się na co dzień do Leonarda?
      • merche Re: Maksym czy Franciszek? 13.05.14, 21:19
        mój mąż zdecydowanie odrzucił Maksyma - stwierdził, że Maksym to tylko Gorki i że nie zgadza się na takie wtręty rosyjskie w domu, ale mi się nadal podoba. Jeśli u Ciebie nie ma takich oporów, to nie zastanawiałabym się długo, tylko postawiłabym na Maksyma.
    • almostsure Re: Maksym czy Franciszek? 13.05.14, 21:34
      No właśnie to rosyjskie brzmienie Maksyma też nam ciut przeszkadza, zwłaszcza w obecnej sytuacji politycznej...

Co do Leonarda to na razie jest Leoś. Leo, dla niektórych również Leon

Filip, Mateusz, Tymon - są już w najbliższej rodzinie. Naprawdę wiele imion musimy odrzucić, bo mojemu mężowi przeszkadza, gdy imię powtarza się nawet u dalekich znajomych
      • merche Re: Maksym czy Franciszek? 13.05.14, 22:40
        No to może Witold? sama mam 2-letniego Witka i bardzo mi się to imię podoba.
        • almostsure Re: Maksym czy Franciszek? 13.05.14, 23:50
          Witold też jest już w rodzinie. I chyba jednak wolałabym bardziej współcześnie brzmiące imię. Czekam na kolejne propozycje
          • paula.anna Re: Maksym czy Franciszek? 14.05.14, 09:48
            > I chyba jednak wolałabym bardziej współcześnie
            > brzmiące imię. Czekam na kolejne propozycje

A Gustaw?
            Fryderyk?
            Feliks?
            Ignacy?
            Wojciech?
            Pewnie zbyt mało współczesne?

Z tym nazwiskiem zdecydowanie odrzuciłabym Maksyma.
    • olinininka Re: Maksym czy Franciszek? 14.05.14, 08:52
      Propozycje imion, które moim zdaniem dobrze brzmią z nazwiskiem:
      Błażej Nosal
      Joachim Nosal
      Jeremi Nosal
      Igor Nosal
      Erwin Nosal
      Jerzy Nosal
      Krzesimir Nosal
      Sergiusz Nosal
    • meggan79 Re: Maksym czy Franciszek? 14.05.14, 09:25
      No to do nazwiska jednak bardziej Franciszek pasuje choć Maksym też się nie gryzie.
      Dla Leonarda proponuje jeszcze zdrobnienia Leonek i Leonardziksmile
      Gdybyśmy mieli drugiego synka byłby Jeremi,ale na drugie rozważałabym i Franciszka,i Maksymilianasmile
    • almostsure Re: Maksym czy Franciszek? 14.05.14, 19:16
      Z tych, które proponujecie bardzo lubię Feliksa, Ignacego - ale mąż kręci nosem
      Wiem, że te kończące się na Y dobrze brzmią z nazwiskiem, ale jednak dla mnie Wincenty czy Konstanty są zbyt dostojne
      Jerzy - to drugie imię mojego Leonarda
      Joachim - u znajomych
      Jeremi - podoba mi się, ale odrzucam z uwagi na brak oczywistego zdrobnienia. Nie chcę znów słyszeć co chwilę " a jak do niego mówicie?"
      Na razie chyba wygrywa Franek
      • dolcevita007 Re: Maksym czy Franciszek? 14.05.14, 23:03
        Gdybym miala syna to bylby Jeremi , chyba to imie nie potrzebuje zdrobnien jest krotkie. Mozna wolac Jerema, Remus.
        Co do Franciszka swietnie pasuje z Waszym nazwiskiem i bardzo mi sie podoba.
        Jestem za.
      • abiela Re: Maksym czy Franciszek? 15.05.14, 10:57
        almostsure napisał(a):

> Jeremi - podoba mi się, ale odrzucam z uwagi na brak oczywistego zdrobnienia. N
        > ie chcę znów słyszeć co chwilę " a jak do niego mówicie?"

Nigdy nikt mi nie zadał pytania, jak mówię do dziecka. Albo mówią pełnym imieniem albo słuchają jak ja się zwracam. Do Jeremiego mówiłabym Jeremi albo Jeremek. Nie widzę tu żadnej zdrobnieniowej akrobatyki.
    • annthonka Re: Maksym czy Franciszek? 15.05.14, 10:55
      Faktycznie Maksym z nazwiskiem nie brzmi najlepiej.
      Franciszek zdecydowanie lepiej, więc jeżeli nie przeszkadza Ci jego popularność to nadawaj śmiało.
      Eryk też niezły i do nazwiska dobrze pasuje, więc może jednak warto go ponownie rozważyć.
    • misselene Re: Maksym czy Franciszek? 18.05.14, 20:25
      Maksym zupełnie nie w moim stylu, więc pomimo popularności wybrałabym Franciszka. Z imieniem brata też ładnie razem brzmi - Leoś i Franek. No i do nazwiska lepiej pasuje.
    • gaudencja Re: Maksym czy Franciszek? 18.05.14, 22:56
      Franciszek zdecydowanie bardziej Wam do nazwiska pasuje.

Popieram propozycję Ludwika lub Olgierda.
    • adriankaa.s Re: Maksym czy Franciszek? 28.05.14, 17:49
      Ja jestem zdecydowanie za Franciszkiem..
      -pasuje idealnie do imienia brata
      -od dawna za Tobą "chodz"
      -jest w miarę międzynarodowe.. podobna pisownia, wymowa także
      -moim zdaniem pełna forma jest Męska i wcale nie przydługa.
    • lily-beth Re: Maksym czy Franciszek? 12.06.14, 12:24
      Maksym bardzo ładne, zdrobnienie Maks mi nie przeszkadza, chociaż miałam takiego kotka (Maksencjusza smile ), ale tylu jest chłopców Maksów, że nie widzę problemu. W końcu piesków Kubusiów też od groma.
      Jednak z nazwiskiem zdecydowanie lepiej Franek, do Leonarda też lepiej pasuje.
    • julise Re: Maksym czy Franciszek? 12.06.14, 22:07
      z podanych przez ciebie : Franek
      Zaproponuje:

Aleksander
      Seweryn
      Ksawery
      Olaf
      Igor
      Tymoteusz
    • almostsure Re: Maksym czy Franciszek? 12.06.14, 23:57
      dzięki za wszystkie opinie
      Na dzień dzisiejszy wygrywa Franek. Maksym jednak gryzie się z nazwiskiem.
      Chciałabym coś twardego z literką R.
      Rozważamy jeszcze Eryka, ew. Wiktora - ale to ja, mąż nie bardzo
      Wasze propozycje przeważnie już są zajęte w rodzinie, u znajomych
      • dalenia Re: Maksym czy Franciszek? 14.06.14, 15:41
        Eryk i Wiktor mnie nie przekonują. A Fryderyk? Albo Maurycy? Nie wiem, czy już padły te propozycje, ale IMO świetnie pasują do Leonarda i nazwiska.
      • paula.anna Re: Maksym czy Franciszek? 14.06.14, 17:06
        Mnie też Eryk czy Wiktor nie przekonuje i nie zachwyca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.