szczekuszka 21.10.04, 09:29 Hej Podoba sie Wam imie Astrid (oznacza "Piekna jak Bóg"), czy polski odpowiednik Astryda?! W Polsce imie Astrid nosi 141 Polek. Mnie sie bardziej podoba Astrid, ale nie na warunki polskie, a Astryda bez tego "i" jest taka mało kobieca . Jednak ma cos w sobie, oj ma... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cysia.b Re: Astrid czy Astryda?? 21.10.04, 09:32 No cóż mam identyczne zdanie. Astrid bardzo mi się podoba, ale nie w Polsce... Astryda brzmi jakos odpychająco, bez wdzięku Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Astrid czy Astryda?? 21.10.04, 09:39 cysia.b napisała: > Astryda brzmi jakos odpychająco, bez wdzięku Ja na poczatku tez tak myslalam, ale im dluzej sobie powtarzam to imie to i polski odpowiednik ma w sobie duzo uroku, choc nie tak duzo jak Astrid, ale cos w sobie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj1 Re: Astrid czy Astryda?? 21.10.04, 09:54 A moja znajoma ma na imię Astrida - lepiej, niż Astryda, prawda? Teraz nie mam pod ręką, ale wydaje mi się, że sprawdzałam w Rymucie i jej imię nie zostało tam ujęte Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Astrid czy Astryda?? 22.10.04, 09:17 monikaj1 napisała: > A moja znajoma ma na imię Astrida - lepiej, niż Astryda, prawda? Czy ja wiem...?! Astrida do juz krok do Frida... Nie, albo Astryda na warunki polskie, albo Astrid za granica. Nie ma kompromisow!! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Astrid czy Astryda?? 21.10.04, 17:47 szczekuszka napisała: > Ja na poczatku tez tak myslalam, ale im dluzej sobie powtarzam to imie to i > polski odpowiednik ma w sobie duzo uroku, choc nie tak duzo jak Astrid, ale cos > > w sobie ma. Faktycznie po polsku jest Astryda; nie wiem, czy nie bardziej mi sie podoba, niż Astrid. Astrid kojarzy mi się nieodłącznie z Astrid Lindgren, a przez to zwłaszcza z Fizią Pończoszanką (czy, jak kto woli, z Pippi Langstrumpf) i łączę to imie raczej z łobuzerstwem, chłopaczarstwem itd. niz z elegancją, subtelnoscią itp. cechami. Astryda nie brzmi mi twardo - dużo twardsza jest np. Martyna. Chyba to po prostu kwestia przyzwyczajenia... Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Astrid czy Astryda?? 26.11.04, 22:34 Wyciagam A nuz, ktos bedzie chcial sie na temat imion wypowiedziec?! Odpowiedz Link Zgłoś
tatjana Re: Astrid czy Astryda?? 27.11.04, 11:05 Astryda to dla mnie odkrycie. Nie spotkałam się dotąd z tym imieniem. Podoba mi się i nie brzmi dla mnie odpychająco, czy jakoś twardo. Właśnie brzmi dla mnie bardzo kobieco. Właścicielkę tego imienia wyobrażam sobie jako kobietę z charakterem, a zarazem bardzo kobiecą. Nie lubię za to imion kobiecych, które kojarzą mi się z mdlejącymi dziewojami (chciałam podać przykład, ale nie przychodzi mi żadne do głowy). Astrid w Polsce mówię "nie!". Odpowiedz Link Zgłoś
appril Re: Astrid czy Astryda?? 28.11.04, 06:27 Niesamowite, ze wspomnialas tu na forum to imie.. Mam kolezanke, ktora tak sie nazywa. Jest Hiszpanka ale jej Mama pochodzi z Austrii, stad to imie. To przesympatyczna osoba, zawsze usmiechnieta, zyczliwa, bardzo energiczna, nie sposob jej nie lubic. Jak ja poznalam od razu spodobalo mi sie jej imie. Zanim dowiedzialam sie, ze bede miala synka tak wlasnie chcialam nazwac coreczke Tym bardziej, ze bardzo sie zaprzyjaznilysmy. Pozdrawiam cieplutko Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: Astrid czy Astryda?? 29.11.04, 18:36 Astryda. Całkiem niezłe. Tylko zdrobnienie jakie? Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecienka1 Re: Astrid czy Astryda?? 12.12.04, 23:15 Hej Astryda nie brzmi zbyt ładnie, trochę twardo Astrid nie zawsze pasuje do nazwiska, np.: Astrid Kowalska czy Astrid Ciepła W szkole miałam koleżankę Asterię - uważam, ze to imię jest super, no i pasuje do polskich nazwisk. Nie wiem tylko jak jej rodzicom udało się je przeforsować w urzędzie... Mój typ: ASTERIA Odpowiedz Link Zgłoś