Dodaj do ulubionych

Szukam i ja

24.09.14, 21:39
Wczoraj dowiedziałam się, że za kilka miesięcy przyjdzie na świat najprawdopodobniej dziewczynka smile I całe szczęście, bo z chłopięcymi imionami mielibyśmy ogromny problem.
Dla dziewczynek mam kilka typów i chciałabym prosić o wyrażenie waszego zdania na temat tych imion, a może i zaproponowanie innych.
Pierwsza i podstawowa zasada: imię nie może zawierać literki "r" (ponieważ mam wadę wymowy, nie wyobrażam sobie wymawiać takiego imienia kilkadziesiąt razy dziennie, choć bardzo mi się podobają Rozalia czy Kornelia )
Po drugie: moim zdaniem imię nie musi pasować do sióstr Lilianny i Malwiny.
Nazwisko: Polak, choć moim zdaniem tak na mus też nie musi pasować, ważne żeby mocno się nie gryzło.
Moje typy:
Liwia - najbardziej mi się podoba, ale trochę krótka do nazwiska
Idalia - w sumie też kwiatowa wink
Matylda - nie podobają mi się zbytnio zdrobnienia
Kalina - znów kwiatowo (chyba jakieś zboczenie mam)
Anastazja - podoba się tylko mnie
Co wy na to?
Obserwuj wątek
    • olinininka Re: Szukam i ja 25.09.14, 08:29
      Wszystkie pasują do imion sióstr i są ok jednak najlepiej z nazwiskiem brzmi Anastazja
      Liwia Polak- imię ok ale trochę krótka do nazwiska z tym się zgadzam a i zestaw w połączeniu niestety nie zachwyca
      Idalia Polak - imię ok, ale z nazwiskiem też brzmi mi jakoś dziwnie
      Matylda Polak - jw
      Kalina Polak- jw
      Anastazja Polak - najlepiej brzmi z nazwiskiem i pasuje do rodzeństwa, osobiście nie szukałabym dalejsmile

Inne propozycje:
      Gabriela, Sabina, Michalina, Dominika, Martyna,
      • marlenka_p Re: Szukam i ja 25.09.14, 10:20
        No właśnie, szkoda tylko, że Anastazja kompletnie nie podoba się mężowi i nie wiem czy byłabym w stanie go przekonać.
        Gabrysia i Martyna odpadają ze względu na 'r'. Michaliny i Dominiki mamy po dwie w rodzinie. Sabina kompletnie mi nie leży.
    • paula.anna Re: Szukam i ja 25.09.14, 09:10
      Podoba mi się podejście, że imię nie musi pasować do imion sióstr.
      Z nazwiskiem się wg mnie twoje propozycje nie gryzą.

Liwia- mnie się kojarzy z nielubianą Oliwią, więc średnio je lubię
      Idalia- lubię, podoba mi się, czyli "jestem na tak"
      Matylda- podoba mi się najbardziej, sama mam córkę o tym imieniu. Też się obawialiśmy, że trudno zdrobnić, skrócić, jednak jak się okazało, nie było się czego bać.
      Kalina- nie przepadam za imionami rzeczownikowymi, jednak dzięki koleżance córki nieco się z Kaliną oswoiłam.
      Anastazja- niezbyt mi się podoba, w sumie nie wiem, dlaczego, ale nie lubię tego imienia.

A Felicja?
      Łucja?
      Stefania?
      • marlenka_p Re: Szukam i ja 25.09.14, 10:30
        Liwia nie dość, że kojarzona z Oliwą, to jeszcze gdy powiedziałam kilku osobom, że mi się podoba, najczęściej pytano: 'że jak? Lidia??
        A jak zdrabniacie Matyldę? Bo Tylda, tylka bardzo mi się nie podobają
        Felicja bardzo mi się widzi, Alicja również. Ale już Fela, Felka, Ala już kompletnie nie.
        Łucja i Stefania to siostry mojej babci i za bardzo mi się z nimi kojarzą, a chciałabym imiona z czystą kartą, niepowtarzane w rodzinie.
        • paula.anna Re: Szukam i ja 25.09.14, 14:17
          marlenka_p napisała:

> Liwia nie dość, że kojarzona z Oliwą, to jeszcze gdy powiedziałam kilku osobom,
          > że mi się podoba, najczęściej pytano: 'że jak? Lidia??

