ramzes_q 07.08.05, 20:43 Trafiają mi sie nowe opony do autka Pirrelli 5000. Problem w tym że są one wyprodukowane w 1998 roku. Ile może być warta taka opona? Czy jazda na nich jest bezpieczna? Proszę o poradę Link Zgłoś Obserwuj wątek
jocek1 Re: Wartość opony 07.08.05, 21:12 ramzesie - super okazja! dokładnie taka sama jak prezerwatywa mająca siedem lat. Grzech nie skorzystać ... ROTFL Link Zgłoś
ramzes_q Re: Wartość opony 07.08.05, 21:19 Dobitnie, po męsku, SERDECZNE DZIĘKI. Proszę o kolejne wypowiedzi. Link Zgłoś
zdecydowany4 Re: Wartość opony 07.08.05, 21:26 Dokładnie tak. Poprzednik ma rację. Guma do 5 lat, potem raczej do trakcji wolno bieżnej typu wóz drabiniasty. Link Zgłoś
mobile5 Re: Wartość opony 07.08.05, 21:36 www.opony.com.pl/aktualnosci/aktualnosci.asp?ID=249&strona=1 Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: Wartość opony 08.08.05, 07:29 ja mam na kółkach oryginalne opony z 1997r. i nie ma z nimi zadnych problemów Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Wartość opony 08.08.05, 13:29 Jaki przebieg zrobiły? Ja od od końca października 1997 zużyłem 2 komplety letnich (trzeci niedawno kupiłem) i 1 zimowych (2 komplet zimowych jeszcze obskoczy jeden sezon), a przebieg mam niewielki jak na rocznik, bo niewiele ponad 150 000 km Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: Wartość opony 08.08.05, 13:54 53tyś km:) na zime ma oczywiscie inne opony, ostatnie 3tyś zrobiłem ja Link Zgłoś
1adarek Re: Wartość opony 08.08.05, 14:19 Praktycznie opoma starsza niz 3 lata nadaje sie tylko na przemial- wybor nalezy do Ciebie Link Zgłoś
kierowiec1 Kto da mniej 08.08.05, 14:59 1adarek napisał: > Praktycznie opoma starsza niz 3 lata nadaje sie tylko na przemial- wybor nalezy > do Ciebie A czemu nie dwa i pol albo dwa lata? I czemu chedozysz bez sensu?. Wg. zalecen ADAC opony letnie nie powinny byc uzywane dluzej, niz osiem lat, a zimowe nie dluzej niz 4..6 lat. Niezaleznie od wygladu, stanu i glebokosci bieznika. POzdr. K. Link Zgłoś
1adarek Re: Kto da mniej 09.08.05, 14:49 A co ADAC ma monopol na oceny? Jedyne sluszne zrodlo wiedzy? To juz chyba bylo, chyba ze ty tego nie pamietasz. Te opony nie byly chyba uzywane a to cos innego niz jezdzone przez te jak piszesz max 8 lat, choc nie wiem czy wiesz jak sie jezdzi na takich starych oponach, ale ty pewnie duzo czytasz to wiesz Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: Wartość opony 09.08.05, 00:43 a całe auto po 4latach musi isc do smieci bo w kazdej chwili sie rozsypie i zabije 10osób. jeden naród widze z okna, drugi pisuje na forum. Link Zgłoś
mati_lecha Re: Wartość opony 08.08.05, 15:05 Jak nie masz kasy na nówki to bierz.Lepsze to jak jazda na obecnych, które masz pewnie łyse. Nie rozumiem wypowiedzi ,że kilkuletnia opona to jest beeee. Owszem guma się starzeje, ale popatrz sobie na samochody na ulicach i policz ile średnio ma lat ich ogumienie. Link Zgłoś
odin-2 Re: Wartość opony 08.08.05, 16:01 ramzes_q napisał: ( ... )wypr odukowane w 1998 roku. Ile może być warta taka opona? Czy jazda na nich jest be zpieczna? Proszę o poradę .. ze stara opona podobnie jak z starym (spiezchnialym) kondomem , moze peknac i nieszczescie gotowe ..... . Link Zgłoś
ramzes_q Re: Wartość opony 08.08.05, 21:08 Dzieki serdeczne za wszystkie rady i opinie. Proszę o kolejne. Pozdrawiam. Link Zgłoś
greenblack Re: Wartość opony 09.08.05, 15:42 >Ile może być warta taka opona? Dobry żart tynfa wart. Link Zgłoś
jurij71 Re: Wartość opony 09.08.05, 17:31 Odradzam tak stare opony, miałem podobny przypadek opony miały ok.7 lat bieżnik był dobry ale guma zaczeła się kruszyć ze starości.Dla własnego bezpieczeństwa lepiej nie oszczędzać na oponach. Link Zgłoś
hondziarz jasne że tak, ale np. michelin energy:-) 24.09.05, 16:19 nie znam tych opon, więc trudno powiedzieć. W przypadku letnich opon, pod warunkiem że nie będziesz nimi jeździć zimą, wiek nie jest czymś, co decyduje o wartości opony. Pieprzenie, że po trzech latach opona naaje się na przemiał, to są teksty ludzi, którzy albo mają mercedesa klasy S, albo samochody oglądają zza szyby autobusu. Tych pierwszych stać na wszystko, ci drudz szpanują, chociaż z trudem na miesięczny bilet uzbierają. Kilka dni temu jeden z moich pracowników kupił sobie michelin energy 165 (albo 175 nie pamiątam) 65 14. Auto to corolla hatchback. Oponki są z 2000 roku, ale w idealnym stanie. Wczoraj miałem okazję sobie poszaleć tym autkiem na mokrej nawierzchni i były super. W internecie czytałem, że są to podobno najlepsze opony michelin. I teraz pytanie: co jest lepsze? mieć opony z ekstra bieżnikiem używane, czy gó..ane kormorany za 130 złotych sztuka, no ale nowe? Link Zgłoś
xystos Re: Wartość opony 24.09.05, 16:24 ramzes_q napisał: > Trafiają mi sie nowe opony do autka Pirrelli 5000. Problem w tym że są one wypr > odukowane w 1998 roku. Ile może być warta taka opona? Czy jazda na nich jest be > zpieczna? Proszę o poradę zalezy jak byla skladowana,jezeli na lezaco bez felgi w chlodnym , ciemnym i lekko wilgotnym pomieszczeniu - jest jak nowka . Link Zgłoś