05.04.22, 19:25
To imię stosunkowo niedawno beatyfikowanej Włoszki: pl.m.wikipedia.org/wiki/Itala_Mela

Męski odpowiednik tego imienia to Italus, które oznacza "z Włoch". Nazywał się tak ojciec Romulusa i Remusa, legendarnych założycieli Rzymu: www.behindthename.com/name/italus

Dzięki lekturze tego forum wiem, że istnienie patrona jest dobrym argumentem za rejestracją imienia. Jak więc widzicie Italę w polskich warunkach, podoba Wam się?

IMO brzmienie ma ładne, ale za bardzo kojarzy się z nazwą geograficzną.
Obserwuj wątek
    • emnilda.wolna Re: Itala 05.04.22, 19:49
      Nie podoba mi się, kojarzy mi się z italo disco. Plus brzmi jak zgrubienie (Natala, Ewela).
      • remigia1 Re: Itala 05.04.22, 20:23
        O, fakt. Rzeczywiście przypomina italo disco.
    • paula.anna Re: Itala 06.04.22, 08:56
      Moja pierwsza myśl- jak Natala czy Emila.
      Jakieś zgrubienie, czy co?

Dla mnie "święty patron" itp jest raczej wadą i żadnym argumentem, żeby się upierać przy jakimś imieniu, czy "imieniu".
      Tak czy owak Itali (?) nie nadałabym.
      • remigia1 Re: Itala 06.04.22, 09:29
        Nie miałam na myśli tego, że "święty patron" jest zaletą i powodem, dla którego jakieś imię lubię bardziej. Stanowi tylko argument w urzędzie za rejestracją jakiegoś imienia, na które rodzice już się zdecydowali, a nie argument za wyborem go dla dziecka spośród mnóstwa innych.
        • remigia1 Re: Itala 06.04.22, 09:33
          Choć pewnie te imiona "święte" z kilkusetletnią tradycją są mocniejszym argumentem, niż te znacznie "nowsze".
        • paula.anna Re: Itala 06.04.22, 09:35
          No ja też nie twierdzę, że to miałaś na myśli 🙂.
          Chodzi mi raczej o MOJE priorytety, o to, że czasem imię mi się nawet , teoretycznie, podoba, brzmieniowo itp, a "święty patron", skojarzenia z kościołem itp itd powodują jego dyskwalifikację 😉.
          • remigia1 Re: Itala 06.04.22, 09:37
            Jasne, rozumiem. Ja też ostatnio myślę o usunięciu Sary i Lei z listy moich ulubionych imion, bo w końcu są biblijne.
    • dalenia Re: Itala 06.04.22, 10:49
      Trochę jak Idala, Natala, Rozala. Plus do tego mocno geograficzne skojarzenia. Zupełnie mnie nie przekonuje. Choć pewnie wolałabym Italę od Nikoli wink
      • emnilda.wolna Re: Itala 06.04.22, 14:44
        Ciekawe, mimo tej samej końcówki w ogóle nie skojarzyłam Nikoli z tą grupą imion. I nie brzmi mi jak zgrubienie.

Italka zaczyna mi się podobać, może do pełnej formy też bym przywykła.
        • emnilda.wolna Re: Itala 04.05.23, 15:28
          > Italka zaczyna mi się podobać, może do pełnej formy też bym przywykła

Po przeczytaniu swojej pierwszej wypowiedzi zdziwiłam się, że była taka niechętna, ale po powtórzeniu imienia w trakcie lektury wątku znów straciłam do niego serce. wink Italka nadal na plus.
    • gaudencja Re: Itala 03.07.22, 20:16
      Myślę, że jest rejestrowalna. Podoba mi się umiarkowanie, ale znacznie bardziej niż np. Nikola.
      • krinjo Re: Itala 03.07.22, 23:13
        Ciezko stawac w szranki z Nikolą mam wrażenie 😄
        Chyba, ze sie jest Dżesiką smile
        Italia brzmi wg mnie przyjemniej dla ucha, choc juz bardzo doslownie “georgraficznie”…
        ale skoro moze byc Florencja…
        • niii Re: Itala 04.05.23, 13:49
          Itala, czemu nie. Italia brzmiałoby może lepiej ale już typowo mapowo.
          Słyszy się rzeczywiście jak w Emili, Natali, Idali - osobiście zdrobnienia tych imion w tej formie wydają mi się przygłupie, wyjątkiem jest być może Ewela, i Karola, które mają inne końcówki.
          Nikola jest ślicznym i szlachetnym w znaczeniu imieniem, tylko w Polsce za sprawą prawdopodobnie pierwszych, zazdrosnych opinii sprzed 30-40 lat kojarzy się serialowo.
          A wyśmiewana u nas Jessica jest popularna na świecie do teraz i wciąż chętnie nadawana. Ja lubię ją ze względu na 'dż' z s i końcówkę -ika.
          • gaudencja Re: Itala 06.05.23, 12:01
            niii napisała:

> Nikola jest ślicznym i szlachetnym w znaczeniu imieniem,

Nie "jest ślicznym i szlachetnym w znaczeniu imieniem", tylko uważasz je za takowe. Naucz się oddzielać własne opinie od obiektywnych prawd. Nie zachodzi tu tożsamość.

> A wyśmiewana u nas Jessica jest popularna na świecie do teraz

Nie ma czegoś takiego, jak jednolity "świat", od którego odstajemy. Jeszcze nie jesteśmy na Ziemi tak zglobalizowani.
            • paula.anna Re: Itala 06.05.23, 12:09
              gaudencja napisała:

> niii napisała:
              >
              > > Nikola jest ślicznym i szlachetnym w znaczeniu imieniem,
              >
              > Nie "jest ślicznym i szlachetnym w znaczeniu imieniem", tylko uważasz je za tak
              > owe. Naucz się oddzielać własne opinie od obiektywnych prawd. Nie zachodzi tu t
              > ożsamość.
              >

No dla mnie jest wyjątkowo nieśliczna- i co?
              Daruj sobie ( niii) odpowiedź, to było pytanie retoryczne.
              • remigia1 Re: Itala 06.05.23, 14:38
                Nie tylko w Polsce Jessica ma negatywne konotacje. W Niemczech także. Nie wiem, jak z krajami anglojęzycznymi.
                • niii Re: Itala 06.05.23, 16:31
                  W Niemczech tak ale w krajach anglojęzycznych jest nadawana dotąd jako 'miłe ' imię i według statystyk powraca razem z innymi klasykami.
                  Gdyby Jessica brzmiała jak Yessica, nie podobałaby mi się już. Nadają też miks - Chessica.
              • niii Re: Itala 06.05.23, 19:05
                Gaudencjo oraz Paulo - mówię o opiniach ludzi o starych imionach, które usłyszałam osobiście. Podobnie w przypadku Aleksandry, Natalii,
                Angeliki, Sylwii, Roksany, Dominiki, Klaudii, Weroniki, Magdaleny, Wiktorii, Oliwii czy mnóstwa innych ładnie brzmiących, a nadawanych falami kiedyś, jak Paula/ Paulina.
                Te imiona nigdy nie wyjdą z mody zupełnie, bo są po prostu melodyjne, jak i Nicola, Jessica, ładnie brzmią.
                Wielu do tej pory uważa je za śliczne i nadal są nadawane i moja czy Wasza opinia jest wnosząca, choć nie zmieni zdania nadających je wciąż licznych populacji wink
                Każda z nas ma coś do powiedzenia. Przedstawiam je nie z perspektywy ' ja, ja, ja', a powszechnej skłonności do tych imion.
                Prywatnie mam gdzieś modę imienniczą i kieruję się swoim upodobaniem. I dla mnie PAULA/ PAULINA może być dźwięczną i miłą propozycją, dla innych nie musi wink
                • gaudencja Re: Itala 06.05.23, 23:50
                  niii napisała:

> Gaudencjo oraz Paulo - mówię o opiniach ludzi o starych imionach, które usłysza
                  > łam osobiście. Podobnie w przypadku Aleksandry, Natalii,

Czy naprawdę myślisz, że jesteś jedyną osobą, która słyszy opinie ludzi na temat imion, a żadna z nas nigdy nie słyszała żadnych opinii (poza swoją)? I że musisz przyjść tu i nas oświecić, jakie ludzie mają opinie, bo nigdy byśmy się tego bez ciebie nie dowiedziały?

Tak, wiemy, że są ludzie, którym Nikola się podoba - zapewne z tego powodu bywa nadawana. Czasem spotykamy w różnych sytuacjach mamusie Nikol. Jednak jest też mnóstwo innych ludzi, którym się to imię nie podoba. Dla wszystkich jest miejsce na tym forum.

> Te imiona nigdy nie wyjdą z mody zupełnie, bo są po prostu melodyjne,

big_grin nie takie imiona wyszły już z mody. Chyba jedynie Anna jest stale nadawana tak samo.

jak i Nic
                  > ola, Jessica, ładnie brzmią.
                  > Wielu do tej pory uważa je za śliczne i nadal są nadawane i moja czy Wasza opin
                  > ia jest wnosząca, choć nie zmieni zdania nadających je wciąż licznych populacji
                  > wink

Sprawdź statystyki aktualnej nadawalności. Nie będziemy tego robić za ciebie.
                  • niii Re: Itala 07.05.23, 13:45
                    Nie wyszły całkiem z mody, bo również widzę np. małe Aleksandry, Joanny, Magdaleny, Nikole, Amelie, Karoliny, Natalie, Oliwie, Wiktorie, Weroniki, i są w moim pobliżu ( np. roczna Oliwia Aniela u sąsiadów), mieszkam w średniej wielkości mieście ( Szczecin) i szczerze mówię o tym, co zauważam, bez napinki przedstawiając fakty wink
                    • gaudencja Re: Itala 07.05.23, 14:05
                      niii napisała:

