Dodaj do ulubionych

Rodzeństwo Jeremiego

09.09.21, 00:17
Szukam imienia dla brata/siostry ( jeszcze nie wiemy jaka płeć) Jeremiego. Mam kilka typów, mężowi nie wszystko się podoba, a jakże inaczej.. Ale myślę, że znajdziemy kompromis tak jak było przy synku.

Moje typy:

Stefania
Florentyna
Ludwika
Wanda
Jaśmina
Jadwiga

Wincenty
Teodor
Gustaw
Witold
Jerzy

Co sądzicie o tych imionach? Bardzo chętnie poznam też Wasze sugestie. Najważniejsze dla Nas żeby pasowało do Jeremiego i było z tych rzadziej nadawanych.

Obserwuj wątek
    • sulimira Re: Rodzeństwo Jeremiego 09.09.21, 00:28
      Swietne propozycje. Jedynie Jasmina gryzie mi sie z Jeremim. Ogolnie reszta fajna i ladnie pasuje wiec trudno wybrac. Ja najbardziej lubie Wande, ale Stafania i Florentyna rowniez bardz mi sie podbaja. Najmniej Ludwika i Jadwiga, ale nic im nie mozna zarzucic. Wincenty, Witold i Jerzy sa bardzo lubiani przeze mnie. Gustaw tylko mnie nie przekonuje.
      Dla dziewczynki moge dodac Matylde, Ludmile i Jagne
      Dla chlopca: Sambor, Walery, Makary, Leszek i Olgierd
      • lejdiinblack Re: Rodzeństwo Jeremiego 09.09.21, 08:44
        Uprzejmie proszę o zaprzestanie polecanie Jagny i Matyldy, chciałam mieć córki o oryginalnych imionach, a tu ciągle przybywa big_grin A serio to rozważałabym dla moich brata Jeremiego, gdyby miał być chłopiec.
        • sulimira Re: Rodzeństwo Jeremiego 09.09.21, 09:59
          Przepraszam bardz w takim razie. Malwina i Bogna w zamian wink
    • misslucky133 Re: Rodzeństwo Jeremiego 09.09.21, 01:19
      Najbardziej podoba mi sie Jasmina, jesli polskie znaki to nie problem i brzmi w porzadku z nazwiskiem - nadalabym bez wahania. Podoba mi sie zestaw Jeremi i Jasmina.

Stefania nie podoba mi sie, jedynie zdrobienie Stefi jakos by uszlo a moze nawet i niewink Nie lubie tego ''S'' razem z tym ''f'' w srodku i jeszcze bardzo odmesko mi sie kojarzy.

Florentyna - podoba mi sie, zdrobnienia Flora (choc troche jak margaryna) oraz Flori sa ok. Mam jednak bardzo nieciekawe skojarzenia osobiste wiec ciezko mi je obiektywnie ocenic. Pasuje do Jeremiego jednak bez szalu.

Ludwika. Podoba mi sie, sama bym nigdy nie nadala ale u kogos jak najbardziej.

Wanda. Mam bardzo pozytywne skojarzenia osobiste, lubie tez zdrobnienia Wandzia, Wandzik. Wrzucilabym do kategorii imion ''tych ok'', nie zachwycajacych ale ciekawych.

Jadwiga. Nie lubie przedrostka ''Jad'' i wydaje mi sie jakies takie ciezkie. Zdrobnienie Jadwisia rowniez mi sie nie podoba. Wiem, ze mozna zdrabniac do Igi lub Jagody ale w swoim zyciu spotkalam kilka Jadwig i kazda byla poprostu Jadwiga wiec te zdrobnienia wydaja mi sie nienaturalne i naciagane na sile.

Jeremi i Jasmina brzmi bajecznie.
    • ilia.1 Re: Rodzeństwo Jeremiego 09.09.21, 06:02
      Wybrałabym Stefanię, Ludwikę lub Florentynę oraz Teodora.

Sugestie: Irena, Julian(n)a, Emilia, Weronika, Diana, Aurelia, Amelia, Janina, Helena, Łucja, Laura, Klara, Teresa, Ida(lia), Bogna, Gabriela, Kornelia, Wiktoria, Konstancja, Klementyna, Alicja, Antonia, Antonina, Kalina, Malwina, Alina, Eliza, Olimpia, Natalia, Letycja, Agata, Celina, Marcelina, Michalina, Flora, Florian(n)a.

Zachary, Kornel, Tadeusz, Nikodem, Mikołaj, Lucjan, Albert, Norbert, Hubert, Konrad, Wiktor, Roch, Ludwik, Iwo, Klemens, Maksym(ilian), Bruno(n), Fryderyk, Ignacy, Henryk, Fabian, Dominik, Gabriel, Konstanty, Olaf, August, Cyprian, Julian, Juliusz.
    • sulimira Re: Rodzeństwo Jeremiego 09.09.21, 08:21
      Dodam jeszcze Kosme i Zawisze
    • katarzynkaa Re: Rodzeństwo Jeremiego 09.09.21, 08:36
      Jaśmina! 🌼
    • juta.malcolm Re: Rodzeństwo Jeremiego 09.09.21, 09:48
      Teodor to bardzo piękne imię, nazwałabym tak synka bez wachania ( a córcie może Teodora?) Wincenty i Jerzy jak najbardziej mi się podobają, Gustaw i Witold troszkę mniej.

Jaśmina to chyba mój faworyt z imion żeńskich zestawienia, chociaż każde mi się bardzo podoba oprócz Ludwiki.

Jeremi i Jadwiga ładnie brzmi, Jeremi i Teodor ślicznie... tylko Jeremi i Jerzy mi się nie podoba. Imiona zbyt podobne brzmieniowo.
    • annthonka Re: Rodzeństwo Jeremiego 09.09.21, 11:47
      Trudny wybór, za dużo ładnych imion podałaś wink
      Lubię Stefanię i Ludwikę. Jadwiga, Wanda i Florentyna dla mnie nienadawalne.
      Najlepiej komponuje się Jeremi i Jaśmina.

Dla chłopca pierwsze skojarzenie to Olgierd lub Witold.
      Jerzy OK, ale czy unikniecie zestawienia Jerek i Jurek? Jerek, swoją drogą zupełnie mi się nie podoba, ale z praktyki wiem, że jest jednym z używanych zdrobnień.
      Teodor dla mnie przyciężki, u Gustawa nie unikniecie zdrobnienia Gucio.
    • paula.anna Re: Rodzeństwo Jeremiego 09.09.21, 12:27
      Wow!
      Męskie, poza Wincentym, to moje ulubione imiona!
      Wśród żeńskich też ich dużo. Poza Jaśminą.
      I Ludwiką.

Jeremi i Stefania oraz Jeremi i Jadwiga to moi faworyci.
      Z Wandą też bardzo ok.

Z męskich vhyba najlepiej brzmi mi Jeremi i Gustaw.
      I Witold.
      Najsłabiej, choć nadal nieźle, Jerzy.

Teodor rośnie w siłę, może wkrótce przestać spełniać kryterium "z tych rzadziej nadawanych".
    • losninos Re: Rodzeństwo Jeremiego 09.09.21, 15:41
      Wanda i Gustaw to były moje typy w drugiej ciąży 🙃
      • decadent46 Re: Rodzeństwo Jeremiego 09.09.21, 20:04
        A o Jerzym to się nie wypowiesz?... Bycie mamą Jerzego zobowiązuje tongue_out
        • losninos Re: Rodzeństwo Jeremiego 10.11.21, 06:44
          "Jedzik" jak mówił mój syn nosi się super 😁 szczerze polecam 👌
    • decadent46 Re: Rodzeństwo Jeremiego 09.09.21, 20:07
      Z żeńskich podobają mi się wszystkie z podanych imion, najbardziej Florentyna i Stefania, które są w moim "top" już od dawna wink Trudny wybór.

