Dodaj do ulubionych

Imiona dla bliźniaków

25.12.21, 12:28
Jakie znacie imiona dla chłopców pasujące do siebie typu Piotr Paweł, Jan Paweł, Szymon Piotr?
Obserwuj wątek
    • emnilda.wolna Re: Imiona dla bliźniaków 26.12.21, 16:00
      Paweł i Gaweł
      Jacek i Placek
      • sulika Re: Imiona dla bliźniaków 27.12.21, 17:13
        Ahhha, usmialam sie Emnildo.
    • karola1705 Re: Imiona dla bliźniaków 27.12.21, 12:55
      Dla każdego "pasujące do siebje imiona" wyglądają inaczej. Jednemu pasować idealnie będzie oklepany Piotr i Paweł, a ktoś inny nada Kevina i Bronisława bo to dla niego są pasujące do siebie imiona. Gdybym spodziewała sie bliźniaków to nie szukałabym na silę "pasujących do siebie" tylko starala się jakoś sensownie wybrać z tych,które mi się podobają.
    • abiela Re: Imiona dla bliźniaków 27.12.21, 20:21
      lily.524 napisał(a):

> Jakie znacie imiona dla chłopców pasujące do siebie typu Piotr Paweł, Jan Paweł
      > , Szymon Piotr?

Ale pasujące do siebie czy dla bliźniaków jak w tytule wątków, bo dla mnie to się wyklucza.
    • paula.anna Re: Imiona dla bliźniaków 27.12.21, 21:30
      Lech i Jarosław 😛.

Dla mnie określenie "pasujące" jest nieodpowiednie, jednak nie mogę sobie przypomnieć tego, o które mi chodzi 🤦.
      • gaudencja Re: Imiona dla bliźniaków 01.09.22, 17:58
        Utarte? Chyba nie, bo to nie jest utarty zestaw.
    • remigia1 Re: Imiona dla bliźniaków 02.08.22, 06:05
      Moim zdaniem imiona pasujące do bliźniaków, to takie, które są dopasowane wg pewnego klucza, np.:
      - Zestawy popularne: Piotr i Paweł, Anna i Maria, Katarzyna i Małgorzata, Julia i Jakub;
      - Zestawy, w których imiona mają podobne pochodzenie, np. słowiańskie - Damroka i Miłgost, Ludmiła i Bogdan, Władysław i Bronisława;
      -Zestawy retro, np. Józef i Stefania, Franciszka i Bogumił, Henryk i Wanda.
      • remigia1 Re: Imiona dla bliźniaków 02.08.22, 06:10
        *zestawy pasujące do bliźniaków
    • sulimira Re: Imiona dla bliźniaków 02.08.22, 16:31
      Moim ulubionym zestawem dla blizniakow z jakim w tym roku sie spotkalam to byl Mieszko i Leszek.
      Jak juz ktos powyzej napisal, pasujace to nadawane wedlug jakiegos klucza, ale dla niektorych to wlasnie Pawel i Gawel czyli rymujace sie.
      Najlepiej wybrac dwa imiona, ktore sie najbardziej podobaja.
    • aledziwok Re: Imiona dla bliźniaków 03.08.22, 00:45
      Kilka przykładów które moim zdaniem pasują jako duety dla bliźniaków:

Elżbieta i Regina
      Łucja i Róża
      Matylda i Melania
      Antonina i Barbara
      Konstanty i Ksawery
      Mieszko i Miłosz
      Kosma i Eryk
      Witold i Olgierd
    • polik17 Re: Imiona dla bliźniaków 03.09.22, 12:57
      Zgadzam się z dziewczynami smile Określenie „pasujące” dla każdego oznacza coś innego. Ja np. zwykle najbardziej patrzę na brzmienie i długość imienia. I tak przykładowo dla bliźniaczek np. pasuje mi Karolina i Wiktoria. Dlaczego? Oba te imiona są długie, dość „twarde”, dostojne i kojarzą mi się z królową smile A przy tym nie są do siebie podobne, nie rymują się. Dodatkowo oba są popularne (Wiktoria bardziej wśród dzieci, Karolina ogólnie w populacji), dzięki czemu żadna z dziewczynek nie czułaby się pokrzywdzona, że jedna ma imię zbyt oryginalne i np. chciałaby popularne jak siostra. Jeśli już to mogłaby im przeszkadzać tylko popularność tych imion, ale tego nigdy nie da się przewidzieć, czy dziecko wolałoby nosić imię oryginalne czy popularne. Wiem, że wątek dotyczy bliźniaków, ale łatwiej było mi przytoczyć przykład bliźniaczek 😀 Dla chłopców przykładowo pasuje mi Mikołaj i Nikodem - oba podobnie popularne, dla mnie neutralne brzmieniowo (to znaczy ani twarde ani miękkie, takie pośrodku), taka sama długość, ale nie rymują się. Jedyne co to mają dość podobne zdrobnienia (Mikuś, Nikoś), ale zawsze można używać pełnej formy i wtedy nie będą się mylić😀
    • remigia1 Re: Imiona dla bliźniaków 03.09.22, 19:22
      Dodam jeszcze, że moim zdaniem dobrze brzmią zestawy, w których powtarza się jakaś sylaba, np.:

Emnilda i Nilus
      Katarzyna i Jerzy
      August i Maura
      Leszek i Helena
      Wincenty i Matylda
      Jadwiga i Winicjusz
    • sulimira Re: Imiona dla bliźniaków 10.09.22, 21:54
      Lena i Szymon
      Sandra i Dawid
      Aleksander i Artur
      • sulimira Re: Imiona dla bliźniaków 10.09.22, 21:55
        To sa prawdziwe pary blizniakow
        • remigia1 Re: Imiona dla bliźniaków 10.09.22, 23:35
          Moim zdaniem są to zestawy bardzo dobrze dopasowane - pod względem popularności wink
          • sulimira Re: Imiona dla bliźniaków 10.09.22, 23:47
            Tak, oprocz Aleksandra i Artura- Aleksander bije swoje rekordy popularnosci smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.