26.11.21, 07:35
Przed chwilką czytałam artykuł o kobiecie Kurdyjce która urodziła dziecko na granicy. Chłopczyk otrzymał imię Daniel. Ale ja nie o tym zaciekawiło mnie imię jego starszej siostry czyli Daliana. Ktoś coś wie na temat tego imienia? Ile osób je nosi w Polsce? Pochodzenie imienia itp I co o nim myślicie?
Daliana kojarzy mi się z Idalia Dalia i Liliana więc mam pozytywne odczucia.
Obserwuj wątek
    • olinininka Re: Daliana 26.11.21, 07:38
      Zapomniałam dodać rodzice to Dawed i Jolan z pochodzenia Kurdowie.
      • olinininka Re: Daliana 26.11.21, 07:39
        Miało być *Jilan
    • polik17 Re: Daliana 26.11.21, 08:55
      Oo kurcze, ale ładne imię smile Bardzo mi się spodobało😍❤️ Mnie też kojarzy się z Idalią, Dalią i Lilianą, a te imiona bardzo lubię big_grin
    • emnilda.wolna Re: Daliana 26.11.21, 12:00
      Nic o tym imieniu nie wiem, domyślam się, że w kulturze rodziców jest normalne. Dla mnie brzmi jednak jakby ktoś na siłę usiłował utworzyć "pełną" formę krótkiego imienia (Dalia), żeby uniknąć zarzutu zdrobnieniowości. Coś jak Nela-Neliana.
      • emnilda.wolna Re: Daliana 26.11.21, 12:01
        Choć jak abstrahuję od Dalii, to bardzo mi się podoba, bardziej niż sama Dalia. No ale zaraz mi się ta Dalia przypomina. uncertain
      • polik17 Re: Daliana 26.11.21, 12:28
        Rozumiem to odczucie smile Muszę przyznać, że ja nie od zawsze lubię Lilianę, bo kiedyś właśnie kojarzyła mi się w taki sam sposób jak Tobie, jakby ktoś na siłę chciał utworzyć jakąś pełną formę od np. imienia Lilia😂 I tak gdzieś kilka lat temu dopiero mi to przeszło i bardzo polubiłam to imię, nawet bardziej od Lilii, którą ciągle lubię, ale jednak bardziej podoba mi się melodyjna Liliana. Wręcz obecnie uważam, że jest to jedno z najpiękniejszych imion żeńskich w moim rankingu razem z kilkoma innymi😀❤️ Jednak oczywiście rozumiem, że komuś może się nie podobać, bo jednak nie każdy lubi takie miękkie i delikatne imiona smile
        • emnilda.wolna Re: Daliana 26.11.21, 13:03
          Z Lilianą nie mam takich skojarzeń. smile
          • polik17 Re: Daliana 26.11.21, 13:25
            Oo, to ja za to przy Dalianie nie mam big_grin Ale rozumiem je jak mówię😊
    • dalenia Re: Daliana 27.11.21, 10:45
      Też zwróciłam uwagę na to imię, czytając jakiś artykuł. Przyznam, że brzmieniowo nawet mi pasuje. Może nieco za słodkie, ale zdecydowanie wolałabym, żeby nam obrodziło w Daliany, a nie np. Mie 🙈
    • sulika Re: Daliana 27.11.21, 14:42
      Nie podoba mi się, ale też niezbyt przepadam za Lilianąwink
    • gaudencja Re: Daliana 19.01.22, 20:14
      Jest 12 Dalian w Polsce. Jak dla Polki, nie bardzo mi się podoba. A w kurdyjskim kontekście trudno jest mi oceniać to imię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.