Dodaj do ulubionych

Imię dla synka - pomocy

05.06.14, 15:07
Na razie to rozmyślania teoretyczne, ale dziecko w bliskich planach.
Mamy córeczkę Elizę Ninę, wybór imion okupiony był ciężkimi bólami, bo nic nam się wspólnie nie podobało (dla tatusia ogólnie żadne imię nie było wystarczająco ładne wink ). Zdecydowaliśmy się nagle podczas porodu, po czym ja przez kolejne 6 miesięcy miałam "kaca" po tej decyzji, nie wiedziałam, czy dobrze wybrałam, ciężko mi się używało imienia, byłabym wręcz domagała się zmiany, ale mąż twardo stał na stanowisku, że imię w sam raz. No i Eliza (Elisia-Isia, a czasem Eliśka/Eliszka) została, teraz już sobie nie wyobrażam innego, ale przy kolejnym dziecku nie chcę przechodzić tego samego, więc staram się wybrać zawczasu...
Dla potencjalnej córki już wybrane: Dagna Leonia lub Róża Józefina. A dla syna brak pomysłów uncertain Chciałabym coś nieoklepanego, ale i nie całkiem odjechanego. I żeby się dało zdrobnić, bo ja nie umiem pełnym mówić i zawsze bolałam nad tym, że moje się nie zdrabnia. Odpadają Julian, Franek i Jasiek - bardzo bardzo ich dużo wśród naszych znajomych/rodziny, zresztą popularne ostatnio w ogóle.
Obserwuj wątek
    • florianne Re: Imię dla synka - pomocy 05.06.14, 17:11
      Co powiesz na Kajetana?
      • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 05.06.14, 17:20
        Kajetan mi się podoba, ale Kajtek już nie bardzo uncertain Właśnie tak mam z wieloma imionami - podoba mi się forma pełna, ale zdrobnienie już nie i na odwrót. Np. Fryderyk - fajne, Frycek już mi nie leży.
        • eszuran Re: Imię dla synka - pomocy 19.01.15, 19:04
          Znam Fryderyka na którego mówią Fred. Może z takim zdrobnieniem przejdzie? smile
    • agjato Re: Imię dla synka - pomocy 05.06.14, 17:17
      Może Witold, Radosław, Aleksy, Hieronim, Dionizy - to moje propozycje, może być też wiele, wiele innych imion zgodnych z Twoim kluczem - nieoklepanych ale i nie całkiem odjechanych. Choć oczywiście dla każdego te określenia mogą obejmować różne imiona. Na pewno do tego czasu, bo jak piszesz rozmyślania na razie teoretyczne, coś znajdziecie.
      Obydwa zestawy imion, jakie podałaś dla potencjalnej córeczki - prześliczne. Bardzo mi się podobają.
      • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 05.06.14, 17:30
        Witold i Radosław odpadają ze względów rodzinnych. Dionizy - dla mnie zbyt odjechane (chociaż myślałam o Damazym, ale mąż się nie zgodzi). Hieronima rozpatruję, podoba mi się zdrobnienie Hirek, ale pełna wersja taka... pompatyczna?
        Chciałabym, żeby pasowało do imion obecnej i potencjalnej córeczki wink, bo nawet jeśli będzie teraz synek, to może zdecydujemy się na trzecie. Oczywiście bez przesady, nie musi to być idealne dopasowanie, byle się jakoś bardzo nie gryzło. Ale ogólnie mam takie lekkie skrzywienie w kierunku XIX wieku. Rozpatrujemy m.in. Eryk, Olaf, Gustaw. Podoba mi się też Barnaba, ale to takie dziwne imię, niby każdy je słyszał, ale Barnabów ze świecą szukać, i nie podoba mi się żadne zdrobnienie. Beniamin, Bernard - ale z kolei zdrobnienie Benek to u nas sieć pizzerii... Zaczynam już popadać w lekki obłęd i nawet jak czytam gazety, to zwracam uwagę nie na treść, tylko na pojawiające się imiona big_grin
        Dzięki smile
        • sangrita Re: Imię dla synka - pomocy 05.06.14, 18:02
          > Beniamin, Bernard - ale z kolei zdrobnienie Benek to u nas sieć pizzerii.

To jeszcze nic, jest też Benek - żwiek dla kota wink

Ja proponuję: Tymon, Tadeusz, Leonard.
          • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 05.06.14, 18:08
            sangrita napisała:

> To jeszcze nic, jest też Benek - żwiek dla kota wink

O rany, racja, zapomniałam o tym. A koty mamy smile

> Ja proponuję: Tymon, Tadeusz, Leonard.

Tymon - bardzo lubię, mąż trochę się krzywi i odpowiada zawsze Tymon Tymański, ech.
            Tadeusz, Tadeuszek, Tadzio - ładnie.
            Leonard - Leo, Leoś - hmm, chyba bardziej w zdrobnieniu niż w pełnej formie.

Dużo jest takich imion, które mi się podobają, ale do żadnego mi jeszcze serce jednoznacznie nie zabiło wink
        • gaudencja Re: Imię dla synka - pomocy 05.06.14, 20:13
          lily-beth napisał(a):

> in. Eryk, Olaf, Gustaw.

Eryk i Olaf są w Polsce mało XIX-wieczni, to raczej współczesna moda. Poza tym jak się zdrabnia Eryka - Eryczek? Eryś? Jeśli już, to postawiłabym na Erwina.

Podoba mi się też Barnaba, ale to takie dziwne imię, ni
          > by każdy je słyszał, ale Barnabów ze świecą szukać,

Jeśli każdy, komu się podoba Barnaba, myśli tak samo, to wszyscy się będą powstrzymywać. Ktoś musi zacząć nadawać to imię. Poznałam kiedyś 9-latka o tym imieniu i bardzo fajnie do niego pasowało.

i nie podoba mi się żadne z
          > drobnienie.

A Barnaś?
          Po staropolsku zdrabniało się je np. do Barnasza, Barnusza, Baszka (w mianowniku Baszek albo Baszko).
          • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 05.06.14, 20:45
            gaudencja napisała:

> Eryk i Olaf są w Polsce mało XIX-wieczni, to raczej współczesna moda. Poza tym
            > jak się zdrabnia Eryka - Eryczek? Eryś? Jeśli już, to postawiłabym na Erwina.

W Polsce nie, ale ogólnie kojarzą mi się dość staroświecko. Śmiejemy się, że jak będą trojaczki to damy właśnie Eryk, Olaf i Gustaw i będziemy mieć mały przegląd szwedzkich królów wink Eryś nie jest złe, ale Ryś mi się już nie podoba, z drugiej strony Eryk i Olaf są na tyle krótkie, że brak zdrobnienia aż tak nie boli.

> Jeśli każdy, komu się podoba Barnaba, myśli tak samo, to wszyscy się będą powst
            > rzymywać. Ktoś musi zacząć nadawać to imię.
            >
            Prawda to smile Ale jakoś nie wróżę mu popularności, wydaje mi się, że nadania zawsze pozostaną na marginesie. Martwi mnie jednak, że większość ludzi na Barnabę się krzywi, nie chciałabym dawać imienia, które powszechnie będzie odbierane jako paskudne, nawet jeśli mnie się wydaje piękne. A jak przeglądam wątki o tym imieniu, to mnie niezbyt krzepią.
            >
            > A Barnaś?
            > Po staropolsku zdrabniało się je np. do Barnasza, Barnusza, Baszka (w mianownik
            > u Baszek albo Baszko).

Barnaś nie, ale Barnasz, Baszko bardzo fajnie. Trochę się boję, że koledzy wpadną na zdrabnianie do Barbi...
            >
            • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 05.06.14, 21:45
              Barnaba dodatkowo nie pasuje mi stylistycznie do Elizy, może niesłusznie. Jakoś tak bardziej średniowiecznie mi się kojarzy, pasowałoby mi rodzeństwo np. Barnaba, Jarema i Nawojka.
    • polixena Re: Imię dla synka - pomocy 05.06.14, 17:32
      Leon, Teodor, Jeremi, Ignacy, Kornel, Ludwik, Gustaw, Olgierd, Witold, Ksawery?
      • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 05.06.14, 17:40
        Leon - ładnie, ale ostatnio chyba zyskuje sporą popularność (albo ja tak trafiam).
        Podoba mi sie Jeremi, ale jak to zdrobnić? Jakieś pomysły?
        Ludwik - chyba nie, bardziej żeńska forma Ludwika do mnie przemawia.
        Teodor - o tym też myślałam, Teo, Teoś.
        • polixena Re: Imię dla synka - pomocy 05.06.14, 17:53
          Jeremiś? Jeremik? Zawsze można coś wymyśleć. smile

Leon ma 38 miejsce w Polsce wśród imion męskich, a w Warszawie 18 (dane za 2013 rok z sąsiedniego wątku), rzeczywiście popularność imienia szybko rośnie, ale jeszcze nie jest w pierwszej 10.
          • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 05.06.14, 17:57
            Jeremiś - przesłodkie dla maluszka. Ale coś mi się wydaje, że imie ma szansę być zdrabniane do Remika, a tego bym nie zdzierżyła.
            Przyszło mi do głowy jeszcze Jonasz (mąż protestuje) i Tytus (mąż akceptuje, ale znów mi brak zdrobnienia, no, poza Tytuskiem-Pieguskiem).
            • polixena Re: Imię dla synka - pomocy 05.06.14, 18:30
              Tytus de Zoo to dla mnie pierwsze skojarzenie i choć mam świadmość starożytności tego imienia to jednak komiksowy szympans wygrywa. A Jonasza to oczyma wyobraźni widzę w brzuchu wieloryba, nic na to nie poradzę. smile Ale jak Tobie się podobają, to czemu nie.
              • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 05.06.14, 18:36
                polixena napisała:

> Tytus de Zoo to dla mnie pierwsze skojarzenie i choć mam świadmość starożytnośc
                > i tego imienia to jednak komiksowy szympans wygrywa.
                Ej, to nawet sympatycznie wink Mnie się kojarzy Tytus Andronikus, a tragicznych skojarzeń wolałabym unikać. A najbardziej mnie zniechęca znaczenie tego imienia i nie dzikiego gołębia mam na myśli... Boję się, że mógłby mieć przez to ciężkie życie w szkole.

