23.10.22, 20:22
Nie było jeszcze osobnego wątku o tym imieniu.

"Leoncja — imię żeńskie pochodzenia greckiego; żeński odpowiednik imienia Leoncjusz, które to jest zdrobnieniem od imion, w których skład wchodziła cząstka leon-, takich jak Leontoménēs" (Wikipedia).

Bardzo mi się ono podoba, choć minusem jest pochodzenie od zdrobnienia. Jednak IMO może stanowić ciekawą alternatywę dla Lei, Leonii i Leontyny. Wydaje się, że jest znacznie mniej znane od tych trzech imion.
Obserwuj wątek
    • n.ataleczk.aa Re: Leoncja 23.10.22, 20:51
      Z Leosiowych imion żeńskich najbardziej lubię Leonię, a Leoncja nie podoba mi się.
    • emnilda.wolna Re: Leoncja 23.10.22, 23:38
      Mnie z kolei z leosiowych podobałaby się najbardziej, gdyby nie Leoncio z "Niewolnicy Isaury".
    • dalenia Re: Leoncja 24.10.22, 10:24
      Wolę Leonię i Leokadię. Leoncja faktycznie lekko zalatuje "Izaurą" wink ja chyba nieszczególnie lubię te wersje zakończone na "-cja", z kilkoma wyjątkami. Więc nie jest to imię, które rozważałabym dla córki, ale u kogoś doceniam.
      • annthonka Re: Leoncja 24.10.22, 14:36
        Mogę się pod Tobą podpisać
    • niii Re: Leoncja 24.10.22, 14:27
      Leoncja - ciekawe i oryginalne imię smile Warto rozważać różne imiona, żeby był jak największy wybór również pomiędzy takimi że wspólnym rdzeniem. Dzięki za interesującą i rzadką propozycję, Izabelo smile
    • gaudencja Re: Leoncja 30.10.22, 00:28
      Niestety mnie również się kojarzy z "Niewolnicą Isaurą".
    • decadent46 Re: Leoncja 06.02.24, 10:41
      Nie jest złe, aczkolwiek skojarzenie z "Niewolnicą Isaurą" jest u mnie nie do przejścia tongue_out
    • remigia1 Re: Leoncja 07.02.24, 02:44
      Ja również, ale to może dlatego, że nie obejrzałam ani jednego odcinka "Niewolnicy Isaury"...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.