remigia1 23.10.22, 20:22 Nie było jeszcze osobnego wątku o tym imieniu. "Leoncja — imię żeńskie pochodzenia greckiego; żeński odpowiednik imienia Leoncjusz, które to jest zdrobnieniem od imion, w których skład wchodziła cząstka leon-, takich jak Leontoménēs" (Wikipedia). Bardzo mi się ono podoba, choć minusem jest pochodzenie od zdrobnienia. Jednak IMO może stanowić ciekawą alternatywę dla Lei, Leonii i Leontyny. Wydaje się, że jest znacznie mniej znane od tych trzech imion. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
n.ataleczk.aa Re: Leoncja 23.10.22, 20:51 Z Leosiowych imion żeńskich najbardziej lubię Leonię, a Leoncja nie podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Leoncja 23.10.22, 23:38 Mnie z kolei z leosiowych podobałaby się najbardziej, gdyby nie Leoncio z "Niewolnicy Isaury". Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Leoncja 24.10.22, 10:24 Wolę Leonię i Leokadię. Leoncja faktycznie lekko zalatuje "Izaurą" ja chyba nieszczególnie lubię te wersje zakończone na "-cja", z kilkoma wyjątkami. Więc nie jest to imię, które rozważałabym dla córki, ale u kogoś doceniam. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Leoncja 24.10.22, 14:27 Leoncja - ciekawe i oryginalne imię Warto rozważać różne imiona, żeby był jak największy wybór również pomiędzy takimi że wspólnym rdzeniem. Dzięki za interesującą i rzadką propozycję, Izabelo Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Leoncja 30.10.22, 00:28 Niestety mnie również się kojarzy z "Niewolnicą Isaurą". Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: Leoncja 06.02.24, 10:41 Nie jest złe, aczkolwiek skojarzenie z "Niewolnicą Isaurą" jest u mnie nie do przejścia Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Leoncja 07.02.24, 02:44 Ja również, ale to może dlatego, że nie obejrzałam ani jednego odcinka "Niewolnicy Isaury"... Odpowiedz Link Zgłoś