Akurat tym, że ktoś nie słyszał, gdyby mnie to imię przekonywało, bym się nie przejmowała. Ich problem tongue_out. Najwyżej się dokształcą.

> A jak zdrabniacie Matyldę? Bo Tylda, tylka bardzo mi się nie podobają

Matylka, Matysia, Matysiak, Motylek. Zdrabniamy, zgrubiamy, skracamy, wydłużamy smile.
          Imię okazało się nadzwyczaj plastyczne, wbrew pozorom. Do tego nasze wszystkie dzieci mają też jakby przezwiska, luźno lub wcale nie powiązane z właściwym imieniem.

> Felicja bardzo mi się widzi, Alicja również. Ale już Fela, Felka, Ala już kompl
          > etnie nie.

Ah, to "fe" się wielu ludziom nie podoba. A mi nie straszne, dziecko, które mogło być Felicją, jest Feliksem, Felkiem tylko czasami, pośród wieeeelu innych opcji.
          Za to Ala faktycznie mdła w porównaniu z Alicją.

> Łucja i Stefania to siostry mojej babci i za bardzo mi się z nimi kojarzą, a ch
          > ciałabym imiona z czystą kartą, niepowtarzane w rodzinie.

Rozumiem
    • lily-beth Re: Szukam i ja 25.09.14, 09:37
      Mimo że nie chcesz dobierać imion rodzeństwa do siebie, to Liliana i Malwina bardzo do siebie pasują, a wszystkie które podałaś w sumie dobrze pasują do tych dwóch. Gdybyś chciała dobierać do imion sióstr, to powiedziałabym - Kalina. A tak to głosuję na Matyldę, bo ją bardzo lubię. Ale wszystkie imiona są ładne.
      Propozycje: Leonia, Dagna, Filipina, Filomena.
      • marlenka_p Re: Szukam i ja 25.09.14, 10:37
        Za Kaliną najbardziej jest teściowa, bo kwiatowe jak starszych córek. Dla mnie to już by było trochę przegięcie, nie uważacie?
        Dagna, Filipina i Filomena kompletnie mi nie leżą.
        • lily-beth Re: Szukam i ja 25.09.14, 12:17
          Przegięcie to by było, gdyby nazywały się Róża, Lilia i Kalina. Ale Lilianna i Malwina to jest tylko taka łagodna inspiracja kwiatowa, więc nie bije po oczach za mocno wink Może być rzeczywiście Idalia, która kojarzy się kwiatowo z dalią, a naprawdę nie ma z kwiatem nic wspólnego (tak jak Malwina - tylko kojarzy się z malwą, ale od niej nie pochodzi).
    • olinininka Re: Szukam i ja 25.09.14, 10:39
      Może napiszę moją pierwszą myśl czyli Zuzannę choć pewnie za popularne ?? a może jeszcze inne choć też popularne Julianna, Natalia, Magdalena ale pasują do nazwiska
      Podałbym inne propozycje ale zawierają r a i do nazwiska staram się coś dopasować
      Do Waszego nazwiska bardziej pasują imiona dłuższe
      • polonica7 Re: Szukam i ja 25.09.14, 10:51
        Hanna, Jagoda, Eliza ?
      • marlenka_p Re: Szukam i ja 25.09.14, 21:47
        Tak, Zuzanna zbyt popularna, i w ogóle nigdy nie lubiłam tego imienia, a Julianna za bardzo podobna do Lilianny. Natalia i Magdalena też mi nie leżą.
    • liliowewzgorze Re: Szukam i ja 25.09.14, 11:17
      Wszystkie Twoje propozycje podobają mi się
      Liwia - imię siostry zaczyna się też na "Li" więc szukałabym imienia na inną literkę
      Idalia - skoro siostry mają "kwiatowe imiona" to Idalia świetnie do nich pasuje
      Kalina - jak wyżej smile
      Matylda - podoba mi się, ale idąc tropem kwiatowych imiona nadałabym Idalię lub Kalinę
      Anastazja - również bardzo mi się podoba i pasuje do imion sióstr, nie jest kwiatowa, ale daje jest "plus"

