losninos 24.09.24, 11:04 Co sądzicie? Ma piękne znaczenie, krótkie imię, jakie macie skojarzenia? Czy jest obecnie popularna? Przez długi czas nie lubiłam, teraz coraz bardziej mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misha.parajanov Re: Imię Ewa - 2024 24.09.24, 11:17 Lubię Ewę. Bardzo miło mi się kojarzy to imię. Znaczenie też na plusik. W realu nie mogłabym jednak rozważyć ze względów rodzinnych. Spotykam od czasu do czasu małe Ewy. W sieci też regularnie się stykam z dziewczynkami o tym imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Imię Ewa - 2024 24.09.24, 11:43 Bardzo lubię to imię. Mogłabym nazwać tak córkę. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Imię Ewa - 2024 24.09.24, 12:26 Mimo "przezroczystości" jest wg mnie ok. Na minus - ciotkowatość. Nie kojarzy mi się z niczym konkretnym, bo znam wiele Ew i każda jest inna. Odpowiedz Link Zgłoś
nokturnus Re: Imię Ewa - 2024 24.09.24, 17:02 Dla mnie imię typu Anna, Joanna bądź Małgorzata - każdy jakąś z nich kojarzy, przez to ni to na plus, ni na minus. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Imię Ewa - 2024 24.09.24, 18:27 Lubię Ewę. To chyba jedyne krótkie imię, które lubię. Podoba mi się sumeryjskie znaczenie i te korzenie. Nie podoba mi się natomiast "zapożyczenie" 🤔 przez język hebrajski i wszystkie te biblijne rzeczy, do których sobie Ewę przywłaszczono. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Imię Ewa - 2024 24.09.24, 19:33 Nie nadałabym ale ultra kobiece , zmysłowe, miłe u innych i ogólnie przyjemne imię. Sama wolę Nevę, Nevenę oraz Ewelinę, Ewelię. I Evangelię, Vangelikę, Evangelinę, Vangę, etc. Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Imię Ewa - 2024 25.09.24, 10:23 Nie lubię Ewy, coś mi nie pasuje w jej brzmieniu. Aczkolwiek myślę, że to imię ma potencjał i pewnie kiedyś wróci. Najmłodsza, jaką kojarzę ma może z 10 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię Ewa - 2024 16.10.24, 23:23 Imię dla mnie przezroczyste, byłoby ładne, ale jest jak na to dużo za częste. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_w_malinach Re: Imię Ewa - 2024 04.12.24, 18:13 Nie przepadam jakoś szczególnie za Ewą, od dziecka wolę Ewelinę i tak mi jakoś zostało, w sumie nie wiem dlaczego. Nie mam żadnych negatywnych skojarzeń, ale jedyne Ewy jakie znam osobiście to panie w wieku 50+, więc dla mnie jest trochę ciotkowate (coś jak Teresa albo Krystyna). Nie mniej pewnie wróci w końcu jako imię babciowe. Sama bym nie nadała, ale mała Ewunia u kogoś by mi nie przeszkadzała. Odpowiedz Link Zgłoś