Z męskich najbardziej lubię Jerzego (kolejne imię z mojego "top"). Ale generalnie wszystkie mi się podobają wink

Nie umiem wybrać big_grin
    • oliwiakleczekgmail.com Re: Rodzeństwo Jeremiego 16.09.21, 13:09
      Cześć smile Z podanych przez Ciebie imion żeńskich najbardziej podoba mi się Florentyna i uważam, że fajnie pasuje do Jeremiego (bardzo ładne imię swoją drogą😀). Podobają mi się zdrobnienia Flora, Florka, Flori, Florusia😊 Ludwika jest w porządku, mało popularna, co dla mnie jest plusem, można ją zdrabniać Wika, a to zdrobnienie bardzo mi się podoba, jednak ja sama bym jej nie nadała, bo wydaje mi się nieco zbyt odmęska. Jeremi i Ludwika - bardzo ładny zestaw. Stefania, Wanda i Jadwiga to trochę nie mój gust, ale u kogoś bym je doceniła za oryginalność smile Na plus Jadwigi na pewno możliwość zdrabniania do Jagody, która podoba mi się i Igi. Przy Stefanii niestety jest duża szansa, że w szkole zostałaby Stefą uncertain A to zdrobnienie całkowicie odrzuca mnie od tego imienia (już pomijając nawet to, że to nie mój gust), ale jeśli wam nie przeszkadza, śmiało możecie ją nadać. Wanda-u kogoś w porządku smile Z kolei Jaśmina może być, chociaż ja nie jestem do końca przekonana, mimo, że lubię kwiatowe imiona. Wydaje mi się trochę zbyt "udziwniona". Na minus też możliwe zdrabnianie jej do Jasi albo Jaśki. Ale znowu - jest oryginalna, a to na plus wink Jaśmina i Jeremi też fajny zestaw na tą samą literkę.
      Jeśli chodzi o męskie propozycje to podoba mi się jedynie Gustaw, chociaż bez szału. Uważam, że pasuje do Jeremiego😊 Witold, Jerzy, Teodor i Wincenty to nie moja bajka, ale u kogoś doceniam, że to jednak nie kolejny Antek, Jaś, Filip itd.😀 Od Jerzego odrzuca mnie skojarzenie z jeżem i zdrobnienie Jurek, które kompletnie mi się nie podoba. Teodor dla mnie trochę zbyt "twardy" i "ciężki", dodatkowo nie wiem dlaczego, ale kojarzy mi się z księdzem😅. Wincenty w zdrobnieniu Wicek też mnie w ogóle nie zachwyca, Witold (Witek) również, ale generalnie wszystkie mniej lub bardziej współgrają mi z Jeremim smile Najgorzej chyba brzmi w moich uszach Jerzy i Jeremi, bo trochę zbyt podobnie.
      Czyli podsumowując, ja wybrałabym Florentynkę i Gustawa😀😊
      • polik17 Re: Rodzeństwo Jeremiego 16.09.21, 14:23
        Zapomniałam dodać, że jeśli mogę coś zaproponować to dla dziewczynki przyszła mi do głowy Felicja, Eunika, Aniela, Alina i Adela, a dla chłopca Maurycy, Marceli, Ernest, Florian, Feliks, Edward smile
    • gaudencja Re: Rodzeństwo Jeremiego 05.10.21, 23:34
      Hej!
      Odrzuciłabym jedynie Jaśminę i Jerzego (ten drugi jest zbyt popularny do Jeremiego).

Do Jeremiego pasuje mi bardzo Wincenty, poza tym Olgierd, Konstanty, Kiejstut. Z żeńskich - Waleria, Róża, Stella, Marcjanna.
    • sulika Re: Rodzeństwo Jeremiego 06.10.21, 00:55
      Dla dziewczynki najbardziej podobaja mi się Ludwika, Jaśmina i Stefania, dalej Wanda i Jadwiga. Najmniej lubię Florentynę, wolę Floriannę oraz Florę, ktorą sama bardzo chętnie bym nadała.

Dla chłopca bez wahania wybralabym Wincentego. W następnej kolejności podoba mi się Jerzy, pozniej Witold z Teodorem i Gustawem.

• milimoici Re: Rodzeństwo Jeremiego 05.11.21, 19:45
      Na 90% będzie drugi synek, szczerze liczyłam na córeczkę, ale najważniejsze żeby tylko było zdrowe..
      A więc tak nasze zestawy, które podobają się nam wspólnie:
      Ps. Może jeszcze coś zaproponujecie do rozważenia, ewentualnie proszę o pomoc..

Jeremi i Fryderyk
      Jeremi i Gustaw
      Jeremi i Wincenty
      Jeremi i Feliks
      Jeremi i Ludwik
      Jeremi i Tytus
      • polik17 Re: Rodzeństwo Jeremiego 05.11.21, 20:57
        Osobiście najbardziej podoba mi się zestaw Jeremi i Feliks smile Całkiem fajnie brzmi mi też Jeremi i Gustaw. A podrzucam do rozważenia Maurycego i Kornela big_grin
      • ilia.1 Re: Rodzeństwo Jeremiego 05.11.21, 21:16
        Wybrałabym Fryderyka, Feliksa lub Ludwika z podanych imion.
      • sulimira Re: Rodzeństwo Jeremiego 05.11.21, 22:38
        Bardzo podoba mi sie Jeremi i Wincenty raz Jeremi i Tytus.
        Rozwazacie fajne zestawy wiec nie ma co wiecej dorzucac pomyslow smile
      • emnilda.wolna Re: Rodzeństwo Jeremiego 05.11.21, 23:23
        Poza Ludwikiem wszystko pasuje, ale mogę być nieobiektywna, bo w ogóle Ludwik najmniej mi się podoba. Sama chyba wybrałabym Gustawa.
      • sulika Re: Rodzeństwo Jeremiego 05.11.21, 23:38
        Na pierwszym miejscu Tytus, na drugim Ludwik i Wincenty (z tych trzech bym wybierała). Na trzecim Gustaw z Feliksem. Najmniej podoba mi się Fryderyk (właściwie to wcale), ale nie mnie ma się podobać.
      • katarzynkaa Re: Rodzeństwo Jeremiego 06.11.21, 09:28
        Jeremi i Gustaw ♥️
        Tytus też jest ciekawy.

Ludwik - jak płyn do naczyń, Feliks - orzeszki. Wincenty - mocno zakurzone imię, brzmi trochę jak Walenty i jak je zdrabniać "Wicek"?
        Fryderyk - nieporęczne i jak słyszę zdrobnienie Frycek mam ciary żenady
      • dalenia Re: Rodzeństwo Jeremiego 06.11.21, 10:24
        Chyba mamy bardzo podobny gust, bo niemal wszystkie imiona mam wysoko na swojej liście. Odrzuciłabym Wincentego, żeby mi się za bardzo nie spopularyzował wink Tytus podoba mi się najmniej, więc też odrzucam. Pozostała czwórka jest 👌 Chyba nie jestem w stanie wybrać żadnego. Każde super pasuje do Jeremka. A jak z nazwiskiem? Ja na chwilę obecną dla swojego syna wybrałabym chyba w pierwszej kolejności... Ludwika, więc niech będzie - mój głos na niego!
        • milimoici Re: Rodzeństwo Jeremiego 06.11.21, 15:45
          Wiesz co nazwisko jak u pewnej polskiej biegaczki narciarskiej Justyny.... No właśnie przez pewien czas najbardziej ciągnęło mnie do Wincentego, męża z kolei do Gustawa.. ale mimo wszystko nie ma takiego pewniaka jakim był Jeremi...
          • emnilda.wolna Re: Rodzeństwo Jeremiego 06.11.21, 16:25
            Raczej odrzuciłabym Ludwika i Fryderyka, żeby uniknąć -k K-. Ładnie pasuje Jeremi, bo kończy się na samogłoskę i wszystko razem brzmią melodyjnie, ale oczywiście to nie powód, żeby się ograniczać do Wincentego, z Tytusem też brzmi dobrze. wink

