06.07.24, 19:38
Hej smile pytanie przy sobocie 😉 Ostatnio wspominałam, że moja najlepsza koleżanka z ławki w liceum miała na imię Marzena. Od tego czasu nie spotkałam żadnej młodszej dziewczyny/ małej dziewczynki o tym imieniu. Chyba zupełnie straciła na popularności. Czy znacie jakieś małe Marzenki? Co sądzicie o tym imieniu?
Obserwuj wątek
    • remigia1 Re: Marzenka 06.07.24, 21:10
      cześć smile
      Najmłodsza Marzena, jaką znam, ma rocznikowo 27 lat.
      Zatem jest to zupełnie zapomniane imię.
      Brzmieniowo mi się podoba, ale niestety jest sezonówką, jak Bożena, Mariola czy Wioletta. Słyszałam też, że wymowa tego imienia sprawia problemy obcokrajowcom.
      • miaumia Re: Marzenka 06.07.24, 21:56
        Bożeny nie lubię, za to Mariola i Violetta bardzo mi się podobają smile)
      • maja0921 Re: Marzenka 08.07.24, 13:32
        Tak to prawda z wymową. Ciekawe skąd się wziął boom na to imię 30-40lat temu. Może jakiś serial zainspirował?
        • remigia1 Re: Marzenka 08.07.24, 23:51
          maja0921 napisał(a):

> M
          > oże jakiś serial zainspirował?

Chyba nie, wtedy jeszcze nie było tylu seriali... Może stała się popularna przez podobieństwo fonetyczne do Bożeny? Skoro Bożena podobała się ludziom w podobnym okresie
    • miaumia Re: Marzenka 06.07.24, 21:55
      Podoba mi się szczególnie pomimo ironicznych uprzedzeń, i kojarzy z marzeniem smile)
      Kiedyś spotkałam się z imieniem w zapisie 'Marzenia'.
    • sulimira Re: Marzenka 06.07.24, 23:30
      Jedyna Marzena jaka znam ma 51 lat. Kiedys nie bylam fanka, ale teraz mam fajne skojarzenia z przyroda.
    • dalenia Re: Marzenka 07.07.24, 09:30
      Nie przepadam za tym imieniem. Dla mnie sezonowe, aż nieco obciachowe. Do spóły z Wioletą czy inną Iwoną.
    • annthonka Re: Marzenka 07.07.24, 14:37
      Marzenka, Bożenka, Mariolka, Wioletka - dla mnie to wszystko jeden worek z sezonowymi imionami pań 50+. Zdecydowanie nie.
      • maja0921 Re: Marzenka 08.07.24, 13:33
        Ciekawe czy te imiona powrócą za jakiś czas…
        • annthonka Re: Marzenka 08.07.24, 14:28
          Chyba jeszcze wiele lat będzie musiało upłynąć, jeżeli w ogóle wrócą.

Sprawdziłam w danych ministerstwa cyfryzacji.
          W zeszłym roku Mariolę nadano 6 razy, Marzenę 8, Grażynę 7, więc na razie na powrót się nie zanosi.
          Z męskimi sezonówkami sprzed lat podobnie: Waldemar miał 6 nadań, Mariusz 45, Sławomir 24, Mirosław 45 nadań.
          • sulimira Re: Marzenka 08.07.24, 18:44
            Slawomir czy Miroslaw to raczej nie sa sezonowkami tylko polskimi imionami, ktora maja swoje fale popularnosci.
            • annthonka Re: Marzenka 09.07.24, 09:13
              Ja odbieram je jako sezonówki sprzed 45 - 60 lat.

A od 20 lat nadawalność jest poniżej 100 rocznie.
      • katarzynkaa Re: Marzenka 09.07.24, 08:55
        Dla mnie Wioletta jest młodsza, nie wrzucałabym jej do jednego worka z Bożeną i Marzeną.
        • katarzynkaa Re: Marzenka 09.07.24, 08:59
          Wiole znam raczej w okolicach 30-35-tki. Ale może to po prostu wrażenie, bo znam Wiolkę (rocznik '93) córkę Marzeny.
          I powiem Wam, że nawet lubię to imię i myślę, że wróci może w wersji Wiola, na fali popularności imion-skrótów.
          • mebloscianka_dziadka_franka Re: Marzenka 03.04.25, 11:19
            To tak ironicznie, bo Wioletta jest zdrobnieniem od Wioli, która jest podstawowym imieniem wink
            • miaumia Re: Marzenka 03.04.25, 20:15
              Z tym oczywiście fakt wink
              Uwielbiam Violę smile)
    • katarzynkaa Re: Marzenka 09.07.24, 08:56
      Dwie najmłodsze, które znam/kojarzę są około 30-tki.
    • gaudencja Re: Marzenka 08.03.25, 15:44
      maja0921 napisał(a):

> odszej dziewczyny/ małej dziewczynki o tym imieniu. Chyba zupełnie straciła na
      > popularności. Czy znacie jakieś małe Marzenki? Co sądzicie o tym imieniu?

Nigdy mi się nie podobało, zawsze odbierałam je sezonowo. Prawdopodobnie powstała jako zdrobnienie (przekształcenie?) od Małgorzaty, choć może od Marii (Marianny?) i zdrobnieniem mogłaby pozostać.
    • mysz_w_malinach Re: Marzenka 09.03.25, 01:53
      Chodziłam w podstawówce do klasy z dziewczynką o imieniu Marzena, więc w tym roku stuknie jej 38 lat. Kojarzę też jedną mieszkającą w okolicy Marzannę, ale ona już jest koło 50. Żadnych młodszych nie spotkałam, teraz to imię raczej mocno ciotkowate.
    • losninos Re: Marzenka 22.03.25, 13:32
      Imię jak imię, ale źle mi się kojarzy. Z taką wiejską, pyskatą plotkarą 🫣

Wolę Marzannę 🙃

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.