Dodaj do ulubionych

imię dla syna

07.09.16, 15:09
Długo wyczekiwana, wymarzona fasolka już jest smile USG w trzecim miesiącu pokazało że prawdopodobnie syn. Wiadomo że po tak wczesnym badaniu pewności nie ma i po następnym USG może się okazać że jednak dziewczynka, nie mniej jednak imiona dla syna już wytypowane, nad imionami dla córki najwyżej pomyślimy później. wink

Obojgu nam podoba się Michał, który jak na razie jest numerem jeden na naszej wspólnej liście.
Osobiście marzę o Aleksandrze (mój absolutny faworyt, uwielbiam brzmienie tego imienia), natomiast mężowi nie podoba się zdrobnienie Olek, mimo iż pozostałe są bardzo ładne: Alek, Sasza, ostatecznie Aleks.
U mnie na liście wysoko znajdował się jeszcze: Wiktor (bez szans, mężowi się nie podoba), Łukasz, Adam.
U męża na liście z kolei imiona które w ogóle mi się nie podobają: Piotr, Paweł, Oliwier.

Drugie imię na pewno będzie Mateusz - po tatusiu. smile

Nie braliśmy pod uwagę popularności imion, ważniejsze jest dla nas aby nam się podobało.
Odrzuciliśmy imiona występujące w najbliższej rodzinie: np. Marek, Tomasz.
Nazwisko na 'S', 3-sylabowe, końcówka 'ski'.

Jestem ciekawa co sądzicie o naszych propozycjach? smile
Obserwuj wątek
    • olinininka Re: imię dla syna 07.09.16, 15:52
      Generalnie imiona ok choc bardzo bardzo popularne. Z podanych propozycji wybralabym Aleksandra. Znam jednego ktory nigdy nie byl Olkiem zawsze przedstawia sie jako Alek lub Aleksander i wszyscy sie tak do niego zwracaja. Ale Aleksander Mateusz moim zdaniem srednio brzmi Michal Mateusz tez srednio Ale nie bylabym soba gdybym nie zaporoponowala swoich typow.
      A co mpowiesz na Kajetana, Olgierda, Witolda, Huberta, Ernesta
      • spanki Re: imię dla syna 08.09.16, 16:35
        zupełnie nie moja bajka smile
    • monaliss Re: imię dla syna 07.09.16, 16:26
      Jak dla mnie zawsze pìekne ALEKSANDER. Zdrobnienie ani Olek /wersja żeńska Ola/ nigdy mi się nie podobało. Michał niestety w ogóle mi sie nie podoba.
    • lily-beth Re: imię dla syna 07.09.16, 18:35
      Michał Mateusz - ok,taki biblijny zestaw, Aleksander Mateusz brzmi nieco gorzej IMO.
      Bardzo lubię zarówno Michała, jak i Aleksandra (też znam jednego, który był tylko Alkiem, nigdy Olkiem), choć ich popularność jest zniechęcająca.
    • doloresumbridge Re: imię dla syna 07.09.16, 19:44
      Aleksander to piękne imię, ale ja nie ryzykowałaby, ze względu na zdrobnienie Aleks. Dla mnie nie do przejścia, podobnie jak Oliwier. Michał i Adam neutralnie. Postawiłabym na Piotra, ale jeśli ci się nie podoba, to szukajcie dalej. Widać, że macie podobne gusta, na pewno znajdziecie dobre, klasyczne imię.
    • dalenia Re: imię dla syna 07.09.16, 21:58
      W sumie to zarówno Michał, jak i Aleksander, to ładne imiona. Tylko tak szalenie popularne, że ciężko mi jakoś na nie spojrzeć bez lekkiego znudzenia. Jeśli Wam popularność nie przeszkadza, to spoko. Bardziej podoba mi się Michał. W zeszłym roku nieco niżej niż Aleksander, ale znowu na przestrzeni wielu lat jest jednak częściej spotykany. Aleksander rok temu popularniejszy, ale jednak świeższy, bo do czołówki wskoczył jednak później niż Michaś. Co do zdrobnień, to myślę, że Aleksander spokojnie może funkcjonować bez zdrobnień Olkowych. Wręcz chyba Alkowe/Aleksowe zdrobnienia są ostatnio bardziej modne.

