catala 25.06.18, 15:26 Poszukuję ładnego imienia semickiego i dobrze brzmiącego w Polsce dla chłopca. Jakie Wam się podobają? Bardziej chodzi mi o takie mniej spotykane niż Maciej czy Michał Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miraflores5 Re: Imiona semickie 25.06.18, 17:14 Emanuel i Zachariasz(ten drugi w wersji Zachary)-prócz tego jeszcze Abraham, Noe, Samuel, Ezechiel, Eliasz, Jonasz, Micheasz, Tobiasz. W Stanach a w Europie w Niemczech i Francji imiona pochodzenia biblijnego są/były bardzo popularne, u nas nie mają jakoś wzięcia. Ale przykładowo do lat 70. nie było w Polsce praktycznie Sar i Dawidów(no chyba że u osób pochodzenia żydowskiego) a taki Mateusz jeszcze w pokoleniu moich rodziców był kompletną egzotyką. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona semickie 25.06.18, 19:24 Micheasz, Jozjasz, Aggeusz, Ezdrasz, Ozeasz. Tu jest ich nieco więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imiona semickie 25.06.18, 19:44 Moim ulubieńcem jest Ezechiel, ale sama w życiu bym się na niego nie odważyła Odpowiedz Link Zgłoś
justii23 Re: Imiona semickie 26.06.18, 10:28 lubię Gabriela, Jeremiasza, Jonatana, Joachima, Natanaela, Zachariasza reszta która mi się podoba jest super popularna Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Imiona semickie 26.06.18, 12:24 Jonasz, Beniamin, Zachary. Lubiłam też Rubena, póki nie usłyszałam, że u mnie na osiedlu jest to brat Brajana i Wanessy... A może Abel? Ekstremalnie rzadkie Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Imiona semickie 26.06.18, 13:36 Ja mogłabym nadać Józefa, Barnabę, Jeremiasza, Joachima, Jonasza, Zachariasza, Samuela, Tobiasza. Odpowiedz Link Zgłoś
penelope.ia Re: Imiona semickie 26.06.18, 14:35 Moje ulubione to Jonasz i Abel, oba mogłabym nadać gdyby pasowały do nazwiska Odpowiedz Link Zgłoś
catala Re: Imiona semickie 29.06.18, 01:15 Bardzo dziękuję! Niektóre trafiają w mój gust bardzo. Pomyślę jeszcze i pewnie wrócę do Was z prośbą o poradę. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona semickie 29.06.18, 10:37 Koniecznie zajrzyj jeszcze A które najbardziej trafiły w Twój gust? Odpowiedz Link Zgłoś
catala Re: Imiona semickie 04.07.18, 16:53 W mój gust na pewno Jonasz, Joachim, Samuel, Natan/Natanael/Natanael. Od zawsze uwielbiałam Beniamina, ale do długiego nazwiska to masakra Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona semickie 09.07.18, 19:00 Jeśli wykluczasz Beniamina tylko z powodu długości nazwiska, to myślę, że to przesada Są dłuższe i popularne imiona, poza tym Beniamin zdrabnia się krótko. I jest na tyle nieczęsty, że nie trzeba go używać zawsze z nazwiskiem, w odróżnieniu np. od Jana. Nie zmienia to faktu, że bardziej polecałabym Jonasza, Joachima lub Samuela. Pozostałe mogą być obecnie postrzegane bardziej jako wyraz inspiracji kulturą amerykańską. Odpowiedz Link Zgłoś