A Jonasza to oczyma wyobra
                > źni widzę w brzuchu wieloryba, nic na to nie poradzę. smile
                Mężowi też się tylko tak kojarzy, więc nie przejdzie.
            • agjato Re: Imię dla synka - pomocy 05.06.14, 20:34
              Tytus - bardzo mi się podoba, chociaż ja z pokolenia Papcia Chmiela wink
              Jonasz - także kiedyś kojarzył mi się wyłącznie z biblijnym Jonaszem, ale od kiedy koleżanka mojej bratowej nazwała tak synka, przychylniej spojrzałam na to imię i teraz w pierwszej kolejności kojarzy mi się przede wszystkim z tym kilkuletnim chłopcem.
              • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 10.06.14, 11:38
                Mnie się Tytus de Zoo kojarzy, ale nie jest to złe skojarzenie, bo w końcu dobry komiks i sympatyczny bohater smile A i nie jest to jedyny znany Tytus.
    • adabsurdum7 Re: Imię dla synka - pomocy 05.06.14, 20:07
      Miłosz, Paweł, Jacek, Miron, Ksawery, Ignacy, Olgierd, Adam, Leon, Kornel, Maksymilian...?
      • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 05.06.14, 21:28
        Miłosz to synek bliskich znajomych. Paweł, Jacek, Adam - zbyt zwyczajne, popularne wśród ludzi w naszym wieku. Ignacy i Olgierd nie podobają mi się brzmieniowo, kojarzą mi się ze starszymi nobliwymi panami, mimo że znam małych Ignasiów. Ksawery i Maksymilian - nei przepadam za imionami z ks/x. Leon mi się podoba, Kornel w sumie też, ale chyba mu brak zdrobnienia.
        Ale marudzę, co?
        Jakoś z dziewczęcymi imionami nie mam problemu, tzn. raczej problem nadmiaru, bo wiele uważam za przepiękne, a męskie mi się wcale nie podobają uncertain
        • adabsurdum7 Re: Imię dla synka - pomocy 06.06.14, 12:03
          To ja mam odwrotnie - wśród męskich byłoby mi łatwiej wybierać smile Kornel - Kornelek, jeśli już bardzo chce się zdrabniać, ale czy trzeba? Na tej samej zasadzie: Marcel. Ale akurat to imię średnio mi pasuje, wolę formę Marceli. Może Karol? Nie jest przesadnie popularne, w Polsce około 24 miejsca chyba, uniwersalne, można zdrabniać, nie udziwnione.
          • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 06.06.14, 12:13
            Mąż Karola stanowczo odrzuca... Marceli mi też nie leży, Kornel może być głównie przez sympatię do Makuszyńskiego. Lubię skojarzenia literackie, więc śmieję się, że powinnam mieć obok Elizy (orzeszkowej) jeszcze Henryka (Sienkiewicza) i Marię (Konopnicką), i może Bolesława (Prusa).
            • adabsurdum7 Re: Imię dla synka - pomocy 06.06.14, 12:45
              Gustaw też pasuje na tę modłę big_grin
    • olinininka Re: Imię dla synka - pomocy 05.06.14, 20:37
      Moja pierwsza myśl do imienia siostry to Eryk.
      Jeśli oczywiście pasuje do nazwiska. Może podasz??
      Inne propozycje:

Igor
      Jeremiasz
      Cyryl
      Kornel
      Tobiasz
      Tymoteusz
      Hubert
      • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 05.06.14, 21:23
        > Moja pierwsza myśl do imienia siostry to Eryk.
        > Jeśli oczywiście pasuje do nazwiska. Może podasz??

Nazwisko na szczęście jest bardzo ładne i w sumie wszystko do nigo pasuje. Jakby jeszcze było problematyczne, to przy naszym niezdecydowaniu musielibyśmy chyba pozostać bezdzietni big_grin

> Inne propozycje:
        >
        > Igor - nie przepadam za imionami na I, męskimi. Ani Igor, ani Ignacy, ani Idzi, ani Izydor. U innych mi oczywiście nie przeszkadza. Lubię tylko Iwo.
        > Jeremiasz - bardziej podoba mi się Jeremi.
        > Cyryl - nie, Cyprian też nie.
        > Kornel, Tobiasz - chyba brak zdrobnień.
        > Tymoteusz - biorę pod uwagę, podobnie jak Tymona.
        > Hubert - bardzo lubię brzmienie, ale nie do końca jestem przekonana u własnego dziecka. Plus to patron myśliwych, jakoś tak mi to bruździ.
        • buzia4488 Re: Imię dla synka - pomocy 05.06.14, 23:18
          My mamy Olafa. Mówimy do niego Olafek, Olafuś. Myślę, że do Elizy pasuje. Podoba mi się również Tymon, bardziej niż Tymoteusz bo wolę krótkie imiona. Ja imię dla syna wybrałam dużo wcześniej a i tak później myślałam czy to na pewno dobry wybór.
          • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 06.06.14, 10:03
            Olaf jest mocnym kandydatem. Wiem, że mogę wybrać teraz, a potem i tak dopadną mnie wątpliwości, ale lepsze to niż spontaniczny wybór pod wpływem porodowych hormonów...
        • reni1986 Re: Imię dla synka - pomocy 06.06.14, 09:41
          My mamy 5 miesięcznego KRZYSIA i wszyscy wokół bardzo pozytywnie reagują na to imię smile Te wszystkie modne Franki, Kuby, Antosie- owszem ale później w klasie będzie po 3, 4 osoby z takim samym imieniem.
          • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 06.06.14, 09:49
            reni1986 napisała:

> My mamy 5 miesięcznego KRZYSIA i wszyscy wokół bardzo pozytywnie reagują na to
            > imię smile Te wszystkie modne Franki, Kuby, Antosie- owszem ale później w klasie b
            > ędzie po 3, 4 osoby z takim samym imieniem.

Krzyś odpada, choć bardzo lubię to imię - tak ma na imię mały synek mojej przyjaciółki. Poza tym trochę nie mam przekonania do dawania imienia, które było modne w moim pokoleniu. Na studiach Tomków, Michałów, Pawłów i Łukaszów, więc jak się trafił jeden Zbyszek, to jedyne co mi przychodziło do głowy, to "o rany, nazywa się jak mój wujek", chociaż to piękne imię z tradycjami.
    • olinininka Re: Imię dla synka - pomocy 06.06.14, 09:51
      To może powymieniam, takie które nie padły:
      Edgar
      Ernest
      Dominik
      Emilian (Emil)
      Daniel
      Gabriel
      Albin
      Amadeusz
      Błażej
      Dorian
      Orest
      Fabian
      Florian
      Kryspin

Tobiasza można zdrabniać Tobiaszek, Tobuś, Tobi
      • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 06.06.14, 10:00
        Z tych wszystkich podoba mi się tylko Emil, od dawna, mam pozytywne skojarzenia z Astrid Lindgren, ale mój mąż jest tak bardzo na nie, że negocjacje odpadają. Daniel i Gabriel - też ładne, ale nie widzę ich na moim dziecku wink Reszta mi się nie podoba, a Błażeja znam jednego i za bardzo mi się z nim kojarzy.
        Wczoraj zaczęliśmy się zastanawiać nad Hugonem, mimo braku skrótu. Mam słaboś do imion męskich zakończonych na samogłoskę.
        Ciągle mam nadzieję, że usłyszę jakieś imię i to będzie TO, ale chyba marna nadzieja, bo przewertowałam już tyle kalendarzy, że chyba słyszałam już wszystko uncertain
        • olinininka Re: Imię dla synka - pomocy 06.06.14, 10:23
          To może Bruno lub Brunon, Oktawian, Zachary, Zachariasz, Eliasz, Emanuel, Samuel, Gerard, Bożydar, Augustyn, Aleksander, Stefan, Karol, Konstanty, Krzesimir, Przemysław (Przemek), Mikołaj, Norbert, Robert, Patryk, Adrian, Oskar, Sebastian, Szymon, Wiktor, Wojciech, Ziemowit, Dawid, Rafał, Wincenty, Marceli

chyba większość osłuchanych wymieniłam
          • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 06.06.14, 10:51
            O Zacharym myślałam, tez go biorę pod uwagę, jeśli nie na pierwsze, to jako drugie imię.
            Bożydar - zdecydowanie zbyt nachanie religijnie, i kojarzy mi się z kryminałem Chmielewskiej.
            Przemysław (Przemek) - chyba żadne skończące się na "sław" nie wchodzi w grę, poza Stasiem, ale zbyt popularny.
            Stefan to imię mojego dziadka, dlatego biorę je pod uwagę, ale nie do końca zachwyca mnie brzmieniowo.
            Wincenty - nie lubie zdrobnienia Wicek, jeśli już to biorę pod uwagę Wit.
            Reszta to albo imiona moich kolegów, albo ich dzieci, albo po prostu mi sie nie podobają sad

Zachodzi prawdodobieństwo, że synek zostanie nazwany Syn nr 1 big_grin
            • olinininka Re: Imię dla synka - pomocy 06.06.14, 11:03
              Chyba nie jest tak źle skoro zaakceptowałaś (w części) :
              Tymona,
              Tymoteusza,
              Eryka,
              Zacharego,
              Hugona,
              Kornela,
              Tobiasza
              Stefana
              Emil
              Wit
              Iwo?

Jeszcze przypomniał mi się Hipolit, Sergiusz, Seweryn, Serafim/Serafin, Sylwin, Aureliusz, Maksym, Makary, Tycjan, Dacjan, Elian, Edward, Natan, Modest, Donat, Maurycy, Melchior
              • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 06.06.14, 11:56
                olinininka napisał:

> Chyba nie jest tak źle skoro zaakceptowałaś (w części) :
                > Tymona,
                > Tymoteusza,
                > Eryka,
                > Zacharego,
                > Hugona,
                > Kornela,
                > Tobiasza
                > Stefana
                > Emil
                > Wit
                > Iwo?
                >
                Z tych wymienionych tylko Edward. Podoba mi się też Hilary (zamiast Hipolita), tak samo żeńskie Hilaria, ale skojarzenie jednoznaczne (Pan Hilary bla bla bla).

Właśnie chciałam zrobić takie podsumowanie smile Uzupełniając Twoją listę:

Czołówka:
                Tymon
                Eryk
                Olaf
                Gustaw
                Zachary
                Barnaba
                Hugo
                Iwo

Ewentualnie także:
                Kornel
                Tobiasz
                Tadeusz
                Tymoteusz
                Tytus
                Stefan
                Emil
                Wit
                Leon
                Teodor
                Hubert
                • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 06.06.14, 13:35
                  Po konsultacji z mężem kilka odpadło, zostają:
                  Czołówka:

Eryk
                  Olaf
                  Gustaw
                  Barnaba
                  Hugo
                  Iwo

Ewentualnie także:
                  Tobiasz
                  Tadeusz
                  Tymoteusz
                  Tytus
                  Wit
                  Leon
                  Teodor
                  Hubert
                  • dalenia Re: Imię dla synka - pomocy 06.06.14, 17:19
                    Uf, czyli jest podsumowanie wink Już chciałam tylko komplementować wybór dla dziewczynek, bo pogubiłam się w wątku wink

Z czołówki zdecydowanie wybrałabym Gustawa. Niezły jest też Olaf. Pozostałe mnie nie zachwycają - Eryk dla mnie pretensjonalny, Barnaba zbyt "pojechany", a Hugo i Iwo też nie w moim stylu.
                    Z tych ewentualnych mam na swojej liście Tobiasza, Tadeusza, Tytusa i Teodora. Ale pozostałe też fajne, podobają mi się chyba bardziej niż te 'czołówkowe'.
                  • florianne Re: Imię dla synka - pomocy 06.06.14, 17:48
                    Jestem za Gustawem.Podobałby mi się też Hugon.
                  • polixena Re: Imię dla synka - pomocy 06.06.14, 18:57
                    Gustaw jest w porządku. A Barnaba wcale nie jest "pojechany", może tylko troszkę. wink
                    • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 06.06.14, 21:40
                      Dla mnie Barnaba jest zupełnie niepojechany, choć żadnego Barnaby nie spotkałam - odbieram je jako całkiem zwykłe imię. Może coś ze mną nie tak wink Ale Barnaba chyba nie przejdzie, bo mamy nazwisko na B i trochę mi tej literki za dużo.
                      • gaudencja Re: Imię dla synka - pomocy 09.06.14, 20:48
                        Widzę, że ten Barnaba za Tobą jednak chodzi wink
                        Wykluczyłabym go przy nazwiskach robiących wrażenie żeńskich, poza tym wydaje mi się, że do bardzo wielu nazwisk pasuje.
                        • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 10.06.14, 11:39
                          Nazwisko z końcówką -wicz, ale tak jak wspomniałam na literę B - i trochę tego B wychodzi za dużo.
                  • gaudencja Re: Imię dla synka - pomocy 06.06.14, 19:50
                    lily-beth napisał(a):

