05.07.22, 11:26
To chyba żeński odpowiednik Jozjasza (?). Jak wam imię?
Obserwuj wątek
    • remigia1 Re: Jozjana 05.07.22, 14:51
      Nie podoba mi się ze względu na brzmienie . Poza tym brzmi IMO trochę podobnie do słowa "rozlana".
    • gaudencja Re: Jozjana 06.07.22, 00:53
      Francuskie zdrobnienie Józefiny, jeśli użytkownik Behind the name miał rację.

Nie wprowadzałabym tej formy do polszczyzny; Józefina i Józefa wystarczą.
    • paula.anna Re: Jozjana 06.07.22, 08:43
      Nie zachwyca.
      Nie brzmi mi.
      Jak Julia jest dla mnie "jujająca", tak Jozjana jest "jojająca".
      Faktycznie brzmi jak słowo "rozlana" wypowiadane przez malucha z wadą wymowy 🤷.
      Jeśli to, jak pisze Gaudencja, francuskie zdrobnienie Józefiny, to tym bardziej jestem przeciw Jozjanie na gruncie polskim.
    • dalenia Re: Jozjana 06.07.22, 16:26
      Brzmieniowo zupełnie mi nie odpowiada.
    • emnilda.wolna Re: Jozjana 07.07.22, 01:19
      Brzmienie nie zachwyca, u kogoś obojętne, sama bym nie nadała.
    • niii Re: Jozjana 04.04.23, 15:04
      Ojej, naprawdę niefajne brzmienie, podobnie jak Mildgyta, bardzo ciężka do wymówienia i zawołania. Zgadzam się, że brzmi jak 'rozlana, i za dużo J po Z sprawia, że jest nie tylko niewymowna ale i sepleniąca.
      Józefy i Józafaty bardzo nie lubię. Józefina może być ze względu na końcówkę ' fina' i że jako całokształt brzmi interesująco, choć nie nadałabym, bo dla mnie ma podobny klimat do Julianny. Ogólnie nie podobają mi się w wymowie imiona na ' ju' , 'jó' Może poza Julią i Julitą, bo Julia ma piękne znaczenie, a jest ciężka do wołania, Julita lżejsza już.
      Józefina nie podoba mi się ani mówiona przez H, ani przez Ż, choć przypominałaby wymyślone imię Zorzefina, może troszkę przez dż w Josephine i Josie, Joss.
      Zostawiłabym : Różefina i Zorzefina ale Zorzefina brzmi jak zorzewina, a Różefina jak frużelina.
      A Józefina to niby imię z charakterem ale ma coś, co jest surowe, zbyt poważne i mnie to odsuwa, jak popularne okulary zerówki, i postarzające stylizacje w pokoleniu Z, podobnie jak Janina, Konstancja, Antonina, Hanna, Julianna, Jadwiga, Judyta, Beatrycze, Henryka, Eryka, Regina, Jowita, Honorata, Zuzanna, i inne nieprzystępne, często niby dworskie, uniwersalne czy modne, a kanciaste, zgrzytające, charczące albo ślimaczące w wymowie imiona. Nie czuję w wielu z tych imion ciepła, jasności, młodości czy energii życia.
    • n.ataleczk.aa Re: Jozjana 06.04.23, 12:43
      Nie podoba mi się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.