1wierzba23 17.09.21, 09:16 Dzień dobry Zwracam się do was bo mam problem niedługo urodzi mi się synek jest to moje pierwsze dziecko i zastanawiam się nad wybraniem imienia chciałam dać imię dziadka ale nie wiem czy wypada (dziadek żyję ma się dobrze czekam na Wasze opinnie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annthonka Re: Poproszę o pomoc 17.09.21, 09:21 No pewnie, że wypada . Myślę, że dziadkowi będzie miło, ale jeżeli nie jesteś pewna to go spytaj. Zdradzisz jakie to imię? Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Poproszę o pomoc 17.09.21, 09:42 Zastanowiłabym się mocno nad dawaniem imienia po osobie żyjącej, zwłaszcza mającej się dobrze. Jeszcze nie wiadomo, co w życiu zmajstruje, z kim w konflikt wejdzie, jakie niesnaski się pojawią w rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Poproszę o pomoc 17.09.21, 13:33 Wg mnie nie ma przeciwskazań. Nie ma "wypada", czy "nie wypada" 😛. Przede wszystkim zapytałabym dziadka dziecka- jeśli spodoba mu się ten pomysł- nadawaj. Jeśli jednak będzie miał wątpliwości, np podobne do tych pojawiających się na tym forum - pewnie szukałabym innego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: Poproszę o pomoc 17.09.21, 13:56 Myślę to samo. Z tym, że rozważyłabym też, czy ewentualny Grześ będzie miał takie samo nazwisko jak dziadek. Ja w takiej sytuacji nieco bym się zawahała. Ale generalnie przeciwwskazań nie widzę! 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Poproszę o pomoc 17.09.21, 16:06 Podpisuję się pod wami, dziewczyny ❤️ Moim zdaniem najgorszym, co można zrobić to nadać dziecku imię takie samo jak ma jedno z rodziców Odbieram takie coś jako brak kreatywności i chęci do zastanowienia się nad imieniem własnego syna czy córki. W nadawaniu imion po dziadkach nie widzę problemu, jeśli nazwisko nie jest takie samo i sami dziadkowie nie mają nic przeciwko temu pomysłowi Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Poproszę o pomoc 18.09.21, 10:54 Myślę, że tu nie ma co "wypadać". Jeśli podoba Wam się imię dziadka to śmiało. Pewnie ja zapytałabym tego dziadka, co o tym sądzi. Inna sprawa, że uważam, iż nadawanie imion po żyjących członkach rodziny niekoniecznie jest dobrym pomysłem. Myślę, że to może być sporym obciążeniem - nawet niekoniecznie powodowanym w sposób świadomy i celowy. Trochę inaczej odbieram sytuację, gdy nadajemy imię po kimś, kogo już nie ma. Ale to już inny temat, a decyzję i tak podejmiecie Wy, rodzice. Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Poproszę o pomoc 18.09.21, 12:47 Myślę, że dziadkowi będzie bardzo miło i wzruszy się ze szczęścia Odpowiedz Link Zgłoś