Moim zdaniem Gustaw z Waszym nazwiskiem brzmi bardzo charakternie.
      • emalia_z_brokatem Re: Rodzeństwo Jeremiego 06.11.21, 11:18
        Fryderyk, Gustaw i Feliks według mnie najładniej. Podrzucam Maurycego i Kazimierza.
        • milimoici Re: Rodzeństwo Jeremiego 06.11.21, 15:47
          Myślałam o Kazimierzu aczkolwiek wydaje mi się, że jest trochę z innej bajki niż Jeremi. 😉
          • sulimira Re: Rodzeństwo Jeremiego 06.11.21, 19:16
            Imiona staromodne i nadawane od dawna wiec raczej nie sa z innej bajki. Jeremi Wisniowiecki podpisal sie pod elektorem Janem II Kazimierzem Waza. Chociaz zalezy jakie sa odczucia. Dla mnie Jeremi jest starym, historycznym imieniem, a dla innych moze to byc imie nowoczesne
            • milimoici Re: Rodzeństwo Jeremiego 06.11.21, 23:16
              Może moje odczucia są takie dlatego, że jednak Kazimierz był swego czasu imieniem często nadawanym i jest bardziej osłuchany w porównaniu do Jeremiego.
              • sulimira Re: Rodzeństwo Jeremiego 06.11.21, 23:31
                Napewno jest bardziej osluchany i poprzez to sprawia inne wrazenie. Obecnie rowniez Kazimierz jest bardziej popularny, ale obiektywnie to obydwa imiona sa stylowo w sensie historycznie podobne. Pod tym wzgledem nie sa z innych bajek. Pod wzgledem historycznej popularnosci jest duza rozbieznosc. Teraz jednak obydwa imiona sa retro i w drugiej piedziesiatce najpopularniejszych imion. Takze jak chlopcy dorosna to pewnie bedzie podobna szansa spotkania drugiego Jeremiego czy Kazimierza. Wiadomo jednak, ze osobiste odczucia sa bardzo wazne, w sumie najwazniejsze, wiec nie ma co kombinowac. Jak widac jednak odczucia wobec tych imion sa rozne.
                • milimoici Re: Rodzeństwo Jeremiego 07.11.21, 09:25
                  Nie powiem, bo Kazimierz bardzo mi się podoba, ale byłam przekonana, że średnio pasuję, tylko w moim otoczeniu jest kilku małych Kazimierzy i bardzo sporo Kazimierzy w wieku 40+ więc może to miało wpływ.. na Jeremiego jeszcze nie miałam okazji trafić..
                  • sulimira Re: Rodzeństwo Jeremiego 07.11.21, 20:04
                    Ah, jezeli masz wokol kilku Kazimierzy, a zadnego Jeremiego to napewno odbior jest inny. Jak widzisz osoby, ktore sie wypowiedzialy uwazaja, ze pasuje. Jezeli tylko to bylo powodem odrzucenia Kazimierza, a bardzo ci sie podoba to mysle, ze warto do niego wrocic.
          • sulimira Re: Rodzeństwo Jeremiego 06.11.21, 19:17
            Jakkolwiek z nazwiskiem to troche za podobne.
          • sulika Re: Rodzeństwo Jeremiego 06.11.21, 19:50
            O, Kazik tez fajny!
          • emalia_z_brokatem Re: Rodzeństwo Jeremiego 06.11.21, 20:05
            Podobnie jak sulimira uważam Kazimierza i Jeremiego za imiona tradycyjne, nieco retro, pewnie ostatnio popularność osiągały w latach 20-30. W zestawieniu tworzą klasyczny duet, w dobrym tonie. A powtórzenie głosek w imieniu i nazwisku jest bardzo dźwięczne, sama lubię takie połączenia, przyciągają uwagę.
      • milimoici Re: Rodzeństwo Jeremiego 06.11.21, 15:49
        Może jeszcze dodam, że jeśli doczekamy się za trzecim razem córki będzie jednogłośnie Florentyna 🙂
        • emnilda.wolna Re: Rodzeństwo Jeremiego 06.11.21, 16:21
          Florentyna super pasuje do nazwiska!
          • milimoici Re: Rodzeństwo Jeremiego 06.11.21, 16:37
            Po cichu liczyłam na córkę, bo chcieliśmy w sumie dwójkę.. ale od samego początku czułam, że to chłopiec.. mąż też bardzo chciał córeczkę już przy pierwszym synku.. dlatego pewnie jeszcze skusimy się na trzecie...
        • polik17 Re: Rodzeństwo Jeremiego 06.11.21, 17:20
          Florentynka bardzo mi się podoba, podobnie jak krótsza Flora smile Świetny wybór i pasuje do Jeremiego big_grin
      • paula.anna Re: Rodzeństwo Jeremiego 09.11.21, 11:23
        Najbardziej podobają mi się "zestawy" z Gustawem i Tytusem.
        W dalszej kolejności Fryderyk. I Kazimierz.

Wincentego i Ludwika doceniłabym u kogoś.

Za Feliksa trzymam kciuki, żeby pozostał rzadko nadawany, choćby i ze względu na orzeszki i żarcie dla kotów 😉.
      • milimoici Re: Rodzeństwo Jeremiego 10.11.21, 21:26
        Wczoraj mąż podrzucił mi jeszcze Rocha, Józefa i Cyryla, co sądzicie?

Z tych wcześniejszych propozycji będziemy brać pod uwagę Gustawa, Wincentego i Tytusa..
        • sulimira Re: Rodzeństwo Jeremiego 10.11.21, 23:37
          Jozefa wyjatkowo nie lubie i powtorka literki wiec jestem na nie. Rocha lubie i zdrobnienie Roszko jest super. Cyryla rowniez lubie big_grin
          Takze lubie Wincentego, Tytusa, Rocha i Cyryla wiec chyba nie bede zbyt pomocna wink
        • paula.anna Re: Rodzeństwo Jeremiego 11.11.21, 16:36
          Roch!
          Baaardzo go lubię!
          Krótki, konkretny 🙂.

Józefa bardzo doceniłabym u kogoś, sama nadałam na drugie.

Cyryl jest mi najmniej bliski 😉, jednak również doceniłabym u kogoś, chyba.

Podobają mi się imiona, które aktualnie bierzecie pod uwagę.
        • katarzynkaa Re: Rodzeństwo Jeremiego 11.11.21, 18:48
          Roch jest cudny ♥️ Gustaw też. Cyryl i Tytus ciekawi. Józef to imię mojego dziadka, więc lubię z sentymentu, ale wielką fanką nie jestem. Wincenty - nie. Baaaardzo retro-anachroniczny. I jak zdrabniać - Wicek? Od Wicka wyjdzie Wacek i dzieci się będą nabijać. Dzieci w pewnym wieku są bardzo okrutne.
          Maurycy z podobną końcówką, a dużo świeżej brzmi.
        • gramag Re: Rodzeństwo Jeremiego 11.11.21, 21:35
          Zdecydowanie Roch. Jeden z moich synów nosiłby to imię gdyby nie fakt, że fatalnie brzmi z nazwiskiem.
    • katarzynkaa Re: Rodzeństwo Jeremiego 11.11.21, 18:53
      Wypisałam wszystkie moje ulubione imiona. "Częstuj" się 😉

Samuel
      Kornel
      Paweł
      Tadeusz
      Wiktor
      Norbert
      Tobiasz
      Roch
      Ernest
      Tymoteusz
      Miłosz
      Sambor
      Jonasz
      Gustaw
      Borys

A do którego imienia najbardziej Ci się serce wyrywa?
      • milimoici Re: Rodzeństwo Jeremiego 11.11.21, 23:10
        No właśnie ciężko... Z Jermim to było to, od samego początku, nie braliśmy pod uwagę żadnego innego imienia.. A tu ciężko stwierdzić.. Dopóki nie byłam w ciąży to moim faworytem był Wincenty.. Teraz dużo rozmyślam nad Józefem i Kazimierzem, a od wczoraj w głowie siedzi mi Roch.. Ogólnie gdybym to ja sama miała podjąć decyzję wybrałabym chyba Teodora, ale mąż kategorycznie odnowił.. Na Tytusa też zaczął kręcić nosem, Kazik to też ciężko temat.. bo źle mu się kojarzy.. On jest najbardziej za Gustawem bądź Feliksem.. a ja już mam mętlik totalny w głowie..
        • paula.anna Re: Rodzeństwo Jeremiego 12.11.21, 07:15
          Wybieranie imienia bywa trudne.
          Czasem jedna osoba nie może się zdecydować, a co mówić dwie?

A ile macie jeszcze czasu do rozwiązania?
        • maeve_binchy Re: Rodzeństwo Jeremiego 16.11.21, 12:51
          U nas do Jeremiego mial byc Feliks. Urodzila sie corka smile
          • milimoici Re: Rodzeństwo Jeremiego 17.11.21, 17:53
            My liczyliśmy na córkę, s tu raczej synek drugi będzie 🙂
    • milimoici Re: Rodzeństwo Jeremiego 19.11.21, 18:29
      Jest psikus.. z synka zrobiła się córeczka...
      • katarzynkaa Re: Rodzeństwo Jeremiego 19.11.21, 21:39
        To musiało być zaskoczenie 😉 To jakie teraz imiona wchodzą w grę? Ja jestem team Jaśmina 🌼♥️
        • milimoici Re: Rodzeństwo Jeremiego 20.11.21, 13:00
          Oj jeszcze jakie przepłakałam całą wizytę, szok totalny, oczywiście cieszę się, ale byłam już tak pewna tego chłopca.. że nie mogłam w to uwierzyć..
      • polik17 Re: Rodzeństwo Jeremiego 19.11.21, 22:23
        Ooo proszę big_grin To ja w takim razie jestem za Florentynką smile
      • paula.anna Re: Rodzeństwo Jeremiego 20.11.21, 08:41
        Tym razem na 100%?
        Czy kolejna "zmiana płci" niewykluczona?