> Po konsultacji z mężem kilka odpadło, zostają:
                    > Czołówka:
                    >
                    > Eryk
                    > Olaf
                    > Gustaw
                    > Barnaba
                    > Hugo
                    > Iwo

Niespecjalnie czuję Eryka i Olafa, reszta mi się podoba. Olaf i Eryk zrobiły się takimi nowomodnymi imionami, całkiem popularnymi, zastępują wcześniejszego Patryka czy Adriana.
                    • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 06.06.14, 21:38
                      Kojarzą mi się bardzo skandynawsko i staroświecko, no i jeszcze na żadnego "nosiciela" się osobiście nie natknęłam, ale pewnie mają szansę się upowszechnić = spowszednieć. Oby nie.
                  • adabsurdum7 Re: Imię dla synka - pomocy 06.06.14, 19:57
                    Gustaw smile
                  • vi0let Re: Imię dla synka - pomocy 11.06.14, 22:56
                    Róża Józefina pięknie! Z podanych najbardziej chyba do mnie przemawiają Gustaw i Wit.
                • paula.anna Re: Imię dla synka - pomocy 06.06.14, 13:39
                  Lubię czytelne podsumowania smile

Z twojej czołówki bardzo podoba mi się Gustaw. A z "ewentualnych" Stefan.
                  Nieco mniej Tymon.
    • milamala Re: Imię dla synka - pomocy 06.06.14, 13:54
      Dagna Leonia to super wybor. Gratulacje.
      Odnosnie chlopca, nie wiem jakie masz ogolne proferencje wiec podrzuce wlasnie:
      Dawid, Robin, Nikodem.
      • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 06.06.14, 21:33
        Nikodema bardzo nie lubię, Dawid mi się podoba, ale raczej u innych, Robin - dla mnie zbyt cudzoziemskie, chociaż w dobrym stylu.
    • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 06.06.14, 21:25
      Obecnie najmocniejszymi kandydatami są Olaf i Gustaw (moim zdaniem ładnie też brzmią razem, jakby się trafili dwaj synowie wink ), ale chyba chwilowo pozostanę przy tej rozbudowanej liście, którą podawałam dla podsumowania i trochę sobie z nią pożyję. Może jeszcze coś mi na nią wpadnie, a coś wypadnie (prawdopodobnie Leon - zdecydowanie zbyt popularny).

A tak na marginesie - dziś spotkałam małego uroczego Felka, co za miła odmiana po parkowych Julkach, Majach i Lenkach.
      • hermajnig [...] 09.06.14, 16:37
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • paula.anna Re: Imię dla synka - pomocy 10.06.14, 09:30
        lily-beth napisał(a):

> Obecnie najmocniejszymi kandydatami są Olaf i Gustaw

Nadal jestem za Gustawem!
        A razem faktycznie brzmiałyby interesująco. Może jeszcze wykorzystasz Olafa?

> A tak na marginesie - dziś spotkałam małego uroczego Felka, co za miła odmiana
        > po parkowych Julkach, Majach i Lenkach.

Też uważam, że to miła odmiana, a mój Feliks pojawi się lada dzień big_grin
        • kremka2014 Re: Imię dla synka - pomocy 10.06.14, 11:29
          Kamil pasuje do Elizy!smile Miałam podobny dylemat- tym bardziej, że drugi synek. Był już Stasiem, Jasiem, Miłoszem i Juliuszem. Pozostał Kamilkiemsmile Świeże nieodjechane i nieoklepane. Ale u mnie niedosyt pozostał..... Z uwagi na moją i męża wadę wymowy "r" niestety np. Hubert i Remigiusz odpadli ....ehhh
          • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 10.06.14, 11:37
            Za Kamilem nie przepadam, a u mnie na osiedlu to akurat bardzo popularne imię - co spotykam rodzeństwa płci meskiej, to zawsze są to Kamil i Kacper. Za to małych Kamilek nie ma wcale.
          • gaudencja Re: Imię dla synka - pomocy 12.06.14, 00:06
            Kamil raczej wychodzi z mody, popularniejszy już był.
            • black_kat Re: Imię dla synka - pomocy 14.04.15, 00:20
              kamil - lubie to imie.
              Niestety na zachodzie jest mylone z Camille, imieniem żeńskim.
              I poza tym, jest popularnym imieniem muzułmańskim.

Tak samo jak Karol - to Caroll - kobieta.

• lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 10.06.14, 11:41
          Super smile
          A mnie się właśnie spodobała dla dziewczynki Florentyna-Florentynka-Florka i chyba dojdzie trzecie potencjalne imię dla córeczki smile
          • kremka2014 Re: Imię dla synka - pomocy 10.06.14, 13:55
            Kamila...piękne imię. No i Emilia ....ehhhh
            • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 10.06.14, 15:49
              Emilkę bardzo bym chciała, bo tak się nazywała moja ukochana przyjaciółka z dzieciństwa, nawet popularność imienia bym przebolała. Ale w rodzinie są już dwie małe Emilki, a niepisana zasada mówi, że nie dublujemy imion uncertain
              • kremka2014 Re: Imię dla synka - pomocy 11.06.14, 11:20
                Wow Ty mieszkasz w Warszawie tak? Jestem zadziwnona jki wpływ ma region na imiona- nie znam żadnej małej Emilki. Jedną duuużą tylko!smile A jakbyś miała córkę to Luiza pasi do Elizywink tongue_out
                • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 11.06.14, 11:36
                  Nie w Warszawie, ale w dużym mieście smile Ale rodzinę mam rozproszoną - jedna Emilka jest w Poznaniu, druga w łódzkim. Ale w statystykach Emilka jest wysoko na liście nadawalności, więc to nie tylko specyfka rodzinna. Za Luizą nie przepadam, chyba że w zestawie Maria Luiza smile A na siostrzyczkę moim zdaniem zbyt podobna.
    • olinininka Re: Imię dla synka - pomocy 11.06.14, 11:58
      Moim zdaniem na razie pozostań przy głównych typach bo:
      1) może urodzisz córeczkę, a nie synka
      2) może zmienić się sytuacja np. wyjedziesz za granicę
      3) ewentualnie usłyszysz jakieś imię i się zakochasz na zabój
      4) spojrzysz na dziecko a imię samo ,,przyjdzie" może jakieś będzie ewidentnie pasowało do nosiciela

A do tematu imin powróć jak zamienisz teorię na praktykęsmile
      • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 11.06.14, 12:34
        olinininka napisał:

> Moim zdaniem na razie pozostań przy głównych typach bo:
        > 1) może urodzisz córeczkę, a nie synka
        > 2) może zmienić się sytuacja np. wyjedziesz za granicę
        > 3) ewentualnie usłyszysz jakieś imię i się zakochasz na zabój
        > 4) spojrzysz na dziecko a imię samo ,,przyjdzie" może jakieś będzie ewidentnie
        > pasowało do nosiciela
        >
        > A do tematu imin powróć jak zamienisz teorię na praktykęsmile

Zakochanie na zabój jest mało prawdopodobne, jak dotąd "zakochiwałam" się na maksymalnie tydzień, a potem mi przechodziło. A punkt czwarty zrealizowaliśmy przy pierwszej córeczce i do dziś uważam to za błąd. Imię przyszło nagle podczas porodu, ale gdybym to przemyślała, na pewno by go nie dostała.
        No i problem jest jeszcze taki, ze trudno nam z mężem dobrać imiona, które obydwojgu się podobają. Ja nie chcę popularnego, mąż lubi Julie i Maje... Nie zgadza się na żadne imię, które nosi ktoś ze znajomych lub dziecko znajomych, bo mu się kojarzy. A znajomi rozmnażają się na potęgę ostatnio, więc mam wrażenie, że jak sobie nie zaklepię jakiegoś imienia i nie utrwalę w mężu przekonania, że to imię naszego przyszłego dziecka, to zaraz się jakiś maluch o tym imieniu pojawi w okolicy i przepadło...
        W dodatku dobił mnie właśnie stwierdzeniem, że właściwie Dagna to mu się nie podoba, bo mu się plebejsko kojarzy (sic!). Więc zostaje Róża.
        A mnie na tapetę wskoczyła ostatnio Marcelina, tylko czy to się nie gryzie z Elizą?
        • kremka2014 Re: Imię dla synka - pomocy 11.06.14, 13:13
          hehe pogryzą się kiedyś i taksmile teraz masz czas aby się "przespać" z imionami. Moja kumpelka - podobnie- po porodzie położna poprosiła o imię dla synka, zeby wpisać na bransolecie- no i kumpela nie miała wybranego imienia- palnęła "Mikołaj" i tak już 11 lat.....tongue_out
          A MAria Luiza- wow- rodem z telenoweli brazylijskiej!!!!!! <LOL>
          • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 11.06.14, 16:07
            Mnie sie tylko z żoną Napoleona kojarzy, zboczenie historyka. Za malo telenoweli ogladałam chyba.
          • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 11.06.14, 17:37
            A propos Luizy jeszcze, to żartowaliśmy, że jak będziemy mieć cztery córki, to będą: Eliza, Luiza, Liza i Iza big_grin
            • kremka2014 Re: Imię dla synka - pomocy 11.06.14, 21:04
              <LOL>
    • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 19.12.14, 20:31
      Wracam do tematu, choć jeszcze nie znamy płci. Dziewczynka będzie Klarą, Różą lub Ewą - któreś z tych trzech, żadne nie jest problematyczne. Z chłopcem nadal kłopot. W czołówce pozostają Gustaw i Tytus. Na trzeciej pozycji Olaf
      No i tak - Tytus podoba mi się szalenie, ale nie wiem, czy nie brak mi odwagi. Jak sobie poczytałam komentarze pod tekstami o Beacie Sadowskiej, która ma synka Tytusa, to mi opadły ręce i nogi - tyfus i tyfus, krzywda dla dziecka, które znienawidzi rodziców i zostało skrzywdzone na starcie oraz koniecznie Romek i Atomek do kompletu. Tytus de Zoo mnie nie rusza, ale ten tyfus mnie dręczy. No i nie chcę zostać znienawidzona przez potomka wink
      Gustaw - fajnie, ale Gutek, Gustek mi jakoś nie leży, a Gucio rozkoszne, ale dla malucha. No Gustlik jeszcze, ale tak trochę na siłę, bo ze Śląskiem nie mamy nic wspólnego. A jak mam się zwracać pełną formą, to wolę Tytusa.
      Olaf raczej na zasadzie - jeśli nie będziemy mogli wybrać między Gustawem a Tytusem.
      Do nazwiska pasują wszystkie. Co robić (poza tym, że cierpliwie czekać wink )?
      • amarulla Re: Imię dla synka - pomocy 19.12.14, 22:52
        mamy Tytusa prawie 3-letniego (brata Tymona zresztą) i nie żałowałam tej decyzji ani chwili. zdrabniamy do Tuśka, Tytuska. chociaż Gucio też fajny smile
        • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 20.12.14, 13:07
          A spotykasz się z jakimiś komentarzami z zewnątrz? Że dziwne, fajne, ciekawe?
          Właściwie wszystkie matki Tytusów, które pytam o zdanie, są zadowolone i nie żałują, co dobrze rokuje. Brakuje mi jednak opini jakiegoś dorosłego Tytusa, który przeszedł już przez wszystkie szczeble edukacji i spotykał się z cudzymi reakcjami osobiście.
          Moja córka (niespełna 2-letnia) proszona, żeby powiedziała Tytus, mówi Tutuś smile Ta wersja pewnie weszłaby w stałe użycie wink
      • paula.anna Re: Imię dla synka - pomocy 20.12.14, 09:31
        Podobają mi się twoje pomysły!
        Z dziewczęcych najbardziej Klara, wciąż mam do niej słabość.
        Z chłopięcych natomiast mam słabość do Gustawa smile.
        Choć i Tytus mi się podoba.
        A tym od tyfusa powiedziałabym, że mi się Kuba z kupą kojarzy i co z tego?... Nie, oczywiście nie powiedziałabym (no chyba, żeby mnie ktoś baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo wkurzył), ale miałabym na uwadze.

> Do nazwiska pasują wszystkie. Co robić (poza tym, że cierpliwie czekać wink )?

Cierpliwie czekać to dobry pomysł smile. Nie znasz płci, czyli jest jeszcze trochę czasu. Pula imiona jest, część roboty za wami, teraz czas na przerwę wink
      • makuffka Re: Imię dla synka - pomocy 20.12.14, 12:25
        Gratuluję smile

Gustaw jest ok, Tytus do mnie jakoś jednak nie trafia, sama nad nim myślę, bo mąż mi tu coś wspomina o tym imieniu. Ale skoro Tytus chwyta Cię za serce... Komentarzami w internecie nie warto się przejmować.
        Imię starszej córki kojarzy mi się literacko, trudno byłoby mi się oprzeć pokusie, by szukać dalej literackiego imienia.

Róbcie przerwy w tych dyskusjach, bo zwariujecie wink Poza tym może będzie dziewczynka i zadanie będzie ułatwione wink
      • agjato Re: Imię dla synka - pomocy 20.12.14, 12:53
        Z Twoich typów dla chłopca najbardziej podoba mi się Tytus.
      • gaudencja Re: Imię dla synka - pomocy 26.12.14, 14:14
        W ciemno wybierałabym Tytusa. Męskie, rzymskie, z wspaniałymi tradycjami. Na pewno nie warto czytać komentarzy w internecie, bo dowolne imię zostanie skrytykowane i to przez ludzi, których ulubione imiona niekoniecznie są w Twoim guście, delikatnie rzecz ujmując.

Olaf zupełnie do mnie nie trafia, analogicznie jak z żeńskich Ewa (choć z innych przyczyn), ale to do Was ma trafiać smile
        • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 27.12.14, 20:36
          Olaf ma w sumie niewielkie szanse, bardzo mi się podoba u kogoś, ale nie widzę go jakoś na własnym dziecku.
          Ewa to wybór męża, choć ja też ją bardzo lubię. Niestety, mąż akceptuje tylko te trzy imiona ze wszystkich, które mu podsuwałam...
    • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 20.12.14, 12:59
      Do tej pory wygrywał Tytus, ale wczoraj trafiłam przypadkiem na ten artykuł o Sadowskiej i jej synku i spanikowałam... Dziś już logiczniej myślę, że te komentarze w ogromnej większości pisane są przez ludzi, którzy uwielbiają wylewać na kogoś swoją żółć, zwłaszcza anonimowo, więc nie powinnam się nimi przejmować. Jeszcze mnóstwo czasu, więc poczekamy i zobaczymy smile
      • li.gia Re: Imię dla synka - pomocy 20.12.14, 13:43
        Po tym z jakim entuzjazmem piszesz o imieniu Tytus, myślę że chcesz tego imienia. "Tutuś" to przeurocze zdrobnienie! smile a Eliza i Tytus brzmi super! Moi sąsiedzi mają rocznego wnuka Tytusa i mówią na niego "Tytol" smile Sąsiadka mówiła że w rodzinie - szczególnie dalszej - nie obyło się bez komentarzy ale ona tylko kwituje to tak, że muszą się przyzwyczaić bo "Tytol to Tytol i już!" A nawiasem mówiąc jej syn zaproponował to imię z powodu Titusa z Acid Drinkers wink i żonie się spodobało.
        Co do imienia dziewczynki to wyjątkowo podoba mi się Różasmile Inna moja sąsiadka ma córeczkę o tym imieniu i widzę że imię wspaniale się nosi. Klara też ładna i wydaje mi się taka "dostojna" smile Co do Ewy to mam ciocię o tym imieniu i niestety ona go wręcz niecierpi (nigdy nawet nie chciała urządzać imienin z tego powodu!), mówi że jest ostre, twarde, "niekobiece" i bez wdzięku i gdyby mogła, używałby drugiego "gdyby nie było jeszcze gorsze". Znam też dziewczynę, której kilkuletnia córeczka ma na imię Ewa i obie bardzo lubią to imię i używają przeróżnych zdrobnień, np. Ewcia, Ewusia, Ewunia, Ewula, Ewka, Ewulka, Ewuńcia i...napewno jeszcze wielu innych ale teraz nie pamiętamwink
        Gratuluję i pozdrawiam!
        • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 20.12.14, 14:09
          Żeńskie wszystkie mi się bardzo podobają i wybór też nie będzie łatwy, ale tu już raczej zdecydujemy "na oko", jak się urodzi, bo kontrowersje społeczne w grę nie wchodzą. Ew znam bardzo dużo, w różnym wieku, też mam dwie dalsze ciotki o tym imieniu, także koleżanki, a nawet córkę koleżanki i to jedyny minus tego imienia. Podoba mi się jego plastyczność, no i uwielbiam od dziecka "Szaleństwa panny Ewy". Ale minus - obie dziewczynki miałyby imiona na E, a że ja też mam imię na E, to mi wygląda na przesadną megalomanię big_grin No i jakby się trafiła trzecia córa, to już kolejnego na E nie znajdziemy, bo albo zajęte w rodzinie, albo nam się nie podobają.
          Klara też niby coraz bardziej popularna, ale w rodzinie i wśród znajomych nie mamy żadnej, a Róża na razie jeszcze dość nisko w rankingach. Ciekawa jestem bardzo statystyk za 2014 r.
    • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 27.12.14, 20:36
      A jak odbieracie Tobiasza?
      • gaudencja Re: Imię dla synka - pomocy 27.12.14, 21:04
        MSZ jest bardzo w porządku. Jestem na tak.
      • meggan79 Re: Imię dla synka - pomocy 29.12.14, 12:35
        Ja Tobiasza lubię,nawet mogłabym nadać,ale mąż jest na nie.Pasuje Wam do imienia córki.

• dalenia Re: Imię dla synka - pomocy 03.01.15, 14:04
        Bardzo lubię Tobiasza smile Wg mnie fajnie pasuje do Elizy.
      • luska.s Re: Imię dla synka - pomocy 07.01.15, 21:40
        Tobiasz super
    • ola569 Re: Imię dla synka - pomocy 07.01.15, 17:32
      Wybierz sobie z zestawienia: www.osesek.pl/imiona/dla-chlopcow pamiętajcie, że imię egzotyczne mimo, że nam się podba niekoniecznie musi podobać się dziecku i nic dobrego z tego nie wyjdzie a dziecko może być szykowane z tego tytułu.
      • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 07.01.15, 18:26
        Cóż, nie chciałabym, żeby moje dziecko było "szykowane" tongue_out

> imię egzotyczne mimo, że nam się podba niekoniecznie musi
        podobać się dziecku

Imię popularne, mimo że nam się podoba, też nie musi podobać się dziecku. Takie gdybanie, dziecko może mieć w ogóle inny gust niż rodzice, ale nazwać trzeba jakoś.
    • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 18.01.15, 19:14
      Po przestudiowaniu kalendarza wybraliśmy imiona akceptowane przez oboje rodziców smile Mnie podobają sę w zbliżonym stopniu (każde jest fajne, ale żadne nie ulubione i w każdym widze jakieś "ale"):
      Gustaw
      Tytus
      Feliks
      Jeremi
      Tobiasz
      Olaf
      Iwo
      Ostatnie imię było wybrane dla chłopca w pierwszej ciąży. Wtedy nie mieliśmy żadnego problemu z decyzją co do męskiego, a nad żeńskim debatowaliśmy aż do porodu... Teraz nie mam wątpliwości, które żeńskie chcę, wiec podejrzewam, że los zrobi psikusa wink Mąż ma nadal ogromny sentyment do Iwona i gdybym była pewna że je chcę, wcale nie szukałby innego. A ja mam wątpliwości różne, zwłaszcza jakoś mi nie pasuje do imienia córki, choć to nie priorytet. Do nazwiska pasuje doskonale (trzy sylaby z końcówką -wicz).
      • florianne Re: Imię dla synka - pomocy 18.01.15, 22:14
        Na Twoim miejscu zrezygnowałabym chyba z Iwona, skoro są wątpliwości, a na liście czekają inne imiona do rozważenia. Dla swojego syna wybrałabym Jeremiego lub Gustawa.
      • abiela Re: Imię dla synka - pomocy 18.01.15, 22:57
        Wszystkie rozważane przez was imiona mi się podobają, najmniej Olaf, Iwo i Tobiasz. Iwona tylko ze względu na odmianę odrzucam, bo dużo ludzi ma z nią kłopoty.
        Z pozostałych najbardziej podobają mi się Gustaw i Tytus.
        • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 19.01.15, 09:04
          Mnie też najmniej te, ale mężowi Iwo i Olaf najbardziej uncertain Szkoda, bo przed ciążą był fanem Tytusa.
          U Iwona też mi bardzo przeszkadza problematyczność odmiany, pal licho Iwa, Iwem, bo nawet Grzenia był zwolennikiem odmieniania imienia jak Mieszka, ale boję się, że sporo osób wcale nie będzie odmieniać.
          • agjato Re: Imię dla synka - pomocy 19.01.15, 09:32
            Jeżeli to tylko odmiana stałaby na przeszkodzie to ja bym nie rezygnowała z Iwona. Próbuję sobie przypomnieć jak to było z kolegą z mojego dzieciństwa. Fakt, wszyscy odmieniali: Iwa, Iwowi, z Iwem (często też funkcjonowało wśród nas, dzieci, zdrobnienie Iwko). Ale myślę, że w razie nadania, gdy Wy będziecie konsekwentnie odmieniać prawidłowo, przynajmniej część, a może nawet znakomita większość, sobie przyswoi. Wydaje mi się, że raczej to kwestia niewiedzy, bo prawidłowa odmiana nie jest wcale taka trudna.
      • liliowewzgorze Re: Imię dla synka - pomocy 19.01.15, 00:11
        Każde z wyżej wymienionych tylko nie Iwo, odbieram je w stylu Alan czy Brajan. Poza tym samo brzmienie nie zważając na to jak mi się kojarzy - nie podoba mi się. Spośród Twoich rozwazanych imion stawiam na Gustawa, Feliksa i Jeremiego. Tytus brzmi trochę jak kaktus, albo tyfus, Olaf kojarzy mi się Olafem Lubaszenko, poza tym samo brzmienie też nie powala.
        • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 19.01.15, 09:02
          Ja nie, bo mam skojarzenia historyczne (Iwo Odrowąż - z Brajanem i Alanem nie mam analogicznych), ale od czasu pierwszej ciąży (kiedy nie zwiedzałam tego forum, tylko zainspirowałam się imieniem z "Szatana z siódmej klasy"), z przykrością zauważyłam, że imię Iwo jest popularne wśród ludzi, którzy zamiast w dają v i lubują się w nieodmienianiu tego imienia, typu "byłam z moim Ivo", co dla mnie jest bardzo pretensjonalne.
          • agjato Re: Imię dla synka - pomocy 19.01.15, 09:41
            Ja też mam takie skojarzenia smile Mój syn dostał imię po św. Jacku Odrowążu, krewnym biskupa Odrowąża.
            Z matematykiem z powieści Makuszyńskiego, Iwonem Gąsowskim także.
      • agjato Re: Imię dla synka - pomocy 19.01.15, 00:14
        Gustaw albo Tytus.
      • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 19.01.15, 10:00
        Ponieważ mój poziom sympatii jest wyrównany i do nazwiska pasują wszystkie, starałam się zdecydować, jakie są inne kryteria. Chciałabym imię, które może być bezprobemowo używane w formie podstawowej, nie ma jakiegoś dominującego skrótu (do Franciszka raczej nikt się normalnie nie zwraca per Franciszek, zawsze jest Frankiem, a do Tytusa mówi się Tytus), ale jednocześnie ma wygodne zdrobnienie-spieszczenie na użytek domowy (które ma coś wspólnego z imieniem, a nie jest Pieskiem czy Kurczaczkiem wink). Np. Eliza jest dla świata po prostu Elizą, a na użytek domowy Elisią i Isią.

