Dodaj do ulubionych

Zabawa kalendarzowa - 30 maja

30.05.21, 18:32
Dawniej częste było nadawanie imion z kalendarza. W myśl tej zasady robimy sobie taki właśnie kalendarz, w którym codziennie odnotowujemy DWA imiona – męskie i żeńskie, które nadalibyśmy, gdyby był przymus nadawania właśnie imion z kalendarza. Nawet jeśli nie będzie danego dnia imienia, które by nas zachwycało, to z konieczności wybieramy jedno pasujące najbardziej, zamiast szukać fajnych w okolicy.

UWAGA: głosy nieregulaminowe (bez wskazania na jedno imię męskie i jedno żeńskie albo ze wskazaniami spoza listy) są kasowane.

pl.wikipedia.org/wiki/30_maja
Andronik, Anastazy, Andrzej, Bazyli, Bolemysł, Brodzisław, Eksuperancjusz, Feliks, Ferdynand, Gawin, Jan, Joanna, Mirogniew, Suligniewa, Sulimir, Sulirad, Zyndram i Żanna.
Obserwuj wątek
    • chayah Re: Zabawa kalendarzowa - 30 maja 30.05.21, 18:41
      Dla dziewczynki wybór jest prosty - Joanna. To jedyne z dzisiejszych imion, które mogłabym nadać - Żanna dla mnie zbyt "wschodnia", a Suligniewa nie podchodzi mi brzmieniowo (co innego Sulimira, która bardzo mi się podoba, albo Sulisława, do której coraz bardziej się przekonuję). Lubię Joannę, mam bardzo pozytywne osobiste skojarzenia. Chociaż w rzeczywistości jednak nie mogłabym być mamą Joasi. Z męskim trudniej - Andrzej czy Jan?... Nie umiem wybrać. Oba te imiona są mi "bliskie" - Jan ze względu na Englerta, a Andrzej ze względu na licznych znanych Andrzejów, których lubię (May, Seweryn, Kurylewicz, Szalawski). Ale niech już będzie ten Janek, bo Andrzej był wczoraj. Lubię jeszcze Feliksa, ale dla swojego syna bym nie rozważyła, i Ferdynanda, ale zostawię go na inną okazję wink Poza tym Andrzej i Jan są mi dużo "bliżsi" dzięki wspomnianym już skojarzeniom. No, niech już będzie Joanna i Jan big_grin
      • kocynder Re: Zabawa kalendarzowa - 30 maja 30.05.21, 19:57
        W męskich możemy sobie podać rękę... Nie pierwszy raz. smile
        • chayah Re: Zabawa kalendarzowa - 30 maja 30.05.21, 19:57
          😘
    • dalenia Re: Zabawa kalendarzowa - 30 maja 30.05.21, 19:41
      Joanna i Feliks

Lubię Joannę, jako jedno z niewielu tych "zwykłych" klasyków. Mam co prawda kilka Aś w bliskim otoczeniu, ale innego wyboru dziś nie ma wink Felek też byłby nadany z ogromną przyjemnością.
    • kocynder Re: Zabawa kalendarzowa - 30 maja 30.05.21, 19:56
      Żanna. Realnie pewnie bym nie nadała, żeby córka nie musiała odpowiadać milion razy na pytanie "Ale jak?", I skończyłoby się na Joannie, ale w zabawie mogę. Męskie dwa "do przyjęcia" to Andrzej i Jan. Ostatnio był Andrzej, więc... Żanna i Jan.
    • sulimira Re: Zabawa kalendarzowa - 30 maja 30.05.21, 20:04
      Suligniewa i Bolemysł. Sulika to jedno z moich ulubionych imion, a do Bolka trudno sie nie usmiechnac.
    • adalwinka Re: Zabawa kalendarzowa - 30 maja 30.05.21, 20:46
      Ojej, jaki mały wybór w żeńskich... Jakaś inna Sulika by mogła być, ale Suligniewa mi zupełnie nie pasuje. Joanna i Żanna też zresztą nie 😂 Dobrze, że chociaż Felek jest. A zatem - Joanna i Feliks.
    • 1.wetta.1 Re: Zabawa kalendarzowa - 30 maja 30.05.21, 20:50
      Żanna i Sulimir. Trudny wybór, w rzeczywistości chyba bym żadnej z dzisiejszej propozycji nie nadała.
    • annthonka Re: Zabawa kalendarzowa - 30 maja 30.05.21, 20:59
      Żanna i Jan
    • nadeeka Re: Zabawa kalendarzowa - 30 maja 30.05.21, 23:35
      Joanna Suligniewa i Feliks Sulimir
    • paula.anna Re: Zabawa kalendarzowa - 30 maja 31.05.21, 07:26
      Joanna- wyłącznie na potrzeby zabawy, i Bazyli Anastazy.
    • sulika Re: Zabawa kalendarzowa - 30 maja 31.05.21, 11:05
      Żanna i Sulimir
    • dasza_dm Re: Zabawa kalendarzowa - 30 maja 31.05.21, 14:41
      Feliks i Joanna
    • mrawka Re: Zabawa kalendarzowa - 30 maja 01.06.21, 08:57
      Żanna i Bazyli
    • emnilda.wolna Re: Zabawa kalendarzowa - 30 maja 01.06.21, 15:00
      Jan, Joanna - w rzeczywistości nie wybrałabym ani bardzo popularnego, ani ciotkowatego, ale oba imiona uwielbiam.
    • gaudencja Re: Zabawa kalendarzowa - 30 maja 26.06.21, 16:27
      Dziś poproszę od razu o czworaczki, z przewagą chłopców wink
      Suligniewa i Zyndram Bolemysł - wszystko z ogromną przyjemnością.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.