Nadal jestem za Jadwigą, Stefanią lub Wandą.
        Florentynę doceniłabym u kogoś.

Proponuję Mariannę, Aurelię.
        • milimoici Re: Rodzeństwo Jeremiego 20.11.21, 13:02
          Podobno 100%, chociaż jeszcze czekam na wizytę u swojego lekarza, żeby potwierdzić.. Bo to były połówkowe u innego.. Lekarz sugerował chłopca w 11tc, na prenatalnych nie było widać, a później coś niby odstawało, ale najprawdopodobniej pępowina między nóżkami ..
      • sulimira Re: Rodzeństwo Jeremiego 20.11.21, 08:47
        Gratulacje smile
        To w takim razie obstawiam Wande, Stefanie lub Florentyne. Podobalaby mi sie rowniez Jagna z Jeremim.
      • dalenia Re: Rodzeństwo Jeremiego 20.11.21, 11:21
        A to niespodzianka wink Czy typy dla dziewczynki się zmieniły?
      • milimoici Re: Rodzeństwo Jeremiego 20.11.21, 13:06
        Ogólnie jestem w takim szoku, że nawet o tym imieniu jeszcze nie myślałam, ale Stefania odpada, mąż jest kategorycznie na nie.. także będziemy myśleć nad Florentyną, Felicją, Jaśminą a co myślicie o Romie? Mąż mówił coś jeszcze wczoraj o Róży.. chociaż nie do końca jestem przekonana.. o Mariannie też myślałam... Jagna odpada, bo to nasz aniołek w niebie..
        • sulimira Re: Rodzeństwo Jeremiego 20.11.21, 22:39
          Przykro mi z powodu Jagienki.
          Roma podoba mi sie, ale odnosze wrazenie, ze jezyk sie bedzie platal przy Jeremim i Romie.
          • maeve_binchy Re: Rodzeństwo Jeremiego 20.11.21, 22:47
            Mysle podobnie o Romie. Podoba mi sie, znam mala Rome (7latke), ale Jeremi i Roma to chyba za duzo "r". Siostra naszego Jeremiego ma "r" w imieniu, ale w srodku i to juz brzmi inaczej.
        • maeve_binchy Re: Rodzeństwo Jeremiego 20.11.21, 22:44
          Zdecydowanie za Florentyną lub Felicją

Jasmina jest ok, ale nie lubie, kiedy rodzenstwo ma imiona na te sama litere
          • maeve_binchy Re: Rodzeństwo Jeremiego 21.11.21, 09:53
            Dodam jeszcze, ze u nas pierwsza mysla do Jeremiego byla Łucja, ale zrobila sie za popularna
            • milimoici Re: Rodzeństwo Jeremiego 21.11.21, 12:44
              Trzy lata temu napewno byłaby Łucją, ale obecnie zdecydowanie ich za dużo i jakoś nawet nie bierzemy pod uwagę..
        • paula.anna Re: Rodzeństwo Jeremiego 21.11.21, 09:06
          Kibicuję Felicji! I Mariannie!
          Florentyna też ok.

Zamiast Różu wolę Rozalię. Zdecydowanie nie przepadam za imionami- rzeczownikami.

Roma dla mnie zdrobnieniowa, coś jak Pola. Więc nie. Za to mój język się nie plącze przy Jeremim i Romie 😉.

Jaśmina to nie do końca moja bajka, jednak doceniłabym, że to nie Zośka czy Lena.
      • milimoici Re: Rodzeństwo Jeremiego 21.11.21, 13:04
        Ogólnie byłam pewna Florentyny, ale nie wiem czy nie za długa do nazwiska... A na samą Florę mąż kręci nosem... Jakoś ta Roma zaczęła mi się podobać i nie myślałam w sumie o tym, że będzie łamał się język, bo to "r" w Jeremim jest na samym początku praktycznie, Felicja też jest całkiem, całkiem.. tak samo jak Wanda, jeszcze dzisiaj wpadłam na Tole z tym, że nie wiem czy ta forma jest ok.. Rozalia odpada, bo jest w bliskim gronie, Jaśminkę też chyba odrzucimy.. Mąż dzisiaj jeszcze przejrzał i mówi, że podoba mu się Matylda i Estera.. Także nie wiem na czym stanie 🙈
        • sulimira Re: Rodzeństwo Jeremiego 21.11.21, 13:13
          Tola to zdrobnienie od imion takich jak Tolisława lub Anatola/Anatolia- obydwa sa fajne.
        • paula.anna Re: Rodzeństwo Jeremiego 21.11.21, 13:49
          Lubię Matyldę (nawet ją mam 🙂) i Esterę.
          I Anatolię!

Jeśli Roma z Jeremim "łamie język", to Róża też. I Florentyna/ Flora 🤔
        • emnilda.wolna Re: Rodzeństwo Jeremiego 21.11.21, 14:52
          Tola może być też od imion Teodora, Teofila, Otylia i w ogóle co zechcesz. wink
        • dalenia Re: Rodzeństwo Jeremiego 22.11.21, 19:33
          A jak długie macie nazwisko? Nie wiem, czy pisałaś. Bo Florentyna byłaby super. Roma też mi się podoba, choć wiem, że różnie jest odbierana na forum. Nie wydaje mi się też, żeby jakiś była szczególnie trudna w duecie z Jeremim. Fela i Wanda - super. Tola też, ale z jakąś pełną wersję. Może Anatolia? Matylda i Estera również są bardzo ładnie. W moim przypadku bardziej dla kogoś, niż mojej prywatnej córki - ale doceniam.

Wszystkie imiona cudne. Dla swojej córki wybierałabym między Florentyną a Felicją.
          • milimoici Re: Rodzeństwo Jeremiego 22.11.21, 21:14
            Nazwisko na dziewięć liter. Dziękuję Ci za miłe słowa 🙂
      • milimoici Re: Rodzeństwo Jeremiego 25.11.21, 22:23
        Liczba imion okrojona do minimum, także będziemy wybierać między:

- Florentyną lub Florą ( sama nie wiem, którą formę ewentualnie wybrać.. myślałam o Florentynie, ale razem z nazwiskiem nie wiem czy nie będzie za długo.. )
        - Felicją
        - Romą

Także dzięki za wszystkie sugestie 🙂
        • sulimira Re: Rodzeństwo Jeremiego 25.11.21, 23:08
          Znam Aleksandre, ktora rowniez ma 9 liter w nazwisku i brzmi dobrze. Pisalas wczesniej, ze jezeli bylaby dziewczynka to Florentyna- jezeli to wasze ulubione imie to nadalabym. Jak nieraz dziewczyny pisza- moze zmienic nazwisko po wyjsciu za maz wiec dluzej bedzie miala inne nazwisko niz panienskie.
        • paula.anna Re: Rodzeństwo Jeremiego 26.11.21, 07:51
          Kibicuję Felicji.
          W drugiej kolejności Florentynie.

Ja mam długie imię i nazwisko- nie czuję, żeby to było "za długo" 🙂.
          Pisałaś, że Florentyna to wymarzone imię dla córki. Ciekawe, czy je nadacie.

Miałam takie imię wybrane od dawna dla syna. Kiedy syn pojawił się w brzuchu, po 2 córkach, rozważaliśmy też inne opcje, jednak w końcu nadaliśmy TO imię 🙂.
          • maeve_binchy Re: Rodzeństwo Jeremiego 26.11.21, 09:40
            również jestem za Felicją
            Jeremi i Felicja, to brzmi pięknie
        • katarzynkaa Re: Rodzeństwo Jeremiego 26.11.21, 07:56
          Jestem na Florentyną. I tak będzie nazywana Florą/Florką. smile
          PS ja mam 19 liter w imieniu i nazwisku. Brzmi to dostojnie i nigdy mi za bardzo nie przeszkadzało.
        • emnilda.wolna Re: Rodzeństwo Jeremiego 26.11.21, 11:46
          Moje panieńskie nazwisko z imieniem miało więcej niż kilkanaście liter... A teraz mam jeszcze dłuższe. big_grin Nigdy nie rozumiałam, gdzie tu problem. Opowieści o niemieszczeniu się w formularzach można między bajki włożyć. Jak to wymarzone imię, to nadawaj! smile
      • milimoici Re: Rodzeństwo Jeremiego 29.11.21, 21:50
        Chyba zostaniemy przy Florentynie, mimo, że to imię bardzo mi się podoba mam małe obawy co do odbioru.. Rodzina jest w lekkim szoku i kręci nosem ( pytają czy nie ma już normalnych imion, że skrzywdzimy córkę itd..) Mąż natomiast już nastawił się na Florkę. Ja jestem dość zmieszana i może dla bezpieczeństwa byłabym skłonna dać Felicja... Ale niestety mąż ma skojarzenia ze Skoda 🙈
        • sulimira Re: Rodzeństwo Jeremiego 29.11.21, 23:37
          Imie ma sie podobac rodzicom. PRawda jest taka, ze poza bardzo rzadkimi wyjatkami to rodzina bardzo szybko przyzwyczaja sie do imienia i kilka tygodni po urodzeniu nagl okazuje sie, ze nie wyobrazaja sobie innego imienia. Takze nie martw sie, rodzina sie zmieni zdanie bardzo szybko.
        • paula.anna Re: Rodzeństwo Jeremiego 30.11.21, 08:45
          Rodzina bardzo niefajnie się zachowuje 😡.
          Szkoda....