I tak np. Tytus jest super w pełnej formie, ale brakuje mi spieszczenia (nie chodzi o przedłużanie końcówką -ek), Gustaw ma super spieszczenie Gucio, ale nie wiem, czy dorosły facet nadal nie będzie zmuszony funkcjonować dla świata pod tym mianem, bo Gustaw wydaje mi się średnio wygodny w pełnej formie. A Jeremi szalenie mi się podoba, ale pełna forma jest dla mnie trochę za długa, zdrobnienie Remik mi się bardzo nie podoba, inne mi nie przychodzi do głowy poza Misiem. Feliks, Olaf, Iwo i Tobiasz są bezproblemowe pod tymi względami, ale pod względem sympatii te trzy problematyczne byłyby moim pierwszym wyborem.
        • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 19.01.15, 10:04
          Jak miałyby być czworaczki płci męskiej, to nie miałabym problemu: Tytus, Gustaw, Feliks i Jeremi, olałabym analizowanie. Ale jak mam wybrać jedno idealne, to zawsze mi się wydaje, że może jednak to drugie byłoby lepsze, ot, perfekcjonizm big_grin
          • agjato Re: Imię dla synka - pomocy 19.01.15, 10:11
            lily-beth napisała:

Ale jak mam wybrać jedno idealne, to
            > zawsze mi się wydaje, że może jednak to drugie byłoby lepsze, ot, perfekcjoniz
            > m big_grin

Wiadomo, że jak się wybiera to jedno to chciałoby się, żeby było naj smile
          • 4emalia Re: Imię dla synka - pomocy 19.01.15, 15:30
            Faworyci sie powoli wylaniaja wink dodaj
            do tej listy Iwona z uwagi na sympatie meza i mozesz wykreslic Olafa smile

Mnie najbardziej podoba sie Feliks i Jeremi. Problem z odmiana Iwona, a raczej rezygnacja z deklinacji mnie odstrasza, w moim odczuciu "Ivo" to podobna polka do Brajana. Chociaz imie wzorcowo odmieniane i nawet w odmianie krotkiej bardzo mi sie podoba.
            Zdrobnienia Gustawa mnie nie przekonuja. Gucio tak do 7 roku zycia, a pozniej ? Gutek az do pierwszej powaznej pracy? Chociaz znam jednego nastoletniego Gucia i on sam jest zadowolony ze swojego imienia.
            Tytus mi sie nie podoba. Z gory przepraszam i choc nie lubie argumentow o skojarzeniach, ale tutaj zarowno brzmieniowo jak i wizualnie nasuwa sie tyfus. Jesli imie zachwyca Was tak bardzo, ze potrafilibyscie ignorowac (i nauczyc tego syna) takie docinki to oczywiscie mozna uznac, ze to problem innych a nie Wasz.
            • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 19.01.15, 16:42
              Wiesz, ja od dziecka kojarzę imię Tytus, bo najpierw Tytus de Zoo, potem Tytus Wojnowicz, i nigdy przenigdy nie nasunęło mi się skojarzenie z tyfusem, dopóki nie zajrzałam na to forum... Wiem, że innym może się kojarzyć, ale wierzę, że nie wszystkim. Poza tym, jak ktoś słusznie stwierdził wyżej, to ten sam typ skojarzenia co Kuba - kupa. Wymiana jednej literki na bardzo podobną. A Jakubowie chyba nie narzekają. Więc zastanawiam się, czy rzeczywiście dziecko może być przezywane, czy raczej strach rodzicielski ma wielkie oczy. Mam wrażenie, że jak ktoś ma znajomego Tytusa, to jest to dla niego po prostu imię konkretnej osoby i w skojarzenia się nie bawi.
              No, ale oczywiście wolałabym dać dziecku takie imię, z którego będzie wyłącznie zadowolony, ale musiałabym być jasnowidzem.
              Ktoś w innym wątku napisał, że Benon jest przezywany bekonem - tez nigdy bym tego nie wymyśliła.
              • abiela Re: Imię dla synka - pomocy 19.01.15, 17:46
                lily-beth napisała:

> Wiesz, ja od dziecka kojarzę imię Tytus, bo najpierw Tytus de Zoo, potem Tytus
                > Wojnowicz, i nigdy przenigdy nie nasunęło mi się skojarzenie z tyfusem, dopóki
                > nie zajrzałam na to forum... Wiem, że innym może się kojarzyć, ale wierzę, że n
                > ie wszystkim. Poza tym, jak ktoś słusznie stwierdził wyżej, to ten sam typ skoj
                > arzenia co Kuba - kupa. Wymiana jednej literki na bardzo podobną. A Jakubowie c
                > hyba nie narzekają. Więc zastanawiam się, czy rzeczywiście dziecko może być prz
                > ezywane, czy raczej strach rodzicielski ma wielkie oczy. Mam wrażenie, że jak k
                > toś ma znajomego Tytusa, to jest to dla niego po prostu imię konkretnej osoby i
                > w skojarzenia się nie bawi.

Dokładnie tak samo mam. Nigdy w życiu mi się Tytus z tyfusem nie kojarzył.
                • agjato Re: Imię dla synka - pomocy 19.01.15, 19:54
                  abiela napisała:
                  >
                  > Dokładnie tak samo mam. Nigdy w życiu mi się Tytus z tyfusem nie kojarzył.

Mnie także więc jest nas więcej smile
        • abiela Re: Imię dla synka - pomocy 19.01.15, 11:35
          lily-beth napisała:

>
          > I tak np. Tytus jest super w pełnej formie, ale brakuje mi spieszczenia (nie ch
          > odzi o przedłużanie końcówką -ek),

Znany mi Tytus zdrabniany jest do Tytka, Tytinka, Tysia, Tytunia, Tunia.

Gustaw ma super spieszczenie Gucio, ale nie
          > wiem, czy dorosły facet nadal nie będzie zmuszony funkcjonować dla świata pod t
          > ym mianem, bo Gustaw wydaje mi się średnio wygodny w pełnej formie.

Może być też Gutkiem lub Gustlikiem.

A Jeremi sz
          > alenie mi się podoba, ale pełna forma jest dla mnie trochę za długa, zdrobnieni
          > e Remik mi się bardzo nie podoba, inne mi nie przychodzi do głowy poza Misiem.

Znany mi Jeremi jest Jeremkiem, Jeremisiem.

> Feliks, Olaf, Iwo i Tobiasz są bezproblemowe pod tymi względami, ale pod względ
          > em sympatii te trzy problematyczne byłyby moim pierwszym wyborem.

Co do odmiany jeszcze, to ja nie dalej jak wczoraj na profilu fejsbukowym znanego bloga, którego autorka wydała książkę widziałam zdanie: Wywiad z Iwo....
          Mnie by to do szału doprowadzało, podobnie jak wymienione przez Ciebie: idę z Ivo do lekarza.
          • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 19.01.15, 12:31
            abiela napisała:

> Znany mi Tytus zdrabniany jest do Tytka, Tytinka, Tysia, Tytunia, Tunia.

Właśnie, żadne ze spieszczeń, które przychodzą mi do głowy, mi się nie podoba uncertain

> Może być też Gutkiem lub Gustlikiem.

Gutek też jest dla mnie taki trochę dziecinny, mężowi się podoba. Zastanawiam się głównie, czy dorosły Gustaw może funkcjonować po prostu jako Gustaw, czy to jest wygodne, jak sądzicie?
            Plus dla Gustawa - to drugie imię męża, więc jakoś tak zawsze myślałam o nim jako potencjalnym imieniu synka. Minus - chciałabym córkę Klarę, a Gustaw i Klara w jednym rodzeństwie, to bardzo literacki zestaw.

> Znany mi Jeremi jest Jeremkiem, Jeremisiem.

Też myślę o tych zdrobnieniach, ale nadal dla mnie są trochę za długie (nie obiektywnie, tylko znam siebie i wiem, że lepiej mi się używa dwusylabowych)

> Co do odmiany jeszcze, to ja nie dalej jak wczoraj na profilu fejsbukowym znane
            > go bloga, którego autorka wydała książkę widziałam zdanie: Wywiad z Iwo....
            > Mnie by to do szału doprowadzało, podobnie jak wymienione przez Ciebie: idę z I
            > vo do lekarza.

Językoznawcy dopuszczają takie sformułowanie - wywiad z Iwo Kowalskim, pamięci Iwo Galla, akceptowna jest odmiana przez Iwona i brak odmiany, ale mnie się to nie podoba.
            • florianne Re: Imię dla synka - pomocy 19.01.15, 16:20
              Dla mnie Gutek brzmi tak samo jak Jurek czy Darek, a te formy spokojnie funkcjonują wśród dorosłych. Może być jeszcze Gustek, a dla nastolatka - Gut.
              A Iwon nie wchodzi w grę? Nie byłoby wątpliwości, jak odmieniać.
              • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 19.01.15, 16:35
                Gustek mi się średnio podoba, brzmi jak gostek.
                Nie wiem, może to kwestia osłuchania, ale pan Darek brzmi dla mnie dorośle, a pan Gutek jak postać z bajki. A Jurek to byłby panem Jerzym, bo imię proste. Ale może dorosły Gutek byłby po prostu panem Gustawem. Niestety nie znam żadnego Gustawa, probuję sobie tylko wyobrazić, jak to imię działa w praniu.
                Znam pana Jeremiego, mówimy o nim bez zdrabniania pan Jeremi, ale on wśród znajomych od dziecka funkcjonuje jako Remik.
                Iwon jest już zbyt blisko Iwony, jak dla mnie.
            • dolcevita007 Re: Imię dla synka - pomocy 19.01.15, 17:03
              Z wymienionych najbardziej podobaja mi sie w tej kolejnosci:
              Jeremi
              Tytus ( i tak czuje, ze to jest Twoj faworyt nr 1 mimo wszystko)
              Olaf
              Gustaw
              Feliks kojarzy mi sie z serialem Klan i dlatego nie przepadam
              Iwon bardzo mnie drazni to, kojarzy mi sie z forma zenska i dlatego odbieram bardzo zniewiesciale poza tym odmiana bylaby na pewno wielkim problemem

• lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 19.01.15, 19:31
                Tytus rzeczywiście jest dla mnie najładniejszy, ale zarazem stwarza najwięcej problemów, a imię ma być nie tylko ładne (dla mamy), ale i wygodne dla użytkownika.
                Jeremi bardzo mi się podoba, ale też wydaje mi się mało wygodny, jak już pisałam gdzieś wcześniej.
      • paula.anna Re: Imię dla synka - pomocy 19.01.15, 11:25
        ily-beth napisała:

> Po przestudiowaniu kalendarza wybraliśmy imiona akceptowane przez oboje rodzicó
        > w smile Mnie podobają sę w zbliżonym stopniu (każde jest fajne, ale żadne nie ulub
        > ione i w każdym widze jakieś "ale"):
        > Gustaw
        > Tytus
        > Feliks
        > Jeremi
        > Tobiasz
        > Olaf
        > Iwo

Ale ciekawa lista! Cokolwiek wybierzecie, będzie wg mnie interesująco, inaczej niż u większości smile.