Podsumowując - oba imiona są ładne. Z uwagi na "świeżość" wolałabym chyba Aleksandra, ale ogólnie nieco bardziej podoba mi się Michał. Rozstrzygającym kryterium mogłoby być drugie imię i tu wybrałabym Michała Mateusza, bo jednak brzmi ładniej niż Aleksander Mateusz. Czyli 2:1 na korzyść Michała wink
      • dalenia Re: imię dla syna 07.09.16, 22:00
        Za dużo tych "jednak", przepraszam wink
    • paula.anna Re: imię dla syna 08.09.16, 07:58
      Cóż, wymienione przez ciebie imiona są zupełnie nie w moim guście.
      Szczególnie Oliwier, ale także Łukasz, czy Aleksander, głównie w zdrobnieniach typu Aleks.

Michał- bezpieczny, znany, "każdemu się podoba" wink, czyli popularny- dla mnie ogromny minus.
      Jeśli jednak to wasz wspólny numer jeden, a popularność, mnogość imienników, konieczność wołania dziecka po nazwisku itp wam nie przeszkadza- to mój głos na Michała.
      Aleksander dla mnie dopada.
    • annthonka Re: imię dla syna 08.09.16, 15:02
      Jeżeli Michał jest Waszym wspólnym faworytem, to chyba nie szukałabym dalej. Poza tym, jak ktoś już napisał, Michał Mateusz brzmi lepiej niż Aleksander Mateusz.
    • bo_gna Re: imię dla syna 08.09.16, 15:27
      Michał, Aleksander - oba fajne i bezpieczne. Uważam że w połączeniu z Mateuszem lepiej brzmi Aleksander. Michał Mateusz to takie z jednej bajki imiona i uważam że nudne połączenie. Poza tym Aleksander jest chyba świeższy, Michał popularny stale chyba od ponad 30 lat. Olka nie trzeba używać, dla mnie nawet bardziej oczywistym zdrobnieniem jest Aleks. Z pozostałych imion bardzo lubię Pawła i Adama - dla mnie super męskie imiona.
    • lazurja1 Re: imię dla syna 12.09.16, 21:30
      Moim zdaniem Aleksander najladniejszy . Nie rozumiem z kad sie wzielo zdrobnienie Olek ,Ola do polskich imion sa to zdrobnienia ukrainskich imion . W Polsce powinno sie zdraniac Alek , Ala lub Aleks ,Aleksa .
      • lily-beth Re: imię dla syna 12.09.16, 22:00
        forum.gazeta.pl/forum/w,12924,66867261,66867261,Dlaczego_Aleksandra_zdrabinia_sie_jako_Ola_.html
    • abiela Re: imię dla syna 13.09.16, 00:35
      Nie podoba mi się ani Michał, ani Aleksander. Oba są tak bardzo popularne, że straciły dla mnie cały urok. Oba także nieszczególnie brzmią z Mateuszem. Przykro mi ale nie mogę się przekonać do żadnego z nich.
      • gaudencja Re: imię dla syna 15.09.16, 11:35
        Mam niemal identycznie, z tym zastrzeżeniem, że wyjątkowo nie przepadam za Aleksandrem, który nie podoba mi się zwłaszcza w zdrobnieniach - a forma podstawowa też mnie nie uwodzi.
    • florianne Re: imię dla syna 13.09.16, 11:39
      Gdybym musiała, wybrałabym Aleksandra. Michał jest zdecydowanie popularniejszy w całej populacji i ma okropne zdrobnienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.