remigia1 05.04.22, 19:25 To imię stosunkowo niedawno beatyfikowanej Włoszki: pl.m.wikipedia.org/wiki/Itala_Mela Męski odpowiednik tego imienia to Italus, które oznacza "z Włoch". Nazywał się tak ojciec Romulusa i Remusa, legendarnych założycieli Rzymu: www.behindthename.com/name/italus Dzięki lekturze tego forum wiem, że istnienie patrona jest dobrym argumentem za rejestracją imienia. Jak więc widzicie Italę w polskich warunkach, podoba Wam się? IMO brzmienie ma ładne, ale za bardzo kojarzy się z nazwą geograficzną. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emnilda.wolna Re: Itala 05.04.22, 19:49 Nie podoba mi się, kojarzy mi się z italo disco. Plus brzmi jak zgrubienie (Natala, Ewela). Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Itala 05.04.22, 20:23 O, fakt. Rzeczywiście przypomina italo disco. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Itala 06.04.22, 08:56 Moja pierwsza myśl- jak Natala czy Emila. Jakieś zgrubienie, czy co? Dla mnie "święty patron" itp jest raczej wadą i żadnym argumentem, żeby się upierać przy jakimś imieniu, czy "imieniu". Tak czy owak Itali (?) nie nadałabym. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Itala 06.04.22, 09:29 Nie miałam na myśli tego, że "święty patron" jest zaletą i powodem, dla którego jakieś imię lubię bardziej. Stanowi tylko argument w urzędzie za rejestracją jakiegoś imienia, na które rodzice już się zdecydowali, a nie argument za wyborem go dla dziecka spośród mnóstwa innych. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Itala 06.04.22, 09:33 Choć pewnie te imiona "święte" z kilkusetletnią tradycją są mocniejszym argumentem, niż te znacznie "nowsze". Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Itala 06.04.22, 09:35 No ja też nie twierdzę, że to miałaś na myśli 🙂. Chodzi mi raczej o MOJE priorytety, o to, że czasem imię mi się nawet , teoretycznie, podoba, brzmieniowo itp, a "święty patron", skojarzenia z kościołem itp itd powodują jego dyskwalifikację 😉. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Itala 06.04.22, 09:37 Jasne, rozumiem. Ja też ostatnio myślę o usunięciu Sary i Lei z listy moich ulubionych imion, bo w końcu są biblijne. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Itala 06.04.22, 10:49 Trochę jak Idala, Natala, Rozala. Plus do tego mocno geograficzne skojarzenia. Zupełnie mnie nie przekonuje. Choć pewnie wolałabym Italę od Nikoli Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Itala 06.04.22, 14:44 Ciekawe, mimo tej samej końcówki w ogóle nie skojarzyłam Nikoli z tą grupą imion. I nie brzmi mi jak zgrubienie. Italka zaczyna mi się podobać, może do pełnej formy też bym przywykła. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Itala 04.05.23, 15:28 > Italka zaczyna mi się podobać, może do pełnej formy też bym przywykła Po przeczytaniu swojej pierwszej wypowiedzi zdziwiłam się, że była taka niechętna, ale po powtórzeniu imienia w trakcie lektury wątku znów straciłam do niego serce. Italka nadal na plus. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Itala 03.07.22, 20:16 Myślę, że jest rejestrowalna. Podoba mi się umiarkowanie, ale znacznie bardziej niż np. Nikola. Odpowiedz Link Zgłoś
krinjo Re: Itala 03.07.22, 23:13 Ciezko stawac w szranki z Nikolą mam wrażenie 😄 Chyba, ze sie jest Dżesiką Italia brzmi wg mnie przyjemniej dla ucha, choc juz bardzo doslownie “georgraficznie”… ale skoro moze byc Florencja… Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Itala 04.05.23, 13:49 Itala, czemu nie. Italia brzmiałoby może lepiej ale już typowo mapowo. Słyszy się rzeczywiście jak w Emili, Natali, Idali - osobiście zdrobnienia tych imion w tej formie wydają mi się przygłupie, wyjątkiem jest być może Ewela, i Karola, które mają inne końcówki. Nikola jest ślicznym i szlachetnym w znaczeniu imieniem, tylko w Polsce za sprawą prawdopodobnie pierwszych, zazdrosnych opinii sprzed 30-40 lat kojarzy się serialowo. A wyśmiewana u nas Jessica jest popularna na świecie do teraz i wciąż chętnie nadawana. Ja lubię ją ze względu na 'dż' z s i końcówkę -ika. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Itala 06.05.23, 12:01 niii napisała: > Nikola jest ślicznym i szlachetnym w znaczeniu imieniem, Nie "jest ślicznym i szlachetnym w znaczeniu imieniem", tylko uważasz je za takowe. Naucz się oddzielać własne opinie od obiektywnych prawd. Nie zachodzi tu tożsamość. > A wyśmiewana u nas Jessica jest popularna na świecie do teraz Nie ma czegoś takiego, jak jednolity "świat", od którego odstajemy. Jeszcze nie jesteśmy na Ziemi tak zglobalizowani. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Itala 06.05.23, 12:09 gaudencja napisała: > niii napisała: > > > Nikola jest ślicznym i szlachetnym w znaczeniu imieniem, > > Nie "jest ślicznym i szlachetnym w znaczeniu imieniem", tylko uważasz je za tak > owe. Naucz się oddzielać własne opinie od obiektywnych prawd. Nie zachodzi tu t > ożsamość. > No dla mnie jest wyjątkowo nieśliczna- i co? Daruj sobie ( niii) odpowiedź, to było pytanie retoryczne. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Itala 06.05.23, 14:38 Nie tylko w Polsce Jessica ma negatywne konotacje. W Niemczech także. Nie wiem, jak z krajami anglojęzycznymi. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Itala 06.05.23, 16:31 W Niemczech tak ale w krajach anglojęzycznych jest nadawana dotąd jako 'miłe ' imię i według statystyk powraca razem z innymi klasykami. Gdyby Jessica brzmiała jak Yessica, nie podobałaby mi się już. Nadają też miks - Chessica. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Itala 06.05.23, 19:05 Gaudencjo oraz Paulo - mówię o opiniach ludzi o starych imionach, które usłyszałam osobiście. Podobnie w przypadku Aleksandry, Natalii, Angeliki, Sylwii, Roksany, Dominiki, Klaudii, Weroniki, Magdaleny, Wiktorii, Oliwii czy mnóstwa innych ładnie brzmiących, a nadawanych falami kiedyś, jak Paula/ Paulina. Te imiona nigdy nie wyjdą z mody zupełnie, bo są po prostu melodyjne, jak i Nicola, Jessica, ładnie brzmią. Wielu do tej pory uważa je za śliczne i nadal są nadawane i moja czy Wasza opinia jest wnosząca, choć nie zmieni zdania nadających je wciąż licznych populacji Każda z nas ma coś do powiedzenia. Przedstawiam je nie z perspektywy ' ja, ja, ja', a powszechnej skłonności do tych imion. Prywatnie mam gdzieś modę imienniczą i kieruję się swoim upodobaniem. I dla mnie PAULA/ PAULINA może być dźwięczną i miłą propozycją, dla innych nie musi Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Itala 06.05.23, 23:50 niii napisała: > Gaudencjo oraz Paulo - mówię o opiniach ludzi o starych imionach, które usłysza > łam osobiście. Podobnie w przypadku Aleksandry, Natalii, Czy naprawdę myślisz, że jesteś jedyną osobą, która słyszy opinie ludzi na temat imion, a żadna z nas nigdy nie słyszała żadnych opinii (poza swoją)? I że musisz przyjść tu i nas oświecić, jakie ludzie mają opinie, bo nigdy byśmy się tego bez ciebie nie dowiedziały? Tak, wiemy, że są ludzie, którym Nikola się podoba - zapewne z tego powodu bywa nadawana. Czasem spotykamy w różnych sytuacjach mamusie Nikol. Jednak jest też mnóstwo innych ludzi, którym się to imię nie podoba. Dla wszystkich jest miejsce na tym forum. > Te imiona nigdy nie wyjdą z mody zupełnie, bo są po prostu melodyjne, nie takie imiona wyszły już z mody. Chyba jedynie Anna jest stale nadawana tak samo. jak i Nic > ola, Jessica, ładnie brzmią. > Wielu do tej pory uważa je za śliczne i nadal są nadawane i moja czy Wasza opin > ia jest wnosząca, choć nie zmieni zdania nadających je wciąż licznych populacji > Sprawdź statystyki aktualnej nadawalności. Nie będziemy tego robić za ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Itala 07.05.23, 13:45 Nie wyszły całkiem z mody, bo również widzę np. małe Aleksandry, Joanny, Magdaleny, Nikole, Amelie, Karoliny, Natalie, Oliwie, Wiktorie, Weroniki, i są w moim pobliżu ( np. roczna Oliwia Aniela u sąsiadów), mieszkam w średniej wielkości mieście ( Szczecin) i szczerze mówię o tym, co zauważam, bez napinki przedstawiając fakty Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Itala 07.05.23, 14:05 niii napisała: > Nie wyszły całkiem z mody, Zdecyduj się, czy bronisz zdania, że nie wyjdą nigdy z mody, czy - że nie wyszły całkiem z mody. Z tym drugim nie zamierzam polemizować, a pierwsze jest myśleniem życzeniowym. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Itala 08.05.23, 22:17 Hmm ale ja jedynie przekazuję tu, co słyszę na podwórku bez udowadniania czyjejkolwiek racji. W bloku są dwie małe Hanie, jedna Oliwia Aniela, obok w bloku dwie małe Vanessy, i jedna Mia, Natan, Maks, Ernest, Ariana, Nikola, Emilka i Lenka. Na kasie pracuje około 20 letnia Sandra, a Jessica w butiku nie ma jeszcze 30 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Itala 09.05.23, 00:25 niii napisała: > Hmm ale ja jedynie przekazuję tu, co słyszę na podwórku bez udowadniania czyjej > kolwiek racji. W takim razie może przestań przekazywać tu niespójne poglądy z podwórka, raz takie, raz siakie, a zacznij prezentować konsekwentnie swoje zdanie. > y, i jedna Mia, Natan, Maks, Ernest, Ariana, Nikola, Emilka i Lenka. Na kasie > pracuje około 20 letnia Sandra, Biedna, z pewnością musi mieć uprawnienia do pracy na wysokości. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Itala 09.05.23, 12:57 Nie rozumiem aluzji - Sandra jest kasjerką i pracuje ' na kasie', są to słowa Sandry. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Itala 09.05.23, 19:22 Chodzi o sformułowanie: "na kasie", które sugeruje, że swoją pracę wykonuje, siedząc NA KASIE. Kasa ma swoją wysokość. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Itala 09.05.23, 19:32 "Na kasie", "na sklepie", "na magazynie", "na świetlicy czy stołówce" 🤦. Niektórzy nawet "jeżdżą NA szpital", albo "na Lublin". Tak jak nie znają imion innych niż topowe, tak nie zwracają uwagi na czystość języka. Taki OT... Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Itala 09.05.23, 19:38 Mnie jeszcze bardziej rażą błędy typu: "napewno", "nie dobrze" Mam wrażenie, że większość ludzi je popełnia. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Itala 09.05.23, 20:49 Bynajmniej zamiast przynajmniej. Mogłabym długo wymieniać. Temat rzeka. I nie na to forum 😉. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Itala 09.05.23, 22:44 A ktoś nie rozumie nadal, że to Sandra mówi, że pracuje na kasie. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Itala 06.05.23, 17:47 W oczach mnóstwa osób, które do dzisiaj nadają to greckie imię, owszem, jest Nie jest tu brana pod uwagę moja opinia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Itala 06.05.23, 18:54 A mnóstwa innych (również tych, którzy go nie nadają), nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Itala 06.05.23, 21:18 Tu także masz rację Z pewnością przyjemnie nadają też Twoje. Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Itala 04.05.23, 19:07 Nie podoba mi się, kojarzy mi się ze zgrubieniem Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Itala 06.05.23, 22:32 Widzac to slowo napisane bez kontekstu to pomyslalabym, ze ktos pomylil sie i zapomnial napisac "i". Ja rowniez mocno kojarze to ze zgrubieniem (i to Itali). Mysle, ze Italia bardziej podoba mi sie jako imie, a Itala jako zgrubienie. Jako samodzielne imie nie przekonuje mnie Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Itala 08.05.23, 21:46 W ogóle mi się nie podoba, bo kojarzy się właśnie z nazwą geograficzną😅 Jakoś nie widzę tego imienia w polskich warunkach. Brzmi w moich uszach też trochę jak zgrubienie, takie jak Natala, Amela, Emila…Zdecydowanie na nie. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Itala 09.05.23, 14:22 Itala na pewno nie powinna mieć na nazwisko Gen(Hen, Ken, Jen) ani Dysk, Dyszka, Deska że względu na skojarzenia brzmienia. Odpowiedz Link Zgłoś