Mam Feliksa, co znaczy, że to imię bardzo mi się podoba.
        Gdybym miała jeszcze jednego syna, mógłby być Gustawem.
        Te 2 podobają mi się najbardziej.

Tytus i Tobiasz- duży plus za małą popularność, choć za serce mnie nie chwytają aż tak, jak te powyżej. Bardzo doceniłabym u kogoś!
        Jednak wersje TytusEK, TobiaszEK wywołują u mnie lekką gęsią skórkę wink.
        Olaf- ok, dla mnie neutralne
        Jeremi- coś jak Olaf
        Iwo- "nie czuję" tego imienia, a dość prawdopodobne nieodmienianie go przez ludzi na pewno bardzo by mnie jako matkę irytowało.
        Co nie zmienia faktu, że każde z tej listy doceniłabym u czyjegoś dziecka smile.
        • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 19.01.15, 13:47
          Tobiasz i Olaf są chyba najpopularniejsze z tej listy,a le ten poziom popularności mi nie przeszkadza. Tobiasz mógłby być Tobisiem, Tobikiem. Podoba mi się, ale nie jest mi najbliższy. Olaf poza Olafkiem mógłby być Olkiem, Olusiem, ale nie przepadam za tymi zdrobnieniami.
          Feliks wydaje mi się bardzo uniwersalny - pełna forma doskonale się nadaje do użytku codziennego, może być Felkiem, Felusiem, Felutkiem, Felisiem itp., w dodatku Elisia i Feliś to idealny komplet. Tylko nei wiem czemu, wyobrażając sobie Feliksa, zawsze widzę blondynka z loczkami w okularach big_grin A my loczki i okularki pewnie będziemy mieć, ale blondynka na pewno nie.
          • paula.anna Re: Imię dla synka - pomocy 19.01.15, 14:14
            > Tylko nei wiem czemu, wyobrażając sobie
            > Feliksa, zawsze widzę blondynka z loczkami w okularach big_grin A my loczki i okulark
            > i pewnie będziemy mieć, ale blondynka na pewno nie.

To i tak lepiej, niż gdybyś widziała karmę dla kotów lub orzeszki w puszce big_grin
            Mój Feliks zapowiada się właśnie na blondyna, o skręcie trudno na razie wnioskować.
            • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 19.01.15, 15:07
              paula.anna napisała:

> To i tak lepiej, niż gdybyś widziała karmę dla kotów lub orzeszki w puszce big_grin

Nie, takich skojarzeń nie mam smile Podobnie jak Grzesiek to dla mnie nie jest wafelek, Pawełek nie batonik, Kubuś i Leon to nie soczki itd.
              W ogóle akurat karmy i orzeszków felix nigdy nie kojarzyłam z imieniem Feliks, tylko z łacińskim przymiotnikiem.
              • 4emalia Re: Imię dla synka - pomocy 19.01.15, 15:35
                Znaczenie imienia Feliks sprawia, ze jest on moim faworytem. Taka dobra wrozba od dnia narodzin wink
              • paula.anna Re: Imię dla synka - pomocy 19.01.15, 15:45
                No i świetnie, szkoda byłoby z takiego imienia rezygnować tylko z powodu reklam smile.
                • dolcevita007 Re: Imię dla synka - pomocy 19.01.15, 17:08
                  Znalam chlopca Gustawa mial wtedy ok 5 lat (tylko pelna forma zagranica ) bardzo dobrze funkcjonowalo.
      • dalenia Re: Imię dla synka - pomocy 19.01.15, 19:09
        Z Waszych propozycji podobają mi się prawie wszystkie wink Nie przepadam jedynie za Iwonem - głównie z powodu odmiany. Olaf też ostatnio coraz mniej mnie przekonuje, choć generalnie jest w porządku. Mój syn na dzień dzisiejszy byłby Jeremim, ale czego nie wybierzecie, to będzie fajnie smile
        • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 20.01.15, 09:36
          Iwo raczej odpadnie, jakoś nie mogę w sobie odszukać dawnego entuzjazmu.
          Do puli imion dorzucam Józefa. Mnie się podoba bardzo, mężowi niby też, choć ma problem z tym, że jest dla niego zbyt biblijne... Mnie się akurat nie kojarzy jakoś silnie biblijnie, to nie Emmanuel w końcu. W dodatku imię bardzo po przodkach - po jego dziadku i moim pradziadku (jeszcze więcej się Józefów i Józef plącze po drzewie gen.), poza tym podoba mi się mocne "z" u Józefa i Elizy.

Niestety, mąż przy każdej rozmowie imienniczej chętnie podyskutuje o różnych imionach, ale zawsze kończy konkluzją, że jemu to się w sumie podoba Olaf...
          • paula.anna Re: Imię dla synka - pomocy 20.01.15, 09:51
            A tobie ten Olaf nie leży, tak?
            Na drugie się nie da nadać? Tzn taki kompromis?
            Choć do którego z proponowanych Olaf dobrze by brzmiał jako II?
            Taki jakiś ten Olaf mi się mało poważny wink wydaje, przy Józefie, Jeremim czy Feliksie.
            Może ewentualnie Gustaw Olaf brzmiałoby dobrze.
            • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 20.01.15, 10:18
              Olaf jest dla mnie taki trochę kompromisowy - może być, jeśli nie dogadamy się w kwestii innego, ale nie byłby to mój pierwszy wybór. Ja mam lekkie skrzywienie w kierunku starych imion z tradycjami, mąż chyba woli coś bardziej współczesnego. Plus podoba mu się, że Olaf jest skandynawski, byłby mały Wiking big_grin
              • abiela Re: Imię dla synka - pomocy 20.01.15, 10:39
                Gustaw też bardzo skandynawski dla mnie, wystarczy spojrzeć na królówsmile
                • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 20.01.15, 10:50
                  Gustaw ma duże szanse jako opozycja do Olafa, bo to w dodatku drugie imię męża. Możliwe, że skończy się na zestawie Gustaw Tytus.
          • dalenia Re: Imię dla synka - pomocy 20.01.15, 23:02
            Mnie Józef do Elizy to tak średnio pasuje. Gustaw lepiej, a już Olaf z Elizą tworzyłby wg mnie świetny duet smile
            • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 21.01.15, 09:02
              Niby tak, ale Eliza nie jest do końca moim wyborem, tzn. gdyby mąż nie odrzucił wszystkich imion, które mi się podobają, to nie wybrałabym akurat tego. Więc trochę głupio dobierać pozostałym dzieciom imiona idealnie pasujące do tego, które nie do końca mi się podoba, prawda?
              Oczywiście nie chcę zestawu Konstancja i Brajan, ale zawsze mogę twierdzić, że to inspiracja Orzeszkową i Kraszewskim tongue_out
            • olinininka Re: Imię dla synka - pomocy 21.01.15, 09:07
              A dla mnie osobiście Eliza do Olafa nie pasuje. Odbieram Elizę jako imię ,,stare" ale jeszcze nie retro. Długo zastanawiałam się co do niej pasuje. Dla mnie Józef czy Gustaw zdecydowanie bardziej pasuje (choć imiona bardziej retro, ale bliższe latami do Elizy) niż Olaf (bardziej nowoczesne). Ale szukałabym czegoś w stylu Cezarego, Eugeniusza, Bazylego z kobiecych Barbara, Danuta, Elżbieta, (choć niby Eliza pochodzi od Elżbiety), . Dla mnie najbardziej przemawia coś w tym stylu.
              • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 21.01.15, 09:24
                Ok, ale tak jak pisałam wyżej, lista zaakceptowanych imion przez oboje imion już jest, mało prawdopodobne, żeby coś tam się jeszcze miało nowego pojawić, bo o wszystkie imiona, które mi się podobają pytałam męża miliard razy i w niewielu przypadkach zmienił zdanie smile Nie zamierzam dobierać stricte do Elizy, choc oczywiscie wolę, żeby się nie gryzły. Teraz skupiam się raczej na użyteczności imienia na co dzień, "pasowanie" nie jest kluczowe.

Ja mam z Elizą skojarzenia dość historyczne, przełom XIX i XX w., np z Elizą Branicką (wiem, że to była Elżbieta, ale używała Elizy) albo siostrami Pareńskimi, Marią, Zofią i Elizą (z portretów Wyspiańskiego), dlatego pasuje mi w stopniu wystarczającym i Józef, i Gustaw.

Jeśli spojrzy się na Elizę jako na nowomodny zangielszczony skrót od Elżbiety, to faktycznie dość nowoczesny w Polsce Olaf pasuje. Druga córka najprawdopodobniej byłaby Klarą, więc wszystkie trzy imiona mają "L" na drugim miejscu, co tworzy fajny wzór. Ale przy Olafie nie podoba mi się Olek, Oluś, a znam siebie, robię wszelkie możliwe wygibasy imiennicze przy córce, więc Olafa też bym skracała na wszelkie możliwe sposoby i w końcu sama bym tego Olusia używała.
                • olinininka Re: Imię dla synka - pomocy 21.01.15, 09:35
                  W takim razie jestem bardziej za Gustawem czy Józefem oba o wiele lepiej komponują się z Klarą i Elizą. Nie wyobrażam sobie zestawienia Klary i Olafa (dla mnie to coś w stylu Konstanty i Eryk, czy Ignacy i Sandra)
                • dalenia Re: Imię dla synka - pomocy 21.01.15, 19:46
                  No właśnie - ja patrzę na nią bardziej jak na ten "nowomodny, zangielszczony skrót od Elżbiety" wink Dlatego też ten Józef średnio mi pasuje, ale po pierwsze - to nie moje dzieci, a po drugie - przecież nie musi pasować.

Jeśli nie Olaf, to jestem za Gustawem! smile
                  • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 21.01.15, 20:10
                    Mnie też jakoś coraz bardziej pasuje Gustaw. Tylko że jakby w przyszłości była Klara, to zestaw rodem z Fredry wink Ale co tam, nie da się dopasować do wszystkiego, a co będzie w przyszłości nie wiadomo.
                    Na razie prowadzi Gustaw. Odezwę się, jak będę znała płeć.
                    • kr.kr Re: Imię dla synka - pomocy 22.01.15, 07:05
                      A ja zaryzykowalam, chociaz to zupelnie nie w moim stylu. Wole imiona znane i osluchane. Starsze dzieci takie wlasnie dostaly. W miedzy czasie imiona staly sie jeszcze bardzo popularne. I mi to nie specjalnie przeszkadza...

