patrysha1 24.08.15, 20:05 Wim, że pełna wersja to Witosław [który jakoś mnie nie przekonuje], ale w kalendarzu występuje też Witosz który przypadł mi do gustu. Argument Lubego przeciw Witoszowi to to, że nie zna nikogo o takim imieniu, że nigdy go wcześniej nie słyszał. Jak przekonać Lubego, co myślicie o Witoszu [skracanym do Wito lub Wit]? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koralina78 Re: Witosz? 24.08.15, 21:10 Pewnie ciężko ci będzie go przekonać... U mnie podobnie, jak podsuwam mężowi jakieś rzadkie imię to ten argument pada często. Choć on w ogóle mało osłuchany, bo ostatnio stwierdził, że pierwszy raz słyszy o imieniu Michalina)) A co z imionami Witold albo Wit? Są cześciej nadawane, na pewno znajdziesz kogoś kto je nosi, choćby na fb. Mnie podoba się też imię Radosz ze skrótem Radek. Odpowiedz Link Zgłoś
patrysha1 Re: Witosz? 24.08.15, 21:30 Witold - źle mi się kojarzy [z jednym z moich wujków]. Wit - nie jest imieniem słowiańskim, a takie mają moje pozostałe dzieci. Wolałabym właśnie Witosza skracanego nawet do Wita, niż samo Wit jako pełne imię Odpowiedz Link Zgłoś
vi0let Re: Witosz? 25.08.15, 01:00 Nie podoba mi się brzmienie. W ogóle raczej nie lubię imion z końcówką -sz, ale Witosz brzmi jakby ktoś za szybko wypowiedział Wit Stwosz. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Witosz? 25.08.15, 10:14 Mnie nie przekonuje. Trochę brzmi jak "Co się nie witosz? Rodzice cię nie nauczyli manier?" I faktycznie - szybko i niewyraźnie wypowiedziany Wit Stwosz. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Witosz? 25.08.15, 11:55 No cóż, nie jestem fanką zdrobnień udających pełne imię. Sam Witosz całkiem mi się podoba, ale szukałabym jakiejś pełnej formy. Nie musi to być Witosław, są jeszcze np. Radowit, Siemowit, Witomir, Witomysł, Miłowit, Uniewit. Odpowiedz Link Zgłoś
cyprian21 Re: Witosz? 25.08.15, 15:36 Witosz - bardzo ładne imię. Jest to taka sama pełna wersja imienia jak: Miłosz Łukasz Tomasz Juliusz Mateusz Tadeusz Radosz Lutosz Nikt nie potrzebuje przerabiać Tomasza w Tomisława, czy Łukasza w Łukomira. Na takiej samej zasadzie Witosz nie powinien być przerabiany w Witosława. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Witosz? 25.08.15, 17:42 Cyprian, wygłaszasz partykularne poglądy w oderwaniu od wiedzy. Patrysha, preferuję jednak pełne, niezdrobniałe formy. Z tego powodu nie byłabym za Witoszem. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Witosz? 25.08.15, 16:27 Mnie się Witosz podoba, bo w ogóle lubię imiona zakończone na -sz. Nie brzmi dziwnie, bo i początek Wit- osluchany i końcówka -osz naturalna (jak w Miłoszu), więc niby "pierwsze słyszę", a jednak brzmi naturalnie. Jedyne zastrzeżenie - przy Krzesimirze brzmi trochę mniej dostojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
cyprian21 Re: Witosz? 26.08.15, 18:46 Całkiem słusznie, że imię Witosz ukazuje się w dzisiejszych kalendarzach. Imię Witosz pojawiło się w historycznych zapisach polskich już w roku 1136. Czyli, nie dopiero dzisiaj się o nim słyszy po raz pierwszy. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Witosz? 28.08.15, 15:08 To nie zmienia faktu, że Witosz jest formą skróconą. Odśwież sobie, jakie formy były notowane w tymże 1136 r. i będziesz wiedzieć, że te zapisy nie są podstawą do wciągania imion do kalendarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Witosz? 28.08.15, 07:25 Brzmi nieźle, ale bałabym się przerabiania ciagle na znanego Witolda... Odpowiedz Link Zgłoś
geraldyna Re: Witosz? 29.08.15, 15:30 Witosz kojarzy mi się z Witem Stwoszem. Czyli pozytywnie Odpowiedz Link Zgłoś
patrysha1 Re: Witosz? 13.09.15, 10:53 To raz jeszcze...jako, że na 90% chłopak, a Luby stanowczo odmówił Witosza...powstała ewentualna lista: -Gniewomir -Gniewosz -Mieczysław -Miłosz -Siemowit -Włodzimierz wszystkie są dla nas takie sobie, ale trzeba iść na jakieś kompromisy. Starsza siostra najbardziej chce Gniewosza - czyli Gniewko Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Witosz? 13.09.15, 11:32 Najbardziej "autentyczne" to Gniewomir i Siemowit. Gniewomira się oczywiście zdrabnia do Gniewka, jakżeby inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Witosz? 13.09.15, 11:48 Gniewomir jest super, zdrabniany do Gniewka Gniewosz niestety nasuwa mi od razu myśli gwarowe typu "czemu się na mnie gniewosz, Gniewosz?" Miłosz dość nudny przy imionach Twoich dzieci. Siemowit może być, chociaż wolę niepoprawnego Ziemowita. Mieczysław i Włodzimierz - nie podobają mi się, kojarzą mi się wujkowato. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Witosz? 