Dodaj do ulubionych

Imię dla chłopca

15.08.17, 20:42
W domu jest : Jan, Róża i Aniela, bardzo podoba mi się Bruno ale im bliżej rozwiązania tym bardziej się waham zwłaszcza ,że mąż i dziadkowie kręcą nosem..... Ignacy. Krzyś w rezerwie. Macie jakieś ciekawe pomysły tak żeby imiona w miarę pasowały do siebie?
Obserwuj wątek
    • annthonka Re: Imię dla chłopca 15.08.17, 21:24
      Bruno bardzo dobrze pasuje, a dziadkowie niech nosem nie kręcą, bo to nie do nich należy decyzja. Należy tylko uzbroić się w cierpliwość, bo wiele osób nie potrafi prawidłowo odmieniać tego imienia.
      Ignacy też w porządku, chociaż mnie trochę zniechęca brak zdrobnień dla nastolatka, który jest już za duży na słodkiego Ignasia, a nadal za mało poważny na dystyngowanego Ignacego.
      Krzyś jest w moim odczuciu trochę wyeksploatowany przez poprzednie pokolenia i powinien teraz trochę odpocząć.
      Dobrze pasowałby również Franek lub Wojtek, o ile nie przeszkadza Wam popularność tych imion.
      Inne imiona: Tobiasz, Stefan, Gustaw, Jeremi, Ludwik, Anatol.
    • karola1705 Re: Imię dla chłopca 15.08.17, 22:27
      Gratuluję czwartegosmile dziewczynki mają piękne imiona, Jana lubię,ale ta jego popularność... Brunona/Bruna uwielbiam!myślę,że pasuje. A dziadkowie nazywali swoje dzieci,wy macie prawo nazwać swoje jak wam się podoa. Ignacy może być Ignacem, Krzysia lubię,ale jakoś nie pasuje mi do Róży i Anieli. Jako pierwszy przyszedł mi na myśl Stanisław. Proponuje tez Tadeusza I Józefa.
    • kingaaa01naaa Re: Imię dla chłopca 15.08.17, 22:34
      Może Staś
    • dalenia Re: Imię dla chłopca 15.08.17, 22:48
      Ignaśi Bruno są super! Dziadkwoie niech się nie mieszają, tylko męża musisz urobić wink Może jeszcze: Tadzio, Henio, Fryderyk, Gustaw, Stefek, Teodor, Leoś?
    • stokrotka_96 Re: Imię dla chłopca 15.08.17, 23:28
      Jeśli popularność nie jest dla Was przeszkodą (6. pozycja na liście imion męskich nadanych w zeszłym roku), to koło tej trójki widziałabym Franka - imię retro, pasowałoby idealnie do reszty zgrai.
      Proponowany przez inne forumowiczki Staś też mógłby się okazać strzałem w dziesiątkę (znowu - o ile stosunkowo duża popularność Was nie odstrasza - w 2016 r. Staś zajmował 16. miejsce w rankingu).
      Bruno to jedno z moich ulubionych imion. Jedyny minus to kłopotliwa odmiana, co do której nawet językoznawcy się spierają, bo jedni pozwalają przyglądać się Brunowi, iść z Brunem i mówić o Brunie, z kolei inni kategorycznie tego zabraniają i każą pomagać Brunonowi, rozmawiać z Brunonem i myśleć o Brunonie. Kusi jednak nietuzinkowość tego imienia. Nie napotkasz małego (ani starego!) Bruna/Brunona na każdym kroku. Dobrze będzie, gdy przez całe życie syn natknie się na dwie lub trzy osoby o tym imieniu. Szkoda, że mąż nie jest przekonany sad. Akurat reszta rodziny w końcu musiałaby przywyknąć, gdyby to był Wasz wspólny wybór (Twój i męża). Często się zdarza, że rodzice lub teściowie kręcą nosem, a potem nie wyobrażają sobie, by ich wnusio nosił inne imię.
      Ignacy - jeśli podoba się Wam obojgu, to byłby dobry wybór. Kolejne imię retro powracające do łask. Tylko martwi mnie brak neutralnego zdrobnienia (np. Jan - Janek, Antoni - Antek). Chyba że pasuje Wam Icek smile. Tak myślałam ostatnio nad zdrobnieniami od Ignacego i przyszło mi takie do głowy. Z tym, że niektórym może przeszkadzać to, że Icek jest rodzimą wersją Izaaka, a ickiem nazywa się również lekceważąco Żyda. Mimo wszystko spodobało mi się to zdrobnienie.
      Z wymienionych już propozycji popieram także: Stefana, Gustawa, Jeremiego, Tadeusza i Józefa.
      Zgodzę się z annthonką - Krzyś był szalenie popularny dosyć niedawno, więc może lepiej poszukać czegoś innego. Chociaż imię samo w sobie nie jest złe - ma zdrobnienia na każdą okazję (Krzyś, Krzysiek) i dostojnie brzmiącą wersję "do urzędu". I jego imiennik to patron kierowców wink.
      Moje propozycje: Nikodem, Leon, Leonard, Fryderyk, Teodor, Tymoteusz, Ksawery, Gabriel, Paweł, Cezary, Witold, Władysław, Konrad, Radosław, Konstanty, Feliks, Marceli, Wincenty.
    • ilia.1 Re: Imię dla chłopca 16.08.17, 07:57
      Jan, Róża i Aniela to klasyczne, bardzo ładne imiona. Uważam, że Bruno i Ignacy bardzo dobrze pasują.
      Popieram wcześniejsze propozycje imion, dodaję kilka sugestii: Albert, Aleksander, Eryk, Julian, Joachim, Leopold, Maksym, Maksymilian, Olgierd.
    • paula.anna Re: Imię dla chłopca 16.08.17, 09:10
      Po pierwsze- nich dziadkowie się nie wtrącają, to WASZE dziecko.
      Po drugie- Bruno jest ok, jeśli nie przeszkadza Ci wersja "z Brunem"- nadawaj.
      Bo podejrzewam, że Brunon, w którym "n" rozwiązałoby kwestię odmiany, to już pewnie nie to. BTW, Bruno w ub roku nadany 799 razy, Brunon tylko 49- dopiero to zauważyłam, ale różnica!
      Ignacy- mnie osobiście nie zachwyca, ale stylistycznie pasuje.
      Krzyś- lubię go, ale do tej gromadki wybrałabym coś innego.
      Ja z dziadkowych lubię Antoniego, ale jest nienadawalny z powodu popularności uncertain