reasumując stawiam na: Idalię, Kalinę i Anastazję
      • marlenka_p Re: Szukam i ja 25.09.14, 21:51
        Jeżeli chodzi o inicjały, to ja L od Liwii brałam na plus. Lilka nie raz pytała się dlaczego my wszyscy mamy imiona zaczynające się na M, a ona jedna na L. Tak trochę smutno jej było.
    • dalenia Re: Szukam i ja 25.09.14, 11:51
      Liwia - ja bym odrzuciła, bo nie chciałabym powtarzać inicjałów. Sama Liwia jest w porządku, pasuje do sióstr, tylko do nazwiska faktycznie tak sobie (nie lubię takich 2-sylabowych zestawów).
      Idalia - popieram! Kwiatowa, owszem, ale nie tak "nachalnie".
      Matylda - miałabym problem z inicjałami, jak w przypadku Liwii. Poza tym jest w porządku.
      Kalina - ta też niby kwiatowa, ale już wg mnie w trochę bardziej nachalny sposób niż Idalia. Imię uwielbiam, ale sama nie wiem ...
      Anastazja - prześlicznie, ale nie ma co przekonywać męża na siłę, skoro wyraża zgodę na inne fajne imiona smile

Podsumowując - najbardziej podoba mi się Anastazja, najmniej Matylda (przy czym Matyldę też całkiem lubię). Będąc na Twoim miejscu wybrałabym Idalię smile
      • marlenka_p Re: Szukam i ja 25.09.14, 21:58
        Ha ha, mężowi wcale nie podobają się fajne imiona. On najchętniej wybrałby Patrycję, Julię ewentualnie Emilkę, która w razie niepowodzenia w przekonywaniu go do moich typów, też jest na mojej liście, tylko daleko z tyłu wink
        Anastazja odpadła właściwie już przy wyborze imienia dla młodszej córki.
        Dziś rzuciłam mu Matyldę - stwierdził, że nic gorszego nie mogłam wymyślić sad Zwariuję z tym facetem. Całe szczęście mamy jeszcze kilka miesięcy na pertraktacje.
    • nataszaasza Re: Szukam i ja 25.09.14, 12:22
      Z tych propozycji Matylda, Kalina i Anastazja są świetne smile Jeśli chodzi o zdrobnienia do Matyldy to mnie podobają się: Matysia albo sama Tysia oraz Mati.
      Inne propozycje: Jagoda, Ewelina, Melania, Antonina, Blanka, Klementyna, Anita, Zuzanna, Kamila, Paulina wink
      • lus.sia Re: Szukam i ja 25.09.14, 12:55
        Idalia - moja ulubiona smile
      • marlenka_p Re: Szukam i ja 25.09.14, 22:01
        O, podoba mi się jeszcze Blanka lub Bianka, sama nie wiem która bardziej.
    • myszy80 Re: Szukam i ja 25.09.14, 13:40
      Najbardziej podoba mi się Kalina. Proponuję Anielę.
    • nastka1980 Re: Szukam i ja 25.09.14, 14:58
      Wszystkie imiona które bierzesz pod uwagę mi się osobiście podobają. Z nazwiskiem nie gryzie się żadne z imion, a najładniej komponuje się Anastazja. Do imion siostry pasują wszystkie, ale jakoś najbardziej IMO Idalia. Skoro Anastazja mężowi nie leży to może ta Idalia?
    • meggan79 Re: Szukam i ja 25.09.14, 20:42
      Różnica wieku będzie podobna jak u nas między Lilką i Idalką a Leosiem-całkiem dobrze się taka sprawdza,a ja oczywiście serdecznie polecam Wam Idalię!
      Ewentualnie Kalina.
      • marlenka_p Re: Szukam i ja 25.09.14, 22:05
        Jutro zaproponuję mężowi Idalię, pewnie i tak stwierdzi, że dziwadło.
    • meggan79 Re: Szukam i ja 25.09.14, 20:53