Ty nadal preferujesz Florentynę, dobrze rozumiem?
          Czyli jesteście z mężem zgodni!
          To już dużo.

Nie nadawaj imienia "dla bezpieczeństwa"!
          Ono też nie wszystkim się spodoba, choćby "znana i lubiana" to była Zośka czy Natalka.
        • maeve_binchy Re: Rodzeństwo Jeremiego 30.11.21, 09:21
          Florentyna jest piękna!
          A rodzina miala juz swoja szanse w nadawaniu imion, decyzja nalezy do was.
        • polik17 Re: Rodzeństwo Jeremiego 30.11.21, 10:36
          Nie przejmujcie się opiniami rodziny. Tak jak już ktoś napisał, ona miała już swoją szansę przy nadawaniu imion. Teraz Wasza kolej, w końcu to Wasze dziecko i macie prawo dać mu na imię tak, jak wam się podoba smile A do każdego imienia można się przyzwyczaić. Florentyna jest bardzo ładna, chociaż ja osobiście wolę Florę, bo jest trochę krótsza, a jednak mimo wszystko wolę krótkie imiona. Absolutnie nie uważam, że to imię jest krzywdzące dla dziecka (swoją drogą, co za chamski tekst, jak tak w ogóle można powiedzieć przyszłym rodzicom wybierającym imię😕) Felicja też mi się podoba, tylko zdrobnienie Fela niezbyt do mnie przemawia smile Ale podobać ma się wam.
        • misslucky133 Re: Rodzeństwo Jeremiego 04.12.21, 13:18
          Wedlug mnie Felicja nie jest wcale ''bezpieczniejsza'' od Florentyny. Wszyscy i tak beda zapewne skracac do Florki, Flory. Moim zdaniem, koniec koncow, te zdrobnienia moga byc lepiej i mniej kontrowersyjnie odbierane niz Fela. Oba imiona mi sie podobaja i radzilabym zignorowac glosy rodziny jesli podobaja sie rowniez Wam, wybralabym Florentyne skoro podoba Wam sie bardziej i maz nie jest przekonany do Felicji. Sama orzy wyborze imienia dla corki mialam milion rozterek i mysli, glownie spowodowanych opiniami innych. Dlatego polecam juz na wstepie nie brac ich sobie do serca, nie pytac o opinie, zeby nie robic sobie metliku w glowie i nadac to imie, ktore najbardziej Wam sie podoba.
          • paula.anna Re: Rodzeństwo Jeremiego 05.12.21, 10:21
            Choć nie widzę nic kontrowersyjnego w Feli, zgadzam się że Felicja niekoniecznie jest "bezpieczniejsza" od Florentyny.
            Ze względu na (nie)osłuchanie z tym imieniem.
            "Bezpieczniejsza" jest Natalia, Zośka, Helena itp, itd- imiona powszechnie znane i "lubiane"- bo powszechnie aktualnie nadawane. I słyszane wszędzie.
            A że ludzie lubią "piosenki które już raz słyszeli i jakże mogą się im podobać piosenki, które pierwszy raz słyszą" wink- Felicja wcale nie jest takim "bezpiecznym" imieniem smile.
      • milimoici Re: Rodzeństwo Jeremiego 10.12.21, 17:07
        Ok, wiemy już, że będzie Florka 😍 tylko mamy jeszcze dylemat Florentyna czy Flora.. może jeszcze w tej decyzji poratujecie..
        • meggan79 Re: Rodzeństwo Jeremiego 10.12.21, 17:10
          Wolę Florentynę,ładnie też Florianna
        • sulimira Re: Rodzeństwo Jeremiego 10.12.21, 17:30
          Swietnie, ze wybraliscie imie, ktore sie wam podoba. Ja jestem za Florentyna, ktora i tak bedzie funkcjonowac jako Flora w zyciu codziennym. Ja lubie gdy imiona dziewczynek brzmia powaznie tak jak chlopcow. Te zdrobnienia i infantylizacja kobiet nie podoba mi sie.
        • paula.anna Re: Rodzeństwo Jeremiego 10.12.21, 18:12
          Dla mnie w grę w chodzi tylko pełna forma, czyli Florentyna.
          Flora w skrócie, na co dzień 🙂.
          • dalenia Re: Rodzeństwo Jeremiego 10.12.21, 21:00
            Dla mnie podobnie.
          • paula.anna Re: Rodzeństwo Jeremiego 11.12.21, 09:19
            Zaznaczę jednak, że wg mnie niewykluczone jest używanie pełnej formy imienia, na co dzień, w szkole, potem pracy, nie tylko w dokumentach.
            Widzę oczami wyobraźni dziewczynę przedstawiającą się, z własnej woli,- Florentyna smile.
            Lubiącą tę dłuższą formę.
            big_grin

Btw, mam w pracy Katarzynę, niestarą wink, do której współpracownicy często mówią właśnie Katarzyna smile.
            Nie tylko "Pani Katarzyno".
            A ona przedstawia się pełną formą, nie Kaśka.
            I jak nie przepadam za tym imieniem, tak lubię słuchać jego pełnej formy.
            Szczególnie w tych czasach, kiedy modne są krótkie imiona i "imiona", a 3 sylaby to już przesada i zbytni wysiłek w mowie i piśmie wink.
            • polik17 Re: Rodzeństwo Jeremiego 11.12.21, 12:01
              Oo, a to jest ciekawe smile Ja osobiście nie znam żadnej Katarzyny, która używałaby pełnej formy swojego imienia na codzień. Wszystkie to po prostu Kasie big_grin Dla mnie jednak Katarzyna chyba brzmi zbyt poważnie i oficjalnie, żeby jej używać w codziennym życiu. Podobnie jak Joanna czy Małgorzata🤣
              • paula.anna Re: Rodzeństwo Jeremiego 11.12.21, 12:57
                Już o tym pisałyśmy, dla Ciebie pełne formy są zbyt poważne i oficjalne, a dla mnie zdrobnienia udajace imiona są infantylne i takie... niefajne 🤷.
            • katarzynkaa Re: Rodzeństwo Jeremiego 15.12.21, 01:26
              Do mnie jeden kolega na studiach mówił właśnie "Katarzyna", ja też do niego pełnym imieniem, bo miał mega oryginalne i mi się podobało niezdrobnione. Ale fakt, wszyscy nazywają mnie Kasia i tak się przedstawiam (pomijając sytuacje formalne: lekarz, urząd, maile w pracy na zewnątrz). Pamiętam, że na jednej z rozmów kwalifikacyjnych od razu zaczęli do mnie mówić "pani Kasiu".
              Podsumowując - wolę Kasię, ale jeśli miałabym wybierać między Katarzyną a Kaśką, to wybieram tę pierwszą.
              • milimoici Re: Rodzeństwo Jeremiego 15.12.21, 15:02
                Ogólnie wydaje mi się, że imię Flora to odrębne imię, które funkcjonuje samodzielnie. Podobnie jak Jeremi, który kiedyś był tylko zdrobnieniem od Jeremiasza.. A w tym momencie funkcjonuje jako osobne imię.. Co oczywiście nie zmienia faktu, że Florentynę można skracać do Flory, a Jeremiasza do Jeremiego... I myślę, że ten przykład z Katarzyną jest tu nie bardzo trafiony, bo zdrobnienie Kasia nie funkcjonuję jako osobne imię..
                • paula.anna Re: Rodzeństwo Jeremiego 16.12.21, 09:01
                  Nie zamierzam się kłócić 🙂.
                  Dla mnie Flora BRZMI niepełnie i już.
                  Wam się podoba i już 🙂.

Natomiast teraz wiele zdrobnień jest uznawanych za pełne imiona, bo ludziom się tak podoba i jest taka moda.
                  Nadawany jest np Kuba_nie_Jakub i rodzice twierdzą że to jest pełne imię.
                  To przypadek mieco inny niż Flora/Florentyna, jednak obrazuje tendencję o którą mi chodzi.

