Dodaj do ulubionych

Imiona semickie

25.06.18, 15:26
Poszukuję ładnego imienia semickiego i dobrze brzmiącego w Polsce dla chłopca. Jakie Wam się podobają? Bardziej chodzi mi o takie mniej spotykane niż Maciej czy Michał smile
Obserwuj wątek
    • miraflores5 Re: Imiona semickie 25.06.18, 17:14
      Emanuel i Zachariasz(ten drugi w wersji Zachary)-prócz tego jeszcze Abraham, Noe, Samuel, Ezechiel, Eliasz, Jonasz, Micheasz, Tobiasz. W Stanach a w Europie w Niemczech i Francji imiona pochodzenia biblijnego są/były bardzo popularne, u nas nie mają jakoś wzięcia. Ale przykładowo
      do lat 70. nie było w Polsce praktycznie Sar i Dawidów(no chyba że u osób pochodzenia żydowskiego) a taki Mateusz jeszcze w pokoleniu moich rodziców był kompletną egzotyką.

• gaudencja Re: Imiona semickie 25.06.18, 19:24
      Micheasz, Jozjasz, Aggeusz, Ezdrasz, Ozeasz. Tu jest ich nieco więcej.
    • dalenia Re: Imiona semickie 25.06.18, 19:44
      Moim ulubieńcem jest Ezechiel, ale sama w życiu bym się na niego nie odważyła wink
    • justii23 Re: Imiona semickie 26.06.18, 10:28
      lubię Gabriela, Jeremiasza, Jonatana, Joachima, Natanaela, Zachariasza

reszta która mi się podoba jest super popularna smile
    • rosynanta Re: Imiona semickie 26.06.18, 12:24
      Jonasz, Beniamin, Zachary.
      Lubiłam też Rubena, póki nie usłyszałam, że u mnie na osiedlu jest to brat Brajana i Wanessy...
      A może Abel? Ekstremalnie rzadkie wink
    • paula.anna Re: Imiona semickie 26.06.18, 13:36
      Ja mogłabym nadać Józefa, Barnabę, Jeremiasza, Joachima, Jonasza, Zachariasza, Samuela, Tobiasza.
    • penelope.ia Re: Imiona semickie 26.06.18, 14:35
      Moje ulubione to Jonasz i Abel, oba mogłabym nadać gdyby pasowały do nazwiska
    • catala Re: Imiona semickie 29.06.18, 01:15
      Bardzo dziękuję! Niektóre trafiają w mój gust bardzo. Pomyślę jeszcze i pewnie wrócę do Was z prośbą o poradę.
      • gaudencja Re: Imiona semickie 29.06.18, 10:37
        Koniecznie zajrzyj jeszcze smile A które najbardziej trafiły w Twój gust?
        • catala Re: Imiona semickie 04.07.18, 16:53
          W mój gust na pewno Jonasz, Joachim, Samuel, Natan/Natanael/Natanael. Od zawsze uwielbiałam Beniamina, ale do długiego nazwiska to masakra smile
          • gaudencja Re: Imiona semickie 09.07.18, 19:00
            Jeśli wykluczasz Beniamina tylko z powodu długości nazwiska, to myślę, że to przesada wink Są dłuższe i popularne imiona, poza tym Beniamin zdrabnia się krótko. I jest na tyle nieczęsty, że nie trzeba go używać zawsze z nazwiskiem, w odróżnieniu np. od Jana.

Nie zmienia to faktu, że bardziej polecałabym Jonasza, Joachima lub Samuela. Pozostałe mogą być obecnie postrzegane bardziej jako wyraz inspiracji kulturą amerykańską.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.