sulimira 17.04.22, 06:02 Nie znalazlam jeszcze tutaj tego imienia. Jest ono jednym z niewielu polskich imion zenskich zapisanych w czasach piastowskich. Jak wam sie podoba? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emnilda.wolna Re: Odosława 17.04.22, 10:23 Takie złożenia nie są w moim guście, podobnie Janisław. Chyba tylko Nelosława by mnie dziwiła bardziej. Nie wiem, czy to rzeczywiście od Ody, czy coś w pełni słowiańskiego, ale skojarzenie jest jakie jest. Na plus to samo co u Busławy: nie brzmi odmęsko. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Odosława 17.04.22, 10:32 Nie ma zadnej etymologi tych imion wiec trudno stwierdzic czy to czysto slowianskie czy tez nie. Odolan uwazany jest za czysto slowianski i zapisany tysiac lat temu wiec wszystko jest mozliwe. Ja rowniez mam podobne skojarzenia niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Odosława 17.04.22, 23:43 Masz rację z tym Odolanem! W ogóle po upływie dnia już mi te imiona brzmią całkiem normalnie, szkoda, że się nie upowszechniły, Busia i Odeńka byłyby całkiem fajne. Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Odosława 17.04.22, 23:44 Co do Busi się zgadzam, do Odosławy się jeszcze nie przekonałam Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Odosława 17.04.22, 23:51 sulika napisał(a): > Co do Busi się zgadzam, do Odosławy się jeszcze nie przekonałam Jeśli to to samo Odo- co w Odolanie, to wręcz bardzo mi się podoba. A gdyby imię było osłuchane, to pewnie nie skojarzyło by mi się z germańską Odą. W tej chwili brzmienie mi się mieni a to słyszę "podoła sławie", a to siostrę Nelosławy, brr. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Odosława 18.04.22, 03:39 Buslawa szybko przeszla do porzadku dziennego, a Odoslawa tez sie wacha u mnie. Chociaz zdrobnienia Odonka, Donka i podobne sa odlotowe i sliczne. Busia i Donia- szkoda, ze nie funkcjonuja w spolecznstwie. Mysle, ze ladniejsze od tych -slaw, ktore kojarza sie bardzo odmesko. Odpowiedz Link Zgłoś
lidianek Re: Odosława 03.02.23, 13:36 Kumpela ma Dobrawę, mała jak nie umiała powiedzieć "Dobrusia" to wolała na siebie "Busia" i tak zostało 😁 klimat słowiański zachowany 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Odosława 08.02.23, 18:57 lidianek napisał(a): > Kumpela ma Dobrawę, mała jak nie umiała powiedzieć "Dobrusia" to wolała na sieb > ie "Busia" i tak zostało 😁 klimat słowiański zachowany 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Odosława 09.02.23, 07:23 Zdecydowanie ładniejsze od -sław odmęskich, można tworzyć ładne zdrobnienia. Gdyby pochodziła w całości ze słowiańszczyzny, byłoby jeszcze inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Odosława 01.09.22, 09:47 Również nie przepadam za takimi złożeniami. Lubię natomiast Odę, więc tu przynajmniej zdrobnienie by mi pasowało Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Odosława 03.02.23, 13:23 > Chyba tylko Nelosława by mnie dziwiła bardziej. Zetknęłam się właśnie. W pełni dorosła osoba. Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Odosława 17.04.22, 17:45 Wolałabym Odę, którą bardzo lubię. Odosława to nie mój styl. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Odosława 17.04.22, 23:16 Brzmienie podoba mi się średnio, ale plus za długą tradycję i oryginalność. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Odosława 26.07.22, 00:19 sulimira napisała: > Nie znalazlam jeszcze tutaj tego imienia. Jest ono jednym z niewielu polskich > imion zenskich zapisanych w czasach piastowskich. Jak wam sie podoba? Można prosić o źródło tej wiedzy? Imię nie jest notowane w SSNO, a co za tym idzie - w SEM. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Odosława 26.07.22, 00:29 pl.wikisource.org/wiki/S%C5%82ownik_rzeczy_staro%C5%BCytnych/Imiona_polsko-s%C5%82owia%C5%84skie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Odosława 29.08.22, 00:20 Pisałam Ci już, że Gloger zmarł w 1910 roku, a od jego czasów wiedza i badania postąpiły znacznie do przodu? Niestety wiązało się to najprawdopodobniej z eliminacją błędnych lekcji. W SSNO brak takiego imienia, czy, szerzej, takiej formy. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Odosława 29.08.22, 01:26 Do przodu- co dokladnie wedlug ciebie to oznacza poniewaz takich rzeczy nie da sie podeprzec badaniami DNA. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Odosława 02.10.22, 19:19 Badaniami w ogóle nic się nie "podpiera". "Do przodu" to znaczy, że odkrytych i przebadanych zostało więcej tekstów, zostały też przeprowadzone różnego rodzaju badania komparatywne. Nikt Ci nie zabroni żyć w naukowym średniowieczu, ale na tym forum nie będziemy przywiązywać się z nieznanej przyczyny do przestarzałych tekstów naukowych i udawać, że współczesna nauka nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Odosława 03.10.22, 00:20 To masz problem poniewaz nie doszlismy jeszcze do literki "o" w slowniku jezyka praslowianskiego dla przykladu. Dodatkowo to wlasnie po zapisach sredniowiecznych sama komentujesz formy zapisow imienia np. Kazimierz. Na podstawie tych sredniowiecznych zapisow doszukujemy sie etymologi slow, a nie ich najnowszych wersji. Tak badania DNA podpieraja jedne teorie, a inne zmieniaja lub odrzucaja. Dzieki badaniom DNA zostala poparta teoria multiregionalnego pochodzenia ludzi. Ja, tak jak i wielu innych eurepejczykow w szczegolnosci tych centralnych i wschodnich ma DNA Neandertalczykow. Do czasu badan DNA odrzucano ja i aprobacje miala teoria pochodzenia z Afryki. BAdania DNA podparly teorie, ze przodkowie Polakow sa na naszych ziemiach od kilku tysiecy lat i nie przyszlismy tutaj w 6 wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Odosława 03.10.22, 11:11 Ulatwie sprawe. Prosze podaj mi zrodlo gdzie jezykoznawca wzial na warsztat imie Odoslawa i uznal ja jako najprawdopodopodobniej zla lekcja. Jestem ciekawa tej analizy patrzac na uznanie Odolana jako slowianskiego i faktu, ze Oda Mieszka pochodzila z Marchii Polnocnej czyli terenow slowianskich podbitych przez Sasow w X wieku (zdrada Tegomira i wytrucie 30 naczelnikow plemion luzyckich i serbskich przez Gerona itp). Takze bardzo prosze o zrodlowa analize tego imienia na podstawie ktorej zostala ona wykluczona z imion slowianskich jako bledna. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Odosława 17.10.22, 19:19 Podlinkowałam Ci słowniki, z których korzystam, i które są nowsze niż Gloger. Nie ma potrzeby czekania, aż słownik języka prasłowiańskiego dotrze do literki "O". I nie, nie korzystam z zapisów średniowiecznych, bo nie mam odpowiednich kompetencji naukowych i językoznawczych, tak samo jak nie naprawiam sobie sama samochodu, bo również nie mam odpowiednich kompetencji ani sama sobie nie zapisuję lekarstw. Najpierw przedstaw źródłową analizę, skąd Gloger wytrzasnął imię Odosława, obroń ją, a potem będziemy rozmawiać o ewentualnych analizach z mojej strony. Jeśli polemizujesz z aktualną wiedzą naukową, musisz mieć jakieś naukowe podstawy, c'nie? Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Odosława 17.10.22, 22:12 Dlaczego Glogera nazywasz sredniowiecznym zapisem? Gloger nie jest sredniowiecznym badaczem wiec jezeli wedlug ciebie sredniowieczne zapiski sa nic nie warte to jednak Glooger powinien znalezc uznanie w twoich oczach. JA nic nie musze udowadniac. Polski archeolog, historyk, geograf i etnograf wpisal Odoslawe do polskich imion i nigdzie nie zostal uznany za fantaste czy kogos nieprofesjonalnego. Nie moge plemizowac z wiedza aktulana poniewaz ona sie nie podejmuje takich tematow, po prostu ignoruje i wyrzuca imiona bez zadnych podstaw. Prosilam jakiekowiek zrodla na temat Odoslawy i nie podalas wiec zaatakwalas wiedze Glogera jako sredniowieczna, a ten wyksztalcony czlowiek zyl na przelomie XIX- XX wieku. Bede z toba polemizwaz jak podasz mi jakies zrodlo do omowienia, ktore sie na ten temat wypowiada. Jezeli nie masz, a na to wyglada skoro zaczynach pogardliwe wypowiadac sie o Glagerze jako wiedzy sredniowieczenj czyli prymitywnej to nie mamy o czym rozmawiac. Ja uwazam Glogera za wiarygodnego badacza i jak wyjdzie literka "o" w slwniku praslowianskim to moze ty rowniez. Jak znajdziesz gdzies wsrod polskich etymologow cos na temat Odoslawy to odpowiem, a na twoj argument, ze Gloger to sredniowieczne zapiski nie bede dpowiadac. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Odosława 24.10.22, 23:02 Nie zrozumiałaś. Żądałaś ode mnie źródłowej analizy, a zatem analizy zapisów średniowiecznych. Nie mam zamiaru próbować tego robić, znam granice swoich kompetencji (w odróżnieniu od mojej wielce szanownej dyskutantki). Gloger stworzył najlepsze źródło na swoje czasy, jednak od jego czasów nauka poszła do przodu i jeśli w tak pomnikowej publikacji, jak SSNO, Odosławy brak i nie podałaś też współczesnych publikacji, potwierdzających jej istnienie, to znaczy, że jej odczytanie nie utrzymało się na gruncie nowszych badań. Dziwacznym podejściem jest ignorowanie wiedzy naukowej w jej najaktualniejszej formie, a przywiązywanie się do stanu wiedzy sprzed 120 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Odosława 31.08.22, 20:08 Gaudencjo, co to są SSNO i SEM? Jak dokładnie brzmią ich nazwy? Pytam, bo szukam jakiegoś źródła z szerokim zasobem imion, który byłby bardziej wiarygodny niż Wikipedia Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Odosława 02.10.22, 19:21 SEM: rcin.org.pl/dlibra/publication/43046/edition/24656/content Składa się z 7 tomów. SSNO: rcin.org.pl/dlibra/publication/39948/edition/19847/content - podstawa do SEM. Wikipedia nie jest wcale tak niewiarygodna, w pewnej części opiera się na materiale z tych słowników. Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Odosława 02.10.22, 20:51 Zdecydowanie bardziej podoba mi się krótsza Oda. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Odosława 03.02.23, 14:05 Odosława, hmm, może być ale raczej średnio brzmi. Wolę już Odę albo nawet nieporęczną Odet(t)ę. Odosława, coś w niej nie pasuje jakby. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Odosława 03.02.23, 14:23 Bardziej słowiańsko brzmi Złotosława, również odnotowana. Sama ucieszyłabym się z regulacji imienia np. Złotowłosa. W Odosławie czuje się tak, jakby drugi człon był dodany, a nie naturalny do końca jak w innych miłych - sławach. Na plus zdrobnienia Oda i Dosia, Dosa, Sława Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Odosława 26.02.23, 01:18 niii napisała: > Bardziej słowiańsko brzmi Złotosława, również odnotowana. Nie, bynajmniej. Ani słowiańsko, ani odnotowana. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Odosława 03.02.23, 14:37 Przyznam jednak, że występuje nawet w historycznych publikacjach zagranicznych. To imię istniejącej rzeczywiście księżniczki radomskiej. Takie źródła, choć ludowe, i spisane, a nie nagrane, nie kłamią. Nie nadałabym że względu na jej okrucieństwo, przez to mnie odrzuca najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Odosława 03.02.23, 14:38 Napisałam przed chwilą do wujka, który jest językoznawcą i archeologiem i czekam na odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Odosława 04.02.23, 12:33 Dobrze, jak tylko da odpowiedź, to ją przekażę tutaj Księżna o takim imieniu istniała z pewnością i to potwierdzają też współcześni badacze. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Odosława 05.02.23, 13:51 Tak. Wujek również przekazał, że istnieje jakby podzielenie w środowisku naukowym, jedni uznają, i to w uznanej większości a niektórzy podważają. On uważa, że należy czekać do zakończenia badań nad O. Osobiście dla mnie brak tu dylematu - imię istniało, i osoba, jest odnotowana w wieku źródłach, nie tylko polskich, także nie ma innej możliwości. Odosława nie podoba mi się że względu na historię do nadania ale trzeba oddać jej sprawiedliwość historyczną. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Odosława 08.02.23, 18:52 Czekam na wydanie O rowniez poniewaz Odolan jest slowianski, Kadlubek wymienia Oddona wsrod innych imion slowianskich i imie Oda jest wymieniona w slowinanskiej Karynti. Jestem niesamowicie ciekawa czy czlon -odo jest slowianski i co oznacza. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Odosława 26.02.23, 01:26 sulimira napisała: > ej Karynti. Jestem niesamowicie ciekawa czy czlon -odo jest slowianski i co oz > nacza. A wystarczyło po prostu skorzystać z łącza, które wcześniej podałam, żeby wiedzieć, iż Odolan nie wywodzi się od członu -odo. "Odolan: ps.*odolati, *odoleti, *odolati (zwyciężyć' Spsł(k).Wg SEB 375 odolan (:odoleti) to nazwa rośliny czarowniczej, od ktorej nazywano osoby. W języku pol. wyraz przechowany tylko w nazwie osobowej i pochodnej od niej nazwie miejscowej, ale por. czasownik dokonany odołać 'móc przeciwstawić się' SXVI." Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Odosława 26.02.23, 02:45 Co nie zmienia niczego odnosnie Oddona czy Ody jak dla mnie. Poza tym slowianskie imiona dawniej nie byly nadawane od roslin czy zwierzat co sama powinnas zauwazyc. Odolac jako czasownik juz predzej, a tutaj jest juz czlon -odo. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Odosława 26.02.23, 02:56 sulimira napisała: > Co nie zmienia niczego odnosnie Oddona czy Ody jak dla mnie. Oda i Odon (nie: Oddon) mają doskonale znaną etymologię: www.behindthename.com/name/oda > Poza tym slowianskie imiona dawniej nie byly nadawane od roslin czy zwierzat co > sama powinnas zauwazyc. Na jakiej podstawie powinnam zauważyć, skoro bywały nadawane? Np. Wilkomir? Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Odosława 26.02.23, 20:41 Czy przypadkiem nie twierdzilas gdzies, ze to neologizm poniewaz wlasnie takie imiona nie byly nadawane? Slowianie nadawali imiona- zyczenia odnosnie cech charakteru i dwuczlonowe. Jedyny problem z Oda jest, ze byla nadawane za czasow marchii wschodniej kiedy Niemcy nie istnialy, a byly czescia panstwa Frankow i Karyntia tym bardziej nie byla niemiecka. Tak jak napisalam wedlug mnie(!) to nie sa niemeickie imiona. Oddon, Otton- dwa warianty pisowni tego imienia. Wedlug mnie Otton jest zgermanizowanym imieniem slowianskim Oddon. Oddon jest wymieniony w kronice Kadlubka, nie Odon, nie Otton tylko Oddon. Kadlubek zyl w XIi wieku i zmarl w 1123 wiec w bardzo wczesnym okresie Polski. Dodatkowo byl wyksztalcony na uniwersytetach europejskich wiec moze zalozmy, ze wiedzial co pisze Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Odosława 27.02.23, 02:14 sulimira napisała: > Czy przypadkiem nie twierdzilas gdzies, ze to neologizm poniewaz wlasnie takie > imiona nie byly nadawane? A gdzie tak niby twierdziłam, bo wyszukiwarka nie pokazuje mi takich stwierdzeń o Wilkomirze? Jest to imię notowane w SEM, objaśnione w SSNO i dość trudno byłoby twierdzić, że nie był on nadawany. > Jedyny problem z Oda jest, ze byla nadawane za czasow marchii wschodniej kiedy > Niemcy nie istnialy, Musiały istnieć, żeby istniały języki germańskie? Poczytaj sobie o historii tych języków pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zyki_germa%C5%84skie Etymologia Ody jest ustalona i nie budzi wątpliwości. Jeśli masz podstawy, by ją podważać, napisz artykuł do recenzowanego czasopisma naukowego, prezentujący twój pogląd, i doprowadź do jego publikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Odosława 26.02.23, 01:21 niii napisała: > Tak. Wujek również przekazał, że istnieje jakby podzielenie w środowisku naukow > ym, jedni uznają, i to w uznanej większości a niektórzy podważają. To nie są dyskusje ustne, więc niech ci poda jakiekolwiek źródła pisane, tj. artykuły naukowe z recenzowanych czasopism, skoro toczy się dyskusja na ten temat. On uważa, ż > e należy czekać do zakończenia badań nad O. Powiedz mu, że jest coś takiego, jak SSNO i SEM. Archeolodzy niestety bynajmniej nie wszyscy i nie w pełnym zakresie korzystają z badań językoznawczych (istniejących). Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Odosława 08.02.23, 18:21 Ciekawe imię, podoba mi się zdrobnienie Oda Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Odosława 26.02.23, 22:59 Jeśli nie od germańskiego słowa 'auda'( nie mam tu oryginalnych znaków), to możliwe, że od Odyna ogólnie. Jednak większość opracowań milczy odnośnie słowiańskiego pochodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś