emnilda.wolna 17.09.21, 16:56 Jan Nowicki ma córkę o imieniu Sajana. Nosi to imię w Polsce 16 osob. Na forum imię pojawiło się w jednym z wątków z listami i tyle. Wikipedia milczy. Ktoś wie coś więcej? Na razie podoba mi się średnio, jeszcze się muszę przyzwyczaić. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Sajana 18.09.21, 10:50 Nie znam takiego imienia, dla mnie brzmi bardzo pretensjonalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Sajana 18.09.21, 12:10 W ogóle się zastanawiam, czy to nie jakieś inne imię po popsuciu - ale 16 osób? A może import z mało popularnej zagranicy? Nie mogę tego imienia "wyczuć". Odpowiedz Link Zgłoś
oliwiakleczekgmail.com Re: Sajana 20.09.21, 08:50 Ja też pierwsze słyszę o takim imieniu, ale o dziwo podoba mi się, a zwykle muszę się przyzwyczaić do takich oryginalnych imion, jeśli ich wcześniej nie znałam Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Sajana 23.09.21, 00:04 Średnio mi się podoba, trochę kojarzy się z soją, trochę z "sayonara". Jeśli czyta się "sadźana", to lepiej brzmi, ale dla mnie już zupełnie nie do nadania. Nadal mnie dręczy. Odpowiedz Link Zgłoś
oliwiakleczekgmail.com Re: Sajana 25.09.21, 20:10 To prawda, mi też trochę kojarzy się z soją haha😂 Z resztą podobnie jak Zoja. Chociaż kurcze, to naprawdę oryginalne imię, skoro nosi je w Polsce tylko 16 osób😀 Ciekawi mnie, jakie to uczucie nosić imię, gdzie jest tak mało imienniczek w całym kraju A najlepsze uczucie - być jedyną o danym imieniu w całym kraju😅 Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Sajana 09.10.21, 00:11 "Bardzo ją kocham. Ale nie umiem tego uporządkować. Cieszę się, że w tym roku przyjeżdża na Wigilię z synem Pawełkiem. Właściwie to on nazywa się Zygfryd, ale na litość boską nie będę tak mówił do własnego wnuka! Niestety ani on, ani moja wnuczka Weronika, córka Sajany, nie znają polskiego - mówił jakiś czas temu w wywiadzie dla Rzeczpospolitej." gwiazdy.wp.pl/jan-nowicki-pokazal-corke-5856427785573505g/3 Behindthename podaje 3 etymologie Sajany. Nie byłabym za wprowadzaniem tego imienia do polszczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Sajana 16.10.21, 12:48 Czyli czyta się tak, jak się pisze. Ciekawe co zainspirowało rodziców, jakimi drogami ta szesnastka przeniknęła do Polski. Ciekawe też, jak ma na imię Weronika (skoro Pawełek to Zygfryd). Helga? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Sajana 16.10.21, 13:38 Może Brunhilda? Jeśli się nazwało córkę Sajaną, to później trudno się dziwić, że nie ma się wnuka Pawełka ;-P Odpowiedz Link Zgłoś