Katarzyna była PRZYKŁADEM tego, że długie, poważne imię niekoniecznie funkcjonuje wyłącznie w dokumentach. I warto je nadać/mieć.
                  Bo nie każda Katarzyna jest całe życie wyłącznie Kasią 🙂.
                  A niektórzy piszą, że takie pełne, poważne imię to tylko kłopot, bez sensu i nikt go nie używa 😉.
                  • sulimira Re: Rodzeństwo Jeremiego 16.12.21, 21:57
                    Wlacze sie tutaj poniewaz jest 39 zarejestrowanych Kasi. Sa Magdy, Gosie i Bozenki. Roznica w postrzeganiu niektorych zdrobnien jako obecnie samodzielnie funkcjunujace imiona wydaje mi sie bardziej spowodowana ich popularnoscia. Te popularne i czesciej uzywane zaczynaja byc postrzegane jako osobne imiona, ale wcale nimi nie sa. Z powodu nawalu tych zdrobnien uzywanych za samodzielne imiona Flora moze wydawac sie niepelna szczegolnie tutaj na forum gdzie znamy i gustujemy w pelnych i roznorodnych imionach (w wiekszosci oczywiscie).
                    • maeve_binchy Re: Rodzeństwo Jeremiego 16.12.21, 22:21
                      Dodalabym, ze jednak Flora to imie zrodlowe od bogini Flory (a Florentyny itp. to pochodne). Niech ktos mnie poprawi, jesli sie myle...
                    • milimoici Re: Rodzeństwo Jeremiego 16.12.21, 22:56
                      Hmm to powiem szczerze, że jestem trochę w szoku.. Siostra chciała nadać córce imię Ula. W urzędzie się nie zgodzili, pisała w tej sprawie do rady językowej i też dostała odpowiedź negatywną.. Ciekawe od czego to zależy 🤔
                      • sulimira Re: Rodzeństwo Jeremiego 17.12.21, 01:27
                        Wydaje mi sie, ze to juz zalezy od urzednikow. O ile byli bardziej oporni na zgadzanie sie na zdrobnienia wczesniej, o tyle obecnie maja wolna reke jak widac i nadajesz imie jakie chcesz tylko, zeby nie bylo osmieszajace itp. A moge sie spytac w ktorym roku siostra chciala corce dac na imie Ula? Przed czy po zmianach w ustawie?
                        Ja przegladam setki imion zarejestrowanych w Polsce i roi sie od zdrobnien.
                • paula.anna Re: Rodzeństwo Jeremiego 16.12.21, 09:16
                  Dodam jeszcze, że jeśli komuś podoba się wyłącznie Pola czy Tola, a Apolonia czy Anatolia są "zbyt poważne", "udziwnione" i "jak dla babci"- to sprawa jest raczej jasna i bezdyskusyjna 😉.
                  Natomiast Ty pisałaś od początku o Florentynie.
                  Mogło Ci się oczywiście zmienić na Florę.

W każdym razie jestem bardzo ciekawa, jakie imię dostanie siostra Jeremiego.
                  • milimoici Re: Rodzeństwo Jeremiego 16.12.21, 11:59
                    Nie chciałam prowokować kłótni, nie to miałam na celu...

Tak Florentyna to był mój numer jeden, aczkolwiek zaczęłam rozmyślać nad Florą dlatego, że my mamy krótkie imiona... No, ale nie wiem znowu coś mi zaczyna Felicja chodzić po głowie także chyba decyzja zapadnie po porodzie jak zobaczę małą🙈 Bo raz jest Felicją, a raz Florką.. Mąż się śmieje, że gdyby bliźniaczki się trafiły nie byłoby problmu.. 😂
                    • paula.anna Re: Rodzeństwo Jeremiego 16.12.21, 12:15
                      Z tą kłótnią żartowałam!
                      Może "😉" zamiast "🙂" byłoby bardziej czytelne.

Jeśli Felicja wchodzi w grę, to jej właśnie kibicuję.
                      Jako mama Feliksa, uwielbiam też Felicję 😉.

Myślę, że odłożenie ostatecznego wyboru na czas po porodzie to niezły pomysł.
                    • dalenia Re: Rodzeństwo Jeremiego 16.12.21, 21:17
                      Pisałaś, że masz nazwisko na 9 liter. Ja mam na 10, plus 9 w imieniu. Nie sądzę, że jest długo smile ale ja lubię takie długie zestawy.

Bardziej istotna jest zresztą dla mnie ilość sylab. Znam nazwisko, które ma też 10 liter, ale już 5 sylab - moje ma liter tyle samo, ale sylab 3. To też robi różnice w brzmieniu. Więc jakby dorzucić Florentynę do tego nazwiska 5 sylabowego, to faktycznie można usnąć w połowie wink ale już do 3 sylab jest dla mnie zupełnie okej.
        • polik17 Re: Rodzeństwo Jeremiego 11.12.21, 02:13
          To ja się wyłamię i postawię na Florę smile Dla mnie nie brzmi infantylnie. Poza tym lubię krótkie imiona, a Florentyna i tak na codzień byłaby Florą, tylko niepotrzebnie dużo pisania big_grin 😅 Chociaż ona też jest ładnym imieniem.
        • gramag Re: Rodzeństwo Jeremiego 11.12.21, 14:01
          Wolę Florę.
          Florentyna dla mnie zbyt przekombinowana.
        • sulika Re: Rodzeństwo Jeremiego 11.12.21, 18:34
          Jestem za Florąsmile
        • dalla Re: Rodzeństwo Jeremiego 11.12.21, 23:04
          Napisze egoistycznie. Mam wlasnie Jeremiego i Flore. 10 lat tez pytalam tu o imie corki. Oczywiscie, uwielbiam ten zestaw i nigdy nie spotkalam takiej kombinacji, ba nigdy innej Flory (u nas, bo 1 w Berlinie dawno temu) , moga byc jedyni w PL :p Wolalabym, zeby byli smile Ale nie moge odradzac, bo sama taki zestaw wybralam. Chociaz wolalam Florentyne dla corki, ale mamy b dlugie nazwisko, wiec zostala Flora.
          • milimoici Re: Rodzeństwo Jeremiego 13.12.21, 14:17
            O super, no właśnie u nas z nazwiskiem jeśli wybierzemy Florentynkę będzie 19 liter. My z mężem mamy imiona pięcioliterowe imiona, Jeremi też wiadomo nie należy do długich imion. I dlatego też się jeszcze wahamy. A jak imię odbierane jest przez otoczenie, chodzi mi głównie o Florę?
            • dalla Re: Rodzeństwo Jeremiego 13.12.21, 16:36
              U nas samo nazwisko to 12 liter, więc z Florą jest już 17, plus ma długie drugie imię smile Z tymi 17 literami daje rade, wiec na waszym miejscu nie bałabym się Florentyny. Syn ma 18 liter.

