25.08.04, 11:25
co sądzicie? zdrobnienie - Ula, urocze! właśnie to imię wybrałam dla
przyszłej córci.
Obserwuj wątek
    • ulik81 Re: Urszula 25.08.04, 11:55
      Dobrze się nosi, polecam!
      Ula
    • gaudencja Re: Urszula 25.08.04, 13:41
      bardzo mi się podoba, a drugie podobne, które też lubię, to Ulana (córka
      znajomego nosi to imię)
    • kubuspuchatek18 Re: Urszula 25.08.04, 21:49
      igga-81 napisała:

> co sądzicie? zdrobnienie - Ula, urocze!

Ula bądź Usia - TAK TAK TAK!!! nigdy Ulka bądź Urszulka (fe fe fe)smile

Pozdrawiam, Jula
      • recherche Re: Urszula 26.08.04, 18:52
        Tak. Bardzo ładne imię.
        • monikaj1 Re: Urszula 26.08.04, 18:57
          Mi się tez podobasmile Ale jeszcze bardziej podana przez gaudencję Ulana -
          śliczne!!!
          • gaudencja Re: Urszula 27.08.04, 17:08
            monikaj1 napisała:

> Mi się tez podobasmile Ale jeszcze bardziej podana przez gaudencję Ulana -
            > śliczne!!!

smile)) A jak cudnie się zdrabnia - Ulanka. Ale na Urszulkę też tak można
            mówić... smile
            • zossia Re: Urszula 27.08.04, 21:46
              Urszula- tak
              Ulana- wyjatkowe ble (wybaczcie, ale nasuwa mi sie od razu pytanie co jej sie ulało...)
              • gracja111 Re: Urszula 28.08.04, 00:20
                ulka super moja przyjaciulka ma tak na imie super babka a le ulana to tak jak
                poprzedniczce kojazy mi sie z niestrawnoscia albo popijawa przepraszam za
                szczerosc ale "ulanka" boze ale ten ktos wyglada w mojej wyobrazni ojej lepiej
                niemowic lepiej ula w 100% lebsza ulka, urszulka , ulenka itp niz "ulanka"-
                ululanka, bardzo przepraszam ale tak mia sie kojazy to imie
                pozdrawiam
                papa
              • aniadm Re: Urszula 28.08.04, 01:02
                Mnie też - co jej się ulało albo z czego ulana...
                I aczkolwiek zgadzam się z faktem, że jak dzieci będa chciały komuś dokuczac i
                przezywac, to i tak będa to robić, to mam wrażenie, że w tym wypadku mozna im
                niepotrzebnie ułatwić zadanie... smile
                • gaudencja Re: Urszula 29.08.04, 13:55
                  aniadm napisała:

> I aczkolwiek zgadzam się z faktem, że jak dzieci będa chciały komuś dokuczac
                  i
                  > przezywac, to i tak będa to robić, to mam wrażenie, że w tym wypadku mozna im
                  > niepotrzebnie ułatwić zadanie... smile

Jestem zdziwona, bo nigdy znajomi i Ulanka nie wspominali o żadnych tego
                  rodzaju problemach. Myslę, że to dlatego, że Ulanka zna mądre dzieci. Może i
                  macie rację, że w jakimś prowincjonalnym (umysłowo) przedszkolu dzieci by się
                  wyśmiewały z tego imienia; wniosek stąd, ze rodzice powinni uważać, z jakim
                  towarzystwem przestaje ich dziecko, i tyle.
                • bess Re: Urszula 04.09.04, 20:01
                  Przez 27 lat nikt mi nie dokuczał z powodu imienia, za to z powodu chudosci tak.
                  Teraz jest to imię rzadko nadawane przez co oryginalne.
              • gaudencja Re: Urszula 29.08.04, 13:56
                zossia napisała:

> Ulana- wyjatkowe ble (wybaczcie, ale nasuwa mi sie od razu pytanie co jej sie
                u
                > lało...)

