ala_willa 04.10.04, 20:45 nie no, na prawdę nie wiem jak dać chłopcu na imię...te imiona mi się podobają ale boję się że zaraz będzie że za bardzo wymyślne,a ja tak nie cierpię oklepanych...jeszcze myślałam nad Alexem ale najbardziej mi się Awiel podoba,do nazwiska pasuje i wogóle..czy na prawdę takie udziwnione?czy tylko mi się wydaje że nie?co o tym myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Awiel,Adiel? 04.10.04, 21:30 hmm... no cóż... jak by to powiedzeć. Uważam, że są to imiona wymyślne, poniewaz w żaden sposób nie mogłam zidentyfikować, co to za imiona. Być może którejś z dziewczyn przyjdzie cos do glowy. Co do Adiela, to byc może chodziło Ci o Adila, arabskie imię męskie. Jest adaptowalne do polszczyzny i powiedzmy, że brzmi lepiej na gruncie jęz. polskiego niż Kewin na przykład; natomiast sama raczej wybrałabym imię już funkcjonujące po polsku (chyba że mieszkasz poza Polską lub masz meża cudzoziemca; wtedy niekoniecznie). Awiel: najbardziej zbliżone imię, jakie znalazłam, to w słowniku Ossolineum Avijel, po nowogrecku Abigail (imię żeńskie). A może Ci chodziło o imię Abel po rosyjsku? Alex - wykluczony, ze względu na niepolskie "x". W warszawskim USC nie zarejestrowaliby Ci czegoś takiego. Jest Aleksander i Aleksy. Podsumowując - odradzałabym Awiela i Adiela (cokolwiek by to było); Abel to imię ekscentryczne, ale mówię mu tak, natomiast co do Adila - tak, z pewnymi zastrzeżeniami. A może interesują Cię jeszcze inne imiona, Słownik Ossolineum podaje polskie wersje różnych imion z literatury i historii; niektóre są rzadko lub wcale nie są używane w polsce jako imiona dla dzieci i na pewno są nietuzinkowe. Np. Abijam, to chyba coś w stylu tych imion, które podałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
ala_willa Re: Awiel,Adiel?Elian? 05.10.04, 22:08 kurcze,w encyklopedii angielskiej imion znalazlam,nic nie wymyslalam,Ariel to mi sie z ta syrenka kojarzy...łe, wiedzialam ze wam sie nie spodoba(no ale znalazlam Elian,jeszcze mi sie spodobalo,co myślicie?nie ombinuje bo mąż też nie polskie ma i jeszcze chcemy wyjechać,więc na polskie imie nie mam się co silić.Elian lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
bimbalimba Re: Awiel,Adiel?Elian? 06.10.04, 02:22 masz superekstra pomysl na imiona- proponuje Ci jeszce- Eleaan, Dżindollex, Labuer, Szewes, Cyderyx, Fertun, Gingo, Busketon, Sewin, Falon, Venes, Xoxox, Zen-Zen ... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Elian 06.10.04, 11:22 ala_willa napisała: > Elian lepiej? Elian lepiej, przynajmniej jest w słowniku Ossolineum w tej właśnie wersji. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś