Dodaj do ulubionych

[LWW] buty - reklamacja

06.03.11, 17:41
Wczoraj zauważyłam, że w kozakach zepsuł mi się suwak, a dokładniej mówiąc odpruły się (?) ząbki od tego materiału, który przyszywany jest do cholewki. Czy taka wada może być podstawą reklamacji? A jak tak na podstawie czego ją zgłosić: niezgodności z umową, gwarancji? Gdzieś mi się obiło o oczy, że takie uszkodzenia to uszkodzenia mechaniczne, wynikłe z użytkowania a nie z kiepskiego wykonania przed producenta, i jako takie nie podlegają one wyżej wymienionych prawom (coś jak urwana sznurówka). Nie wiem tylko, czy czytałam prawdę, czy też dobrze zapamiętałam...Dziewczyny, pomóżcie :)
Obserwuj wątek
    • kotwtrampkach Re: [LWW] buty - reklamacja 06.03.11, 18:57
      to uszkodzenie mechaniczne wynikłe z normalnego używania butów - czyli że zamek był kiepskiej jakości albo źle wszyty.
      To czy reklamacja zostanie uwzględniona bez problemu, zależy dużo od właściciela sklepu/producenta butów.. Albo są pomocni, albo trzeba korzystać ze wspacia rzecznika praw konsumenta.. Kiedyś reklamowałam buty, którym przetarła się podeszwa i takie, którym złamał się (pękł) koturn-nie było problemu przy reklamacji.
      • edhelwen Re: [LWW] buty - reklamacja 06.03.11, 22:46
        1. wg prawa unijnego (?) przysługuje 2 lata reklamacji na paragon.
        2. w sklepach firmowych zazwyczaj jest tak, że sprzedawcy tylko PRZYJMUJĄ reklamację. Reklamacja jest rozpatrywana w dziale reklamacji po przesyłce do producenta. Kierownik sklepu ma prawo odrzucić reklamację jedynie w sytuacjach "ewidentnych", np. jeśli na pierwszy rzut oka widać celowe uszkodzenie buta, ale takie sytuacje są b. rzadkie.
        3. buty do reklamacji muszą być czyste, również podeszwy, bo w niektórych sklepach go nie przyjmą i nie jest to kwestia "widzimisie" sprzedawców, ale zasad narzucanych z góry.
        4. w pierwszej kolejności takie usterki są naprawiane przez producenta
    • akj77 Re: [LWW] buty - reklamacja 06.03.11, 19:12
      Spróbować możesz, jeśli masz paragon i pudełko.
      Ja reklamowałam wiele razy (niestety głównie w Deichmannie, przestrzegam, ale i tak tam czasem kupuję, bo miewają tanie 42) buty, którym np. pękło coś po miesiącu, albo odkleiła się podeszwa, albo coś.
      Deichmann przynajmniej nie robił mi problemu z tymi reklamacjami. Inne sklepy zresztą też nie, ale to były zwykle sieciówki i sprzedawcom nie zależało na tym, żeby mnie spuścić na drzewo :-)
      • kotwtrampkach Re: [LWW] buty - reklamacja 06.03.11, 20:16
        akj77 napisała:

> Spróbować możesz, jeśli masz paragon i pudełko.
        >
        oryginalne pudełko jest potrzebne, kiedy oddajesz, do reklamacji na pewno nie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka