igga-81 25.08.04, 11:25 co sądzicie? zdrobnienie - Ula, urocze! właśnie to imię wybrałam dla przyszłej córci. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Urszula 25.08.04, 13:41 bardzo mi się podoba, a drugie podobne, które też lubię, to Ulana (córka znajomego nosi to imię) Odpowiedz Link Zgłoś
kubuspuchatek18 Re: Urszula 25.08.04, 21:49 igga-81 napisała: > co sądzicie? zdrobnienie - Ula, urocze! Ula bądź Usia - TAK TAK TAK!!! nigdy Ulka bądź Urszulka (fe fe fe) Pozdrawiam, Jula Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj1 Re: Urszula 26.08.04, 18:57 Mi się tez podoba Ale jeszcze bardziej podana przez gaudencję Ulana - śliczne!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Urszula 27.08.04, 17:08 monikaj1 napisała: > Mi się tez podoba Ale jeszcze bardziej podana przez gaudencję Ulana - > śliczne!!! )) A jak cudnie się zdrabnia - Ulanka. Ale na Urszulkę też tak można mówić... Odpowiedz Link Zgłoś
zossia Re: Urszula 27.08.04, 21:46 Urszula- tak Ulana- wyjatkowe ble (wybaczcie, ale nasuwa mi sie od razu pytanie co jej sie ulało...) Odpowiedz Link Zgłoś
gracja111 Re: Urszula 28.08.04, 00:20 ulka super moja przyjaciulka ma tak na imie super babka a le ulana to tak jak poprzedniczce kojazy mi sie z niestrawnoscia albo popijawa przepraszam za szczerosc ale "ulanka" boze ale ten ktos wyglada w mojej wyobrazni ojej lepiej niemowic lepiej ula w 100% lebsza ulka, urszulka , ulenka itp niz "ulanka"- ululanka, bardzo przepraszam ale tak mia sie kojazy to imie pozdrawiam papa Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Urszula 28.08.04, 01:02 Mnie też - co jej się ulało albo z czego ulana... I aczkolwiek zgadzam się z faktem, że jak dzieci będa chciały komuś dokuczac i przezywac, to i tak będa to robić, to mam wrażenie, że w tym wypadku mozna im niepotrzebnie ułatwić zadanie... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Urszula 29.08.04, 13:55 aniadm napisała: > I aczkolwiek zgadzam się z faktem, że jak dzieci będa chciały komuś dokuczac i > przezywac, to i tak będa to robić, to mam wrażenie, że w tym wypadku mozna im > niepotrzebnie ułatwić zadanie... Jestem zdziwona, bo nigdy znajomi i Ulanka nie wspominali o żadnych tego rodzaju problemach. Myslę, że to dlatego, że Ulanka zna mądre dzieci. Może i macie rację, że w jakimś prowincjonalnym (umysłowo) przedszkolu dzieci by się wyśmiewały z tego imienia; wniosek stąd, ze rodzice powinni uważać, z jakim towarzystwem przestaje ich dziecko, i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
bess Re: Urszula 04.09.04, 20:01 Przez 27 lat nikt mi nie dokuczał z powodu imienia, za to z powodu chudosci tak. Teraz jest to imię rzadko nadawane przez co oryginalne. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Urszula 29.08.04, 13:56 zossia napisała: > Ulana- wyjatkowe ble (wybaczcie, ale nasuwa mi sie od razu pytanie co jej sie u > lało...) A mi się od razu nasuwał pytanie, kto czytał Kraszewskiego. Faktycznie zapewne wiekszosć społeczeństwa nie czytała i nie ma pojęcia, że tam jest takie imię. Odpowiedz Link Zgłoś
zossia Re: Urszula 29.08.04, 23:03 gaudencja napisała: > > > A mi się od razu nasuwał pytanie, kto czytał Kraszewskiego. Faktycznie zapewne > wiekszosć społeczeństwa nie czytała i nie ma pojęcia, że tam jest takie imię. Nie ma znaczenia skąd pochodzi takie imię, jeśli jest dla mnie zwyczajnie brzydkie- chodzi wyłącznie o jego brzmienie i skojarzenia jakie się z nim wiążą. Z tych samych powodów nie podoba mi się Smerda (również z Kraszewskiego- jakby ktoś nie wiedział ) jak również nie domagam się uznania dla imienia Chikako tylko dlatego, ze jestem wielbicielką Kawabaty. Argument o tym, że dzieci będą przezywać do mnie nie trafia- ja sie z czymś takim nigdy nie spotkałam, zresztą każde imię stwarza taką mozliwość (także imiona mało kontrowersyjne, jak Ania- bania, Beata-cerata itd.) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Urszula 30.08.04, 00:03 zossia napisała: > Nie ma znaczenia skąd pochodzi takie imię, jeśli jest dla mnie zwyczajnie brzyd > kie- chodzi wyłącznie o jego brzmienie i skojarzenia jakie się z nim wiążą. A mi chodziło o to, że z "Ulaną" Kraszewskiego kojarzy mi sie to imię tak silnie, że nie przyszłoby mi do głowy, że moze się jeszcze skojarzyć z ulewaniem. Ale co osoba, to skojarzenia. Dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
klasa_polityczna Re: Urszula 30.08.04, 21:23 gaudencja napisała: > > A mi chodziło o to, że z "Ulaną" Kraszewskiego kojarzy mi sie to imię tak > silnie, że nie przyszłoby mi do głowy, że moze się jeszcze skojarzyć z > ulewaniem. Ale co osoba, to skojarzenia. Dobranoc. Dobry wieczór. Imie faktycznie brzmi jak przymiotnik ;D Nieładne. Urszula mi sie natomiast podoba. Też kojarzy sie literacko i to z literaturą na troche wyzszym poziomie niż Kraszewski. Poza tym Ulana to raczej nieszcześliwa postać. Zdecydowanie Urszula. Odpowiedz Link Zgłoś
gracja111 Re: do gaudencja 30.08.04, 04:22 wybacz dziewczyno ale zupelnie cie nierozumie gdzie indziej piszesz ze sandra krystian olivia itp to obciachowe imiona al ulanka wadlug mnie nalezy do do tej asmej grupy zadkich imion czyli tez jest obciachowe a tak sie nim zachwycasz Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: do gaudencja 30.08.04, 08:28 gracja111 napisała: > wybacz dziewczyno ale zupelnie cie nierozumie gdzie indziej piszesz ze sandra > krystian olivia itp to obciachowe imiona al ulanka wadlug mnie nalezy do do tej > > asmej grupy zadkich imion czyli tez jest obciachowe a tak sie nim zachwycasz Bo nigdy nie uważałam, że kategoria imion rzadkich jest łączna z imionami obciachowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Urszula 30.08.04, 10:11 Urszula to fajne imię, Co do Ulany, to niestety też mam skojarzenia z ulewaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
gracja111 Re: do gaudencja 30.08.04, 14:48 gaudencja napisała: > gracja111 napisała: > > > wybacz dziewczyno ale zupelnie cie nierozumie gdzie indziej piszesz ze sa > ndra > > krystian olivia itp to obciachowe imiona al ulanka wadlug mnie nalezy do > > tej wiekszosc imion wymienionych przez ciebie to imiona zadkie zgoda ze niekture sa smieszne typu pamela kryspina dzesika ale inne to zadkie imiona tak jak ulanka > > > > asmej grupy zadkich imion czyli tez jest obciachowe a tak sie nim zachwy > casz > > Bo nigdy nie uważałam, że kategoria imion rzadkich jest łączna z imionami > obciachowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: do gaudencja 30.08.04, 14:55 gracja111 napisała: > wiekszosc imion wymienionych przez ciebie to imiona zadkie zgoda ze niekture sa > > smieszne typu pamela kryspina dzesika ale inne to zadkie imiona tak jak ulanka Większosć imion, o których pisałam, to imiona świeżo importowane po wpływem kultury masowej (nie należy mieszać do tego Kryspiny, o Kryspinie nie pisałam; moim zdaniem to piękne i rzadkie imię). Do tego jeszcze kilka imion trącacych prowincją, niechby umysłową. Odpowiedz Link Zgłoś
elkon Urszula 30.08.04, 22:54 Moja prawie 3,5 letnia córeczka nosi to imię. W domu wołamy na nią Ula,Uleńka,Ulka,Urszula,Urszulka, Ulelek i jeszcze coś by się znalazło. A imię to kojarzy mi się z Kochanowskim,ale tylko z szczęśliwymi opisami :0) Odpowiedz Link Zgłoś
igga-81 elkon 31.08.04, 09:24 a czy często spotykacie imienniczki Uleńki? wydaje mi się, że imie to aktualnie nie jest wyjątkowo popularne... Odpowiedz Link Zgłoś
elkon Re: elkon 31.08.04, 13:11 Szczerze mówiąc nie znamy ani jednej Urszuli(ani dużej ani małej. A grono znajomych z dziećmi mamy dość duże. pozdrawiam mama Uli Odpowiedz Link Zgłoś
penelina Re: Urszula 04.09.04, 20:10 Ula-super,krótkie,zgrabne.Ladnie je słychać.Gorzej tylko z Urszulą...ale może być tylko w dokumentach! Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Urszula 04.09.04, 20:39 Bardzo ładne imie i rzeczywiscie teraz malo spotykane, jeszcze nie slyszałam o zadnej malej Uli Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_b Re: podciaganie dla miriam_b 19.11.04, 00:09 aaa ja nie wiem o co chodzi co do imienia Urszula to my mamy naszą małą Ulę i czasem zdrabniam Ulik,Ulinka,Ulinek...ale brzmi zawsze ładniei rzeczywiście rzadko spotykane!!!ja dałam po swojej mamie:9też Ulka...ale mi się straaaasznie podobało Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: podciaganie dla miriam_b 19.11.04, 16:15 miriam_b napisała: > aaa ja nie wiem o co chodzi Jak to, przcież to Ty pytałaś o Urszulę. Wyciągnęłam Ci więc wątek, w którym jest więcej opinii na temat tego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_b Re: podciaganie dla miriam_b 19.11.04, 19:58 matko przepraszamja chyba za dużo pracuję albo za póżno siedzę na forumdzięki Odpowiedz Link Zgłoś