Dodaj do ulubionych

Brat Nataszy

15.09.16, 20:43
Jakie imię nadać bratu Nataszy?
Czy pozostać we wschodnim "klimacie" czy nie ma to znaczenia?
Nasze typy:
siostry: Aleksander - Oluś
nasz: Borys, Piotr
Bede wdzięczna za wszelkie sugestie i pomysły.
Obserwuj wątek
    • dasza_dm Re: Brat Nataszy 15.09.16, 20:54
      Moim zdaniem nadanie synkowi równie wschodniego imienia może być lekką "przesadą". Np. Natasza i Borys brzmią typowo rosyjsko... Macie rosyjskie korzenie?
      Może coś innego?
      Norbert, Olaf, Cezary, Artur, Bruno, Emil, Samuel? smile
    • lily-beth Re: Brat Nataszy 15.09.16, 21:12
      Też nie jestem fanką utrzymywania wschodnich klimatów, jeśli nic Was z Rosją nie łączy, choćby szczera sympatia...
      Natasza i Borys - dla mnie zbyt tematycznie
      Natasza i Aleksander - ok, chociaż Olek teraz okrutnie modny
      Natasza i Piotr - też ok, tylko Piotruś to taka nuuuuda

Może Leon, Karol, Kornel, Hubert, Eryk, Julian, Ernest - wnioskując z Waszych typów celowałam w imiona nie retro/vintage. Popieram tez propozycje powyżej.
    • aledziwok Re: Brat Nataszy 15.09.16, 21:14
      Pierwszy na myśl przyszedl mi Borys i jeśli to wasz typ, to nie zastanawialabym sie dluzej. Aleksander rowniez bardzo na tak.
    • iziula1 Re: Brat Nataszy 15.09.16, 21:15
      Piękne imię nosi wasza córeczka. Jedno z moich naj naj ulubieńszych smile
    • gaudencja Re: Brat Nataszy 16.09.16, 10:30
      Natasza jest rosyjskim zdrobnieniem Natalii, wobec tego "stylowo" byłoby nadać dziecku imię będące również rosyjskim zdrobnieniem jakiegoś powszechnie znanego w Polsce imienia, czyli nie Borys, a Sasza zamiast Aleksandra, albo Wania zamiast Jana (Iwana), Żenia zamiast Eugeniusza lub Pietruszka czy Pietia zamiast Piotra. Nie doradzałabym jednak pójścia tą drogą. Zawsze dowolne imię męskie możecie sobie zdrabniać po rosyjsku.

Z kolei imiona ogólnie znane, a bardziej popularne w kulturze prawosławnej, to np. - do niedawna - Mikołaj, Kosma, Cyryl, Anatol (Tolek), Atanazy, Bazyli, z mniej znanych - np. Nikon, Nikander, Pantaleon.

Można też w ogóle nie iść tym tropem, tylko po prostu wybrać ulubione imię. Może i byłoby to nawet lepsze. Jedno co jest istotne, to to, ze nie sugerowałabym się opinią córki - ona będzie miała szansę się wykazać przy swoich dzieciach.
    • paula.anna Re: Brat Nataszy 16.09.16, 12:00
      Żadna z waszych propozycji nie trafia w mój gust.
      Jeśli nie macie przekonania, jakiegoś konkretnego powodu, nie kontynuowałabym "wschodniego klimatu". A tym bardziej nadawania imion w formie zdrobniałej- czy to polskiej, czy zagranicznej.

Macie (wy, rodzice, nie córka) jakieś inne typy?
    • doloresumbridge Re: Brat Nataszy 16.09.16, 13:13
      nie kombinowałabym ze wschodnim klimatem. Moje pierwsze skojarzenia do Nataszy to Robert, Radek i Krzysiek.
    • bo_gna Re: Brat Nataszy 16.09.16, 14:18
      Jeśli podoba Wam się jakieś wschodnie imię to czemu nie. Ja pod oknem często słyszę Borysia - wydaje mi się to całkiem ładne imię. Za Piotrusiem nie przepadam, Aleksander bardzo fajny, ale to Wasz wybór a nie córki.
      Mam ochotę Wam zaproponować inne imiona, które mają w sobie "sz", bo jakoś mi ładnie z Nataszą pasują, czyli Miłosz, Tadeusz, Tomasz, Ryszard.
      • sera.starlight Re: Brat Nataszy 16.09.16, 14:41
        Fajny pomysł z -sz bądź -sz-. Będzie się komponował z Nataszą, ale niekoniecznie kontynuował wschodni nurt. Inne pomysły: Mateusz,
        Łukasz,
        Bartosz (z tych bardziej osłuchanych) oraz Tobiasz,
        Juliusz,
        Klaudiusz,
        Jonasz,
        Mieszko,
        Jeremiasz,
        Tymoteusz (z tych mniej osłuchanych) i wiele wiele innych, w tym staropolskich.
    • dalenia Re: Brat Nataszy 16.09.16, 15:17
      Raczej nie kontynuowałabym tego wschodniego tropu - co za dużo to niezdrowo wink Zrezygnowałabym więc z Borysa. Piotr w porządku, bardzo lubię to imię. Uważam jednak, że to zupełnie inna stylistyka niż Natasza. Choć oczywiście może Wam to nie przeszkadzać, wtedy jak najbardziej popieram Piotrusia. Oczywiście jest jeszcze kwestia popularności - jeśli chcecie imię nieco rzadsze, to odradzam Piotra. Podobnie też Aleksandra, którego bardzo lubię. Do Nataszy w sumie pasuje mi lepiej niż Piotrek. Ale tutaj też pytanie, czy propozycja siostry podoba się rodzicom? Bo to przecież najważniejsze.

Podsumowując: z Waszych typów wybrałabym Aleksandra (jeśli nie przeszkadza Wam popularność i o ile w ogóle się Wam podoba) oraz Piotra (jeśli nie przeszkadza popularność i brak dopasowania do Nataszy).

Moje typy: Albert, Błażej, Bruno(n), Beniamin, Cyryl, Cyprian, Cezary, Ernest, Eryk, Hubert, Jonasz, Joachim, Jeremi, Kornel, Ksawery, Miłosz, Marceli, Miron, Olaf, Tobiasz, Tymon, Tymoteusz, Zachary

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.