Flora - albo zachwyt, albo zupełnie odwrotnie, generalnie skrajne reakcje - na pewno zwraca uwagę tongue_out Myślę, że generalnie Florentyna miałaby bardziej neutralny odbiór. Przy czym, w ogóle mnie nie interesują reakcje innych, jesteśmy bardzo zadowoleni z imienia, córka też, w klasie jej imię nie budzi zdziwienia, ale jest u nich kilka mniej popularnych imion (np. Aurora) plus kilkoro pół-Polaków, imiona w różnych wersjach narodowych itp. Zresztą w szkole miała o bogach rzymskich i Flora się pojawiła, młoda była dumna. Jak byliśmy we Florencji, to mówiła, że to jej miasto.
              Nam zależało na imionach niepopularnych, bez polskich znaków, w miarę międzynarodowych. Oczywiście, teraz Jeremich jest więcej niż kiedy nadawaliśmy to imię, ale syn nigdy nie spotkał innego Jeremiego: w klasie, na zajęciach dodatkowych itp. a mieszkamy w największym mieście smile Córka tym bardziej - nawet Florentyna się nie pojawiła.
              • milimoici Re: Rodzeństwo Jeremiego 13.12.21, 17:54
                Rozumiem, my już przy synku spotkaliśmy się z bardzo różnymi reakcjami.. Ale byliśmy tak "zakochani" w tym imieniu, że w sumie nic nam nie przeszkadzało.. Teraz jest trochę inna sytuacja, bo nie jesteśmy tego aż tak pewni.. Ogólnie nie mamy takiego imienia dla dziewczynki, przy którym czułabym to co czułam przy wyborze imienia dla syna. Przez to też w głowie rodzi się wiele wątpliwości.. Jedynie ta Florentyna (Flora) bardziej zwróciła naszą uwagę. Ewentualnie pod uwagę brałam jeszcze Felicję i Romę..
              • milimoici Re: Rodzeństwo Jeremiego 13.12.21, 17:57
                Zanim zaszłam w ciążę byłam pewna, że będzie Florentyna.. ale od kiedy wiem, że to dziewczynka pojawiły się jakieś tam wątpliwości..
                • dalla Re: Rodzeństwo Jeremiego 16.12.21, 22:27
                  To jest straszne, bo moglabys byc mna 😄. U nas na szczyt dotarly Flora i Felicja. Gdzies tam byla tez Ludwika, ale mam slabosc do imion na F. Strasznie chcialam Felicje, ale maz byl bardzo za Flora. A Flore tez chcialam, wiec nie zaluje. Szczerze mowiac, uwielbiam to imie. Chociaz chyba wolalabym Florentyne, bo lubie dluzsze imiona. Ale w sumie: Flora, Felicja czy Florentyna - kazde bedzie piekne. Dla mnie to i tak szokujace, ze ktos wymislil nasz zestaw 😁
                  • milimoici Re: Rodzeństwo Jeremiego 16.12.21, 22:48
                    A wiesz, że chyba z ciekawości odszukamy Twój wątek 😉 Jeremi to było takie moje marzenie już od dawna, ale nie myślałam, że mąż się zgodzi.. No, ale ku mojemu zdziwieniu był na tak, co prawda nie od razu, na początku raczej był sceptycznie nastawiony, ale po pewnym czasie ku mojemu zdziwieniu zgodził się🥰 A dla dziewczynki zawsze marzyła mi się Łucja, ale teraz zrobiła się tak popularna, że dla mnie straciła to coś.. A będąc w ciąży z synkiem oglądałam film Ile waży koń trojański... No i oboje z mężem stwierdziliśmy, że jeśli kiedyś będzie córka, to właśnie Florka 🙂 A Felicja już bardzo dawno temu mi się podobała miałam takie pozytywne skojarzenie z delicjami, które uwielbiam ❤️ Ale mąż był na nie, bo jemu za to kojarzyło się ze Skoda.. Także ogólnie mąż jest za Florką bardziej, ale ostatnio stwierdził, że jeśli mi bardziej zależy na Felicji jest skłonny się zgodzić..🙂 Po głowie chodziła mi również Roma, ale boje się, że będą mówić do niej Romka🙈 co bardzo mi się nie podoba.. Także już ostatecznie przestaliśmy szukać i będziemy wybierać między Florką, a Felką🙂
                    • dalla Re: Rodzeństwo Jeremiego 21.12.21, 10:09
                      great minds... etc. U nas również Łucja była początkowo jedynym wspólnym wyborem dla cóki smile Ale z tych samych powodów, co u ciebie - zbyt popularna, nawet wtedy, kiedy my wybieraliśmy. Uwielbiam Łucję, ale jest ich po prostu za dużo, nawet na podwórku są 2 Łucje z rocznika naszej Flory. Zawsze uwielbiałam też brzmienie Alicji (popularność zabiła to imię) a Felicja brzmi podobnie, chyba stąd moja miłość do tego imienia.
                      Jeśli znajdziesz mój wątek, to wtedy chodziła nam po głowie jeszcze Marcelina. Miałam zaćmienie, bo teraz nie nadałabym smile Generalnie, większy problem mieliśmy z imieniem dla córki niż dla syna. Nie marzyłam od zawsze o Jeremim, ale szliśmy z mężem alfabetycznie i jak doszliśmy do Jeremiego, to stwierdziliśmy, że to właśnie to i już nie szukaliśmy.
    • milimoici Re: Rodzeństwo Jeremiego 23.12.21, 21:19
      Dzisiaj usłyszałam mało pochlebną opinię na temat naszego wyboru... Wiem, że to nasza decyzja itd.. I musimy się liczyć z tym, że nie każdemu Florentyna przypadnie do gustu.. Ale poczułam się wyjątkowo bardzo źle.. Nie dość, że poleciały komentarze typu, że myślimy tylko o sobie, bo zrobimy krzywdę małej, będą się z niej naśmiewać.. To dodatkowo usłyszałam, że takie imię to "wiocha" , a bardzo bliska koleżanka stwierdziła, że ona nie wybaczyłaby takiego wyboru swoim rodzicom.. I, że ulegam modzie na nadawanie dziwnych imion nie myśląc trzeźwo.. A później tylko dziecko będzie na tym cierpiało, że ma brzydkie imię... Do tej pory nie mogę ochłonąć... Mi osobiście tak samo nie podobają się imiona jej dzieci, ale nigdy tego nie komentowałam, bo nie moja sprawa, ważne, że jej się podoba... A tu takie kwiatki.. Chyba musiałam się wygadać..
      • sulimira Re: Rodzeństwo Jeremiego 23.12.21, 22:02
        Niestety, nie kazdy ma taka kulture osobista jak ty. Nie ma takiego imienia, ktore dogodzi wszystkim niezaleznie od tego jak popularne jest. Najgorsze jest to, ze to wlasnie dzieci tej kolezanki beda tymi, ktore beda sie nasmiewac poniewaz biora przyklad z mamy, ktorej niestetgy brakuje kultury i obycia. Gdy imie jest wybrane i rodzice sie nim zachwycaja konczy sie dyskusja wedlug mnie. Pewnym jest jednak, ze gdy corcia sie urodzi to wszyscy naokolo bardzo szybko sie osluchuja i bardzo szybko zaczynaja padac teksty, ze nie wybrazaja sobie innego imienia.
        Przykre to i najlepszym pocieszeniem wedlug mnie jest, ze gdybys nadala imie Zuzia to rowniez uslyszalabys krytyke i przemiewanie "Zuzia, lalka nie duza" u dzieci z rodzin z dziurami w wychowaniu.
      • emnilda.wolna Re: Rodzeństwo Jeremiego 23.12.21, 23:39
        Ale dlaczego "wiocha"? Czy w ustach tej koleżanki to uniwersalna obelga, czy o coś chodzi?
        • milimoici Re: Rodzeństwo Jeremiego 24.12.21, 11:49
          Po prostu powiedziała, że tak je odbiera jako totalną wiochę 😡
      • paula.anna Re: Rodzeństwo Jeremiego 24.12.21, 08:55
        Bardzo Ci współczuję.
        Chamstwo i głupota.
        Rozumiem Twoje wburzenie.

Ulegasz modzie 😡.
        A ona ma pewnie Maję, Zośkę lub Kubusia...
        Szkoda gadać...
        • milimoici Re: Rodzeństwo Jeremiego 24.12.21, 11:50
          Tak strzał w 10😂 ma Kubusia 🙈
          • paula.anna Re: Rodzeństwo Jeremiego 24.12.21, 14:51
            To w sumie mogłabyś się cieszyć, że jej się Twój wybór nie podoba wink.

WIEM, że takie komentarze są cholernie wkurzające, zasmucające itp.
            Pomyśl, że trudno żeby matce pierdyliardowego Kuby podobała się Florentyna.