      Aha,polecam dlatego dać kwiatowe,że moje córki cieszą się,że każda ma kwiat w imieniu i gdyby trafiło się jeszcze czwarte,a trzecia dziewczynka też dalibyśmy kwiatowe,Róża,aby też miała swój kwiatek,a synek u nas ma swoje zwierzę w imieniu.Ale to z kolei takie moje zboczenie!
      • lily-beth Re: Szukam i ja 25.09.14, 21:03
        Fajny patent smile A jakby drugi chłopak był? Może Bernard - niedźwiedź.
        • meggan79 Re: Szukam i ja 26.09.14, 07:53
          No pewnie-isc kwiatowym! Dlatego Idalia lub Jasmina. Co do mojego patentu to drugi chlopak bylby troche oszukany jesli chodzi o zwierze ,Jeremi,zwany Misiemsmile
      • marlenka_p Re: Szukam i ja 25.09.14, 22:08
        Wszyscy wokoło też radzą mi żeby dalej iść kwiatowym tropem. Tym bardziej, że Lilka ma swoje lilie, a Malwiśka malwy.
        • liliowewzgorze Re: Szukam i ja 25.09.14, 23:41
          a Jaśmina? Klementyna ? smile
        • lily-beth Re: Szukam i ja 26.09.14, 10:06
          Jeśli Lilianna jest smutna, bo jako jedyna ma imię nie na M, to zdecydowanie odradzam nadawanie Matyldy...
          A jeśli każda ma swoje kwiatki, to trzecia córka mogłaby czuć się źle z tym, że ich nie ma. Może Rozalia/Róża?
    • gaudencja Re: Szukam i ja 26.09.14, 00:19
      IMO wszystkie te imiona nadają się do nazwiska z wyjątkiem Kaliny, która jakoś mi nie leży. Nieszczególnie czuję tez Anastazję z Waszym nazwiskiem.
      Moje inne propozycje:
      Ludwika, Salomea, Melania, Judyta, Teodozja, Oktawia, Leontyna, Stella, Ligia.
      • olka0208 Re: Szukam i ja 29.09.14, 10:09
        Mi najbardziej podoba się Kalina. Drugie miejsce - Anastazja.
    • lui_kom Re: Szukam i ja 26.09.14, 07:50
      Dla mnie najpiękniejsza jest Idalia smile
    • luska.s Re: Szukam i ja 26.09.14, 16:45
      Liwia - najładniejsze, ale nie uważasz że Liwka i Lilka to już za dużo?
      Idalia - jakoś też mi się zlewa z Lilą
      Matylda - ok
      Kalina - chyba najodpowiedniejsze z twoich propozycji
      Anastazja ok
    • agjato Re: Szukam i ja 28.09.14, 09:14
      Wybrałabym Idalię.
    • niwius Re: Szukam i ja 29.09.14, 15:03
      Wybrałabym chyba Anastazję, ładnie pasuje do nazwiska. Szkoda, że nie przekonuje twojego męża. Bardzo lubię Matyldę, nawet bardziej, niż Anastazję, ale skoro córce żal, że jest jedyna "nie na m", to chyba lepiej ją sobie odpuścić. Kaliny, Idalii i Liwii nie lubię.
      może:
      Jaśmina, Dalia, Judyta, Agata, Blandyna, Emma, Inga, Diana, Gaja, Sybilla, Joanna, Penelopa, Zoe, Izabela
    • sera.starlight Re: Szukam i ja 29.09.14, 19:06
      Ja dla mnie, to absolutnie kwiatowy trop powinien Toba kierowacwink. Uwazam, ze to ogromnie sympatyczne, ze dziewczynki maja kwiaty w imieniu. Mnie sie ogromnie takie imiona podobaja, ale sama niestety nie moge nadacsad. Natomiast polecam goraco, zwlaszcza, ze juz takie nadalas. Takze popieram Idalie i Jasmine.
      Kalina kompletnie mi nie lezy, wiec nie polecam.
      Podobalaby mi sie jeszcze Hortensja, ale pewnie odpada ze wzgledu na "r" i Kamelia. Ta ostatnia ogromnie.