A teraz nie podobalo mi sie nic oprocz Tytusa. Starszym dzieciom tez. Maz sie przyzwyczail i oryginalnosc mu nie przeszkadza. No i mamy Tytusa.
                      I mimo ze uwielbiam to imie, to nie wiem sama czy dobrze zrobilismy sad (ze wzgledu na dziecko: czy on tez bedzie cale zycie musial tlumaczyc sie z naszej decyzji? Czy zostanie postawiony na rowni z Kewinem, Brajanem, Dzesika? Nie zebym miala cos do tych imiom, ani dzieci tym bardziej, ale nawet i tutaj sa traktowane...no wiadomo jak uncertain)

Maly nie zadebiutowal jeszcze nawet wsrod znajomych, a juz docieraja do mnie komentarze, przekrecone wersje i ogolny szok sad i oczywiscie kazdy ma lepszy pomysl... Poki co maz sie z tym zmaga, ale w koncu i ja bede musiala, a niestety komentowanie takiego wyboru uwazam za zenujace, zmuszanie kogos do tlumaczenia sie z niego tym bardziej sad

I jakos mnie naszly watpliwosci, czy dobrze zrobilam sad
                      Imie nadal ulubione. No i nie mialam alternatywy (nic mi sie meskiego nie podobalo).
                      • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 22.01.15, 09:05
                        Wydaje mi się, że Kewin i Brajan to jednak zupełnie inna bajka, Tytus nie jest ściągnięty z TV, jest po prostu rzadszym imieniem, ale znanym w Polsce od dawna. Ja bym się nie tłumaczyła z wyboru, raczej odpowiadałabym "bardzo zdziwiona" - "jak to, nie znasz imienia Tytus? a co w nim dziwnego? nie słyszałeś o Chałubińskim/Czyżewskim/Hołdysie?" a przypadkach bardziej irytujących mówiłabym, że mąż jest wielbicielem komiksów o Tytusie de Zoo tongue_out
                        Tytus nadal podoba mi się szalenie i ma duże szanse nadania, zwłaszcza gdyby trafił się drugi syn. Pierwszy chyba zostanie Gustawem nie dlatego, że to bezpieczniejszy wybór, tylko co pomyślę o ewentualnym synku, to mi się nasuwa Gucio. Więc chyba nie będę z tym walczyć, bo może on (jeśli to On) po prostu jest Guciem, nawet jeśli inne imiona wydają mi się praktyczniejsze (Feliks i Józef np.).
                        • kr.kr Re: Imię dla synka - pomocy 22.01.15, 09:58
                          Ja wiem, ze to inna bajka, w dodatku jak mi cisnienie rosnie (a od chamstwa i glupoty rosnie zawsze), to mam problem z powstrzymaniem sie przed zlisliwoscia uncertain
                          Tylko mysle, czy maly zawsze bedzie taki zadowolony z imienia jak ja teraz...

I wlasnie ja o nim od poczatkumyslalam Tytus, szukajac nawet bezpieczniejszych imion!

A Gucio jest tez super! Nawet bym sama rozwazyla, ale mamy w prawie-rodzinie.w dodatku z tamta rodzina mamy juzwspolne 2 imiona, wiec to by bylo zdecydowane przegiecie!! Juz teraz jak siespotykamy, to sie wszystkim wszystko miesza!
                          • gaudencja Re: Imię dla synka - pomocy 07.02.15, 16:10
                            Nie ma się co zastanawiać, to było jedyne imię w grze i jest bardzo dobre. Setki ludzi żyją z nim i nie narzekają wink A odrobina złośliwości wobec nietaktownych ludzi naprawdę nie zaszkodzi smile
                • gaudencja Re: Imię dla synka - pomocy 07.02.15, 16:07
                  Olaf jest akurat jedynym imieniem z Twojej listy, którego nie "czuję" wink
                  • ola569 Re: Imię dla synka - pomocy 15.02.15, 20:03
                    Kubuś mi się bardzo podoba.
        • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 02.04.15, 08:39
          No i będzie chłopak, a ja wcale nie jestem mądrzejsza ani bardziej przekonana do jakiegokolwiek imienia niż rok temu. Mąż zdecydowanie chce Olafa, może dobrze, że choć jedno z nas jest zdecydowane na cokolwiek...
          • paula.anna Re: Imię dla synka - pomocy 02.04.15, 09:11
            > Mąż zdecydowanie chce Olafa, może dobrze
            > , że choć jedno z nas jest zdecydowane na cokolwiek...

To teraz już szukasz dla jednej płci, powinno być łatwiej wink.
            Życzę zdecydowania i przekonania!
          • dalenia Re: Imię dla synka - pomocy 02.04.15, 11:44
            A jak w chwili obecnej wygląda lista? Nad jakimi imionami się zastanawiacie?
            • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 02.04.15, 13:10
              Mąż wybiera między Olafem a Olafem wink
              Ja, poza Olafem, rozważam Gustawa, Iwona i Tobiasza oraz liczę, że może jeszcze spłynie na mnie objawienie w postaci innego imienia, które mąż zaakceptuje. Innych imion, które mi się podobały wymienionych wyżej, jakoś chwilowo "nie czuję" w odniesieniu do własnego brzucha.
              • paula.anna Re: Imię dla synka - pomocy 03.04.15, 09:50
                Trzymam kciuki za Gustawa.
                • makuffka Re: Imię dla synka - pomocy 03.04.15, 14:54
                  Gratuluję syna. Gustaw podoba mi się najbardziej, spróbuj może z wolna urabiać męża. Olaf jest ok, jakoś nie pałam szaleńczą sympatią do tego imienia, ale też może być.
                  • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 03.04.15, 15:14
                    Dziękuję. Gdyby Gustaw był moim zdecydowanym faworytem, to na pewno przekonałabym męża. Ale każde z tych imion ma u mnie jakieś "ale", np. wolę imię, którego używa się w pełnej formie, a nie zdrobnieniu, a tu Gustaw, który byłby raczej całe życie Guciem/Gutkiem, wypada najgorzej. Iwo - problemy z odmianą, a za granicą będą czytać Ajło. Olaf ciut za miękki i spieszczenia skończą sie pewne na Olusiu, co mi nie bardzo leży. Najbardziej chyba odpowiada mi Tobiasz, ale z kolei mężowi najmniej.
                    Chyba już wolę zgodzić się na Olafa i przynajmniej synek będzie wiedział, że dostał ulubione imię tatusia, a nie imię, które dla obojga rodziców "od biedy mogło być".
                    Do sierpnia jeszcze dużo czasu, więc będę dalej myśleć smile
                    • paula.anna Re: Imię dla synka - pomocy 03.04.15, 17:46
                      > Chyba już wolę zgodzić się na Olafa i przynajmniej synek będzie wiedział, że do
                      > stał ulubione imię tatusia, a nie imię, które dla obojga rodziców "od biedy mog
                      > ło być".

Szlachetnie.
                      Życzę, żebyś się do jakiegoś imienia przekonała, któreś naprawdę polubiła- bo jednak miło jest, jeśli imię dziecka pasuje obojgu rodzicom.
              • dalenia Re: Imię dla synka - pomocy 03.04.15, 22:22
                Namawiałabym na Gustawa, ale ponieważ jest spora szansa, że mój syn będzie Gustlikiem, to nie chcę tak agitować w obawie przed szaloną popularnością wink A na poważne - nadal byłabym za Olafem albo Gustawem. Albo i Tobiaszem też. Generalnie nie przepadam jedynie za Iwonem, ale u kogoś bardzo doceniam. Więc czego nie wybierzecie, to będzie fajnie i niebanalnie smile
    • nula0 Re: Imię dla synka - pomocy 15.04.15, 14:08
      Hey, a może Oleg. Imię pochodzenia skandynawskiego. Mój 3 letni syn ma tak na imię. Zdrobnienia, których używamy to Oleguś, Oleżek, Oleś. Jestem obecnie w drugiej ciąży i już wiemy, że będzie drugi chłopak. Mamy ogromny problem z imieniem. Mnie się podoba Tqdeusz, Władysław mężowi Wiktor i Ryszard. Mas nie akceptuje moich a ja jego wyborów co do imienia i mamy zagwozdke wink pozdrawiam i powodzenia w wyborze imieniasmile
      • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 15.04.15, 15:28
        U nas raczej zostanie Olaf, chociaż przez 4 miesiące może coś się zmienić. Na tapecie jest jeszcze Leon i Iwo. Mniej prawdopodobni - Tytus, Jeremi i Gustaw, bardzo mi się podobają, ale nie umiem tak myśleć o synku.
        Z Waszych pomysłów podobał mi się zawsze Tadeusz.
        • nula0 Re: Imię dla synka - pomocy 16.04.15, 04:30
          Olaf i Jeremi brzmią super. Ostatnio też mąż mi mówił o imieniu Olaf. W sumie też je rozpatrujemy. My też szukamy czegoś bardziej oryginalnego, ale nie idacego w kierunku Kevina czy Denisawink Slyszałam ostatnio imię Olaf u chłopców w Warszawie kilka razy. To mnie zmartwilo. No, ale może w 2015 roku mniej będzie Olafowsmile
        • gaudencja Re: Imię dla synka - pomocy 01.05.15, 14:40
          A Rufus?
          • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 01.05.15, 17:52
            Rufus kojarzy mi się za bardzo z kolegą Mikołajka, a brzmieniowo też mi sie nie podoba (coś jak Rafał).
            Mąż już mi tak wbił do głowy tego Olafa, że nie potrafię myśleć o synku inaczej, chociaż gromadzę jeszcze zestaw imion akceptowanych przez nas oboje na wypadek, gdyby po urodzeniu zdecydowanie okazał sie nie być Olafem. W grę wchodzą obecnie także Leon i Maurycy.
    • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 08.07.15, 15:26
      Leon czy Olaf?
      Mąż akceptuje tylko te dwa, spełniają nasze założenia, są krótkie, używane w formie podstawowej, a nie zdrobnieniu, pasują do nazwiska, z imieniem siostry nam się nie gryzą.
      Do mnie bardziej przemawia Leon, ale jest dość popularny - może nie w stopniu dramatycznym, ale obawiam się, że z tendencją zwyżkową. Z drugiej strony mąż ma jedno z najbardziej popularnych imion (albo wręcz najbardziej popularne) w swoim roczniku i nie narzeka.
      Co byście wybrali?
      • dalenia Re: Imię dla synka - pomocy 08.07.15, 16:44
        Do Elizy bardziej pasuje mi Olaf, ale dla swojego syna wolałabym Leona.
      • meggan79 Re: Imię dla synka - pomocy 08.07.15, 20:03
        Niewiele pomogę, mam Leonarda , więc wolę Leona, ale mi też do Elizy popularnościa i stylem bardziej pasuje Olaf...A moze Eryk?
        • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 08.07.15, 20:50
          Tylko te dwa wchodzą w grę.
          Pomijając to, że nie chcę dwóch na E, to brakuje mi ładnego zdrobnienia w Eryku. Leonard raczej nie przejdzie.
          Dla mnie obydwa pasują wystarczająco do Elizy, nie chcę dobierać do siostry, chodzi mi raczej o to, czy przejmować się bardzo popularnością Leona. Boję się ,że może zawędrować wysoko - obecny poziom jeszcze mnie nie odrzuca, ale czy nie powtórzy losu Franka, Antka, Jaśka?

