losninos 16.04.24, 06:55 To imię córki Alicji Sękowskiej i Rohana Tungate. Podobno jedno nadanie w Polsce. Podoba się wam? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kocynder Re: Solen 16.04.24, 07:30 Brzmienie ładne, jednak mi kojarzy się tylko z okrętem wojennym zatopionym podczas bitwy pod Oliwą, a upamiętniony w szancie: "Tiger i Dołem okręty rozbite, a reszta Szwedów uciekła gdzieś w dal. Admirał Dicman legł w boju zabity, lecz flota spod Orła zwycięstwo swe ma!". Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Solen 16.04.24, 10:49 Nie podoba mi się. Kojarzy mi się z norweskim nazwiskiem Solem. Brzmi też trochę jak imię męskie. Nie wiem też, na którą sylabę pada akcent. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Solen 16.04.24, 11:05 Mnie nie zachwyca, ale mnie nie zachwyca też Solange - chyba nie podoba mi się to Sol-. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Solen 16.04.24, 20:30 Mnie za to bardzo podoba się i Solange, i Solea i cząstka sol-. Tylko Solen trafia jak na razie do mnie średnio, muszę się przyzwyczaić W Polsce jest podobne nazwisko - Solan. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Solen 16.04.24, 20:54 Podoba mi sie skojarzenie ze sloncem. ale brzmienie srednio. Bardziej pasuje mi jako imie meskie. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Solen 16.04.24, 23:38 Czy to imię, które jest spolszczeniem francuskiego Solène ? Jeśli tak, to kojarzy mi się trochę z imieniem żeńskim Nikol - nie wiadomo, jak akcentować; brzmi też męsko. Solène to Solemnia po polsku, niestety brzmi IMO dużo gorzej niż francuski odpowiednik. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Solen 17.04.24, 00:28 Solemnia też mnie nie zachwyca. A Solena miałaby taką budowę jak Helena, Milena, etc. Tymczasem Solen brzmi niezbyt atrakcyjnie w spolszczeniu, rzeczywiście bez gracji jak urwana Nikol, Nicol bez e na końcu albo a - choć osobiście uwielbiam Nicole, Nikolę i wszystkie imiona zawierające w swoim rdzeniu zwycięstwo ze względu na brzmienie, treść, nie masową modę. Odpowiedz Link Zgłoś