      Szukalam kwiatowego na L, zeby Lilianka miala siostre o tych samych inicjalach, ale znalazlam tylko Laure i Laurencje - ale to bardzej roslinne niz kwiatowe.
      Ja maz reaguje na te propozycje?smile
    • marlenka_p Re: Szukam i ja 30.09.14, 11:18
      Bardzo dziękuję za wszystkie podpowiedzi, rady i opinie smile
      Niestety jak na razie utknęliśmy w martwym punkcie, chyba nie dojdę z tym chłopem do ładu sad
      Odpadły Anastazja, Matylda i Idalia. Może byłabym w stanie go przekonać do Liwii, ale chyba najbardziej mu odpowiada Kalina. Ale, czy znów Kalina - Malwina nie brzmi zbyt podobnie?
      Co do reszty z zaproponowanych przez was imion to, albo nie podoba się jemu, albo mi, niektóre nie podobają się żadnemu z nas.
      Ponieważ mamy jeszcze kilka miesięcy, mam nadzieję, że coś ładnego i sensownego wymyślimy.
      Jeszcze raz dziękuję za rady. Odezwę się jeszcze smile
      • olinininka Re: Szukam i ja 30.09.14, 11:27
        Kalina Polak - niby ok ale zestaw bez wyrazu, choć do imion sióstr pasuje
        A co z Emilią???
        Od siebie dorzucam jeszcze Hanię, Alicję, Agatę, Amelię
        Hanna Polak - moim zdaniem brzmi ok
        • lily-beth Re: Szukam i ja 30.09.14, 11:37
          Kalina Polak IMO brzmi dobrze, ale Kalina i Malwina są podobne brzmieniowo i mogą być rzeczywiście problematyczne w życiu codziennym. Może rzeczywiscie niekwiatowa Alicja lub Amelia/Amalia?
          Za to Hanna Polak dla mnie brzmi ciut gorzej niż Kalina Polak, coś jak Anna Kowalska.
        • marlenka_p Re: Szukam i ja 30.09.14, 19:24
          Emilka zostaje jako rezerwowa, gdy nie dojdziemy do porozumienia wink Choć Emilka - Lilka kurcze znów mi nie pasuje.
          Hani nie cierpię, o Alicji już pisałam, że owszem, nawet bardzo, ale i tak dla wszystkich zostałaby Alą, czego nie cierpię. Agaty mamy dwie w rodzinie, a Amelia odpada zupełnie.
      • dalenia Re: Szukam i ja 30.09.14, 14:17
        Kalina i Malwina faktycznie są podobne, ale z drugiej strony (choć nie wiem, jak zdrabniacie Lilianę i czy planowalibyście zdrabniać Liwię) w przypadku Liwii miałabyś Lilkę i Liwkę - też podobnie.
        • marlenka_p Re: Szukam i ja 30.09.14, 19:36
          Liliannę zdrabniamy: Lilka, Liluś - najczęściej, ale nie wiem jak długo jeszcze sobie na to pozwoli wink, Lilianka, Lili, i wymysłem młodszej siostry: Lilau.
          Liwię pewnie byśmy zdrabniali: Liwka, Liwcia, Iwka?, Liwusia? Liweczka? sama nie wiem.
          Muszę na spokojnie pomyśleć, bo teraz wszystkie imiona wydają mi się podobne.
    • sera.starlight Re: Szukam i ja 30.09.14, 18:10
      Kalina, jak juz pisalam wczesniej, nie podoba mi sie. Poza tym rymuje sie z Malwina i nie podoba mi sie jak brzmi z Waszym nazwiskiem. Imie samo w sobie jest miekkie i takie troche dla mnie, nie umiem tego nazwac, "slizgajace sie", dobrze by brzmialo z twardszym i nie tak dosadnym nazwiskiem, jak Wasze.
      Rezygnujecie kompletnie z kwiatowych imion? Mysle, ze, jesli bedzie dziewczynka, w dziecinstwie moze miec zal o to, tak samo jak siostry(tyle, ze w druga strone), ze ta najmlodsza "wyrozniona".
      Co z imionami meskimi? Nie sa juz potrzebne czy to tylko dyskusja poszla w strone imion zenskich?wink
      • humbelina Re: Szukam i ja 30.09.14, 18:43
        Z podanych przez Ciebie zdecydowałabym sie na Liwię , od siebie zaproponuję Klementynkę
      • marlenka_p Re: Szukam i ja 30.09.14, 19:50
        Nie, nie rezygnujemy z kwiatowych imion. Po głowie chodzi mi jeszcze Jaśmina, ale też podobna do Malwiny. Jest jeszcze może nie kwiatowa, ale owocowa Jagoda.
        Mam nadzieję, że malutka już nie zostanie chłopcem. Jak na razie dziewczynkę potwierdziło dwóch różnych lekarzy, więc chyba się nie pomylili.
        W razie czego mam dla chłopca w zanadrzu imię Aleksy (choć wolałabym Aleksander, ale znów Olek odpada zupełnie). Sęk w tym, że oczywiście męża trzeba by urobić wink Ale mam nadzieję, że nie będę musiała.
        • gaudencja Re: Szukam i ja 13.10.14, 16:45
          A Blankę omawiałaś z mężem? Fajnie pasuje do Waszego nazwiska.
          Mnie z kolei wydaje się, że trop kwiatowy jest zbyt oczywisty i jednoznacznie tematyczny, unikałabym tym razem imienia o skojarzeniach kwiatowych czy owocowych.
    • marlenka_p Re: Szukam i ja 21.12.14, 21:55
      Niestety nie udało mi się przekonać męża do prawie żadnego z wybranych przeze mnie imion. Jedyne imię, na które się zgodził to Liwia. I chyba przy nim zostaniemy. Zostało jeszcze kilka tygodni, ale już chyba nie będziemy szukać nic nowego.
      • paula.anna Re: Szukam i ja 22.12.14, 18:18
        Tobie się przecież najbardziej podobało właśnie to imię. Przynajmniej w I poście. Więc dogadaliście się z mężem, gratulacje.
        Daj znać, kiedy Liwia pojawi się po tej stronie.
        • marlenka_p Re: Szukam i ja 22.12.14, 20:20
          Dlatego też nie za mocno naciskałam na inne imiona wink
          Na pewno dam znać.
          • abiela Re: Szukam i ja 22.12.14, 23:21
            Do imion sióstr pasuje, szczęśliwego porodu!
      • gaudencja Re: Szukam i ja 26.12.14, 14:24
        Bardzo niczego sobie wybór, trzymam kciuki za małą Liwię! smile
        • marlenka_p Re: Szukam i ja 23.02.15, 22:02
          Z wielką radością informuję, że 9 lutego przyszła na świat nasza córeczka Liwia.
          I wszystko byłoby ok gdyby nie... reakcje rodziny i znajomych. W życiu nie spodziewałam się, że ludzie będą w tak jawny sposób okazywać, że imię im się nie podoba. I żeby to chociaż było naprawdę dziwne albo brzydkie imię.
          Nie mówiliśmy nikomu przed urodzeniem jak mała będzie miała na imię (ze starszymi dziewczynami robiliśmy tak samo), właśnie dlatego, żeby całej ciąży nie słuchać jak to wydziwiamy. Najwięcej do powiedzenia mają teście. A to: co to w ogóle za imię, skąd ty je wymyśliłaś? Dlaczego nie Oliwia albo Lidia? Albo: Wy się jeszcze dobrze zastanówcie, czy nie zmienić na inne.
          Oczywiście nie wszyscy tak reagują, wielu osobom się podoba. Jednak reakcja najbliższych najbardziej boli.
          No nic, pozostaje tylko czekać aż się przyzwyczają.
          • lily-beth Re: Szukam i ja 23.02.15, 22:33