Nawiasem mówiąc, spotkałam ostatnio na placu zabaw braci Olafa i Stefana - dla mnie to bardzo fajny zestaw brzmieniowo, z wyraźnym "f".
          • meggan79 Re: Imię dla synka - pomocy 08.07.15, 23:03
            No Leonòw jest już sporo chociaż patrzac na Witajcie w Wwie ostatnio jakby troche mniej nadań, kojarzę, ze w 2014 Leon byl nadany ponad 2000 razy, zas Leonard ponad 200; polecam Leonarda bo to taki mniej modny a też Leo, ale nie namawiam.Tu w Hamburgu spotkalismy juz 2 malych Leonardow.Leon jest coraz popularniejszy w Polsce-tez się tego obawialam, ale w koncu synek jest Leonardem bo po pradziadku i imię ładne.Olaf jest dla mnie trochę miękki, ale ma swòj skandynawski urok, a moze Stefan wlasnie?
            • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 09.07.15, 07:45
              Stefan chętnie, zwłaszcza że po moim dziadku, ale mąż na nie.
      • makuffka Re: Imię dla synka - pomocy 08.07.15, 22:13
        Chyba bardziej lubię Leona, ale Olaf też ok i fajnie się komponuje z imieniem siostry.
        • nula0 Re: Imię dla synka - pomocy 08.07.15, 23:15
          Hej wszystkim! Jakiś czas temu pisałam na forum. Zastanawiałam się nad imieniem dla drugiego synka. Pierwszy ma na imię Oleg drugiemu po narodzinach zdecydowaliśmy się dac na imię Borys.Co do Olafa i Leona To podobają mi się oba, ale bardziej chyba jednak Olaf. Pozdraiwam
          • gaudencja Re: Imię dla synka - pomocy 12.07.15, 02:07
            Dzięki za wieści!
      • 4emalia Re: Imię dla synka - pomocy 08.07.15, 23:21
        Wole Leona, mimo że wróżę mu pierwsza 20stke w ciągu najbliższych 2-3 lat.
        • dolcevita007 Re: Imię dla synka - pomocy 08.07.15, 23:39
          Oba podobaja mi sie zarowno Leon i Olaf. Moze jednak Olaf skoro mezowi bardzo sie podoba, a ty nie masz swojego silnego typu.
          • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 09.07.15, 07:57
            Mąż zmienił front i woli Leona. Popularność nie ruszałaby go, nawet gdyby był w pierwszej 10. Chyba za bardzo się tym przejmuję, w końcu ludzie nadają Jan czy Jakub, mimo najwyższych pozycji w statystykach, a tak źle z Leonkiem jeszcze nie jest. Poza tym to chyba częściej kobietom przeszkadza bycie piątą Agnieszką czy Anią (w moim pokoleniu), niż mężczyznom bycie kolejnym Piotrkiem czy Michałem.

Jeśli chodzi o dopasowanie do imienia siostry (co nie jest megaistotnym kryterium) - w rodzinie Elisia występuje jako Isia, a Isia i Leoś pasuje mi znacznie lepiej niż Isia i Olafek. A poza domem będą raczej występować niezależnie od siebie.
            • meggan79 Re: Imię dla synka - pomocy 09.07.15, 10:01
              To nadawajcie Leona, to co mówisz o tym, że dziewczynkom/kobietom bardziej przeszkadza, że imie jest popularne wydaje mi sie prawda od dawna!Mòj tata miał zawsze wokòł siebie wielu immienikòw(szkoły, praca) i nigdy mu to nie przeszkadzało, maż ma mniej popularne imię, ale też spotyka często imiennikòw i też mu to nie wadzi.A więc pochwal się nam jak Leoś się urodzismile A jak na drugie?
              • meggan79 Re: Imię dla synka - pomocy 09.07.15, 10:05
                Widać, że temat wyboru imion jest dla kobiet ważniejszy i bliższy sercu choćby po naszym forum-dyskutujemy tu w prawie wylacznie żeńskim groniesmile
              • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 09.07.15, 23:16
                Pochwalę się smile A drugie imię jeszcze nie jest pewne.
            • dalenia Re: Imię dla synka - pomocy 09.07.15, 11:50
              Jeśli chodzi o popularność Leona to ja również przewiduję, że może wzrastać.

Poniższe dane są z Warszawy, nie znalazłam tylko za 2014 rok, ale widać, że ewidentnie popularność Leona wzrasta.

2010:
              102. Leon 87 0,20%
              2011:
              66. Leon 141 0,34 %
              2012:
              Leon 209 0,51%
              2013:
              36. Leon 263 0,64 %

Poniżej dane ogólnopolskie. Leon nie pojawiał się w pierwszej 50-stce aż do 2012 roku. Więc plusem ewentualnej popularności jest dla mnie to, że nadal można go odbierać jako dość świeżego jednak smile No i też warto zwrócić uwagę na to, że pomimo iż w rok skoczył o prawie 10 miejsc, to liczba nadań jest zaledwie o jakieś 200 większa.

2012:
              46 LEON 1.333
              2013:
              38. LEON 1.593
              2014:
              33. LEON 2.051
            • greater.bilby Re: Imię dla synka - pomocy 09.07.15, 11:53
              Ja np. zupełnie nie rozumiem forumowiczek, które chcą zrezygnować z ulubionego imienia bo mu rośnie popularność. Mogę tylko współczuć, że tak uzależniają swoje decyzje od wyborów innych rodziców.

A co do popularności to może wypowiem się jeszcze w swoim imieniu. Przez około połowę swojego życia nienawidziłam swojego imienia, mimo że nigdy się nie spotkałam z jego krytyką. A gdy spotykałam imienniczkę to w duchu się cieszyłam, że nie jestem z tym sama i nie tylko ja się tak nazywam.
              Teraz trochę off-topic:
              Akceptować zaczęłam dopiero w liceum. Po pierwsze dlatego, że czułam się na tyle dorosła aby używać pełnej formy imienia np. przedstawiając się na lekcji niemieckiego (zdrobnień nie akceptuję do dziś, ale nic nie poradzę- przywykłam i tyle). Po drugie poniekąd chciałam się odciąć od przeszłości, a w przeszłości gdzie się tylko dało używałam wybranego przez siebie imienia z którym się utożsamiałam.
              Swoją drogą moja mama od czasów, kiedy chodziłam do przedszkola, nasłuchała się ode mnie wielu pytań: a czemu nie dałaś mi na imię ... (i tu wszystkie imiona koleżanek lub zasłyszane w tv, potem znalezione w kalendarzu).
              Na dzień dzisiejszy lubię pełną formę swojego imienia oraz znalazłam kilka ładnych zdrobnień, których i tak nie używam (ani żadna moja imienniczka, bo zbyt popularne są inne zdrobnienia). Za to uwielbiam znaczenie etymologiczne. tongue_out
              • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 09.07.15, 14:02
                > Mogę tylko współczuć, że tak uzależniają swoje decyzje od wyborów innych rodziców.

Chodzi o wygodę dziecka. Nie widzę nic fajnego w byciu piątym Kubusiem w klasie i bycie wołanym przez nauczycieli po nazwisku, a kolegów po przezwisku. Sama nie znosiłam spotykać imienniczek, na szczęście moje imię nie jest jakoś bardzo popularne, byłam przeszczęśliwa, że nie jestem Agnieszką czy Magdą, bo miałam ich mnóstwo wśród rówieśników, a ja byłam jedna. Dla mnie nadawanie Julii czy Jakuba w tym momencie, mimo ich urody, to już krótkowzroczność, jest ich po prostu za dużo. Czasem warto pomyśleć o innych aspektach niż "bo mi się podoba i już", w końcu to nie ja będę to imię nosić, tylko dziecko, jego wygoda jest istotna.
                • greater.bilby Re: Imię dla synka - pomocy 09.07.15, 14:27
                  No trochę jest różnica między unikaniem imion z pierwszej 10-tki ze względów praktycznych a rezygnowaniem z imienia z miejsca 30-stego. Nawet jeśli tendencja jest rosnąca to już później będą młodsi a nie rówieśnicy i w klasie takiego problemu nie będzie.
                  Zrobisz jak chcesz, jak same zauważyłyście chłopakom podobno popularność tak nie przeszkadza.

• lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 09.07.15, 14:52
                    Właśnie też sobie myślę, że jeśli nadawać Leona, to teraz, póki jest w okolicach 30. Bo jak za parę lat trafi się nam kolejny syn, to już może Leon być za wysoko, jak na moje upodobania.
                    • gaudencja Re: Imię dla synka - pomocy 12.07.15, 02:08
                      Ja też zdecydowanie wolę Leona. Olafa zupełnie nie "czuję".
      • malga.p Re: Imię dla synka - pomocy 10.07.15, 12:44
        Wybrałabym Leona choć Olaf też jest w porządku. Oba imiona mają tendencję zwyżkową jeśli chodzi o ilość nadań. W moim odczuciu to nawet Olaf jest teraz bardziej na topie; znam 3 małych Olafów, Leona żadnego.
        • olinininka Re: Imię dla synka - pomocy 10.07.15, 17:09
          Do Elizy bardziej pasuje - Leon.
          Leon w ogólnych statystykach nie jest aż tak popularny bo coś koło 33 miejsca (Olaf na ok. 60 miejscu). Gdyby nie statystyki to sama myślałabym, że Leon jest mniej spotykany, bo osobiście znam więcej Olafów niż Leonów.
    • lily-beth Re: Imię dla synka - pomocy 10.08.15, 20:32
      W sobotę urodził się Gustaw Tomasz smile Na forum to imię pojawia się często, ale w realu spotykamy się na razie wyłącznie z reakcjami "jakie niespotykane i piękne".
      • 4emalia Re: Imię dla synka - pomocy 10.08.15, 20:49
        Serdeczne gratulacje! Zdrowia dla Gustawa i jego dzielnej Mamy smile
        • florianne Re: Imię dla synka - pomocy 10.08.15, 20:56
          Bardzo ładny zestaw. Gratuluję smile.
      • dalenia Re: Imię dla synka - pomocy 10.08.15, 23:09
        Ale super, moje gratulacje! I cieszy mnie bardzo, że jednak jest odbierane jako niespotykane, bo ja tyle się na niego napatrzyłam na forum, że jakoś nie potrafię spojrzeć realnie wink
      • mossiam Re: Imię dla synka - pomocy 11.08.15, 01:28
        Gratulacje! smile
        Chyba będzie tych Guciów przybywać smile
      • paula.anna Re: Imię dla synka - pomocy 11.08.15, 08:28
        Gratulacje!
        Cieszę się, że jednak jest Gustaw smile.
      • meggan79 Re: Imię dla synka - pomocy 11.08.15, 11:01
        Super wybórsmile GRATULACJE!
      • makuffka Re: Imię dla synka - pomocy 14.08.15, 15:43
        Gratuluję!!
      • geraldyna Re: Imię dla synka - pomocy 16.08.15, 19:11
        Lily-beth, gratuluję Wam! Możecie już spokojnie cieszyć się synkiem i jego imieniem smile
        Przede mną jeszcze dwa miesiące, które dłużą się coraz bardziej...
        Pozdrowienia dla Gucia!
      • gaudencja Re: Imię dla synka - pomocy 20.08.15, 18:28
        Bardzo serdecznie gratuluję, zestaw pięknie dobrany smile
    • flawianna Re: Imię dla synka - pomocy 13.08.15, 23:59
      Trzymam kciuki za Gustawa! Lubię też Feliksa i Jeremiego, ale...
      Feliks i Eliza- ta wyraźna cząstka "el" w obu imionach... mnie akurat pasuje aż zanadto...
      Jeremi- imię bardzo lubię, jego zdrobnienia Remik, Jeremiś również, ale Tobie chyba nie bardzo pasują.
      • dalenia Re: Imię dla synka - pomocy 14.08.15, 09:49
        Flawianno, czytaj posty uważnie. Gustaw już od prawie tygodnia jest na świecie.
        • flawianna Re: Imię dla synka - pomocy 14.08.15, 12:10
          Ojej! Faktycznie! Przepraszam...

Gratuluję wyboru! smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.