koralina78 13.11.15, 14:10 Nie mam pomysłu jak wpisać to w wyszukiwarkę, żeby wyskoczyło to co bym chciała wiedzieć, więc zakładam wątek. Forum odkryłam całkiem niedawno, mam pytanie do osób interesujących się tematem dłużej, może moderatorek. Jak wygląda procentowo popularność najpopularniejszych imion na przestrzeni lat? Chodzi mi o procentowy udział poszczególnych imion w grupie wszystkich dzieci i jak się ma popularność dzisiejszych imion z czołówki do tych w latach 70-80? Czy dzisiejsza Zosia jest tak samo popularna jak Agnieszka w latach 70-80? tzn dziś Zofia to powiedzmy 8% dziewczynek, a jak to było z Agnieszkami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Popularność procentowo 13.11.15, 23:39 Ja nie znam takiego zestawienia, problemem jest brak danych; przypuszczam, ze przed wprowadzeniem centralnych systemów informatycznych raczej nie liczono statystyk procentowego udziału danego imienia w populacji w danym roczniku ani nawet prawdopodobnie w ogóle nie prowadzono analityki pod kątem imion. Odpowiedz Link Zgłoś
koralina78 Re: Popularność procentowo 14.11.15, 00:24 Szkoda. Pewnie możnaby to jakoś policzyć z liczby urodzin w danym roku i liczby nadań danego imienia... Może kiedyś się w to pobawię, bo to interesujące. Wydaje mi się, że teraz jest większę zróżnicowanie imion niż w latach 70 i 80, ale mogę się mylić. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Popularność procentowo 14.11.15, 11:28 W Rymucie np. są żyjące osoby, które noszą dane imię, podzielone dekadami, a to nie odzwierciedla faktycznej liczby narodzin. Dlatego nie można tych danych odnieść do danych o narodzinach z GUS; należałoby zsumować nosicieli wszystkich pojawiających się w Rymucie imion z danej dekady, a następnie dopiero od tej podstawy liczyć udziały procentowe. To oczywiście jest możliwe, ale bardzo czasochłonne. Być może USC ma mimo wszystko dane, o których piszesz (choć myślę, że może nie być takiej możliwości sortowania danych ze względu na to, że zdaje się, ze wprowadzanie aktów stanu cywilnego stworzonych w dobie papierowej rejestracji narodzin jeszcze trwa). Odpowiedz Link Zgłoś