Proponuję
      Gustawa
      Witolda
      Teodora
      Kajetana
      Stefana
      Józefa
      Kazimierza
      Fryderyka
      Leopolda
    • gaudencja Re: Imię dla chłopca 16.08.17, 12:25
      Popieram Ignacego, bardzo dobrym wyborem byłby również IMO Jeremi. Można też szukać mniej oczywistych opcji, jak Wit, Zygmunt, Henryk czy Bolesław.
      • gaudencja Re: Imię dla chłopca 16.08.17, 12:26
        Dobrym pomysłem jest też poszukanie inspiracji imienniczych we wcześniejszych pokoleniach.
        • stokrotka_96 Re: Imię dla chłopca 16.08.17, 16:25
          Zgodzę się smile. Polecam Bank Imion: www.bankimion.pl Tam można znaleźć coś, co może umknęło innym forumowiczkom, a co może przypaść do gustu moonlight5 i jej mężowi wink. Można tam sprawdzić listę imion nadawanych od 1912 do 2012. Można wybrać dowolny rok, np. 1923 i zobaczyć, jakie imiona były wtedy popularne, a które pojawiały się rzadziej.
          • gaudencja Re: Imię dla chłopca 16.08.17, 19:18
            stokrotka_96 napisał(a):

> Zgodzę się smile. Polecam Bank Imion:

