emnilda.wolna 12.09.24, 15:51 Rumetruda - żyła na przełomie V i VI w. Córka Tatona, króla Longobardów, zabójczyni brata Rodulfa (nie: Rudolfa), króla Herulów. Co sądzicie? Mnie nie zachwyca, ale brzmi jakoś lżej niż np. Gertruda czy Bertruda. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misha.parajanov Re: Rumetruda 12.09.24, 17:50 Kojarzy mi się z rumem i runem leśnym 😆🌲🌳 Trudno mi jednoznacznie ocenić to imię, chyba muszę się jeszcze z nim osłuchać. Odpowiedz Link Zgłoś
aequoreavictoria Re: Rumetruda 14.09.24, 08:29 Nie podoba mi się (kojarzy mi się z jakimś połączeniem rumowiska i trudu ). Już wolę Gertrudę. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Rumetruda 16.09.24, 05:36 Dla trollicy może być Za wiele dzieje się w pełnej formie dźwiękowo, jakby to imię wynurzało się i skakało. Rumetrudę ratuje tylko użycie zdrobnienia Rumi, Rume, Ruma, Rumia. W końcu mogłoby być gorzej - np. Chrumtruda jako spolszczenie ; D Rumetruda - upita rumem i strudzona Truda xD Która potrzebuje wokół przestrzeni ze względu na swoje gabaryty, robi rumor, słynie z tego, że obija się o obiekty we wnętrzach, jest ruda i ma co najmniej metr 'mety' albo kopalnej rudy. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Rumetruda 16.09.24, 05:50 miaumia napisała: > Dla trollicy może być No ale przecież to Ty trollujesz na naszym forum, więc jesteś właśnie trollicą Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Rumetruda 16.09.24, 21:30 Szczerze, to nie Nie odróżniasz badania społecznego oraz żartu od trollingu Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Rumetruda 16.09.24, 21:31 Ja jestem niksą - wodnicą wciągającą naiwnych pod wodę xD Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Rumetruda 18.10.24, 23:42 emnilda.wolna napisała: > Mnie nie zachwyca, ale brzmi jakoś lżej niż np. Gertruda czy Bertruda. Bertrada? Rumetrudę znalazłam tu i ówdzie ze znakiem zapytania, więc chyba imię nie jest pewne, ale istnieje też imię germańskie Rumold, postać z pieśni o Nibelungach, wcześniejsza forma Romualda. Pierwszy człon wywodzi sie od hruom, oznaczającego "sławę", "chwałę". W związku z tym istnienie Rumetrudy nie jest nieprawdopodobne. Rumetruda kojarzy mi się z rumorem, pasowałby mi do tego imienia (podobnie jak np. do Rubena) bordowy kolor, za którym nie przepadam. Bertrada podoba mi się znacznie bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Rumetruda 18.10.24, 23:55 gaudencja napisała: > emnilda.wolna napisała: > > > Mnie nie zachwyca, ale brzmi jakoś lżej niż np. Gertruda czy Bertruda. > > Bertrada? Bertetruda. Poczucie lekkości Rumetrudy było przelotne, już mi minęło. I też kojarzy mi się z bordowym! Tyle że ja akurat go lubię. Odpowiedz Link Zgłoś