13.09.15, 11:51 PS> Miłowit może być zdrabniany do Miłosza lub Witka. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Witosz? 13.09.15, 12:58 Sama najbardziej lubię Włodzimierza, ale z imionami starszych dzieci jakoś średni mi leży. Zdecydowałabym się na Siemowita lub Gniewomira, skoro Dobrawa by chciała Gniewka Wersja Gniewosz zupełnie mi się nie podoba ("Gniewosz się na mnie?"), Mieczysław to też inna stylistyka (jak Włodek), a poza tym Mietek jest w moim odczuciu dość obciachowy. Miłosz trochę nudny przy imionach rodzeństwa Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Witosz? 13.09.15, 13:06 Najbardziej podobają mi się Włodzimierz i Siemowit. Najmniej Miłosz - jest popularny i taki.."zwykły". Odpowiedz Link Zgłoś
vi0let Re: Witosz? 13.09.15, 14:09 Dla mnie też są zdecydowanie takie sobie, ale jeśli musiałabym wybierać z tej listy, to chyba byłby to Gniewomir. Szkoda, że zamiast Włodzimierza nie ma Kazimierza, nie musiałabym się wahać. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Witosz? 13.09.15, 19:56 Znam małego Gniewomira, ale sama wolalabym Jarogniewa zwanego Gniewkiem. Na liście dla potencjalnego syna mam Włodzimierza i tego bym wybrała spośród Waszych opcji. Na naszej liście są jeszcze Bronimir i Sambor. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Witosz? 13.09.15, 20:50 Z Twojej listy wybralabym w tej kolejnosci: Milosz, Siemowit, Gniewomir. Moja propozycja Wawrzyniec zdrabniany do Wawrzyn, Wawrzus mam wielki sentyment do tego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Witosz? 19.09.15, 09:16 Ja z kolei spośród -gniewów wybrałabym Lutogniewa lub Przybygniewa. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Witosz? 14.09.15, 08:26 Z tej listy Gniewomir lub Siemowit. Miłosz zdrobnieniowy i nudny, Gniewosz zdrobnieniowy. Na Mieczysława czy Włodzimierza JA nie jestem jeszcze gotowa . Odpowiedz Link Zgłoś
patrysha1 Re: Witosz? 02.11.15, 14:39 Dzięki za Wasze zdanie. Po długiej dyskusji doszliśmy z lubym do kompromisu i będzie Gniewosz [nie chcieliśmy powtarzać końcówki mir dla tego Gniewomir odpadł]. Dobrawa już do brzucha mówi Gniewko Jeszcze dużo przed nami, ale dam znać kiedy Gniewek zostanie zarejestrowany - w okolicy krańcówki Marca Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Witosz? 02.11.15, 16:13 Szkoda, że to jednak nie Gniewomir. Trzymajcie się ciepło! Ja niecierpliwie czekam, aż Gniewko będzie na świecie Odpowiedz Link Zgłoś
patrysha1 Re: Witosz? 03.11.15, 22:05 Obawiam się, że byłby skracany do Mirka - co odpada. Jak już mówiłam imię jest kompromisem, jasne, że rozważaliśmy i inne, ale i ja i Luby poszliśmy na ustępstwa i stanęło na Gniewoszu w takiej jednak formie . Odpowiedz Link Zgłoś
patrysha1 Re: Witosz? 03.11.15, 22:06 Niestety Luby nie chce powtarzać końcówki mir Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: Witosz? 05.11.15, 22:19 Piękne imiona mają Twoje dzieci. Witosz też mi się podoba, ale odpadł. Gniewek ciekawie. Ale jeśli mogłabym zaproponować to do imion Twoich dzieci pasowałby też Mieszko oraz Ziemowit. Z pozostałych, które proponowałaś, podoba mi się Miłosz i Siemowit Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Witosz? 07.11.15, 01:04 Fajnie, że imię już wybrane. Ja nie jestem fanką gniewnyh imion ale do rodzeństwa pasuje. Spokojnej ciązy! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Witosz? 08.11.15, 22:34 A może Przybygniew, Lutogniew, Dobiegniew? Nie wspominając o prawidłowym Zbygniewie? Wszyscy mogą zostać Gniewkami. Odpowiedz Link Zgłoś
patrysha1 Re: Witosz? 09.11.15, 20:12 Decyzja została podjęta i jej nie zmienimy A jeśli chodzi o Przybygniew, Lutogniew, Dobiegniew - obawiam się, że naturalnym skrótem będą początki imion nie natomiast "gniewki" Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Witosz? 10.11.15, 08:01 Wąż Was nie zraża? Myślę, że zdrobnienie będzie takie, jak zaproponują rodzice, bo są to na tyle rzadkie imiona, że każdy by pytał, zanim zwróciłby się do dziecka zdrobniale. Zwłaszcza efekt mógłby zostać osiągnięty przy Przybygniewie, który nie ma łatwych do ukształtowania zdrobnień. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Witosz? 24.11.15, 12:57 Znam Jarogniewa zdrabnianego do Gniewka i bez problemu wszyscy to zaakceptowali. Moja córka też ma zdrobnienie utworzone od drugiego członu i chociaż z rozpędu wiele osób próbuje tworzyć zdrobnienie od pierwszego, to większość już się nauczyła i albo zdrabnia jak my, albo nie zdrabnia wcale (co nam pasuje, bo pełnej formy również często używamy). Odpowiedz Link Zgłoś