wmalinowym 01.12.20, 22:48 Co myślicie o imieniu Telimena dla dziewczynki? Nie będzie miała problemów jak pójdzie do szkoły przez takie literackie imię? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eleanor_tilney Re: Imię dla dziewczynki 01.12.20, 23:03 Trudno prognozować co do szkoły. Imię ładne, na pewno oryginalne. Jest Ismena, jest Filomena - podobne brzmienia sprawiają, ze choć rzadkie, nie wydaje się podobne brzmieniowo. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię dla dziewczynki 01.12.20, 23:39 Myślę podobnie, jak Eleanor - ciężko przewidzieć, jak będzie funkcjonować w szkole. Co do Telimeny to mnie się średnio podoba. Raz, że nie przepadam za "-menami". Dwa, dla mnie chyba jednak zbyt silne skojarzenie z jedną, konkretną postacią, do tego te mrówki i wszystko ... Ale z pewnością bym doceniła i z przyjemnością spotkała małą (lub jakąkolwiek) Telimenę. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Imię dla dziewczynki 02.12.20, 01:23 W szkole trudno przewidziec, jak sie trafi. Jak badzie jakas Otylia, Ofelia, Stefa itd to pewnie nie bedzie miala problemow. Jest spora roznorodnosc w imionach nadawanych dzisiaj i szczerze mowiac jest coraz mniej czytajacych dzieci. Ja uwielbiam imie Telimena i zdrobnienie Tela jest cudne. Filomene rowniez uwazam za swietna, ale zdrobnienia tutaj juz kuleja dlatego wole Telimene. Telimena jest u mnie na tak ♥ Odpowiedz Link Zgłoś
wmalinowym Re: Imię dla dziewczynki 02.12.20, 01:46 Przychodzi mi jeszcze jedno połączenie na myśl ale nie chcę na razie się nim dzielić Jest kwiatowe Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Imię dla dziewczynki 02.12.20, 16:44 sulimira napisała: > Filomene rowniez uwazam za swietna, ale zdrobnienia tutaj juz kuleja dlatego wole Telimene. > Telimena jest u mnie na tak ♥ Ja akurat wolę Filomenę od Telimeny. Oba imiona nie należą do moich ulubionych, ale są interesujące. Również jestem na tak Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Imię dla dziewczynki 04.12.20, 12:02 sulimira napisała: > A imiona takie podobne Możliwe, że to jest to samo imię - Telimena może być białoruskim przekształceniem Filomeny. Ale tutaj Gaudencja musiałaby się wypowiedzieć Filomen jest znacznie więcej - 1094. Odpowiedz Link Zgłoś
boy_named_sue Re: Imię dla dziewczynki 02.12.20, 18:52 Przedszkole mojej córki kończyła niejaka Telimena i odkąd zobaczyłam zdjęcie dziewczynki z warkoczykami i okularach, nie mogę o Telimenie myśleć inaczej, niż jak o szczerbatym uroczym stworzonku. A literacka, jak się przyjrzeć, była silną, mądrą kobietą, która doskonale wiedziała, czego potrzebuje, żeby przetrwać. Bardzo na tak! Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Imię dla dziewczynki 04.12.20, 10:00 A tego nam dzisiaj potrzeba - silnych, mądrych kobiet, twardych babek potrafiących walczyć o swoje, a nie rozlazłych mięczaków wyciągniętych spod pantofla "ukochanego mężusia", który siedzi sobie w fotelu jak król na tronie, jedną ręką drapie się po brzuchu rozmiarów piłki plażowej, a drugą dłubie w nosie, wyciągając stamtąd stado kóz liczące sobie więcej osobników niż to wszystko, co hasa po polskich polach... a wszystko oczywiście w towarzystwie nieśmiertelnej puszki piwa Czy nie mam racji? Odpowiedz Link Zgłoś
allegra1989 Re: Imię dla dziewczynki 02.12.20, 19:11 wmalinowym napisał(a): > Co myślicie o imieniu Telimena dla dziewczynki? Mam silne skojarzenia z literacką postacią, więc u mnie odpada. Wolę Filomenę, jednak jeśli Wam się podoba to nadajcie ją! Nie będzie miała problemów jak > pójdzie do szkoły przez takie literackie imię? To zależy od szkoły, jeśli będą inne rzadkie imiona to pewnie nie będzie miała problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
wmalinowym Re: Imię dla dziewczynki 03.12.20, 01:26 Telimena to w ogóle jedno z najrzadszych imion. Dziś w Polsce nosi je 109 kobiet Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię dla dziewczynki 04.12.20, 09:31 Nie mogę sprawdzić, czy faktycznie jest ich 109, ale nawet jeśli, to nie uznałabym jej mimo wszystko za jedno z najrzadszych w Polsce ... Gdyby ich było 9, to mogłabym się zgodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Imię dla dziewczynki 04.12.20, 11:48 dalenia napisała: > Nie mogę sprawdzić, czy faktycznie jest ich 109, Sprawdziłam - w styczniu 2020 było ich 108. >nie uznałabym jej mimo wszystko za jedno z najrzadszych w Polsce ... Zgadzam się. Odpowiedz Link Zgłoś
kolorowa098 Re: Imię dla dziewczynki 04.12.20, 07:50 Myślę że będzie, ale jak wam sie podoba i jesteście pewni to nadawajcie, to jest ładne imię, nie przejmujcie sie opinią innych. Mojej koleżanki córka (teraz ma 23l) miała kiedyś Konstancina w klasie i nikt sie z niego nie śmiał Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla dziewczynki 05.12.20, 16:33 Jestem na "tak", a problemy dzieci przez rzadkie imię są chyba przereklamowane in minus przez obawiających się o dziecko rodziców, a jeszcze bardziej - przez "życzliwych". U mnie w klasie najbardziej prześladowana przez dzieci była Kasia, a ja miałam się całkiem nieźle (imię jedyne w szkole). Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama