Dodaj do ulubionych

Siostra dla Mai

28.01.21, 16:22
Cześć ,
W domu 6 letnia Maja , właśnie urodziła się jej siostra , która jeszcze nie ma imienia.
Nie mogę się zdecydować na pierwszym miejscu jest Marcelina i Laura.
Rozważamy też Emilię , Zuzanna i Igę.
Musimy szybko podjąć decyzje , proszę o opinie jakie imię było by waszym zdaniem najbardziej odpowiednie dla siostry Mai.
Obserwuj wątek
    • paula.anna Re: Siostra dla Mai 28.01.21, 16:25
      Odrzuciłabym Zuzannę, choć poziomem popularności pasuje do Mai.
      Podobnie z mdłą i popularną Emilią.
      Iga - dla mnie za któtka, jednak małą liczbą liter pasuje do Mai.
      Marcelina lub Laura- rzucałabym monetą 😉.
    • annthonka Re: Siostra dla Mai 28.01.21, 16:43
      Ja wybrałabym Igę. Najlepiej stylistycznie pasuje i nie jest jeszcze taka bardzo osłuchana.

Widzę, że nie przeszkadza Wam popularność imion, ale Maja i Zuzia albo Maja i Emilka to chyba jedne z najczęściej spotykanych zestawów teraz.

Za to Maja z Marceliną albo Laurą jakoś mdło brzmią.

• adalwinka Re: Siostra dla Mai 28.01.21, 16:57
      Hej smile
      Najbardziej pasuje mi zestaw Maja i Laura. Marcelina też byłaby fajna. Emilia nie jest zła, ale już mi się "przejadła", podobnie jak Zuzanna (dużo jest rodzeństw Maja + Zuzia). A Iga może i pasuje do Mai, ale nie jestem fanką zdrobniałych imion (z trzyliterowych wolę np. Leę i Idę).
    • allegra1989 Re: Siostra dla Mai 28.01.21, 16:59
      Hmm, podoba mi się tylko Marcelina. Zuzanna za to popularna, ale pod jej względem pasuje do Mai. Podobnie jak Emilia. Iga dla mnie za skrótowa, a Laura straciła urok przez wzrost popularności.

Wybrałabym Laurę Marcelinę lub Marcelinę Laurę.
    • ilia.1 Re: Siostra dla Mai 28.01.21, 17:05
      Osobiście wybrałabym Emilię lub Marcelinę.
      Sugestie: Helena, Janina, Weronika, Kalina, Alicja, Julian(n)a, Eliza, Zofia, Klara, Michalina, Matylda, Nina, Blanka, Bianka, Celina, Diana, Kornelia, Łucja.
      • marta.m32 Re: Siostra dla Mai 28.01.21, 17:24
        Z Mają 6 lat temu nie patrzyłam na rankingi , nawet nie wiedziałam że jest tak popularna.
        Imione które biorę pod uwagę teraz , nie występują w moim otoczeniu , ale może faktycznie warto odrzucić Zuzanna. Reszta imion jest poza pierwszą 10 😊
        • dasza_dm Re: Siostra dla Mai 28.01.21, 17:35
          Laura gdzie niegdzie też już wpada w pierwszą 10.. ale wszystkie imiona, które bierzecie pod uwagę dla mnie pasują do Mai. Ja polecalabym Marcelinę i Igę 😊
    • smoczekrocze Re: Siostra dla Mai 28.01.21, 18:21
      Do Mai najbardziej pasuje mi Emilia, potem Zuzanna.
    • dalenia Re: Siostra dla Mai 28.01.21, 19:01
      Wybierałabym między Marceliną i Laurą. Dla swojej córki wybrałabym raczej Marcelinę, bo raz, że jednak nieco rzadsza, a dwa - poręczniejsza do zdrabniania.
    • lukrecja_86 Re: Siostra dla Mai 28.01.21, 20:04
      Zdecydowanie Laura
    • gaudencja Re: Siostra dla Mai 28.01.21, 20:22
      Marcelina lub Laura, IMO są najciekawsze.
    • sulimira Re: Siostra dla Mai 28.01.21, 20:23
      Marcelina lub Laura.
    • sulika Re: Siostra dla Mai 28.01.21, 23:40
      Podoba mi się Marcelina i Emilia.
      Laura i Iga pasują ale to nie moj styl( co nie znaczy, że Wy macie je odrzucić po prostu, ja bym ich nie wybrała.) Zuzanna jest stanowczo zbyt popularna, odradzałabym ją.
      Co myślicie o imionach: Lea, Flora, Liwia, Ida, Inga, Aurelia, Matylda, Michalina, Aniela, Klara, Kornelia, Blanka, Łucja, Sara, Eliza, Róża, Nina, Olga, Helena, Lidia, Ligia, Ada, Adrianna, Marianna, Marcjanna, Cecylia, Rozalia, Bianka? Nie wszystkie są w moim guście, nie wiem czy choc trochę udało mi się trafić w Wasze?
    • katarzynkaa Re: Siostra dla Mai 29.01.21, 11:44
      Wybrałabym Laurę albo Igę, bo uwielbiam te imiona pomimo popularności.
      Iga jest na 20 miejscu, Laura była w 2019 chyba na 13/14.
      Iga - krótkie, ładne, takie melodyjne. Można zdrabniać do Igusi lub Iguni.
      Laura - kobiece, piękne imię, które bardzo pozytywnie mi się kojarzy. W dodatku jest międzynarodowe.

Wybierzcie takie, które Wam się najbardziej podoba. Nie patrzyłabym na imię siostry. Z podanych wszystkie pasują.
      • marta.m32 Re: Siostra dla Mai 29.01.21, 16:19
        To żeby imię pasowało do siostry nie będzie jedynym wyznacznikiem , ale jednak myślę że fajnie jak imiona dzieci są chociaż z "jednej bajki" Uważam że nadanie rodzeństwu imion np Henryk i Brajan byłoby dość dziwne😉
        • gaudencja Re: Siostra dla Mai 29.01.21, 19:36
          Iga w moim odczuciu nie pasuje do Mai - to usamodzielnione zdrobnienie Jadwigi, jeszcze niedawno w ogóle nienadawane.
      • chayah Re: Siostra dla Mai 29.01.21, 17:51
        katarzynkaa napisał(a):

> Wybrałabym Laurę albo Igę

Też bym wybrała te imiona wink
        Emilia i Zuzanna są dla mnie zbyt popularne, a Marcelinę kiedyś uwielbiałam, ale ostatnio zaczęło mi przeszkadzać pewne osobiste skojarzenie sad
    • maja0921 Re: Siostra dla Mai 29.01.21, 13:22
      Marcelina lub Laura
    • humbelina Re: Siostra dla Mai 29.01.21, 14:22
      Emilia, Laura lub Iga
      Nie jestem zwolenniczką imion na ta sama k
      Literkę, więc Marcelina odpada, a Zuzanny mam już przesyt. Wszędzie Zuzie smile
      • katarzynkaa Re: Siostra dla Mai 29.01.21, 14:43
        To prawda, Maja i Marcelina mogą się mylić. U koleżanki mąż jest Patryk, a syn Przemek i się mylą - nazywają odwrotnie, ja nawet czasem mówię o Przemku Patryk.
        • marta.m32 Re: Siostra dla Mai 29.01.21, 16:00
          Może coś w tym być , chociaż akurat brałam to za atut że imiona nas trzech były by na tą samą literę😉
    • marta.m32 Re: Siostra dla Mai 29.01.21, 21:29
      Dobrze , została Laura i Marcelina😁 tylko które wybrać😱
      • lukrecja_86 Re: Siostra dla Mai 29.01.21, 21:33
        Trzymam kciuki za Lauręsmile Marcelina jakoś kojarzy mi się z nielubianą Martyną.
      • penelloppa Re: Siostra dla Mai 29.01.21, 21:36
        Laurę
      • chayah Re: Siostra dla Mai 29.01.21, 21:46
        Ja bym wybrała Laurę wink
      • paula.anna Re: Siostra dla Mai 30.01.21, 09:47
        Trudny wybór.
        Rzuciłabym monetą 😉.
        Boję się wzrostu popularności Laury.
        Jednak Tobie to raczej nie przeszkadza.
        A biorąc pod uwagę liczbę liter i to, że wg niektórych (ja do nich zdecydowanie nie należę) Maja i Marcelina mogą się mylić 😲- wychodzi Laura.
        • marta.m32 Re: Siostra dla Mai 30.01.21, 12:12
          Nie chce na siłę szukać najbardziej "wyszukanego" imienia. Biorę pod uwagę imiona które najbardziej mi się podobają😉
          • marta.m32 Re: Siostra dla Mai 30.01.21, 12:18
            Problem jeszcze jest taki , że mamy z mężem inny gust i to są jedyne imiona które w miarę nam się pokrywają. Mi się podoba Milena , Malwina i mąż długo upierał się przy Aleksandrze.
      • humbelina Re: Siostra dla Mai 30.01.21, 10:43
        Laura
      • dalenia Re: Siostra dla Mai 30.01.21, 11:43
        A może zostań z tymi dwoma i zdecyduj po porodzie? smile może któreś z imion będzie bardziej pasowało do córki. A to nienadane zawsze można dać na drugie - Laura Marcelina lub Marcelina Laura.

