aneta157 02.11.04, 19:45 Gaudencjo, proszę odpowiedz mi w wolnej chwili jak to jest z tą Nadią. Moja córeczka to Nadzieja Julianna, - miała być Nadia Julianna, ale rodzinka mnie przekonała, żeby jednak zapisać Nadzieja a i tak Nadia to zdrobnienie od Nadziei (nawet nie wiem skąd mieli taka informację, no podobno tak jest w również w w Skarbczyku imion, ale to chyba nie jest rzetelne źródło). I wszyscy do małej mówią Nadia - a teraz to już na prawdę nie wiem, czy mamy prawo ją tak nazywać. Z góry dziękuję i pozdrawiam. AK Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: pytanie do Gaudencji 02.11.04, 19:57 W pierwszym rzędzie chciałabym powitać zupełnie nowiusieńką osobę na forum; ten post to, jak sądzę, inauguracja Twojego forumowania, bo śladu wcześniejszej aktywnosci nie znalazłam. Gratuluję i bardzo się cieszę. Po drugie, gratuluję wyboru. Nadia jest wprawdzie zdrobnieniem od Nadieżdy, ale nie ma powodu, żeby nie używać tego zdrobnienia i od Nadziei, a Nadzieja nie jet imieniem przyniesionym na fali mody z Zachodu, tak jak Nadia (i analogicznie do Pameli czy Dżesiki). Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: pytanie do Gaudencji 02.11.04, 20:07 Ja jeszcze chciałam uzupełnić wypowiedź Gaudencji o to, czego zapomniała napisać z wrażenia - Nadieżda to wschodnia (rosyjska?) wersja imienia Nadzieja i tam utworzono zdrobnienie Nadia, ale masz pełne prawa, by używać go tutaj . Dobry wybór! I piękne drugie imię . Odpowiedz Link Zgłoś
claudia207 Re: pytanie do Gaudencji 02.11.04, 20:05 To ciekawe, bo chcialabym swoja corke kiedys nazwac tak samo ale odwrotnie: Julianna Nadzieja. Moze sie to jeszcze zmienic, bo dziecko dopiero w planach, a poza tym konsultacja z mezem jeszcze nie odbyla sie. Mamy podobny gust do imion A tak z ciekawosci: Jakie imie planowalas dla synka? Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: pytanie do Gaudencji 02.11.04, 22:19 Moja > córeczka to Nadzieja Julianna, - miała być Nadia Julianna, ale rodzinka mnie > przekonała, żeby jednak zapisać Nadzieja a i tak Nadia to zdrobnienie od > Nadziei W tym przypadku ciesze sie, ze rodzina miala wplyw na Twoja decyzje. Zalew wschodnich i zachodnich trendow w immienictwie, troche mnie irytuje. Gratuluje pociechy. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta157 Re: pytanie do Gaudencji 02.11.04, 23:41 Bardzo Ci Gaudencjo i Wam dziewczyny dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam, AK Odpowiedz Link Zgłoś