Mam prośbę o niepolecanie banku imion. Zawiera on imiona z błędami ortograficznymi. Jeśli chodzi o wybór imion, jest gorszy niż w Wikipedii. Nie jest to wartościowe źródło, a staramy się na forum korzystać z dobrych publikacji, internetowych także. Pozdrawiam smile
            g.
    • moonlight5 Re: Imię dla chłopca 16.08.17, 14:00
      Gustaw jest super, będę o nim myśleć. Będę walczyć o Bruna choć nie wiem czy dam radę.
      • paula.anna Re: Imię dla chłopca 16.08.17, 19:06
        Widzę, że kwestia odmiany Brunona nie jest dla Ciebie problemem 😉.
        • moonlight5 Re: Imię dla chłopca 16.08.17, 20:30
          Odmiana to nie problem , gorzej przekonać wszystkich zwłaszcza męża i rodzeństwo. a co myślicie o imieniu Iwo, tu też odmiana nie jest prosta.
          • paula.anna Re: Imię dla chłopca 16.08.17, 20:43
            Przekonaj męża, reszty dzieci o "innych" nie pytaj o zdanie i już 😉.
            Osobiście wolę Brunona niż Iwona, zdecydowanie.
          • stokrotka_96 Re: Imię dla chłopca 16.08.17, 20:49
            Też fajne imię, nietypowe, oryginalne wink. Tylko trzeba będzie uczyć wszystkich, że idzie się z Iwem (potocznie) lub z Iwonem (oficjalnie), a nie z Iwo. Ogólnie mam słabość do tych imion (Bruno/n, Iwo). Ale gdybym miała dobrać imię pasujące do reszty dzieci, to wybrałabym jednak Brunona. Spodobał mi się też zaproponowany wyżej Gustaw. Polecę "Ślubami panieńskimi", może podoba Ci się Albin? Albo Seweryn - jakoś tak mi do głowy przyszło.
          • dalenia Re: Imię dla chłopca 16.08.17, 22:46
            Iwo jest tym imieniem, u którego (ku mojej własnej rozpaczy wink) wolę mniej poprawną wersję odmiany. No nie kupuję "Iwona", zupełnie mi to nie brzmi. "Iwa" niewiele lepiej, ale jednak lepiej. Mam w pracy małego Iwa (tak odmieniany przez rodziców i wszystkich dookoła) i jednak poręczniej mi się go używa. Nie wyobrażam sobie mówić do niego "Iwonie", nieeee ... Tak czy siak, wolę Brunona (tu już jestem bardziej konserwatywna, jeśli idzie o odmianę). Iwo nieszczególnie mi pasuje, właśnie przez odmianę. Choć zdrobnienia ma całkiem przyjemne.
            • stokrotka_96 Re: Imię dla chłopca 16.08.17, 22:56
              Zwłaszcza miejscownik jest kłopotliwy przy tradycyjnej odmianie tegoż imienia. Gdy ktoś mówi nam o Iwonie, nie wiemy, czy chodzi o kobietę, czy o mężczyznę. W pierwszej chwili pomyślimy wręcz o kobiecie, bo Iwonek mamy więcej niż Iwonów.
    • ophelia78 Re: Imię dla chłopca 16.08.17, 21:09
      A moze cosnw ten desen
      Andrzej
      Jędrzej
      Ryszard
      Henryk
      Bogdan
    • mrts Re: Imię dla chłopca 17.08.17, 20:27
      Jako mama małego Brunona (tego bez "n") mogę powiedzieć, że u mnie też dziadkowie kręcili nosem na to imię, ale teraz nikt nie wyobraża sobie, że synek mógłby nosić inne imię. Wnusio jest zresztą oczkiem w głowie dziadka, który był najbardziej zaskoczony naszym pomysłem.

Z trzech imion moich dzieci Bruno wydaje mi się najfajniejszy smile A ile mamy zdrobnień! A bałam się, że nic nie znajdziemy smile

Z odmianą niestety jest duży problem. I powoli - o zgrozo - zaczynam akceptować Bruna.
      • moonlight5 Re: Imię dla chłopca 29.10.17, 09:19
        Chłopak już po drugiej stronie brzucha ,pospieszył się bardzo w 32 tc .Zdecydowalismy się na imię Konstanty ,kompromis .Mąż nie chciał Brunona ,Gustawa ,Feliksa.Także jest Kostuś i pozdrawia
        • vi_san Re: Imię dla chłopca 29.10.17, 09:29
          Gratulujemy! Co do zdrobnień - znałam Konstantego [małego - znaczy wówczas trzylatka], którego wszyscy w rodzinie zwali Kocio. big_grin Niech będzie zdów.
        • paula.anna Re: Imię dla chłopca 29.10.17, 15:22
          Gratulacje!
          Witaj Konstanty.
        • lily-beth Re: Imię dla chłopca 29.10.17, 19:15
          Pięknie, gratulacje! Bardzo urokliwy zestaw macie teraz.
        • stokrotka_96 Re: Imię dla chłopca 29.10.17, 22:45
          Gratuluję synka! Pozdrowienia dla Kostusia i reszty dzieciaków! smile
        • gaudencja Re: Imię dla chłopca 30.10.17, 00:19
          Piękne imię! Konstanty, bądź szczęśliwym człowiekiem! smile
        • dalenia Re: Imię dla chłopca 30.10.17, 15:35
          Piękny wybór! Dużo zdrowia, dla pospiesznego Kostka wink
    • dolcevita007 Re: Imię dla chłopca 29.10.17, 11:31
      Gratulacje, sliczne imie . Niech Kostek sie zdrowo chowa.
      • moonlight5 Re: Imię dla chłopca 04.11.17, 19:56
        Dziekuję bardzo za miłe słowa. Kostek jeszcze w szpitalu, dojrzewa do wyjścia do domku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.