WIEM, że nie jestem Tobą, jednak z perwersyjną przyjemnością wink słuchałam kiedyś komentarzy na temat imion moich dzieci.
            Szczególnie jeśli komentujący wybrali dla swoich dzieci bardzo popularne imiona, tym bardziej mnie cieszyło, że nie podobają im się moje wybory.
            Może to dziwne, ale tak miałam.
            W sumie nadal tak mam.
        • milimoici Re: Rodzeństwo Jeremiego 24.12.21, 11:53
          I najlepsze w tym wszystkim, że przezywają go w przedszkolu "kupa", próbowałam jej wyjaśnić, że skoro do takiego zwyczajnego "niedziwnego" imienia dzieci potrafią się doczepić, to przecież nie ma gwarancji, że jeśli nazwie córkę Julka.. ktoś czegoś nie wymyśli 🤷 Ale nic to nie dało.. bo według niej Florentyna jest po prostu brzydka i ciężka i to nie to samo...
          • dalla Re: Rodzeństwo Jeremiego 24.12.21, 12:36
            Moze zabrzmi to brutalnie, ale szkoda czasu, zeby przejmowac sie zdaniem kogos, kto nazwal syna Kuba. Macie zupelnie inny gust i tyle. Zawsze bedzie ktos, komu dane imie sie nie spodoba. Napisalam ci wyzej, ze moja Flora nie jest "letnia" : albo uwielbiaja albo nie podoba sie. Nic posrodku. My uwielbiamy to imie, corka uwaza, ze jedt najpiekniejsze. I to jest najwazniejsze. Badz silna smile 🌲🎁☃️
          • abiela Re: Rodzeństwo Jeremiego 27.12.21, 20:25
            Jako mama Flory Felicji zawiadamiam cię, że to żadna wiocha.
      • stokrotka_96 Re: Rodzeństwo Jeremiego 27.12.21, 00:36
        Hej, trudno mi powiedzieć, jak z tą koleżanką komunikujecie się w innych sytuacjach i w jaki sposób okazujecie odmienne zdanie na dany temat. Jednak powiem Ci jedną rzecz - w przypadku oryginalnych wyborów niestety jest większa szansa na niepochlebne komentarze ze strony otoczenia. Znajomi, rodzina niekoniecznie mają złe intencje - może po prostu uważają, że to kiepski pomysł i starają się Ciebie od niego odwieść.
        Jednak pamiętaj, że nigdy nie dogodzisz wszystkim. Co więcej - nie jesteś w stanie przewidzieć nawet, co spodoba się Twojemu dziecku. Dlatego najważniejsze powinno być zdanie rodziców noworodka - czyli Twoje i Twojego partnera (męża).
        To Wy będziecie mieli z maleństwem najwięcej do czynienia i to Wy macie czerpać przyjemność ze zwracania się do swojego dziecka tak, jak Wam to odpowiada.
        Jeszcze od siebie dodam, że mamy bardzo asekuracyjnie nastawione do świata społeczeństwo. Widać to mocno przy nadawaniu imion. Na podwórku, w klasach króluje kilka imion na krzyż. Szczerze? Mnie się to też nie podoba, że ludzie idą na łatwiznę, że są mało oryginalni i wybierają w kółko te same imiona. Nie przyklaskuję takim wyborom, ale muszę je uszanować, bo ja też chciałabym, by ktoś uszanował moje.
        Nie wiem, czy Cię to pocieszy, ale podpiszę się pod koleżankami z tego forum smile. Skoro ta koleżanka wybrała dla swojego dziecka najbardziej oklepane imię dwudziestolecia, a Ty skłaniasz się ku czemuś znacznie rzadszemu, to po prostu macie różne gusta i choćby z tego względu nie ma co przejmować się taką opinią.

MOJE SKROMNE ZDANIE: Wolałabym, by w otoczeniu dla odmiany ktoś nadał dziecku rzadsze imię. Na wieść o nowych Kubusiach/Julkach/Zuziach przewracam już oczami (same imiona nie są złe, ale ta powtarzalność w otoczeniu...). Florentyna może jest rzadko spotykana, ale to normalne imię. Zdecydowanie doceniam. Może to imię nie znajduje się w mojej ścisłej topce, ale nie miałabym problemów z nadaniem go.
        P.S. Ostatnio na ulicy słyszałam, jak mama/ciocia (w każdym razie, dorosła kobieta) wołała na jakąś dziewczynkę Florka. Nie pomyślałam, że dziwaczne. Wręcz przeciwnie - doceniłam za oryginalność.

Pozdrawiam serdecznie smile
    • milimoici Re: Rodzeństwo Jeremiego 14.01.22, 09:24
      Mam takie ostatnio przemyślenia odnośnie długości liter w imionach całej rodziny. Czy one powinny być podobnej długości? Nie wygląda to źle jeśli jedno z imion wyróżnia się na tle reszty? W sensie, że jest dużo krótsze lub dłuższe? Wiem może to głupie pytanie, ale chciałabym poznać opinię. Już wcześniej jak sobie wypisałam imiona to rzuciło mi się w oczy , że będzie duża różnica w sensie, że tylko Florentyna będzie "długa".. Ale potem w sumie przestałam o tym myśleć.. Aż ostatnio pewna osoba, zwróciła na to uwagę, że przecież ja z mężem i synem mamy dosyć krótkie imiona, bo na 5-6 liter, a tu będzie 10 i może lepiej postawić na Florę bądź Felicję.. no i moja głowa znowu zaczęła intensywnie myśleć..
      • paula.anna Re: Rodzeństwo Jeremiego 14.01.22, 11:06
        🤔
        Zastanawiam się, jakie to ma znaczenie.
        I wg mnie nie ma żadnego 🙂.
        Ile razy i w jakich sytuacjach będzie widać tę różnicę w długości imion?
        I co z tego wynika, że imiona członków rodziny są różnej długości?

Jeśli Jan zakocha się w Klementynie to kicha, ślubu nie będzie- idąc tym tropem myślenia 😉.
        • milimoici Re: Rodzeństwo Jeremiego 14.01.22, 11:41
          No właśnie nad tym się zastanawiam.. czy to ma znaczenie.. Ale, że ktoś w ogóle zwrócił na to uwagę, byłam po prostu ciekawa co sądzą o tym inni🙈
          • gaudencja Re: Rodzeństwo Jeremiego 23.05.22, 00:13
            Nigdy nie miałam odczucia, że rodzeństwa powinny mieć podobną długość imion. I na czym stanęło? Na Florentynce? Flora jest także pełnym imieniem, ale jeśli wymarzyłaś sobie Florentynę, to chyba sprawa jest jasna?

Co do wiochy - komentarz pani koleżanki był kuriozalny. To nie jest imię typowe dla obszarów wiejskich. Najlepiej się nie dzielić swoim wyborem z osobami postronnymi - ich opinia naprawdę nie ma znaczenia w kontekście naszych własnych dzieci, a tylko może nas zdenerwować.
      • dasza_dm Re: Rodzeństwo Jeremiego 14.01.22, 11:13
        Chyba trochę za bardzo się zafiksowalas 🙈😉
        • milimoici Re: Rodzeństwo Jeremiego 14.01.22, 11:38
          Hormony chyba szaleją 🙈
    • hanna_konstancja_wraca Re: Rodzeństwo Jeremiego 25.02.22, 13:35
      Idealnie pasuje mi Kalina <3
    • katarzynkaa Re: Rodzeństwo Jeremiego 23.05.22, 23:29
      Imię zostało już wybrane? smile
    • milimoici Re: Rodzeństwo Jeremiego 31.05.22, 12:14
      22.05.2022r. powitaliśmy na świecie naszą Florkę ❤️ jadąc do szpitala nadal nie wiedzieliśmy, którą wersję wybrać.. 🙈 już na porodówce położna pytała o imię zgodnie padło z naszych ust - Florka..
      I w sumie wyszło na to, że personel szpitalny podjął decyzję za nas.. bo w książeczkę zdrowia, badanie słuchu i kartę szczepień zostało wpisane imię - Florentyna 😂 także przy tym zostaliśmy.. i tak oto nasz dylemat został rozwiązany.. ale głównie mówię do niej Flora.🥰
      • dalenia Re: Rodzeństwo Jeremiego 31.05.22, 13:48
        Gratulacje! Nie ukrywam, że decyzja personelu mnie cieszy wink Florentyna jest cudna!

Dużo zdrowia dla Was!
        • milimoici Re: Rodzeństwo Jeremiego 31.05.22, 14:00
          Dziękuję ❤️
      • paula.anna Re: Rodzeństwo Jeremiego 31.05.22, 15:37
        Gratulacje!
        Witaj Florentyno.
        Podoba mi się efekt tej "decyzji losu" 🙂.
        Choć będzie ona wiążąca dopiero po zarejestrowaniu dziecka w usc, wcześniej mogą sobie w szpitalu pisać, co chcą 😉.
      • katarzynkaa Re: Rodzeństwo Jeremiego 31.05.22, 17:24
        Gratulacje! Czy Florentyna ma drugie imię?
        • milimoici Re: Rodzeństwo Jeremiego 01.06.22, 09:00
          Ma tylko jedno tak jak jej brat 🙂
      • sulimira Re: Rodzeństwo Jeremiego 31.05.22, 18:04
        Gratuluje przyjscia na swiat coreczki! Piekne imie w papierach, a dla bliskich bedzie slodka Florka. Fajnie wyszlo. Duzo radosci z dzieciaczkow i wielu przespanych nocy smile
        • milimoici Re: Rodzeństwo Jeremiego 01.06.22, 09:01
          Dziękuję ❤️
      • sulika Re: Rodzeństwo Jeremiego 01.06.22, 17:49
        Gratulacje! Witaj, Florentynko!
      • emnilda.wolna Re: Rodzeństwo Jeremiego 01.06.22, 21:04
        Serdeczne gratulacje, dużo zdrowia! Imię piękne. smile
      • polik17 Re: Rodzeństwo Jeremiego 03.06.22, 20:30
        Serdecznie gratuluję! 😊❤️ Florentyna jest przepięknym imieniem. Niech mała Florka zdrowo rośnie smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.