m_gab 07.06.18, 21:43 Witajcie. Starszy syn ma na imię Roch. Niedługo będzie miał siostrę. Co sądzicie o imieniu Łucja? Pasuje do Rocha? Nazwisko klasyczne, polskie 8-literowe „S....cka”. Podobają nam się również imiona Helena czy Konstancja ale niestety nie mają ładnych zdrobnień. Może jakieś inne propozycje pasujące do Rocha? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hudafik Re: Łucja, siostra Rocha 07.06.18, 22:01 Super propozycje Łucja świetnie pasuje do Rocha chociaż z Twoich typów wybrałabym chyba Helenę. Moje sugestie: Klementyna, Olga. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Łucja, siostra Rocha 07.06.18, 22:04 Witaj! Łucja bardzo pasuje do Rocha. Inne propozycje to: Eleonora, Ofelia, Cecylia, Celestyna, Laurencja, Letycja, Ligia, Ludwika, Tarsylia, Telimena, Tekla, Hermina, Heliodora, Hortensja. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Łucja, siostra Rocha 08.06.18, 01:29 Łucja i Roch? Dla mnie bomba! Bardzo lubię oba imiona. W dodatku oba są krótkie . Helena i Konstancja też super, szczególnie ta pierwsza. Helena to jedno z moich ulubionych imion. Też na początku nie umiałam się do Heli przekonać, ale już zdążyłam i Helę polubić, choć Helena, Helenia i Helenka to moje ukochane warianty. Niestety, rosnąca popularność tego imienia może być minusem. Konstancja prześliczna, ale trudno wybrać praktyczne zdrobnienie. Słyszałam takie: Kotka, Kostka, Konia, Kosia. Kotka i Kostka u mnie by odpadły. Wahałabym się między Kosią a Konią. Chociaż ta Konia chyba jednak zbyt hipiczna jak na mój gust . Odpowiedz Link Zgłoś
m_gab Re: Łucja, siostra Rocha 08.06.18, 12:42 Dzięki. No właśnie Helena i Konstancja piękna, ale ani do Heli ani do Kostki czy Koni nie dam razy się przekonać , a na pewno tak by była wołana. Odpowiedz Link Zgłoś
ilia.1 Re: Łucja, siostra Rocha 08.06.18, 05:35 Sądzę, że imię Łucja jest klasyczne i bardzo dobrze pasuje. Kilka innych sugestii: Olimpia, Stella, Adela, Teresa, Anastazja, Melania, Lilla, Rozalia, Leonia, Liwia, Estera, Janina, Aurelia, Kalina, Pelagia, Lawinia, Emma. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Łucja, siostra Rocha 08.06.18, 07:14 Łucja jest super. Roch też ☺. Helenę odrzuciłabym. Nudnawa imo, szczególnie przy Rochu. Konstancja też jakoś nie powoduje szybszego bicia mojego serca 😉. Proponuję Teklę, nie wiem dlaczego to była moja pierwsza myśl. Nad innymi pomysłami pomyślę później. Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Łucja, siostra Rocha 08.06.18, 08:06 Łucja jest jedynie znacznie popularniejsza od Rocha, jednak poza tym ładnie pasuje. Pasuje mi też Róża lub Ida. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Łucja, siostra Rocha 08.06.18, 15:36 Łucja jak najbardziej, będzie piękny duet. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Łucja, siostra Rocha 08.06.18, 17:59 Łucja jest bardzo dobrym pomysłem. Jeżeli tylko pasuje do nazwiska to ja bym już chyba dalej nie szukała. Odpowiedz Link Zgłoś
m_gab Re: Łucja, siostra Rocha 23.06.18, 07:27 Dziękujemy za same pozytywne opinie😀 21.06 na świat przyszła Łucja 3.540g. Pozdrawiamy! Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Łucja, siostra Rocha 23.06.18, 09:45 Gratulacje, przepiękne imiona rodzeństwa <3 Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Łucja, siostra Rocha 23.06.18, 10:45 Gratuluję! Świetny wybór! Dużo zdrówka! P.S. Wasza Łucja ma II imię? Łucja jest dość wysoko na mojej liście i zastanawiam się, z czym można ją zestawić. Oczywiście, nie musisz go zdradzać, jeśli nie chcesz . Odpowiedz Link Zgłoś
m_gab Re: Łucja, siostra Rocha 23.06.18, 14:22 Dziękuje. Marzyła mi się Łucja Maria, ale ostatecznie dostała Łucja Weronika, drugie imię po prababci. Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Łucja, siostra Rocha 23.06.18, 14:29 Bardzo ładny zestaw, moja Idalia też ma na drugie Weronika, i i ona, i ja bardzo lubimy to drugie imię. A Roch ma drugie imię? Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Łucja, siostra Rocha 23.06.18, 14:43 Bardzo ładnie . Moim zdaniem wersja z Weroniką nawet lepiej brzmi - osobiście lubię, gdy I i II imiona mają inną liczbę sylab. I w dodatku po prababci . Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Łucja, siostra Rocha 23.06.18, 17:45 Weronika imo ciekawsza niż Maria ☺. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Łucja, siostra Rocha 23.06.18, 20:27 Droga m_gab - napisz, proszę, jak się zwracacie do córeczki, jak o niej mówicie. Czy używacie tylko formy "Łucja" czy wynaleźliście może jakieś zdrobnienia? Jestem ciekawa, jak mała Łucja funkcjonuje na co dzień . Odpowiedz Link Zgłoś
m_gab Re: Łucja, siostra Rocha 26.06.18, 15:49 Póki co mała Łucja ma dopiero kilka dni więc trudno powiedzieć jak się nosi to imię. Raczej jesteśmy zwolennikami pełnych form, ze zdrobnień to podoba nam się ”Łucyjka” albo z angielskiego „Lucy”, ale pewnie pojawi się jeszcze parę innych zdrobnień. Czas pokaże. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Łucja, siostra Rocha 25.06.18, 19:00 Gratulacje! Moim zdaniem Łucja Weronika brzmi znacznie piękniej i ciekawiej niż Łucja Maria. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Łucja, siostra Rocha 25.06.18, 20:07 Moje gratulacje. Mimo że marzyłaś o Łucji Marii, to nieśmiało powiem, że Łucja Weronika dużo piękniejsza Dużo zdrowia! Odpowiedz Link Zgłoś
inga.a.m.r Re: Łucja, siostra Rocha 26.06.18, 16:47 Gratuluję! Piękne imiona! Dużo zdrówka życzę. Odpowiedz Link Zgłoś