16.04.24, 06:55
To imię córki Alicji Sękowskiej i Rohana Tungate. Podobno jedno nadanie w Polsce. Podoba się wam?
Obserwuj wątek
    • kocynder Re: Solen 16.04.24, 07:30
      Brzmienie ładne, jednak mi kojarzy się tylko z okrętem wojennym zatopionym podczas bitwy pod Oliwą, a upamiętniony w szancie: "Tiger i Dołem okręty rozbite, a reszta Szwedów uciekła gdzieś w dal. Admirał Dicman legł w boju zabity, lecz flota spod Orła zwycięstwo swe ma!".
    • paula.anna Re: Solen 16.04.24, 09:33
      Niespecjalnie mi się podoba 🫤.
    • remigia1 Re: Solen 16.04.24, 10:49
      Nie podoba mi się. Kojarzy mi się z norweskim nazwiskiem Solem. Brzmi też trochę jak imię męskie. Nie wiem też, na którą sylabę pada akcent.
    • emnilda.wolna Re: Solen 16.04.24, 11:05
      Mnie nie zachwyca, ale mnie nie zachwyca też Solange - chyba nie podoba mi się to Sol-.
    • miaumia Re: Solen 16.04.24, 20:30
      Mnie za to bardzo podoba się i Solange, i Solea i cząstka sol-.
      Tylko Solen trafia jak na razie do mnie średnio, muszę się przyzwyczaić smile W Polsce jest podobne nazwisko - Solan.
    • sulimira Re: Solen 16.04.24, 20:54
      Podoba mi sie skojarzenie ze sloncem. ale brzmienie srednio.
      Bardziej pasuje mi jako imie meskie.
    • remigia1 Re: Solen 16.04.24, 23:38
      Czy to imię, które jest spolszczeniem francuskiego Solène ? Jeśli tak, to kojarzy mi się trochę z imieniem żeńskim Nikol - nie wiadomo, jak akcentować; brzmi też męsko.
      Solène to Solemnia po polsku, niestety brzmi IMO dużo gorzej niż francuski odpowiednik.
      • miaumia Re: Solen 17.04.24, 00:28
        Solemnia też mnie nie zachwyca. A Solena miałaby taką budowę jak Helena, Milena, etc. Tymczasem Solen brzmi niezbyt atrakcyjnie w spolszczeniu, rzeczywiście bez gracji jak urwana Nikol, Nicol bez e na końcu albo a - choć osobiście uwielbiam Nicole, Nikolę i wszystkie imiona zawierające w swoim rdzeniu zwycięstwo ze względu na brzmienie, treść, nie masową modę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.