A mi się od razu nasuwał pytanie, kto czytał Kraszewskiego. Faktycznie zapewne
                wiekszosć społeczeństwa nie czytała i nie ma pojęcia, że tam jest takie imię.
                • zossia Re: Urszula 29.08.04, 23:03
                  gaudencja napisała:

>
                  >
                  > A mi się od razu nasuwał pytanie, kto czytał Kraszewskiego. Faktycznie zapewne
                  > wiekszosć społeczeństwa nie czytała i nie ma pojęcia, że tam jest takie imię.

Nie ma znaczenia skąd pochodzi takie imię, jeśli jest dla mnie zwyczajnie brzydkie- chodzi wyłącznie o jego brzmienie i skojarzenia jakie się z nim wiążą. Z tych samych powodów nie podoba mi się Smerda (również z Kraszewskiego- jakby ktoś nie wiedział smile) jak również nie domagam się uznania dla imienia Chikako tylko dlatego, ze jestem wielbicielką Kawabaty.

Argument o tym, że dzieci będą przezywać do mnie nie trafia- ja sie z czymś takim nigdy nie spotkałam, zresztą każde imię stwarza taką mozliwość (także imiona mało kontrowersyjne, jak Ania- bania, Beata-cerata itd.)
                  • gaudencja Re: Urszula 30.08.04, 00:03
                    zossia napisała:

> Nie ma znaczenia skąd pochodzi takie imię, jeśli jest dla mnie zwyczajnie
                    brzyd
                    > kie- chodzi wyłącznie o jego brzmienie i skojarzenia jakie się z nim wiążą.

A mi chodziło o to, że z "Ulaną" Kraszewskiego kojarzy mi sie to imię tak
                    silnie, że nie przyszłoby mi do głowy, że moze się jeszcze skojarzyć z
                    ulewaniem. Ale co osoba, to skojarzenia. Dobranoc.
                    • klasa_polityczna Re: Urszula 30.08.04, 21:23
                      gaudencja napisała:

>
                      > A mi chodziło o to, że z "Ulaną" Kraszewskiego kojarzy mi sie to imię tak
                      > silnie, że nie przyszłoby mi do głowy, że moze się jeszcze skojarzyć z
                      > ulewaniem. Ale co osoba, to skojarzenia. Dobranoc.

Dobry wieczór.
                      Imie faktycznie brzmi jak przymiotnik ;D Nieładne. Urszula mi sie natomiast podoba. Też kojarzy sie literacko i to z literaturą na troche wyzszym poziomie niż Kraszewski. Poza tym Ulana to raczej nieszcześliwa postać. Zdecydowanie Urszula.
    • anatemka Re: Urszula 29.08.04, 00:52
      igga-81 gratulacjesmile))
      • gracja111 Re: do gaudencja 30.08.04, 04:22
        wybacz dziewczyno ale zupelnie cie nierozumie gdzie indziej piszesz ze sandra
        krystian olivia itp to obciachowe imiona al ulanka wadlug mnie nalezy do do tej
        asmej grupy zadkich imion czyli tez jest obciachowe a tak sie nim zachwycasz
        • gaudencja Re: do gaudencja 30.08.04, 08:28
          gracja111 napisała:

> wybacz dziewczyno ale zupelnie cie nierozumie gdzie indziej piszesz ze sandra
          > krystian olivia itp to obciachowe imiona al ulanka wadlug mnie nalezy do do
          tej
          >
          > asmej grupy zadkich imion czyli tez jest obciachowe a tak sie nim zachwycasz

Bo nigdy nie uważałam, że kategoria imion rzadkich jest łączna z imionami
          obciachowymi.
          • cysia.b Re: Urszula 30.08.04, 10:11
            Urszula to fajne imię, Co do Ulany, to niestety też mam skojarzenia z ulewaniem.
          • gracja111 Re: do gaudencja 30.08.04, 14:48
            gaudencja napisała:

> gracja111 napisała:
            >
            > > wybacz dziewczyno ale zupelnie cie nierozumie gdzie indziej piszesz ze sa
            > ndra
            > > krystian olivia itp to obciachowe imiona al ulanka wadlug mnie nalezy do
            >
            > tej
            wiekszosc imion wymienionych przez ciebie to imiona zadkie zgoda ze niekture sa
            smieszne typu pamela kryspina dzesika ale inne to zadkie imiona tak jak ulanka
            > >
            > > asmej grupy zadkich imion czyli tez jest obciachowe a tak sie nim zachwy
            > casz
            >
            > Bo nigdy nie uważałam, że kategoria imion rzadkich jest łączna z imionami
            > obciachowymi.
            • gaudencja Re: do gaudencja 30.08.04, 14:55
              gracja111 napisała:

> wiekszosc imion wymienionych przez ciebie to imiona zadkie zgoda ze niekture
              sa
              >
              > smieszne typu pamela kryspina dzesika ale inne to zadkie imiona tak jak ulanka

Większosć imion, o których pisałam, to imiona świeżo importowane po wpływem
              kultury masowej (nie należy mieszać do tego Kryspiny, o Kryspinie nie pisałam;
              moim zdaniem to piękne i rzadkie imię). Do tego jeszcze kilka imion trącacych
              prowincją, niechby umysłową.
    • elkon Urszula 30.08.04, 22:54
      Moja prawie 3,5 letnia córeczka nosi to imię.
      W domu wołamy na nią Ula,Uleńka,Ulka,Urszula,Urszulka, Ulelek i jeszcze coś by
      się znalazło.
      A imię to kojarzy mi się z Kochanowskim,ale tylko z szczęśliwymi opisami :0)
      • igga-81 elkon 31.08.04, 09:24
        a czy często spotykacie imienniczki Uleńki?
        wydaje mi się, że imie to aktualnie nie jest wyjątkowo popularne...
        • elkon Re: elkon 31.08.04, 13:11
          Szczerze mówiąc nie znamy ani jednej Urszuli(ani dużej ani małej.
          A grono znajomych z dziećmi mamy dość duże.
          pozdrawiam mama Uli
    • nicole777 Re: Urszula 03.09.04, 00:02
      Ładnie Urszula - mała niedźwiedzica
    • penelina Re: Urszula 04.09.04, 20:10
      Ula-super,krótkie,zgrabne.Ladnie je słychać.Gorzej tylko z Urszulą...ale może
      być tylko w dokumentach!
    • adziunia Re: Urszula 04.09.04, 20:39
      Bardzo ładne imie i rzeczywiscie teraz malo spotykane, jeszcze nie slyszałam o
      zadnej malej Uli
    • gaudencja podciaganie dla miriam_b 17.11.04, 15:53
      • miriam_b Re: podciaganie dla miriam_b 19.11.04, 00:09
        aaa ja nie wiem o co chodzisadsadsad
        co do imienia Urszula to my mamy naszą małą Ulę i czasem zdrabniam
        Ulik,Ulinka,Ulinek...smilesmileale brzmi zawsze ładniesmilesmilei rzeczywiście rzadko
        spotykane!!!ja dałam po swojej mamiesmile:9też Ulka...ale mi się straaaasznie
        podobałosmile
        • gaudencja Re: podciaganie dla miriam_b 19.11.04, 16:15
          miriam_b napisała:

> aaa ja nie wiem o co chodzisadsadsad

Jak to, przcież to Ty pytałaś o Urszulę. Wyciągnęłam Ci więc wątek, w którym
          jest więcej opinii na temat tego imienia.
          • miriam_b Re: podciaganie dla miriam_b 19.11.04, 19:58
            matko przepraszamsmilesmileja chyba za dużo pracuję albo za póżno siedzę na
            forumsmilesmilesmilesmiledziękismile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.