> Nie wyszły całkiem z mody,

Zdecyduj się, czy bronisz zdania, że nie wyjdą nigdy z mody, czy - że nie wyszły całkiem z mody. Z tym drugim nie zamierzam polemizować, a pierwsze jest myśleniem życzeniowym.
                      • niii Re: Itala 08.05.23, 22:17
                        Hmm ale ja jedynie przekazuję tu, co słyszę na podwórku bez udowadniania czyjejkolwiek racji.
                        W bloku są dwie małe Hanie, jedna Oliwia Aniela, obok w bloku dwie małe Vanessy, i jedna Mia, Natan, Maks, Ernest, Ariana, Nikola, Emilka i Lenka. Na kasie pracuje około 20 letnia Sandra, a Jessica w butiku nie ma jeszcze 30 lat.
                        • gaudencja Re: Itala 09.05.23, 00:25
                          niii napisała:

> Hmm ale ja jedynie przekazuję tu, co słyszę na podwórku bez udowadniania czyjej
                          > kolwiek racji.

W takim razie może przestań przekazywać tu niespójne poglądy z podwórka, raz takie, raz siakie, a zacznij prezentować konsekwentnie swoje zdanie.

> y, i jedna Mia, Natan, Maks, Ernest, Ariana, Nikola, Emilka i Lenka. Na kasie
                          > pracuje około 20 letnia Sandra,

Biedna, z pewnością musi mieć uprawnienia do pracy na wysokości.
                          • niii Re: Itala 09.05.23, 12:57
                            Nie rozumiem aluzji - Sandra jest kasjerką i pracuje ' na kasie', są to słowa Sandry.
                            • remigia1 Re: Itala 09.05.23, 19:22
                              Chodzi o sformułowanie: "na kasie", które sugeruje, że swoją pracę wykonuje, siedząc NA KASIE. Kasa ma swoją wysokość.
                              • paula.anna Re: Itala 09.05.23, 19:32
                                "Na kasie", "na sklepie", "na magazynie", "na świetlicy czy stołówce" 🤦.
                                Niektórzy nawet "jeżdżą NA szpital", albo "na Lublin".
                                Tak jak nie znają imion innych niż topowe, tak nie zwracają uwagi na czystość języka.
                                Taki OT...
                                • remigia1 Re: Itala 09.05.23, 19:38
                                  Mnie jeszcze bardziej rażą błędy typu: "napewno", "nie dobrze" tongue_out Mam wrażenie, że większość ludzi je popełnia.
                                  • paula.anna Re: Itala 09.05.23, 20:49
                                    Bynajmniej zamiast przynajmniej.
                                    Mogłabym długo wymieniać.
                                    Temat rzeka.
                                    I nie na to forum 😉.
                                • niii Re: Itala 09.05.23, 22:44
                                  A ktoś nie rozumie nadal, że to Sandra mówi, że pracuje na kasie.
            • niii Re: Itala 06.05.23, 17:47
              W oczach mnóstwa osób, które do dzisiaj nadają to greckie imię, owszem, jest wink Nie jest tu brana pod uwagę moja opinia.
              • gaudencja Re: Itala 06.05.23, 18:54
                A mnóstwa innych (również tych, którzy go nie nadają), nie jest.
                • niii Re: Itala 06.05.23, 21:18
                  Tu także masz rację wink Z pewnością przyjemnie nadają też Twoje.
    • n.ataleczk.aa Re: Itala 04.05.23, 19:07
      Nie podoba mi się, kojarzy mi się ze zgrubieniem
    • sulimira Re: Itala 06.05.23, 22:32
      Widzac to slowo napisane bez kontekstu to pomyslalabym, ze ktos pomylil sie i zapomnial napisac "i".
      Ja rowniez mocno kojarze to ze zgrubieniem (i to Itali). Mysle, ze Italia bardziej podoba mi sie jako imie, a Itala jako zgrubienie. Jako samodzielne imie nie przekonuje mnie
    • polik17 Re: Itala 08.05.23, 21:46
      W ogóle mi się nie podoba, bo kojarzy się właśnie z nazwą geograficzną😅 Jakoś nie widzę tego imienia w polskich warunkach. Brzmi w moich uszach też trochę jak zgrubienie, takie jak Natala, Amela, Emila…Zdecydowanie na nie.
    • niii Re: Itala 09.05.23, 14:22
      Itala na pewno nie powinna mieć na nazwisko Gen(Hen, Ken, Jen) ani Dysk, Dyszka, Deska że względu na skojarzenia brzmienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.