adalia_decempunctata 22.06.23, 01:17 Tak mi się dziś przypomniało przy okazji rozmyślania o imionach zaczynających się na "eu": Eudora. Najbardziej znaną nosicielką jest chyba amerykańska pisarka Eudora Welty (konkretnie Eudora Alice Welty, 1909-2001), ale Wiki podpowiada mi, że była jeszcze poetka Eudora Bumstead (1860-1892). Co sądzicie o tym imieniu? Mogłaby być konkurencją dla bardziej "swojskich" Eugenii, Eulalii, Eufemii, Euzebii, Eustachii? Albo dla Teodory i innych "Dor"? Czy jest na to zbyt obca/dziwna? Jakie jeszcze kojarzycie imiona z Unią Europejską na początku? 😉 (Przychodzą mi jeszcze na myśl Eufrozyna i Eunika, i to chyba tyle.) I które z nich najbardziej lubicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sferoplast Re: Eudora 22.06.23, 08:55 Podobno Eudora Welty jako dziecko podpisywała listy 'Eu-🚪-a' Lubię imiona z Eu-, ale w tym przypadku wolę Teodorę. Odpowiedz Link Zgłoś
adalia_decempunctata Re: Eudora 22.06.23, 16:41 Poważnie czy żartujesz? 😂 Ja w wieku przedszkolnym podpisywałam się "Aśa", bo łączenie S i I wydawało mi się bez sensu, skoro mamy zupełnie dobre Ś. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Eudora 22.06.23, 11:02 Imię kojarzy mi się wyłącznie z Eudorą Welty i wymową przez "ju-", więc w ogóle nie łączyłam go z imionami na "eu-". Przemeblowałaś mi w głowie. W polskiej wymowie mi się nie podoba, musiałabym się przyzwyczaić. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Eudora 22.06.23, 11:04 > Jakie jeszcze kojarzycie imiona z Unią Europejską na początku? Eurydyka. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Eudora 22.06.23, 11:05 emnilda.wolna napisała: > > Jakie jeszcze kojarzycie imiona z Unią Europejską na początku? > > Eurydyka. No i Europa rzecz jasna! Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Eudora 22.06.23, 11:16 Eudokia, Eudoksja, Eufrazja, Eulampia, Eulogia, Eunomia, Eustazja, Euprochia, Eutychia... Na Wikipedii jest sporo Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Eudora 22.06.23, 18:01 adalia_decempunctata napisała: > A co sądzicie o imieniu Adora? Bez zachwytu. Nie lubię tego "-dor-" w imionach (choć lubię Dorotę). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Eudora 24.06.23, 18:51 Hiszpańskie rzadkie, skrót od "Adoracji" i tak mi się kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Eudora 25.06.23, 12:09 Adora podoba mi się bardziej niż Eudora, lubię imiona na 'eu' ale nie każde współgra z dodatkiem Odpowiedz Link Zgłoś
niii [...] 25.06.23, 12:13 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Eudora 23.06.23, 14:09 Nawet mi sie podoba. Lubie Eulalie, Eufemie, Eudoksje, Eunike I Eufrozyne wiec podobaja mi sie takie dzwieki Odpowiedz Link Zgłoś