Trudny wybór, bo oba imiona są bardzo ładne. Tak jak już pisałam - dla mnie Marcelina jest łatwiejsza do zdrabniania, jakoś nie jestem wielką fanką Laurki i innych tego typu. Nie widzę też żadnego podobieństwa z Mają, poza tym, że się zaczynają tą samą sylabą. Marcelina u mnie też jednak świeższa, Laur mam wśród znajomych pod dostatkiem.

A jak z nazwiskiem? Może któraś lepiej współgra?
        • marta.m32 Re: Siostra dla Mai 30.01.21, 12:09
          Tylko że córka już się urodziła a ja nadal nie wiem😔
          Laura jest na tyle krótkie imię , że nie trzeba go zdrabniać ew. przy przymiarkach mówię Lauruś. Właśnie z Marceliną mam większy problem ze zdrabnianiem. Myślałam że jak córkę zobaczę to będę wiedziała , ale tak się nie stało...
          • sulika Re: Siostra dla Mai 30.01.21, 12:20
            Marcelinka, Marcysia, Marcelka, Marcunia, Marci, Linka lub Inka, Celinka?
          • dalenia Re: Siostra dla Mai 30.01.21, 13:08
            Ah, no tak! Przecież pisałaś w pierwszym poście, że już urodziłaś.

Nie wiem, czy potrafimy Ci pomoc. Masz dwa imiona, a widzę, że chyba ani jedno, ani drugie Cię jakoś nie przekonuje. Marcelina to dla mnie Marcelka, Marcela, Marcysia...
            • marta.m32 Re: Siostra dla Mai 30.01.21, 13:27
              Masz racje. Tak naprawdę żadne do końca mnie nie przekonuję. Nie wiem dlaczego mam taki problem z imieniem dla własnego dziecka. Dlatego też napisałam na forum , pomyślałam że jak poczytam opinie obcych ludzi to mnie może oświeci 🙄
              • dalenia Re: Siostra dla Mai 30.01.21, 20:14
                To może trzeba szukać dalej? Przejrzyjcie jeszcze raz listę imion z wikipedii albo ranking zeszłoroczny.

Może Alicja? Albo Antonina?
                • marta.m32 Re: Siostra dla Mai 30.01.21, 21:49
                  Mój 10 letni pies wabi się Tosia , imię Alicja jest piękne, ale kojarzy mi się z pewną osobą z rodziny która bardzo ciężko chorowała. Ja do każdego imienia mam jakieś ale...A jak nie mam to jest już zajęte przez kogoś z bliskiego otoczenia albo nie podoba się mężowi...
                  • dalenia Re: Siostra dla Mai 30.01.21, 22:54
                    To spróbuje jeszcze raz wink może Kornelka, Gabrysia albo Blanka? Albo z innej beczki - Agatka, Karolina, Asia, może Ewunia?
      • allegra1989 Re: Siostra dla Mai 30.01.21, 11:45
        Laura Marcelina
      • sulika Re: Siostra dla Mai 30.01.21, 11:47
        Marcelina. Szkoda, że Emilka odpadławink
        • marta.m32 Re: Siostra dla Mai 30.01.21, 12:04
          Córka nadal chce Emilkę ale zastanawia mnie jak będą do niej mówić jak dorośnie. Jak się mówi dondoroslej kobiety np Julia , Natalia tak do Emilii chyba się mówi Emilka? Nie Emilia i jakoś mi to trochę nie pasuje
          • sulika Re: Siostra dla Mai 30.01.21, 12:17
            To zależy jak córka będzie chciała, by się do niej zwracaći jak będzie się przedstawiać. Znam dorosłą Emilię, która funkcjonuje pod różnymi formami imienia (nie lubi Emili, więc nikt tak do niej nie mowi). Emilką jest tylko dla znajomych, i to nie wszystkich.
            • marta.m32 Re: Siostra dla Mai 30.01.21, 12:21
              A jak do niej mówią np ludzie z pracy? Emilia? Emila też mi się słabo podoba a Emilka wydaje się być troszkę dziecinnie.
              • sulika Re: Siostra dla Mai 30.01.21, 17:05
                Zwyczajnie Emilia, pani Emilia.
          • paula.anna Re: Siostra dla Mai 30.01.21, 12:39
            To właśnie jest trudność tego imienia.
            Emilka- dość infantylnie.
            Emila- kontrowersyjnie.
            Emilia, po prostu- jakoś rzadko ludziom przechodzi przez gardło. Nie wiem, dla czego 🤷.
            Są też opcje "nowoczesne" typu Emi, Emka, Mila.
            • dalenia Re: Siostra dla Mai 30.01.21, 13:09
              Ano właśnie. Wg mnie Emilia jest zupełnie nieporęczna w dorosłym życiu. Większość znanych mi dorosłych Emilii to Emile (brrr) albo Emilki (jak małe dziewczynki).

Najważniejsze pytanie, czy Tobie Emilia pasuje, czy myślisz o niej tylko przez wzgląd na córkę?
              • marta.m32 Re: Siostra dla Mai 30.01.21, 13:17
                Emilka dla dziecka brzmi uroczo , ale dla dorosłej kobiety już niebardzo , a Emilia pewnie nikt nie będzie na nią mówił , więc nie jestem do końca przekonana do tego imienia. Córka się upiera ale pewnie dlatego że to słodkie imie dla jej małej siostrzyczki...
                • paula.anna Re: Siostra dla Mai 30.01.21, 15:05
                  Córka będzie kiedyś nazywać swoje dzieci.
                  Teraz Wasza kolej.

Choć znam przypadek, że wybierały starsze córki. Mamie "podobaly się wszystkie imiona" 😲.
                  I starsze mają po 1 imieniu, najmłodsza 2, bo jedna siostra chciała Ninę, druga Olgę. I żeby pogodzić starsze, dostała oba.
                • penelloppa Re: Siostra dla Mai 30.01.21, 15:38
                  A podobna Emma?
                • sulika Re: Siostra dla Mai 30.01.21, 17:10
                  Najwazniejsze zeby Tobie sie podobalo- jesli nie czujesz Emilki, to to nie jest to imię po prostu i trzeba szukać dalejwinkJa je lubię, jedno z nieeielu popularnych ktore moglabym nadac, w moim przypadku jest to tez imie rodzinne, ale przecirz Ty mozesz uwazac inaczej. I glowa do gory, na pewno znajdziecie imię, ktore Was chwyci za sercewink
      • ilia.1 Re: Siostra dla Mai 30.01.21, 15:53
        Wybrałabym osobiście Laurę. Być może imiona: Aurelia, Amelia, Milena lub Lea?
        • marta.m32 Re: Siostra dla Mai 30.01.21, 16:46
          Milena mi się bardzo podoba była moim numerem jeden , niestety mężowi źle się kojarzy😔 To samo z Amelia. Lea i Aurelia troche dla mnie za odważne.
          • sulimira Re: Siostra dla Mai 30.01.21, 16:53
            Jest jeszcze Milana- Mila
    • sulika Re: Siostra dla Mai 30.01.21, 18:15
      Jesli na M i ,,niezbyt wymyślne" to może jeszcze Michalina, Matylda, Malina, Magdalena? A co myślisz o Marceli zamiast Marceliny?
    • juliseid Re: Siostra dla Mai 30.01.21, 18:47
      A Liliana ? Lilka, Lila, Lilusia ?
      • juliseid Re: Siostra dla Mai 30.01.21, 18:57
        Przejrzycie listę imion dla dziewczynek np. za rok 2020 i jeszcze raz na spokojnie poczytajcie...może was oświeci wink musicie oboje czuć, że to jest TO imię dla Malutkiej !
        Powodzenia
        • marta.m32 Re: Siostra dla Mai 30.01.21, 21:50
          Dziękuję , mam nadzieję że moja córka nie będzie pierwszą bezimienną w Polsce 🙄😉
          • mamaitwinsy Re: Siostra dla Mai 30.01.21, 23:37
            A może Marcjanna? Podobna do Marceliny, ale IMO ciekawsza. Nasza Marcjanna ma wiele zdrobnień, w tej kwestii szczególnie pomysłowe jest starsze rodzeństwo wink najczęściej mówimy Marcysia, ale w użyciu są tez takie formy: Marcynia, Cysia, Marcucha, Marcja, Marcjanka.
            Jeśli żadne imię Cię nie przekonuje to może przejrzycie sobie spis imion i na spokojnie od początku wypiszecie akceptowalne imiona big_grin
            Kilka propozycji: Róża, Ewa, Liwia, Michalina, Ida, Kornelia, Blanka, Apolonia (w skrócie Pola), Nina, Celina, Julita, Klara, Weronika, Sara.
