Dodaj do ulubionych

Julisława

05.11.04, 21:33
Koleżanka, która za jakiś miesiąc urodzi córeczkę, zdradziła mi dzisiaj,
jakie imię wybrali z mężem dla małej (po bardzo długich debatach zresztą).
Twierdzi, że znalazła je w jakimś kalendarzu. Ja nigdy o nim nie słyszałam.
Proponowałam Juliannę, która bardzo mi się podoba, ale bez rezultatu. A co Wy
sądzicie o Julisławie? Czy ktoś w Polsce ma tak na imię?
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Julisława 05.11.04, 22:33
      Ja też nigdy wcześniej nie slyszałam o tym imieniu, ale sprawdziłam i jest
      jedna Julisława i jeden Julisław, zresztą znany smile

Ja bym nie odwodziła koleżanki od nadania tego imienia, dzięki ludziom takim
      jak ona świat staje się barwniejszy. Myślę, ze imię to brzmi całkiem
      sympatycznie (jak ślicznie się regularnie zdrabnia do "Julisia"!), a choć jest
      niewątpliwie neologizmem, to neologizmy takie maja pewną tradycję. Zacytuję tu
      kawałek książki p. Marii Malec "Imię w polskiej antroponimii i kulturze":

"Występują też neologizmy polegające na użyciu w funkcji członu początkowego
      imion zapożyczonych, łączonych z członem -sław, np. Biedrzysław (:
      Biedrzych :Friedrich), Bieniesław (: Bieniesz : Benedykt), F(i)ebrosław (: F(i)
      ebroniusz : Febronius, Gwisław (: Gwido), Idzisław (: Idzi), Iwosław (: Iwo),
      Janisław (: Jan), Marcisław (: Marcin), Markusław (: Marek). [...] Neologizmem
      jest też imię Piotrumiła przekształcone z łac. Petronella i nawiązujące do
      imienia Piotr i struktury Bratumiła."
      • mamamichalka1 Re: Julisława 05.11.04, 23:10
        Zdrobnienie Julisia rzeczywiście bardzo ładnesmile Wersja podstawowa podoba mi się
        zdecydowanie mniej, ale może się przyzwyczaję. Koleżanka zapewne zdziwi się
        kiedy jej powiem, że mała Julisia (o ile rzeczywiście tak się będzie nazywała)
        będzie miała tylko jedną imienniczkęsmile.
        • gaudencja Re: Julisława 05.11.04, 23:18
          mamamichalka1 napisała:

Koleżanka zapewne zdziwi się
          > kiedy jej powiem, że mała Julisia (o ile rzeczywiście tak się będzie nazywała)
          > będzie miała tylko jedną imienniczkęsmile.

Zapewne smile
          A czy mogłabyś nam napisac (w stosownym czasie), jak dzieciątko zostanie
          nazwane?
          g.
          • mamamichalka1 Re: Julisława 05.11.04, 23:40
            Jeżeli maleńka rzeczywiście zostanie nazwana Julisią, na pewno poinformuję o
            tym na forumsmile
            A czy mogłabyś, Gaudencjo, w wolnej chwili sprawdzić, w której dekadzie
            urodziła się tamta Julisława?
            Z góry dziękismile)
            • gaudencja Re: Julisława 06.11.04, 10:51
              mamamichalka1 napisała:

> A czy mogłabyś, Gaudencjo, w wolnej chwili sprawdzić, w której dekadzie
              > urodziła się tamta Julisława?

Jasne smile Urodziła się w latach 50. Być może jednak po '94 roku nastąpił wysyp
              Juliś, o którym nic nie wiemy, bo Rymut był wydany w roku 1995, a Grzenia nie
              uwzględnia tego imienia. Nie należy się więc nadmiernie sugerowac tymi danymi.
              Być może Julisław jest w Polsce więcej, jakkolwiek raczej poniżej 200 smile
              • mamamichalka1 Re: Julisława 06.11.04, 10:58
                Dziękuję bardzo. Postanowiłam kupić sobie tę książkę Rymuta, bo temat imion
                zaczyna coraz bardziej mnie interesowaćsmile)
                • gaudencja Re: Julisława 06.11.04, 11:06
                  Hi hi, powinnam dostać od krakowskiego wydawnictwa PAN-u jakiś bonus za
                  napędzanie czytelnictwa smile

Co do Rymuta, to od razu uprzedzam, że na początek lepszy jest "Słownik imion"
                  Grzeni (albo obie te ksiązki naraz), bo w Rymucie są tylko gołe imiona i
                  cyferki, bez żadnych objaśnień. W Grzeni są poza tym nowsze dane, ale dotyczace
                  tylko imion powyżej 200 nadań (z małymi wyjątkami). Nakład Grzeni się
                  wyczerpał, ale miał być dodruk jesienią br. - nie wiem, czy już został wydany.
                  Miłej lektury! smile))
                  • mamamichalka1 Re: Julisława 06.11.04, 11:45
                    Dzięki za informacje. Tylko, że mnie właśnie bardziej interesują imiona
                    rzadkie, których w słowniku Grzeni mogłoby nie być. Tzn. interesują mnie, że
                    tak powiem, teoretycznie, bo raczej nie odważyłabym się nazwać tak dziecka. A
                    czego dotyczą te "cyferki" w Rymucie? Rozumiem, że jest liczba nadań, okres, w
                    jakim imię zostało nadane, a co poza tym?
    • mamamichalka1 Re: Julisława 06.11.04, 12:52
      Właśnie przeczytałam post Pejsatego o książkach i już wiem, co jest w słowniku
      Rymuta.
    • pejsaty Re: Julisława 06.11.04, 14:49
      a wiecie, calkiem fajne to imie jest. twoja kolezanka byc moze nieswiadomie
      nawiazala do starej tradycji tworzenia imion slowianskich z imion obcych,
      przeciez juz w sredniowieczu powstaly imiona takie jak np. Janisław czy
      Piotrumiła.
      • tatjana Re: Julisława 06.11.04, 21:37
        Mnie się nie podoba. Za bardzo "julkowe", a poza tym nie przepadam za zbyt
        rozwiniętymi imionami.
    • ariana1 Re: Julisława 06.11.04, 22:20
      Wydaje mi się imieniem trochę " na siłę" oryginalnym. Pewnie i tak będą na nią
      mówić Julka , np.w szkole.Bo trudno do 15 latki wołać: Julisiu ( rówieśnicy).
      • cysia.b Re: Julisława 08.11.04, 11:22
        ariana1 napisała:

> Wydaje mi się imieniem trochę " na siłę" oryginalnym. Pewnie i tak będą na nią
        > mówić Julka , np.w szkole.Bo trudno do 15 latki wołać: Julisiu ( rówieśnicy).

Mogą wołać Juliska, też fajnie
        • mamamichalka1 Re: Julisława 08.11.04, 21:58
          Julisława może się też przedstawiać jako Sława, Sławka.
    • szczekuszka Re: Julisława 08.11.04, 16:04
      Według Bogdana Kupisa "Nasze Imiona" Julisałwa obchodzi imieniny 8 kwietnia.
    • mamamichalka1 Re: Julisława 16.12.04, 21:52
      Julisia już się urodziła, ma ponad 2 tygodnie. Ale jej pełne imię to nie
      Julisława, tylko Julita. No cóż, rodzice trochę się chyba wystraszyli, że będą
      za bardzo oryginalni...
      • megi79 Re: Julisława 16.12.04, 22:20
        Moim zdaniem dobrze zrobili-Julita mi się zdecydowanie bardziej podobasmile)
        Pozdrawiam
      • tawananna Re: Julisława 16.12.04, 22:34
        Szkoda. Mnie bardziej przypadła do gustu Julisława, przynajmniej ciekawie i
        oryginalnie. Julity wyjątkowo nie lubię - brzmi dla mnie trochę
        pretensjonalnie, jest zdrobnieniem (nie w Polsce, ale nie lubię imion
        kończacych się na -ita) i kojarzy mi się z jelitami wink. Ale, oczywiście, to
        tylko moje prywatne zdaniewink.

Za to zdrobnienie Julisia jest śliczne niezależnie od tego, od jakiego imienia
        pochodzi smile.
        • gaudencja Re: Julisława 17.12.04, 15:22
          Też uważam, ze to wileka szkoda. Julita to IMO dosyć nieciekawe imię, a
          Julisława - to było coś. Następnym razem nie będę podawać takich informacji o
          rzadkosci, jeżeli będą mieć podobne skutki! ;-P
          • tawananna Re: Julisława 17.12.04, 15:56
            > Następnym razem nie będę podawać takich informacji o
            > rzadkosci, jeżeli będą mieć podobne skutki! ;-P
            Dobrze, że się chociaż przyznajesz do winy ;PP. Na dodatek napisałaś: "(jak
            ślicznie się regularnie zdrabnia do "Julisia"!)" i w ten sposób zamiast choćby
            Julianny na świecie pojawiła się Julita wink.

A imię kojarzy mi się z Damianami, Adrianami itd. - przynajmniej z moich
            obserwacji. Szkoda wyboru, bo Julia, Julianna czy Julisława brzmią dużo lepiej
            (moim zdaniem).
            • gaudencja Re: Julisława 17.12.04, 16:21
              tawananna napisała:

> A imię kojarzy mi się z Damianami, Adrianami itd. - przynajmniej z moich
              > obserwacji.

Mam bardzo podobne obserwacje smile
              • mamamichalka1 Re: Julisława 17.12.04, 21:08
                Śmiać mi się chce na wspomnienie miny koleżanki, kiedy się dowiedziała, że
                Julisława jest aż tak rzadkim imieniem wink. Masz rację, Gaudencjo, gdybym jej
                tego nie powiedziała, wybór byłby chyba inny...
                • gaudencja Re: Julisława 17.12.04, 21:59
                  mamamichalka1 napisała:

> Śmiać mi się chce na wspomnienie miny koleżanki, kiedy się dowiedziała, że
                  > Julisława jest aż tak rzadkim imieniem wink. Masz rację, Gaudencjo, gdybym jej
                  > tego nie powiedziała, wybór byłby chyba inny...

No właśnie, i jest to pierwszy raz, kiedy jest mi autentycznie przykro, ze
                  podałam takie dane. Czy liczebnosć nadań coś zmieniła w urodzie imienia
                  Julisława? Nie, brzmi dokładnie tak samo jak wcześniej. Tylko że wcześniej
                  miało być nadane, a później koleżanka sie przestraszyła i nadała bardzo nijakie
                  moim zdaniem imię. W dodatku noszone przez niespełna 13 tys. osób, a jak
                  popatrzysz do kalendarza, to imiona o tej ilości nadań robią wrażenie tak samo
                  rzadkich, jak imiona o kilku nadaniach. Dużej różnicy w odbiorze Julity i
                  Julisławy więc zapewne nie będzie, zysk z tej zamiany jest niewielki. Za to
                  strata - owszem, jest.
    • hanna73 Re: Julisława 20.12.04, 11:27
      szkoda niedoszlej julisławy

szkoda niedoszlej Julisławy sad

• cysia.b Re: Julisława 20.12.04, 13:16
        Szkodasad Julita to MSZ dosc paskudne imię

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.