12.09.24, 15:51
Rumetruda - żyła na przełomie V i VI w. Córka Tatona, króla Longobardów, zabójczyni brata Rodulfa (nie: Rudolfa), króla Herulów.

Co sądzicie?

Mnie nie zachwyca, ale brzmi jakoś lżej niż np. Gertruda czy Bertruda.
Obserwuj wątek
    • misha.parajanov Re: Rumetruda 12.09.24, 17:50
      Kojarzy mi się z rumem i runem leśnym 😆🌲🌳

Trudno mi jednoznacznie ocenić to imię, chyba muszę się jeszcze z nim osłuchać.
    • aequoreavictoria Re: Rumetruda 14.09.24, 08:29
      Nie podoba mi się (kojarzy mi się z jakimś połączeniem rumowiska i trudu big_grin). Już wolę Gertrudę.
    • miaumia Re: Rumetruda 16.09.24, 05:36
      Dla trollicy może być wink

Za wiele dzieje się w pełnej formie dźwiękowo, jakby to imię wynurzało się i skakało.
      Rumetrudę ratuje tylko użycie zdrobnienia Rumi, Rume, Ruma, Rumia.

W końcu mogłoby być gorzej - np. Chrumtruda jako spolszczenie ; D

Rumetruda - upita rumem i strudzona Truda xD
      Która potrzebuje wokół przestrzeni ze względu na swoje gabaryty, robi rumor, słynie z tego, że obija się o obiekty we
      wnętrzach, jest ruda i ma co najmniej metr 'mety' albo kopalnej rudy.

wink
      • remigia1 Re: Rumetruda 16.09.24, 05:50
        miaumia napisała:

> Dla trollicy może być wink

No ale przecież to Ty trollujesz na naszym forum, więc jesteś właśnie trollicą wink
        • miaumia Re: Rumetruda 16.09.24, 21:30
          Szczerze, to nie wink Nie odróżniasz badania społecznego oraz żartu od trollingu wink
        • miaumia Re: Rumetruda 16.09.24, 21:31
          Ja jestem niksą - wodnicą wciągającą naiwnych pod wodę xD
    • gaudencja Re: Rumetruda 18.10.24, 23:42
      emnilda.wolna napisała:

> Mnie nie zachwyca, ale brzmi jakoś lżej niż np. Gertruda czy Bertruda.

Bertrada?
      Rumetrudę znalazłam tu i ówdzie ze znakiem zapytania, więc chyba imię nie jest pewne, ale istnieje też imię germańskie Rumold, postać z pieśni o Nibelungach, wcześniejsza forma Romualda. Pierwszy człon wywodzi sie od hruom, oznaczającego "sławę", "chwałę". W związku z tym istnienie Rumetrudy nie jest nieprawdopodobne.

Rumetruda kojarzy mi się z rumorem, pasowałby mi do tego imienia (podobnie jak np. do Rubena) bordowy kolor, za którym nie przepadam. Bertrada podoba mi się znacznie bardziej.
      • emnilda.wolna Re: Rumetruda 18.10.24, 23:55
        gaudencja napisała:

> emnilda.wolna napisała:
        >
        > > Mnie nie zachwyca, ale brzmi jakoś lżej niż np. Gertruda czy Bertruda.
        >
        > Bertrada?

Bertetruda. smile

Poczucie lekkości Rumetrudy było przelotne, już mi minęło. I też kojarzy mi się z bordowym! smile Tyle że ja akurat go lubię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.