            Trzymam kciuki, żeby udało się wybrać satysfakcjonujące Was imię smile
            • humbelina Re: Siostra dla Mai 01.02.21, 08:48
              Nasza Marcelina też jest głównie Marcysią smile
              • chayah Re: Siostra dla Mai 01.02.21, 09:39
                Znam Marcelinę w wieku przedszkolnym i też jest głównie Marcysią wink
              • mamaitwinsy Re: Siostra dla Mai 01.02.21, 16:40
                Marcelina podobała się mężowi głównie ze względu na zdrobnienie Marcysia, ale jednak ja chciałam nadać coś rzadszego, bo w naszej okolicy są dwie małe Marceliny, więc Marcjanna była u nas świetnym kompromisem wink
                Ale uważam, że Marcelina również brzmi pięknie.
      • marta.m32 Re: Siostra dla Mai 30.01.21, 19:03
        Córka mojej siostry ma na imię Liliana 😉
        • 1.wetta.1 Re: Siostra dla Mai 30.01.21, 20:02
          Mam w domu Marcelinę nadaną jeszcze w dawnych czasach znikomej popularności. Wiele razy spotkaliśmy się z głośno wyrażanym zachwytem tym imieniem. Teraz imię to jest już osłuchane i nie ma powiewu nowości, ale polecam. Właścicielka imienia cały czas jest bardzo zadowolona z wyboru rodziców😀
          A jak w waszym przypadku komponuje się z nazwiskiem? Moim zdaniem to też ważna kwestia.
          • marta.m32 Re: Siostra dla Mai 30.01.21, 21:55
            A jak zdrabniacie jej imię? Nazwisko mamy krotkie więc wydaje mi się że pasowałoby imię Marcelina jak i Laura
            • 1.wetta.1 Re: Siostra dla Mai 30.01.21, 22:08
              Przeważnie Marcela, Marcyś, Mary, a wg córki najlepsze zdrobnienie jej imienia to Marcè z akcentem na ostatnią sylabę. I ta forma chyba funkcjonuje w naszej rodzinie najdłużej.
              • marta.m32 Re: Siostra dla Mai 30.01.21, 22:19
                Ale ładnie nazywacie córkę❤
            • gaudencja Re: Siostra dla Mai 31.01.21, 16:45
              A może Letycja, Lea? Jeśli nie można wybrać z dwóch, może to oznacza, że jednak jest jeszcze jakieś trzecie imię?
    • qatroscc Re: Siostra dla Mai 03.02.21, 01:09
      Zdecydowanie Laura. Marcelina, Marcel są dla mnie okropnymi imionami. Subiektywna ocena. Zresztą Maja i Marcelina podobne. Przynajmniej dziecko po pierwszej sylabie będzis wiedziało, że onie chodzi
      • qatroscc Re: Siostra dla Mai 03.02.21, 01:12
        Maja i Emilia też fajne zestawienie.
      • katarzynkaa Re: Siostra dla Mai 03.02.21, 10:12
        Ja też jakoś nie lubię Marceliny.
        • chayah Re: Siostra dla Mai 03.02.21, 10:17
          Ja kiedyś lubiłam, ale przypomniałam sobie pierwszą poznaną przeze mnie Marcelinę i już mi się odechciało. Bez komentarza.
    • balladynyiromanse Re: Siostra dla Mai 03.02.21, 01:27
      Ligia
      • wmalinowym Re: Siostra dla Mai 03.02.21, 10:18
        Rzadko spotykane i pasuje do Mai
      • chayah Re: Siostra dla Mai 03.02.21, 12:29
        Ładne smile
    • gaudencja Re: Siostra dla Mai 07.02.21, 12:59
      Hej, i jaką decyzję podjęliście? smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.