            Gratuluję córki i współczuję wysłuchiwania krytyki. Bardzo dobrze, że nie Oliwia i nie Lidia!
          • malga.p Re: Szukam i ja 23.02.15, 22:53
            Gratulacje! Fajny wybór!
          • abiela Re: Szukam i ja 24.02.15, 00:17
            Gratulacje! A rekacje innych nieuprzejme i żenujące.
          • paula.anna Re: Szukam i ja 24.02.15, 07:14
            Gratulacje!
            Liwio witaj.
            Mam nadzieję, ze nie zmienisz zdania i imienia pod naporem tych chamskich komentarzy...
            Odpowiadasz na nie jakoś asertywnie? Żeby się zastanowili choć trochę?
          • olianka Re: Szukam i ja 24.02.15, 08:10
            Gratuluję! komentarze ignoruj!
          • dalenia Re: Szukam i ja 24.02.15, 10:15
            Gratuluję! smile Dużo zdrowia dla Was i Liwii. A komentarzami się nie przejmuj - zawsze mnie dziwi, jak tak można? Ja nawet u najbliższych nie miałabym odwagi rzucać takich haseł, podczas gdy oni cieszą się z narodzin córki i wybranego dla niej imienia.
          • agjato Re: Szukam i ja 24.02.15, 10:58
            Gratulacje! Najważniejsze, że imię wybrane, a Wy jesteście zadowoleni - komentarzami nie należy się przejmować.
            • domi_33 Re: Szukam i ja 24.02.15, 12:47
              gratulacje Marlenko tylko czemu nic nie pochwaliłaś się u nas na rówieśniczym? smile czekamy i tam w napięciu. tongue_out
              witaj Liwio. rośnij zdrowo. buziaki!
              • marlenka_p Re: Szukam i ja 24.02.15, 15:48
                Dzięki Domi smile Cały czas zamierzam to uczynić, ale mała jest tak absorbującym dzieckiem, że czasem nie mam czasu zjeść czy iść do łazienki wink
                Mam nadzieję, że szybko uda mi się nadrobić zaległości.
          • liliowewzgorze Re: Szukam i ja 24.02.15, 15:14
            O wiele bardziej podoba mi się Liwia niż Oliwia, przez to "o" kojarzy mi się z oliwką, oliwą... bez "o" brzmi i wygląda o wiele ładniej smile A reakcja rodziny no cóż starsze pokolenie pewnie nie zna zbyt tego imienia, myślę, że z czasem się przekonają, co dopiero powiedzą moi rodzice jak dzieciom dam arabskie imiona hih smile Ja się tym nie przejmuję smile Obecnie jest wiele imion zagranicznych wśród których Liwia się nie wyróżnia smile
            • marlenka_p Re: Szukam i ja 24.02.15, 15:43
              Dzięki dziewczyny smile

Oczywiście staram się nie przejmować gadaniem innych. Z teściową to nawet sobie poważną rozmowę przeprowadziłam na temat taktu i prawa do własnych wyborów wink
              Zupełnie to samo było z Lilianką, wtedy to dopiero ich zszokowaliśmy. Długo sobie teść język łamał zanim nauczył się wymawiać Lilianna wink
          • angelina7-83 Re: Szukam i ja 24.02.15, 15:40
            Gratulacje smile Liwia to piękne imię i pełne uroku bez "O" z przodu. Durnymi komentarzami się nie przejmuj, teściowie mieli swoje 5 min. w wyborze imion SWOICH dzieci.
    • olinininka Re: Szukam i ja 24.02.15, 08:24
      Gratulujęsmile Niech Liwia zdrowo rośniesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.